Usmjerivači dionica su ograničeni, a dobivanje najboljih postavki i performansi iz njih može biti vrlo teško.


Prilagođeni firmver, poput DD-WRT-a, olakšava postupak i pruža vam puno dodatnih mogućnosti; čime se standardni ruter u vrijednosti od 100 USD pretvara u super usmjerivač koji je pogodan za bilo koji dom ili ured.

Pomoću ovog vodiča DD-WRT povećat ćete svoj bežični domet, brzinu prijenosa podataka, kreirati NAS rješenja, postavljati VPN uslugu i tako mnogo više u bilo kojem trenutku. Neke od njih možete implementirati i bez DD-WRT.

Nemate vremena sve ovo pročitati danas? Preporučujem vam barem pročitati uvod da biste saznali o čemu se radi u ovom poslu "DD-WRT".

Što su DD-WRT usmjerivači?

Naziv DD-WRT potječe iz dva izvora. WRT je bežični ruter, a prvi put ga je stvorio zloglasni Linksys WRT54G. Ovo je prvi usmjerivač koji je korišten za razvoj DD-WRT-a i od tada je postao ikoničan uspjeh. DD dolazi iz njemačkog gradskog koda za Dresden u kojem je živio BrainSlayers, inicijalni razvojni tim.

U osnovi, DD-WRT je dio softvera koji možete instalirati na usmjerivač da biste povećali njegove mogućnosti. To je usporedivo s instaliranjem različitog operativnog sustava na računalo da biste poboljšali njegovu funkcionalnost i svrhu. Kao što ću vam pokazati u ovom vodiču, moći ćete povećati svoj bežični opseg, dobiti poboljšanu kvalitetu uslužnih alata i još mnogo toga. Pogledajte donji sadržaj da biste vidjeli koliko on može biti prilagodljiv.

U nastavku su postavke koje bih preporučio za različita okruženja. Ne brinite ako niste sigurni što je nešto od toga, objašnjeno je u mnogo detaljnijim detaljima.

Zašto DD-WRT?

Mnogi od vas možda razmišljaju: zašto mi treba DD-WRT, ne bi li moj standardni firmver rutera riješio sve moje potrebe?

nažalost ne.

Iako se firmver koji nude tvrtke usmjerivači poboljšao tijekom godina, općenito im nedostaje opsežan raspon značajki. To je zato što većina korisnika ne treba tu funkciju, i stoga im nema smisla razvijati.

S vremenom su, kako su korisnici računala poput vas postali tehničarije i bolje informirani, odlučili da žele više i DD-WRT usmjerivač je uvijek prvi korak. U tom su aspektu tvrtke s usmjerivačem zaostale. Zbog toga su mnogi od njih (Buffalo usmjerivač, Linksys usmjerivač, itd.) Zapravo počeli prodavati DD-WRT bljeskalice.!

DD-WRT dolazi u različitim ukusima i veličinama, u rasponu od DD-WRT mikro do DD-WRT mega, ali bez obzira na veličinu koju koristite, dodatni alati će bez sumnje pretvoriti vaš standardni ruter u superhub.

Neke prednosti DD-WRT

Evo nekoliko značajki koje dokazuju da će nadogradnja na DD-WRT uvelike pomoći poboljšanju internetskih WiFi i mogućnosti uređaja, bilo da živite sami ili vodite tvrtku. Ovo su samo mali isječak svega što je moguće, pa čak ni cijeli ovaj vodič ne pokriva sve mogućnosti i postavke.

 • Kontrole napredne kvalitete usluge (DD-WRT QoS)- omogućuje vam kontrolu raspoređivanja propusne širine. Promet lako možete podijeliti između mreža, posvetiti ga određenom softveru, uređajima i više.
 • Universal Plug and Play (UPnP) - protokol koji lako omogućuje dijeljenje uređaja unutar mreže za brzo i jednostavno dijeljenje datoteka, medija, pisača itd.
 • Mrežno priključeni prostor za pohranu (NAS) - povežite USB diskove i tvrde diskove na vaš usmjerivač kako biste ih mogli koristiti kao mrežne pogone koji su dostupni svima
 • Mrežni pisači - Kao i na tvrdom disku, možete priključiti pisače kojima se može pristupiti s druge strane mreže
 • DNS predmemoriranje / DNSmasq - ubrzava pronalaženje imena hosta i rezoluciju za poboljšanje brzine veze s vašim omiljenim web mjestima
 • Bežični premošćivanje- pretvarač u bežični repetitor proširuje domet vašeg WiFi signala
 • Grafikoni naprednih performansi- DD-WRT pruža napredno mrežno praćenje i prikaz za bolje rješavanje problema i analizu.
 • Podesite snagu antene- jedan od mnogih načina na koji možete povećati domet svoje bežične mreže
 • VPN- svoj DD-WRT usmjerivač možete koristiti kao VPN klijent tako da su svi uređaji u vašoj WiFi mreži zaštićeni. To čak omogućuje i mogućnosti geoblokiranja uređaja koji ne podržavaju VPN klijente (npr. Roku i AppleTV).

Dakle, ukratko, zašto DD-WRT? Jer, i sami proizvođači rutera to preporučuju ako želite najbolje iskoristiti svoj usmjerivač!

DD-WRT kompatibilni usmjerivači

Nakon što ste odlučili da želite što više iskoristiti svoj usmjerivač, vrijeme je da se započnete s poslom.

Prva prepreka je odabir vašeg usmjerivača.

Ako u kući imate stari, možete pogledati stranicu baze podataka usmjerivača da biste saznali je li moguće instalirati DD-WRT na njega. Također možete koristiti popis usmjerivača DD-WRT da biste pronašli ruter za sebe. Iako su vrlo slični, preporučujemo vam kasnije, jer su oni ažurirani s informacijama.

Vidjet ćete mnoge web stranice koje koriste kultni Linksys WRT54G / WRT54GL za stvaranje super usmjerivača, međutim, izuzetno je zastario, nema USB priključaka, tako da više nije nigdje blizu najboljeg DD-WRT usmjerivača..

Umjesto toga, za svoje demonstracije koristit ću Asus RT-AC56U. Ima izvrstan procesor, puno RAM-a i Flash memorije te 2 USB porta koji pomažu eksponencijalno povećati njegovu praktičnost, a možete ga ugrabiti sa Amazona za samo 100 USD. To je također dvopojasni (mreže mrežnog usmjerivača 2,4GHz i 5GHz) koji omogućava bolje brzine prijenosa i mrežnu povezanost.

Ako imate niži (ili viši) proračun, pogledajte naše najbolje rutere za popis DD-WRT za usmjerivače koje preporučujemo.

DD-WRT vs. OpenWRT vs. Tomato

DD-WRT nije jedini firmver otvorenog koda usmjerivača na tržištu, a tehnički nije najbolji u svim aspektima. Međutim, ona je koja ima najveću podršku u zajednici, većina ažuriranja i, prema tome, je većina početnika.

Osobno smatram da je firmware za rajon usmjerivač bolji, ali vam treba više tehničkog znanja da biste se nosili s njim, a odgovore nećete uvijek naći na internetu. OpenWRT usmjerivač je najmoćniji ali zahtijeva i izvrsno poznavanje računala. Iz tih razloga, DD-WRT osvaja dan.

Vodič za DD-WRT - Napomena

Da bih vam olakšala navigaciju i razumijevanje uputa u ovom vodiču, koristio sam sljedeće bilješke.

Stavke izbornika - stavke izbornika nalaze se u kurzivu i strelicama -> koriste se za označavanje podizbornika

tipke - sve što trebate kliknuti je podebljano

'Single Quotes' koristit će se za označavanje odjeljaka na stranici

Karike se koriste za dijelove koda koji trebate unijeti.

Evo primjera koji će vam reći brzinu CPU-a i Flash-a rutera

 1. Idite na upravu -> naredbe
 2. U okvir 'Naredbe' unesite sljedeće: nvram get clkfreq
 3. Klik Pokrenite naredbe

Evo što biste trebali vidjeti
Napomena o vodiču

Početak rada s DD-WRT

Kako instalirati DD-WRT

Instalacija DD-WRT-a na usmjerivač je prvi i najrizičniji korak.

Moram vas upozoriti da instalacijom DD-WRT poništavate jamstvo, a mogli biste i vi "cigla" ga, a.k.a., pretvara u seksi papir.

Srećom možete kupiti i usmjerivač s DD-WRT unaprijed instaliranim na Amazonu ako ne volite riskirati. Alternativno, možete koristiti tvrtke poput FlashRouters i Sabai, koje će to instalirati za vas i pružiti vam jamstvo i podršku.

Gdje preuzeti DD-WRT

Iznenadili biste se, ali čak i preuzimanje softvera DD-WRT može biti pomalo problematično. Dok na web-mjestu DD-WRT postoji baza podataka DD-WRT koja vam pomaže u pronalaženju softvera za vaš usmjerivač, obično je vrlo zastario i ponekad ne uključuje sve što je navedeno na njihovoj podržanoj stranici uređaja.

Za AC56U dobili smo FlashRouters koji nam pružaju najbolju stabilnu gradnju, ali možete pretraživati ​​i DD-WRT Wiki i forume, kao i FTP stranicu beta verzije. Posljednja preporuka FlashRoutersa za stabilnu gradnju je R28493M (12.10.2015.), A možete je preuzeti ovdje. Nakon preuzimanja slijedite korake u nastavku.

 1. Napravite 30-30-30 resetiranje. Pritisnite gumb za resetiranje 30 sekundi (za to će vam vjerojatno trebati olovka). Ne puštajući ga, isključite napajanje 30 sekundi. Uključite struju i držite pritiskom na gumb daljnjih 30 sekundi. To pomaže izbrisati memoriju usmjerivača radi čiste instalacije.
 2. Spojite usmjerivač na računalo pomoću Ethernet kabela.
 3. Otvorite preglednik i u adresnu traku utipkajte 192.168.1.1
  1. Ako se zatraži, podaci o prijavi rutera bit će zadani detalji (općenito korisničko ime: admin, lozinka: admin)
  2. Ako gornja IP adresa ne radi, pogledajte upute za usmjerivač
 4. U lijevom izborniku idite na Administracija, a zatim kliknite karticu Nadogradnja firmvera na vrhu.
 5. Za „Novu datoteku softvera“ odaberite datoteku koju ste preuzeli na početku. Klik Učitaj i pričekajte da se vaš usmjerivač ponovno pokrene. Morat ćete prepoznati, kako svjetla počinju treptati na prednjem dijelu, i moći ćete mu pristupiti pomoću gore spomenute IP adrese usmjerivača..
 6. Napravite još 30-30-30 resetiranje.
 7. Sada idite na 192.168.1.1 (zadana IP adresa WRT-a) i vidjet ćete sljedeće. Zadani podaci za prijavu DD-WRT obično se poklapaju s podacima usmjerivača, ali ne samo to, nego ćete trebati promijeniti.
  DD-WRT Dobrodošli
 8. To je sve što ste učinili s nadogradnjom upravljačkog softvera DD-WRT.

Ako u bilo kojem trenutku trebate izvršiti resetiranje DD-WRT jer ste pogriješili i usmjerivač ne reagira, tada napravite resetiranje 30-30-30.

Promjena osnovnih postavki

Sada kada ste instalirali upravljački softver, primarni zadatak bit će promjena svih osnovnih i važnih postavki, uključujući konfiguraciju bežične pristupne točke.

 1. Kao što je detaljno opisano u prethodnim uputama, od vas će se zatražiti da odmah promijenite svoje korisničko ime i lozinku za DD-WRT. Preporučam da ovo zapišete negdje, primjerice u upravitelju lozinki, kako se ne biste slučajno zatvorili. Ako želite, to možete promijeniti kasnije u Upravi -> Kartica za upravljanje.
 2. Promijenite "Naziv bežične mreže (SSID)" u izborniku Bežična mreža na kartici Osnovne postavke. Ako imate više od jedne bežične mreže (što ćete učiniti s AC56U), dajte im različita imena kako biste ih lakše razlikovali. Primijenite postavke jednom učinjeno.
  Osnovne bežične postavke DD-WRT
 3. Na kartici Bežična sigurnost primijenite zaporku za obje mreže. Preporučujem uporabu WPA2 načina osobne sigurnosti s algoritmom AES WPA.
  Postavke DD-WRT bežične sigurnosti
 4. U podešavanju bih preporučio i postavljanje opcija „Ime rutera“ i „Ime hosta“, ali to nije bitno.
 5. Sada biste trebali imati funkcionalni usmjerivač koji možete koristiti kao i bilo koji drugi usmjerivač na tržištu. Prije nego što pokrenemo konfiguraciju rutera i dodamo zvona, preporučio bih vam da pogledate oko sebe u izbornicima i osjetite softver..

Izrada sigurnosne kopije i obnavljanje vašeg DD-WRT-a

Igranje s ruterom, poboljšanje postavki i poboljšanje njegovih mogućnosti uvijek je jako zabavno. Međutim, negdje duž crte vjerovatno ćete pogriješiti, a vi ćete htjeti imati sigurnosnu kopiju tako da možete samo vratiti sustav i ne morate ponovo prolaziti kroz sve postavke. Dok pišem ovaj vodič i radim sve postavke, morao sam obaviti ove dvije restauracije - obje zbog glupih pogrešaka!

Da biste stvorili sigurnosnu kopiju, idite na Administracija -> Izradite sigurnosnu kopiju i kliknite rezerva. Zatim samo preuzmite datoteku na sigurno mjesto na računalu.

Da biste vratili DD-WRT u pričuvnu točku, idite na isto mjesto. U odjeljku "Vrati postavke" pronađite sigurnosnu kopiju datoteke i kliknite Vratiti.

Kao i kod izrade sigurnosne kopije softvera DD-WRT, također bih preporučio da imate sigurnosnu kopiju vašeg računalnog sustava, jer je gubitak svih datoteka puno razorniji od gubitka nekoliko DD-WRT postavki.

Povećanje bežičnog dometa

Postoje neke glavne metode za povećanje vašeg bežičnog dometa i brzine prijenosa. Ispod pokrivam najpopularnije opcije. Od toga su neki povezani s firmverima, dok neki zahtijevaju dodatni hardver.

Lociranje vašeg usmjerivača

Idealan način da se dobije optimalna pokrivenost u vašem domu ili uredu nalazi se tako što ćete svoj usmjerivač smjestiti u epicentar akcije. Pronađite fizičko središte svog imanja i pogledajte kako to utječe na vašu pokrivenost. Zidovi, posebno betonski, mogu biti velika prepreka, pa pokušajte pomicati usmjerivač.

Nažalost, vaš pružatelj internetskih usluga (ISP) možda nije pronašao vaš modem na idealnom mjestu za to. Ako svoj modem i usmjerivač želite zadržati na istoj lokaciji, možete kupiti koaksijalni produžetak kabela (ili pitajte svog davatelja internetskih usluga da to učini za vas). Ako vam ne smeta to što se njih dvoje nalaze na različitim mjestima (ili želite da budu na različitim mjestima), možete kupiti ekstra dugi Ethernet kabel.

Ako niste u mogućnosti ili ne želite pomaknuti usmjerivač, sljedeći koraci trebali bi vam pomoći.

Koristite prazan kanal

Iako se bežične frekvencije nazivaju 2,4Ghz i 5Ghz, oni se namjerno malo razlikuju od tih frekvencija. To je zato što za svaku glavnu frekvenciju postoji određeni broj kanala. Ovi se kanali mogu zamisliti kao broj traka na autocesti. Što je više automobila u voznom traku, to je sporije. Pronalaženje praznog (ili barem onog najpraznijeg) izuzetno je jednostavno i može vam pomoći u povećanju raspona i brzine prijenosa..

 1. Preuzmite aplikaciju Wifi Analyzer za svoj uređaj. Preporučujem sljedeće; Wifi analizator za Android, AcrylicWiFi za Windows, WiFi skener za Mac. Nažalost, do sada nema dobrih opcija za iOS.
 2. Pomoću aplikacije ili softvera skenirajte susjedstvo. Otkrio sam da su 5GHz kanali gotovo neiskorišteni, pa sam imao mogućnost izbora. Kao što možete vidjeti na slici ispod, kanali na 2,4 GHz imali su puno više prometa. Jasno sam koristio jako zagušen kanal (SuperNet) i bilo bi mi bolje s većim brojem kanala.
  WiFi analizator
 3. Promijenio sam broj kanala svoje mreže u Wireless -> Osnovne postavke za kanal 13.
 4. Možete odabrati i Auto, ali osobno sam utvrdio da ljudi gotovo nikada ne mijenjaju svoje kanale, pa to nije potrebno.

Napredne bežične postavke

Promjena kanala, kao što je prethodno opisano, jedan je od najjednostavnijih i sigurnijih načina da se dobije bolji signal. Međutim, postoji puno naprednih postavki s kojima se može eksperimentirati. To ovise o situaciji i neke od njih, poput povećanja TX snage, mogu smanjiti životni vijek vašeg usmjerivača. Iz tog razloga nećete trebati samo pažljivo testirati svaku konfiguraciju koju isprobate, nego također treba imati na umu da mogu nastati druge, manje bitne posljedice.

Širina pojasa i propusnost

Prije nego što objasnim kako testirati širinu pojasa i propusnost, neophodno je objasniti razliku između njih. Širina pojasa je fiksna brzina koju plaćate i primate od svog davatelja internetskih usluga: u mom slučaju to je preuzimanje od 30Mbps i prijenos od 3Mbps. Propusnost je stvarna količina podataka kojom vaš usmjerivač može obraditi. Na RT-AC56U s kojim testiramo teoretski maksimum je 867Mbps.

Stoga, ako vas zanima samo korištenje rutera za pristup internetu, savjetujem vam da se ne igrate naprednim postavkama (osim ako nemate vrlo brzu internetsku vezu). Međutim, ako ga planirate koristiti za pohranu, ispis, streaming filmova ili druge interne svrhe, to bi moglo biti vrijedno toga.

Ispitivanje propusne širine i propusnosti

Testiranje propusnosti najlakši je od dva. Nadji na TestMy.net. Trebali biste vidjeti brzinu u regiji onoga za što plaćate. Ako to nije slučaj, razmislite o tome porazgovarajte s davateljem internetskih usluga. Poznata je činjenica da brzine mogu varirati, ali u mnogim slučajevima (posebno u Americi) postojala su izvješća davatelja internetskih usluga koji jednostavno nisu ispunili svoja obećanja.

Za testiranje propusnosti morat ćete preuzeti TamoSoft propusni test. Trebat ćete pokrenuti poslužitelj na računalu koje je tvrdo ožičeno na vašem usmjerivaču pomoću Ethernet kabela. Tada na prijenosnom računalu trebat ćete pokrenuti klijentski softver. Unesite IP adresu koju je dao poslužitelj, a zatim izvršite test usmjerivača. To će vam dati propusnu brzinu vašeg usmjerivača.

TX snaga, prijenos, itd

Ako ste nakon testiranja svojih postavki odlučili da vam treba veća propusnost, vjerojatno ćete početi gledati na promjenu naprednih bežičnih postavki. Kao što je spomenuto, ovi su složeni i mogu uzrokovati probleme. Budući da sa zadanim postavkama vidimo 500Mbps na našem računalu i 100Mbps na našem telefonu (što je ograničenje zbog hardvera), ne mislimo da je to potrebno i malo vjerovatno da ćete i vi.

Međutim, ako to želite učiniti, onda je najbolja preporuka uputiti se na DD-WRT forum i pitati tamošnje ljubazne ljude. Kad to učinite, obavezno navedite sve svoje uređaje i potrebe kako bi mogli prilagoditi specifikacije za vas.

Kada raspravljate o proširenju dometa i brzina bežične mreže, često ćete naići na Afterburner. Afterburner je jedinstven dio tehnologije, koji podržavaju odabrani uređaji pa se preporučuje da ga isključite prema zadanim postavkama.

Antene i WiFi nastavci

Jedan od najbržih i najlakših načina za bolji prijem na uređajima je upotreba bežičnih antena.

Ako koristite usmjerivač koji smo tada preporučili, nažalost nećete moći priključiti dodatnu antenu. Međutim, još uvijek ga možete spojiti na stolno računalo dok u njega već imate umetnutu WiFi karticu. Iako je to lako učiniti, povezivanje antene s računalom vjerojatno je najmanje praktično i ekonomično rješenje jer će pomoći samo jednom uređaju.

Stoga, ako se i dalje borite sa dobrom pokrivanjem bežične mreže i isprobali ste gore navedena dva koraka, onda je vrijedno nabaviti zamjensku antenu za vaš usmjerivač. Možete ih nabaviti prilično jeftino od Amazona. Tri ćete stvari uzeti u obzir ako želite dobiti jednu:

 • Tehničke specifikacije. Obavezno nabavite onu koja ima bolje tehničke specifikacije od postojeće antene.
 • Usmjerenost. Neke antene poput Asus WL-ANT-157 pružaju povećan domet, ali fokusiraju signal, tako da to ide samo u jednom smjeru.
 • Spojite žicom. Neke antene spajaju se s vašom antenom žicom, to znači da možete malo pomicati oko nje. Neki čak imaju i magnetsku bazu kako bi ih lakše smjestili na drugo mjesto.

Drugi način na koji možete proširiti signal je pomoću WiFi Range Extenders-a. S najboljim proširenjem WiFi raspona, morat ćete ga samo uključiti u utičnicu, obaviti pet minuta postavljanja i bit ćete gotovi. Mnogi ljudi preferiraju ovu opciju jer zauzima vrlo malo prostora i izuzetno je brza i jednostavna za postavljanje.

Koristite rezervni usmjerivač kao DD-WRT repetitor

Ako već imate postojeći usmjerivač, ali planirate nabaviti i novi, sve dok vaš postojeći podržava DD-WRT, možete ga koristiti kao DD-WRT repetitor. To znači da je možete postaviti na potpuno drugačije mjesto do vašeg glavnog usmjerivača i on će prenijeti bežični signal.

Da biste postavili slabiji usmjerivač kao repetitor, slijedite ove korake:

 1. Instalirajte DD-WRT na usmjerivač, kao u prethodnim koracima
 2. Dođite do Postavljanje -> Osnovne postavke. Omogućite "Connection Type" jer usmjerivač neće biti priključen na vaš glavni usmjerivač ili modem.
 3. Promijenite "Ruter" i "Host Name" kao što smo pokazali u Postavljanje DD-WRT. Preporučujemo korištenje istog imena uz dodani znak '-2'.
 4. Promijenite zadnju znamenku "IP adrese lokalnog usmjerivača". IP-ovi se obično dodijeljuju uređajima automatski, a vi želite da izbjegnete sudar i da dva uređaja nemaju bežični signal, stoga bismo preporučili da odaberete relativno visok broj, poput 50.
 5. Promijenite vrstu DHCP-a u "DHCP Prosljeđivač".
 6. Unesite IP adresu vašeg primarnog usmjerivača (obično također i modema) u "DHCP Server". Općenito govoreći, to bi trebalo biti 192.168.1.1. Da biste saznali koji točno, pogledajte svoj priručnik za ovaj uređaj. Uštedjeti promjene.
 7. Otvorite karticu Sigurnost i isključite sve sigurnosne postavke (poništite sve) jer će vaš glavni usmjerivač obraditi svu sigurnost. Pogoditi Uštedjeti.
 8. Idite na karticu Wireless i promijenite "Wireless Mode" na "Repeater" ili "Repeater Bridge". Nakon završetka kliknite Uštedjeti.
  1. "Ponavljač" pomoći će samo u prenošenju bežičnog signala, ovo je najbolja opcija ako se na uređaje povežete samo bežično
  2. Odabir 'Repeater Bridge' omogućuje vam korištenje njegovih Ethernet priključaka. To znači da na njega možete priključiti Smart TV, igraću konzolu ili druge uređaje. To će ovim uređajima omogućiti bržu internetsku vezu. To će također omogućiti tim uređajima da vide druge uređaje u mreži, poput mrežnih rješenja za spremanje podataka.
 9. Promijenite svoje ime bežične mreže (SSID) tako da se točno podudaraju s postavkama vašeg glavnog usmjerivača. Ako vaš glavni usmjerivač ima i 2.4Ghz i 5Ghz tada je mreža, pazite da to učinite za oba. Pritisnite ponovo Spremi.
 10. Idite na bežičnu mrežu -> Kartica za sigurnost bežične mreže i promijenite postavku tako da odgovara postavkama vašeg mrežnog primarnog usmjerivača. Pritisnite "Spremi" i na kraju "Primijeni postavke".

Ako nakon eksperimentiranja sa svim ovim postavkama još uvijek niste uspjeli postići najbolji raspon bežičnih rutera koji biste željeli, uvijek možete izgraditi vlastiti.

DD-WRT overclocking (povećanje snage)

Kao i s računalom, usmjernik je moguće overklokirati tako da može obaviti više operacija u sekundi i pružiti vam bolju izvedbu. Međutim, za razliku od računala, osim ako niste dobro povezani, na sustav ne možete primijeniti nikakvo hlađenje. Stoga ćete morati paziti na pregrijavanje i stabilnost.

Postavio sam usmjerivač na frekvenciju CPU-a od 1200Mhz i frekvenciju memorije od 800Mhz, u odnosu na standardne zadane vrijednosti 800/600. Temperatura pripravnosti na ovaj način je 67C, u usporedbi sa standardnim 63C. To je dobra stabilna temperatura, a iako je moguće još više overklokirati, nisam vidio potrebu za tim. Stabilna temperatura od 70 ° C i više vjerojatno će uzrokovati probleme ili kraći vijek trajanja.

Za pretjerivanje nemojte koristiti ugrađeni alat za overkloking koji se nalazi u programu Administracija -> Upravljanje! Svaki se profesionalac u industriji zakleo protiv toga, a nisu ni sigurni zašto se to ne provodi bolje ili uklanja. Umjesto toga, slijedite ove korake.

 1. Idite na upravu -> naredbe
 2. U okvir unesite dolje, a to će vam pokazati trenutne postavke (800Mhz CPU / 600Mhz memorije prema zadanom) nvram get clkfreq
 3. Unesite sljedeću naredbu nvram set clkfreq = 1200,800

  i kliknite Spremi pokretanje

 4. Idite na upravu -> Upravljanje i kliknite na dnu Ponovo pokrenite usmjerivač.
 5. Nakon što se usmjerivač ponovno pokrenuo, ponovite korak 2 te bi trebao vidjeti 1200/800
  DD-WRT overclocking
 6. Ako želite nešto niže, onda preporučam da krenete za 1000/666 kada postavite svoje frekvencije

Pričvršćivanje vanjskih uređaja

Korištenjem usmjerivača s USB ili dva ulaza na njega možete povezati uređaje koji vam omogućavaju da budete još korisniji kod kuće i u uredu.

Korištenje DD-WRT za NAS

NAS je definiran kao Network Attached Storage. U suštini, to znači da pričvršćivanjem vanjskog tvrdog diska ili USB stick moći ćete pristupiti svim datotekama na njemu sve dok je vaš uređaj spojen na WiFi mrežu. Što je još bolje, ako postavite FTP, što ćemo kasnije pokazati, moći ćete mu pristupiti bilo gdje u svijetu sve dok ste povezani s internetom.

Evo kako to postaviti.

 1. Priključite svoju USB memoriju na usmjerivač i uključite ga (ako već nije). Za to upotrijebite USB3.0 priključak.
 2. Dođite do vašeg usmjerivača WebGUI unosom 192.168.1.1 u adresnu traku preglednika (osim ako ga niste promijenili).
 3. Idite na usluge -> USB
 4. Omogućite 'Core USB Support', 'USB Storage Support' i 'Automatic Drive Mount'. Ako imate rezervni USB priključak i želite spojiti pisač za bežični ispis, možete uključiti i 'USB podršku pisača'. Klik Uštedjeti i onda Primijenite postavke.
 5. Pojedinosti o vašem USB uređaju za pohranu trebaju se pojaviti u odjeljku "Informacije o disku". Ako to ne učine, ponovo pokrenite usmjerivač i ponovno učitajte stranicu
  DD-WRT usluge USB
 6. Kliknite na NAStab. Omogućite SAMBA, odaberite string servera (ime) i dodajte svoju radnu grupu. Da biste saznali ili promijenili svoju radnu skupinu, to možete učiniti na sljedećim lokacijama:
  1. U sustavu Windows idite na Control Panel -> Sustav
  2. U OSX-u idite na Postavke sustava -> Mreža -> Zračna luka -> Napredna -> WINS
  3. U Linuxu / Ubuntu za instaliranje Sambe otvorite prozor terminala i izdajte naredbu: sudo apt-get install samba smbfs

   (morat ćete unijeti svoju sudo lozinku).
   Idite na /etc/samba/smb.config datoteku i potražite redak "radna grupa = RADNA GRUPA".

 1. U odjeljku "Dijeljenje datoteka" kliknite Dodaj dijeljenje, na padajućem izborniku "Put" odaberite uređaj za pohranu ili particiju uređaja i odaberite naziv za pohranu. Ako želite da svi koji se pridruže mreži mogu pristupiti NAS pohrani, tada označite 'Public' i odlučite je li dopuštenje Read / Write ili Read Only.
 2. Ako želite ograničiti pristup imenovanim korisnicima, kliknite Dodaj korisnika i popunite pojedinosti osiguravajući da je "Samba" označen. Ponovite za svakog ovlaštenog korisnika (ili manje sigurno, izravno podijelite pojedinosti pojedinog korisničkog računa sa svim autoriziranim korisnicima).
 3. Spremite i primijenite postavke
  DD-WRT usluge NAS
 4. Vaš NAS pogon sada bi trebao biti dostupan putem vaše mreže:
  1. U sustavu Windows idite na Start -> Mreža -> [Naziv usmjerivača] -> [naziv pogona ili particije]
  2. U OSX-u idite na Upravitelj datoteka -> Dijeljeno okno ili mrežna mapa -> [Naziv usmjerivača] -> [naziv pogona ili particije]
  3. U Linuxu / Ubuntu slijedite ove upute.

Kao što smo već spomenuli, ovaj NAS sustav može se postaviti s bilo kojim vanjskim pogonom za pohranu ili USB flash memorijom. U nekim slučajevima, nakon što primijenite postavke i usmjerivač se ponovno pokrene, možete dobiti upozorenje "Nepodržani datotečni sustav". Ako se to dogodi, morat ćete preoblikovati pogon da bude jedan od sljedećih datotečnih sustava: ext2, ext3, NTFS ili VFAT.
Nepodržani datotečni sustav DD-WRT NAS

Neke DD-WRT građevine također podržavaju priključivanje višepojasnih pogona, ako želite imati podešavanje s RAID-om. Nažalost, ne možete spojiti USB pogon na USB priključak i pokrenuti ih u konfiguraciji RAID 1. Ako želite primarno koristiti svoj DD-WRT kao NAS sustav, onda je bolja ideja nabaviti namjenski NAS sustav.

Pričvršćivanje pisača na DD-WRT

Pričvršćivanje pisača na vaš DD-WRT usmjerivač samo je malo složenije nego u prethodnom postavljanju NAS-a. Trebate provjeriti podržava li vaš pisač USB2.0 + ili neće raditi.

Neki moderni pisači omogućuju vam dijeljenje putem WiFi-a, ali želim svoje WiFi mreže održavati što jasnijim. Neki vam dopuštaju i da ga koristite putem ethernet porta, ali smatram da je USB priključak prikladniji.

 1. Uključite kabel pisača u USB priključak usmjerivača. Predlažem USB2.0 priključak jer je bolji za kompatibilnost, a ne treba ni velika propusnost.
 2. Otvorite ploču DD-WRT na 192.168.1.1
 3. Idite na usluge -> USB. Ako još niste, omogućite 'Core USB support' i također 'USB support printer'. Zatim Primijenite postavke.
 4. Vaš je pisač sada spreman, ali trebat ćemo i vaše računalo postaviti tako da mu može pristupiti

DD-WRT zajednički pisač sa sustavom Windows 7 nadalje

 1. Kliknite Start meni, a zatim Uređaji i pisači
 2. Klik Dodajte mrežni, bežični ili Bluetooth pisač.
 3. Kliknite na Dodajte pisač pomoću TCP / IP adrese ili imena računala
 4. Unesite 192.168.1.1 kao ime računala, osim ako to niste promijenili. Poništite odabir opcije "Upitajte pisač i automatski odaberite upravljački program za upotrebu".
 5. Popijte kavu dok Windows pokušava otkriti vaš pisač. 90% vremena i dalje neće uspjeti, ali ne brinite, kliknite Sljedeći.
 6. S popisa odaberite proizvođač i model vašeg pisača.
 7. Dodijelite svom pisaču ime
 8. Ako je pisač dosad radio bez problema, ne brinite o zamjeni upravljačkog programa ako se otkrije nova verzija.
 9. 'Ispišite probnu stranicu' kako biste bili sigurni da sve ispravno radi, zatim kliknite 'Finish' i gotovi ste!

3G i 4G prijamnik / modem

Ako se puno krećete zbog posla, tada ćete najvjerojatnije imati 3G (ili čak 4G) USB prijemnik ili WiFI žarišnu točku. Ako iz nekog razloga želite nešto što je sposobnije od vaše pristupne točke ili samo više funkcionalnosti, tada možete u svoj usmjerivač uključiti 3G USB ključ. Iako će to značiti da trebate nositi usmjerivač, a on je izvor napajanja, čuli smo da izvođači vole to raditi zbog svestranosti koju pruža. U biti, oni kreiraju mobilni WiFI usmjerivač.

Međutim, kako je ovo vrlo rijedak i kompliciran proces, koji samo nekoliko ljudi traži, neću dublje u njega. Ako vas zanima, pogledajte sljedeće veze. Podržani DD-WRT 3G modemi, mobitel / USB modem kao WAN i ako ste na GiffGaffu, oni su proces prilagodili vama.

Osobno, ako vas to nešto zanima, onda vam radije preporučujem da nabavite 4G USB Dongle, a zatim DD-WRT koristite kao ponavljač, kao što je prethodno opisano.

Pristupanje vašem DD-WRT usmjerivaču

Pristup DD-WRT-u putem WebGUI-a, kao što sam učinio za većinu ovog vodiča, najjednostavniji je i najlakši način. Nažalost, WebGUI ima svoja ograničenja, pa ćete ponekad trebati ući u dublje funkcioniranje sustava. SSH i Telnet su savršeni za to, SCP i FTP i idealni su za daljinsko pristupanje datotekama na usmjerivaču. Da biste odlučili koji protokol koristiti za udaljeni pristup datotekama, preporučio bih vam da pročitate ovaj sjajan članak od CodeGuru.

SSH i Telnet

I SSH (Secure SHell) i Telnet pristup omogućeni su na isti način. Stoga sam njih dvoje grupirao. Telnet se koristi za pristup lokalnom ruteru, dok je SSH prikladan za daljinski pristup i pogodniji je i za prijenos datoteka. Najlakša metoda lokalnog prijenosa datoteka je, naravno, postavljanje NAS-a, kako je prethodno opisano.

 1. Idite na usluge -> Usluge i pomaknite se dolje pri dnu
 2. Ovdje možete omogućiti i SSH i Telnet
 3. Za SSH imate mogućnost definiranja porta kao i stvaranje ključeva za autorizaciju. Osobno sam se založio s korisničkim imenom i lozinkom za prijavu, ali za najvišu razinu sigurnosti bih također preporučio dodjeljivanje Autorizacijskog ključa. Kad to učinite, kliknite Uštedjeti i Primijenite postavke.
  DD-WRT SSH i Telnet
 4. Idite na upravu -> Upravljanje, i tamo sada možete omogućiti i SSH i Telnet Management.
 5. Ako želite svojoj DD-WRT pristupiti eksterno, morat ćete postaviti prosljeđivanje priključaka na vašem modemu za port koji ste odabrali za SSH. Iako se obično koriste priključci 22 i 23, preporučujem upotrebu nečeg iznad 1024 da bi bilo teže svima koji pokušavaju pristupiti vašoj mreži.

U sustavu Windows možete koristiti naredbeni redak za pristup putem Telneta. Također ćete se morati osigurati da vam je Telnet klijent omogućen. Da biste to učinili idite na upravljačku ploču -> programi -> Uključite i isključite značajke sustava Windows. Pričekajte da se popis učita, odaberite 'Telnet klijent' i kliknite u redu.

 1. Pokrenite naredbeni redak klikom na ikonu Gumb Windows, utipkajte dolje i pritisnite Enter.cmd
 2. Typetelnet
 3. Uspostavite vezu s usmjerivačem tako što upišete 192.168.1.1 [23], promijenite IP adresu i priključak u skladu s tim ako ste odabrali druge vrijednosti
 4. Podaci za prijavu su korisničko ime: root i lozinka: kako je definirano na početku. Ne brinite ako se vaša lozinka ne pojavi dok je upišete; ovo je značajka sigurnosnog softvera.
 5. To je to, tvoj unutra.
  Pristup DD-WRT putem Telneta u sustavu Windows

Puter možete koristiti i na Telnet ili SSH u usmjerivaču. SSH dolazi s SCP (Secure Copy), što znači da možete koristiti program poput WinSCP-a za pristup datotečnim sustavima na vašem usmjerivaču..

 1. Za pristup usmjerivaču putem WinSCP-a samo unesite detalje kao gore, u ispravan odjeljak i kliknite Prijaviti se.
 2. Ako vam je to prvi put, možda ćete dobiti upozorenje sigurnosnog ključa, u ovom slučaju samo ga prihvatite.
  Pristupanje DD-WRT putem WinSCP

FTP

Za omogućavanje FTP-a na vašem DD-WRT usmjerivaču, trebaju vam biti sljedeći koraci nakon što vaš USB uređaj za pohranu bude uključen u vaš usmjerivač..

 1. Izvršite korake od 1 do 6 za postavljanje NAS sustava pohrane
 2. Pod Uslugama -> NASdođite sljedeće postavke
  1. Omogućite ProFTPD (promijenite priključak koliko smatrate prikladnim) i Omogući WAN pristup
  2. Omogući WAN pristup
  3. Preporučujem da ne dopustite anonimnu prijavu. Za provjeru autentičnosti pomoću popisa lozinki je prikladnije, ali metoda radijusa pruža najviše sigurnosti.
 3. U odjeljku Korisnici unesite korisničko ime, sigurnu lozinku i odaberite koje diskove želite dijeliti kao i FTP.
 4. Klik Uštedjeti zatim Primijenite postavke.
  Postavljanje DD-WRT FTP-a
 5. Idite na upravu-> Naredbe i unesite sljedećewanf = `nvram get wan_iface` iptables -I INPUT 2 -i $ wanf -p tcp --portport 21 -j logdrop iptables -I INPUT 2 -i $ wanf -p tcp -m stanje - država NOVO - dport 21 -m granica --limit A / minute --limit-burst B -j logaccept

  Promijenite vrijednosti koje smatrate prikladnima:

  1. A (2) - broj nagađanja dopuštenih u minuti nakon B (3) broj neuspjelih početnih pokušaja - to će usporiti i ograničiti sve koji pokušavaju provaliti
  2. Također možete upotrijebiti sljedeći kôd, ali to će biti manje zaštićeni propisi - I INPUT 1 -p tcp --dport 21 -j logaccept
 6. Spremi kao pokretanje, Primijenite postavke, i Ponovo pokrenite usmjerivač
 7. Vaš FTP poslužitelj sada bi trebao biti pokrenut na vašem DD-WRT-u

Pristup pogonu putem FTP-a

 1. Preuzmite FTP klijent. WinSCP za Windows, FileZilla za Mac, ES File Explorer za Android i FTP Manager za iOS su vrlo pogodni - ali možda imate svoje vlastite sklonosti.
 2. Kad se to od vas zatraži, unesite postavke rutera kao što ste ih prethodno definirali
 3. Ako mu želite pristupiti eksterno, morat ćete unaprijed znati svoju IP adresu koju možete pronaći pomoću IPLeak.net.
  1. Ako koristite modem prije usmjernika, također ćete trebati postaviti ulaz naprijed koji ovisi o ISP-u & Modem pa pogledajte dokumentaciju koju su vam dali.
  2. Ako to želite učiniti tijekom upotrebe VPN-a, morat ćete odabrati onu koja omogućuje prosljeđivanje porta.
 4. To vam je povezano

Postavke naprednog pristupa

Ograničenja pristupa / roditeljska kontrola

Kod kuće biste trebali postaviti neka ograničenja pristupa kako biste ograničili sadržaj kojem mogu pristupiti članovi vaše obitelji, posebno vaša djeca. Iako vjerujem da je vaspitanje važnije, postoji poprilično veliki broj tema za koje nijedno predavanje ne može zaustaviti nekoga da se spotakne.

U uredu možda želite postaviti filtriranje tako da zaposlenici ne koriste radno vrijeme za pristup Facebooku, Twitteru i drugim društvenim medijima, osim ako im je to posao..

Osobno, imam ograničenja pristupa postavljena kao metodu samocenzure. Znam da postoje neke web stranice koje posjećujem, poput 9GAG, koje nisu produktivne i ne bih im trebao pristupiti tijekom dana.

 1. Idite na Ograničenja pristupa -> WAN pristup
 2. Možete postaviti do 8 pravila
 3. Postavljanje pravila pristupa. Za popis klijenata možete koristiti MAC adresu, IP adresu ili specifikaciju IP-raspona. Preporučio bih korištenje postavke MAC-a, jer je to najteže prevladati. MAC adrese spojenih uređaja možete pronaći ako dođite do Administracija -> Wol.
  DD-WRT administracija WOL
 4. Za Dane i vremena odredite kada želite da ograničenje pristupa bude aktivno
 5. Pomoću odjeljka "Blokirane usluge" možete odrediti postoje li određene usluge koje želite blokirati kao što su igre ili Yahoo.
 6. U posljednja dva odjeljka web stranice možete blokirati po ključnoj riječi ili prema određenom URL-u. Preporučam da koristite blokiranje URL-ova jer je točniji i izbjegavate slučajno blokiranje web stranica koje bi mogle biti potrebne za posao ili obrazovanje.
  DD-WRT Ograničenja pristupa

Gosti WiFi

Ako često imate prijatelje, posjetitelje ili poslovne partnere koji su u posjeti, tada ćete najvjerojatnije htjeti omogućiti im WiFi pristup. Prednost stvaranja mreže za goste je ta što ga možete prilagoditi svojim potrebama. Na primjer, možete imati različita ograničenja pristupa i postavke privatnosti. Budući da su dvije mreže odvojene, bit ćete i sigurniji, pa čak možete prilagoditi upotrebu propusne širine tako da vaši prijatelji ne počinju lupati sve svoje brzine preuzimanja.

Možete stvoriti mrežu gosta za obje 2.4Ghz i 5Ghz mreže.

 1. Idite na Wireless -> Osnovne postavke
 2. Za učestalost koju želite da gosti imaju pristup kliku Dodatipod "Virtualna sučelja". Osobno imam samo mrežu od 2,4 Ghz, jer smatram da je to više nego dovoljno. Za svaku frekvenciju možete dodati i više virtualnih mreža, ali nisam uspio smisliti dobar razlog što bi ovo moglo biti korisno. Klik

  Uštedjeti
  DD-WRT gost mreže i virutalna sučelja

 3. Idite na Wireless -> Bežična sigurnost i dajte mreži gosta lozinku, to je opcionalno, ali uvijek se trudim ograničiti tko može pristupiti mreži, tako da znam da se moji susjedi neće slobodno opterećivati ​​ili kupci susjednih kafića neće je koristiti ili. Klik Primijenite postavke.
 4. Sada ćete htjeti stvoriti most. Što most čini, omogućuje li vam da razdvojite dvije mreže kako biste ih mogli zasebno kontrolirati. Pokazat ću i kako možete dati prioritetnu širinu propusne mreže bežičnih mreža.
 5. Idite na Postavljanje -> Umrežavanje
 6. Stvorite novi DD-WRT most klikom Dodati i nazovite to br1, kliknite Uštedjeti
 7. Za IP definirajte to kao 192.168.2.1, a Maska podmreže treba biti 255.255.255.0, kliknite Uštedjeti zatim Primijenite postavke
 8. Klik Dodati pod 'Dodijeli mostu'
 9. Odaberite br1 koji ste upravo stvorili kao klijentski most i wl0.1 kao mrežu. Pusti Prio kakav jest i onda

  Primijenite postavke
  Mreža za postavljanje DD-WRT

 10. Na dnu za "DHCPD" Dodajte novi DHCP poslužitelj. Odaberite br1 na padajućem izborniku, a ostale postavke ostavite kao zadane. Primijenite postavke opet.
  DD-WRT Setup Networking 2
 11. Sada imate dvije odvojene mreže. Ipak, i dalje želite dati prednost primarnoj mreži jer je važnije.
 12. Idite na NAT / QoS -> QoS (kvaliteta usluge).
 13. U QoS Omogućite to i za Port odaberite LAN & WLAN iz padajućeg izbornika.
 14. Pod Netmask Priority upišite 192.168.1.1/24 i 192.168.2.1/24 (ili IP adrese koje ste definirali u skladu s tim).
 15. Za primarnu mrežu 192.168.1.1 odaberite premium prioritet, a za sekundarni select skupno prioritet.
 16. Primijenite postavke
  DD-WRT NAT QoS

 17. Idite na upravu -> Naredbe i unesite sljedeće
 18. iptables -t nat -I POSTROUTING -o `get_wanface` -j SNAT --to` nvram get wan_ipaddr` iptables -I FORWARD -i br1 -m state --state NOVO -j PRIHVATITI iptables -I FORWARD -p tcp --tcp -flags SYN, RST SYN -j TCPMSS --clamp-mss-to-pmtu iptables -I NAPREDAK 1 -i br0 -o br1 -j DROP iptables -I FORWARD 1 -i br1 -o br0 -j DROP
 19. Klik Spremi vatrozid i gotovi ste

Ako želite da mreža gostiju ima fiksnu širinu pojasa, na primjer, prilikom testiranja proizvoda morate imati osnovnu liniju, nakon što to učinite, to možete učiniti na sljedeći način:

 1. Idite na NAT / QoS -> QoS
 2. U odjeljak "QoS Settings" unesite maksimalnu brzinu za preuzimanje i preuzimanje koju pruža vaš davatelj internetskih usluga
 3. U "Mrežni prioritet", za mrežu za koju želite da ima ograničenu brzinu, postavite prioritet na Ručno
 4. Unesite gornju i gornju brzinu koju želite postići.
 5. Klik Primijenite postavke i gotovi ste.
  Ograničavanje propusne širine DD-WRT

Gost HotSpot

DD-WRT vam omogućuje korištenje četiri različita mjesta na mjestu čvora, što je izuzetno povoljno i korisno za komercijalno okruženje. To su Sputnik, Hotspot sustav, Wifidog i Chilispot. Ovo možete pronaći pod Uslugama -> Hotspot. Uključit ću se u malo detalja za svaki od njih, međutim upustit ću se samo u postavljanje HotSpot sustava jer sam ovaj smatrao najlakšim za upotrebu i implementaciju.

Sputnjik

Sputnik i, poput sustava HotSpot, i u nekim slučajevima Chilispot rade kao davatelj usluga s plaćenim upravljanjem. To znači da će mjesečno ili po kupnji naplaćivati ​​vaš zaslon za prskanje, različite lokacije i više.

Otkrili smo da Sputnik nešto neugodno postavlja, ali on vam pruža neke dobre postavke i ograničit će sve korištenje WiFi-a na ekran Sputnik-a. To znači da ćete za promjenu svojih DD-WRT postavki trebati biti povezani Ethernet kabelom.

Sustav HotSpot

Otkrio sam da je sustav HotSpot najlakši za postavljanje i korištenje. Usluga vam omogućuje da korisnicima naplatite WiFi, u tom slučaju tvrtka preuzima mali postotak plaćanja. Korisnicima također možete pružiti besplatnu WiFi vezu i imati zaslon za prskanje koji traži da vas prate na vašim društvenim mrežama, za to morate platiti malu mjesečnu cijenu.

 1. Registrirajte se za račun na hotspotsystem.com, obavezno upišite svoje korisničko ime i ID lokacije
 2. U DD-WRT idite na Usluge -> Hotspot
 3. Omogući HotSpotSystem
 4. Unesite svoje podatke i kliknite Primijenite postavke
 5. To će stvoriti automatsku mrežu gostiju, a također će vam se pojaviti zaslon za prskanje prilikom prijave. Ako želite promijeniti ovaj zaslon za prskanje, to možete učiniti putem web stranice HotSpot System. Možete promijeniti sve, od boja, slika, gumba do gotovo svega što želite.
  DD-WRT sustav žarišta

Wifidog

Wifidog i Chilispot su otvoreni izvor, što znači da, ako želite, možete sami postaviti server za to, što znači da vam čak i ne treba internetska veza. Wifidog je najkompliciranija opcija koja se najmanje govori pa bih preporučio da je izbjegavate i umjesto nje odaberete Chilispot.

Chilispot

Chilispot je najprilagodljivija usluga DD-WRT žarišta. Prvo možete koristiti usluge kao što su Wi-Fiplanet i EngageHotspot da biste imali internetsku stranicu za prskanje i sustav. Oni djeluju slično sustavu HotSpot, ali su manje komercijalni i stoga će trebati malo više posla kako biste ga postavili lijepo i prema svojim potrebama. To također znači da su ove usluge puno jeftinije od HotSpot sustava. Možete saznati više o postavljanju gledajući ovaj YouTube video.

Drugo, možete postaviti Chilispot sa svojim Debian poslužiteljem, a time i sve pod svojom kontrolom. Ovo postavljanje zahtijeva mnogo tehničkog iskustva i također je van okvira ovog vodiča.

Mac filtriranje

Ako želite, uređajima možete ograničiti pristup mreži. Svi moderni uređaji imaju nešto što se zove MAC (Media Access Control) adresa, što je poput kućne adrese i jedinstveno je za svaki uređaj. Nakon što znate MAC adresu uređaja, možete ograničiti njegov pristup mreži.

Prvo morate pronaći MAC adresu uređaja koji želite omogućiti ili blokirati. U nastavku ću vam pokazati kako to možete učiniti pomoću DD-WRT, ali možete i Googleu kako to pronaći u postavkama uređaja.

 1. Idite na Status -> LAN
 2. Tamo pri dnu stranice moći ćete vidjeti povezane uređaje i njihova imena
  DD-WRT bežični LAN

Sada kada ste odredili MAC adresu uređaja, možete je blokirati ili dopustiti. Na primjer, blokirat ću Android uređaj prikazan na prethodnoj slici.

 1. Idite na Wireless -> MAC filter
 2. Uredite popis filtera MAC za bežičnu mrežu kojoj želite ograničiti pristup. To možete učiniti samo za stvarne mreže, a ne za virtualne.
  Popis filtera za MAC adrese
 3. Unesite MAC adrese uređaja i kliknite Uštedjeti. Možete odabrati i tipku MAC Popis bežičnih klijenata za brzi odabir više uređaja.
 4. Odaberite Omogući, a zatim odlučite želite li dozvoliti samo te uređaje ili blokirati te uređaje
 5. Klik Primijenite postavke i gotovi ste
  DD-WRT MAC filter

Dodatne aplikacije i postavke

Kao što je navedeno na početku ovog vodiča, jedna od najvećih prednosti DD-WRT su dodatne postavke i postavke koje vam omogućuju. Iako sam već objasnio većinu opcija, ovaj je odjeljak posvećen još nekim jedinstvenim postavkama.

VPN klijent

Kao što nam je možda već dao branding, volimo VPN-ove. Stoga nije iznenađenje da ćemo vam pokazati kako na svoj usmjerivač možete instalirati DD-WRT OpenVPN klijent. Međutim, možete postaviti ili PPTP ili OpenVPN klijent jer je OpenVPN puno sigurniji, a ono što uvijek preporučamo, to ću i pokazati. Ako želite, možete postaviti i DD-WRT VPN poslužitelj. Međutim, to neću pokrivati.

Prije pokretanja trebat će vam, naravno, VPN račun. Odlučio sam koristiti ExpressVPN za ovu demonstraciju, jer je on proglašen za jednog od najboljih VPN-a za DD-WRT. Međutim, većina VPN davatelja podržava podešavanje podrške na DD-WRT. Moram napomenuti da se OpenVPN usmjerivač može postaviti na neki način, pa se prije početka konzultirajte sa svojim VPN davateljem jer se njihove upute mogu razlikovati i u tom slučaju slijedite ih.

 1. Preuzmite .ovpn datoteku za postavljanje na poslužitelj na koju se želite povezati od svog davatelja VPN-a i otvorite je u Notepadu ili Notepadu.++
 2. U DD-WRT idite na Usluge -> VPN i omogućiti OpenVPN klijent
 3. Kopirajte postavke iz .ovpn datoteke u DD-WRT konzolu prema preporukama davatelja VPN-a.
 4. Klik Primijenite postavke.
  DD-WRT VPN
 5. Idite na Postavljanje -> Osnovne postavke i pomaknite se prema dolje do odjeljka Postavke poslužitelja mrežne adrese (DHCP).
 6. Za statički DNS 1 i 2 unesite postavke Google DNS-a: 8.8.8.8 i 8.8.4.4. Ako vaš davatelj VPN-a ima vlastite postavke poslužitelja, umjesto toga unesite adresu za njih.
  1. Iz sigurnosnih razloga možda želite koristiti OpenDNS ili OpenNIC.
 7. Idite na Status -> OpenVPN
 8. Trebali biste vidjeti zaslon s statusom uspješne veze, kao i statistiku vaše veze i dnevnik podataka za rješavanje problema.
  DD-WRT VPN status

Ako je pokretanje VPN klijenta na vašem usmjerivaču jedna od glavnih problema, preporučujem vam nabavku nešto snažnijeg, jer će za najbolji VPN usmjerivač trebati mnogo snage za obradu.

VPN klijent: Dual Gateway / Usmjeravanje na temelju pravila

Ako želite, usmjerivač možete postaviti kao dvostruki pristupnik. To koristi usmjeravanje na temelju pravila, a nekim uređajima omogućuje korištenje VPN veze, dok drugi koriste vašu uobičajenu vezu. Ovo može biti korisno ako na medijskom uređaju uživate u korištenju Hulu, Netflixa ili BBC iPlayera (jer ovi sada blokiraju VPN-ove), ali naravno da želite da ostatak vaše veze bude siguran i siguran..

 1. Provjerite jeste li postavili VPN vezu prema prethodnom odjeljku i provjerili radi li
 2. Idite na Status -> LAN i saznajte lokalne IP adrese uređaja na kojima želite koristiti VPN vezu
  1. U svom slučaju želim da moj Android telefon s IP 192.168.1.123 koristi VPN vezu
  2. Postavljanje usmjeravanja na temelju pravila može se izvršiti samo inkluzivno i morat ćete znati IP adresu svih uređaja za koje želite da imaju njihovu vezu kako bi prošli kroz VPN
 3. Idite na usluge -> VPN
 4. Unesite usmjeravanje na temelju pravila "192.168.1.123/32", obavezno koristite vaše IP adrese. Ako trebate postaviti više uređaja, unesite svaki IP u novi redak. Kliknite Primijeni postavke
  DD-WRT usmjeravanje temeljeno na pravilima
 5. Idite na upravu -> naredbe
 6. Unesite sljedeće i kliknite Spremi vatrozid. Ovo ćete trebati unijeti za svaku IP adresu za koju želite koristiti dual gateway withiptables -I FORWARD -s 192.168.1.123 -o $ (nvram get wan_iface) -j DROP
 7. Ako trebate proslijediti određeni port i putem VPN-a, tada ćete također trebati unijeti sljedeće u 'Naredbe vatrozida': iptables -I FORWARD -i tun1 -p udp -d 192.168.1.123 --dport 8080 - j PRIHVATITI iptables -I NAPRAVITI -i tun1 -p tcp -d 192.168.1.123 --dport 8080 -j PRIHVATI iptables -t nat -I PREROUTING -i tun1 -p tcp --portport 8080 -j DNAT - do odredišta 192.168 .1.123 iptables -t nat -I PROIZVODNJA -i tun1 -p udp --dport 8080 -j DNAT - na odredište 192.168.1.123
 8. Trebat ćete unijeti gornja tri retka za sve IP i portove koje želite koristiti i proslijediti, zamjenjujući IP i brojeve priključaka i potrebne
  DD-WRT pravila dualnog usmjeravanja Firwall
 9. Nakon što ste spremili vatrozid, ponovno pokrenite usmjerivač. Na svakom uređaju idite na IPleak.net i uvjerite se da imaju vanjsku IP adresu koju očekujete

SmartDNS

Poput VPN-a, Smart DNS usluga omogućuje vam da prevladate geografski ograničen sadržaj. Više o razlikama i sličnostima njih dvojice možete pročitati na ovoj stranici. Unatoč činjenici da više ne funkcionira s Netflixom, još uvijek postoji puno ograničenih web stranica kojima vam omogućuje pristup. Preporučujem Blockless jer ima veliku cijenu i pruža dobro zaokruženu cjelokupnu uslugu. Nažalost, trenutno nisam svjestan niti jedne besplatne usluge Smart DNS koje su legitimne i neće prodavati vaše podatke.

Nakon što se prijavite na Blockless, postavljanje usluge Smart DNS na DD-WRT vrlo je jednostavno i glasi kako slijedi.

 1. Dobijte primarne i sekundarne DNS vrijednosti iz Blocklessa (108.171.182.159 i 108.171.177.124 u vrijeme pisanja)
 2. Idite na Postavljanje -> Osnovne postavke
 3. U postavkama mrežnog adresnog poslužitelja (DHCP) unesite postavke DNS-a u „Statički DNS 1“ i „Statički DNS 2“
 4. Klik

  Primijenite postavke
  DD-WRT statičke postavke DNS-a

 5. Idite na web mjesto Blockless i potvrdite svoju IP adresu

Ako želite koristiti OpenDNS ili OpenNIC u sigurnosne i sigurnosne svrhe, tada to možete postaviti na isti način, samo upotrijebite relevantni DNS IP u statičkim DNS poljima.

Prijenos - bujice

Ako ste ljubitelj bujice, na svoj usmjerivač možete instalirati torrent klijent nazvan Prijenos. To znači da možete preuzeti torente bez uključivanja računala uključenog i, naravno, omogućava vam i bolji omjer sjetve. Moram napomenuti da ovdje u ProPrivacyu ne odobravamo upotrebu bujica u ilegalne svrhe. Međutim, postoji puno legitimnih razloga za korištenje torrent klijenata.

Da biste mogli pokrenuti i pokrenuti prijenos, morat ćete provesti nekoliko prethodnih koraka, ali ne brinite, na to sam se referirao. Trebat će vam i USB stick ili vanjski tvrdi disk, idealno formatiran na FAT32.

 1. Omogućite USB podršku prema NAS odjeljku.
 2. Idite na usluge -> NAS
 3. Omogućite Daemona prijenosa u odjeljku 'Bittorrent'
 4. U imenik unesite rutu za pogon koji želite koristiti. Općenito govoreći, ovo će biti / mnt / sda1
 5. Klik Primijenite postavke i gotovi ste

Sad kada imate prijenos i pokrenut, trebat ćete mu i brzo pristupiti da bi postupak bio jednostavan.

 1. Za pristup Prenosu s vašeg računala idite na 192.168.1.1:9091
  Klijent prijenosa
 2. Da biste ga koristili, kliknite gumb mape u koji možete unijeti URL lokacije bujice ili prenijeti torrent datoteku.
 3. Na odredištu ga želite postaviti na / mnt / sda1 / Downloads.
 4. Gornju odredišnu mapu možete učiniti zadanom klikom na gumb postavki ključa na dnu stranice
 5. To je to što će sada početi vaše preuzimanje. Stranica se povremeno ažurira, tako da ćete trebati pričekati nekoliko sekundi prije nego što se pojavi i dogodi napredak.
 6. Ako vam je omogućen NAS, nakon završetka preuzimanja datoteku možete lako prenijeti na vaše računalo kad vam zatreba.
 7. Na Androidu možete koristiti udaljeni prijenos za pristup sustavu, a za iOS telefone, morat ćete koristiti web pristup ili BarMagnet ako je jailbroken. Na službenom web mjestu prijenosa možete preuzeti i programe za mnoge druge usluge kao što su XMBC (sada Kodi), Blackberry, RSS, itd..

Informacije o tome kako biti sigurni prilikom bujice potražite u našem najboljem vodiču za VPN za torrent stranice.

DLNA

DLNA, ili udruženje Digital Living Network Alliance, digitalni je standard koji olakšava strujanje medijskog sadržaja na uređajima na mreži. Standard ima mnogo zagovornika, ali postoji mnogo ljudi koji ga ne smatraju korisnim. Razlog je taj što s modernom tehnologijom može biti lako pristupiti NAS pogonu na usmjerivaču i lako strujati sadržaj. Međutim, u svom iskustvu smatrao sam DLNA praktičnom, pogotovo kada sam želio strujati filmove na svom Xboxu ili starijoj touchpad-u.

Za postavljanje DD-WRT DLNA slijedite dolje navedene korake, nakon čega ću vam pokazati kako pristupiti s raznih uređaja.

 1. Idite na usluge -> NAS
 2. Omogući miniDLNA
 3. Odaberite željene opcije i postavite put do / mnt / sda1
 4. Klik Primijenite postavke, i gotovi ste

S postavkom DLNA sada joj možete pristupiti s većine uređaja koji su povezani s vašom WiFi mrežom. Kliknite odgovarajuće veze u nastavku za više vodiča kako postaviti DLNA sa svojim uređajem.

 1. Windows
 2. OSX
 3. iOS uređaji
 4. Xbox jedan
 5. Samo ćete trebati koristiti svoj Media Player

Spremanje u oblaku

Nažalost, jedan od nedostataka DD-WRT u odnosu na tradicionalni firmver rutera je nedostatak namjenskog sustava za pohranu u oblaku. Kao i skup objedinjenih aplikacija i lako postavljanje, i Linkys i AsusWRT firmware pružaju ovu mogućnost. Iako, da, moguće je koristiti FTP sustav i postaviti hrpu koda, to jednostavno nije stvarna stvar.

webserver

Ako želite, također možete postaviti DD-WRT webserver, koji vam omogućuje hostiranje web stranice, dijeljenje datoteka s kolegama i obavljanje brojnih drugih aktivnosti vezanih uz web mjesto. Pokazat ću vam osnove podešavanja s Pydio-om, međutim, možda ćete htjeti provjeriti njihove vodiče za administraciju da biste vidjeli za što ih još možete koristiti..

 1. Prvo trebate formatirati svoj vanjski tvrdi disk ili USB disk. Budući da ćete trebati stvoriti dvije particije, za ovo bih preporučio korištenje čarobnjaka MiniTool Partition (Gnome za Mac). Nakon oblikovanja stvorite sljedeće dvije particije:
  1. Oznaka particije: ostavite prazno, Veličina particije: 512MB, Datotečni sustav: Linux Swap, ClusterSize: Zadano
  2. Oznaka particije: JFFS, Veličina particije: ostatak pogona, Datotečni sustav: Ext3, ClusterSize: Zadano
 2. Postavljanje NAS sustava kao što je prethodno opisano.
 3. Kad priključite USB pogon u usmjerivač. To bi automatski trebalo montirati swap i / jffs particije. Napravite jednu od "Datoteka dijeli" na Nas kartici put / jffs i imenovati je JFFS
  DD-WRT JFFS i Swap ugrađen
 4. Idite na usluge -> Web poslužitelj. Omogući Lighttpd. Možete ostaviti postavke takve kakve jesu. Ako želite samo lokalno pristupiti web poslužitelju, tada onemogućite WAN pristup.
  Web-poslužitelj DD-WRT usluge
 5. Preuzmite najnoviju verziju Pydio-a u .zip formatu
 6. Nakon izdvajanja kopirajte datotečni sustav u mapu jffs / www na USB stick priključen na usmjerivač.
 7. Idite na 192.168.1.1:81 da biste pristupili web poslužitelju.
 8. Klik "Kliknite ovdje za nastavak" za početak vašeg postavljanja. Slijedite tri jednostavna koraka, jedina postavka koju morate biti svjesni je da ćete za konfiguraciju baze podataka morati koristiti SQLite 3.
  Pydio

Sada imate dostupan web poslužitelj kojem može pristupiti više osoba. Ako želite da bude dostupan s bilo kojeg mjesta na svijetu, morat ćete imati omogućen WAN u postavljanju web poslužitelja. Ako imate usmjerivač spojen na modem, također ćete trebati postaviti prosljeđivanje priključaka za port 81 na vaš DD-WRT usmjerivač. Zatim možete pronaći svoj IP pomoću softvera za web mjesto kao što je ipleak.netand povezivanje pomoću you.re.ip.ere: 81. Ako nemate statički IP (vjerojatno nećete), morat ćete postaviti i DDNS.

Kao i kod FTP i SSH pristupa, ako želite to raditi tijekom pokretanja VPN-a, morat ćete odabrati onaj koji omogućuje prijenos na vrata.

DDNS

Vaše računalo i drugi uređaji na vašoj mreži na Internetu su identificirani po IP adresi (Internet Protocol) adresi. Vaš ISP pruža vam ovo automatski, tako da se većinu vremena ne morate brinuti. No zbog načina rada davatelja internetskih usluga mogu vam dodijeliti novu IP adresu sada i kasnije. Učestalost ovisi o davatelju usluga, ali osim ako imate statički IP, u određenom će se trenutku promijeniti.

Kad se vaš IP promijeni, nećete primijetiti nikakvu razliku jer nema značajan utjecaj na unutarnji rad vašeg sustava. Međutim, kada pokušavate pristupiti usmjerivaču s vanjske lokacije, uvijek ćete morati znati vaš IP ili ga nećete moći povezati. To se odnosi na postavke FTP, WebServer, Smart DNS i nekoliko drugih scenarija.

Da biste to prevladali, morat ćete postaviti DDNS (Dynamic DNS) sustav. DDNS sustav dat će vam web adresu kao što je thisismyrouter.noip.me i pokretanjem malog programa na vašem računalu (ili DD-WRT u ovom slučaju), ponuđena web adresa će vas uvijek preusmjeriti na ispravnu IP adresu.

Ako ste već kupili (ili planirate) domenu od NameCheap-a, onda ćete moći postaviti DDNS koristeći njihov sustav. Međutim, pretpostavljam da nemate domenu koju trenutno možete koristiti, a koristit ću besplatnu DDNS uslugu putem NoIP-a.

 1. Otvorite račun pomoću NoIP-a. Ako ćete koristiti besplatni plan, obavezno ga obnavljajte na svakih 30 dana
 2. Idite na Hosts / Preusmjerite i kliknite Dodajte domaćina
  1. Dajte sebi ime domaćina, odaberite Host tipa DNS Host (A), vaša će se IP adresa automatski popuniti, a Dodijeli grupi je izborno
  2. Klik Dodavanje domaćina
 3. U DD-WRT idite na Postavljanje -> DDNS
 4. Odaberite Ne-IP s padajućeg popisa i unesite svoje podatke s Ne-IP
 5. Ne koristite vanjsku provjeru IP adrese treba promijeniti na Ne ako usmjerivač nije izravno spojen na Internet (tj. Iza drugog usmjerivača ili modema)
 6. Klik

  Primijenite postavke
  DD-WRT DDNS

 7. Kad sada odete na yourddns.noip.me (odabrana DDNS domena), moći ćete pristupiti vašem usmjerivaču. Obavezno dodajte sve relevantne ulaze za pristup, npr. za web poslužitelj koristio bih yourddns.noip.me:81

Ostale usluge koje biste mogli koristiti umjesto NoIP-a su Dynu i ChangeIP.

Privoxy Adblocking

Već preporučujemo korištenje adblokera na računalu i instaliranje dodatnih dodataka na vaš preglednik (Chrome, Firefox), no ponekad bi moglo biti praktičnije pokrenuti uslugu blokiranja oglasa na vašem usmjerivaču. Nažalost, dodaci i slično mogu biti problem na mobilnim uređajima, posebno na iOS-u. To daje još jedan dobar razlog da izravno pokrenete Adblocker na usmjerivaču, svi uređaji koji su na njega spojeni imat će blokirane oglase. Donijet ću vam brz i jednostavan način postavljanja Privoxy (ugrađeni DD-WRT Adblocker), a ako želite više pomoći možete ostaviti komentar ili posjetiti web stranice Privoxy za više detalja.

 1. Idite na usluge -> Adblocking
 2. Omogući Privoxy
 3. Omogući transparentni način rada. Ako postoje uređaji za koje ne želite da se pokreću, unesite njihovu lokalnu IP adresu. Na primjer, kada radim testiranje kvalitete na nekim web mjestima, moram imati vidljivu reklamu jer sam na svoja prijenosna računala upisao lokalni IP koji sam postavio na statički 192.168.1.25
 4. Ostale postavke možete ostaviti takve kakve jesu
 5. Klik Primijenite postavke i gotovi ste
  Privoxy DD-WRT Adblocking

Nadgledanje mreže

Ako imate mjesečno preuzimanje ili ograničenje prijenosa koji vam je dodijelio vaš internetski pružatelj usluga ili samo želite znati koliko interneta koristite, tada možete analizirati vaše statistike podataka koristeći DD-WRT. Pomoću trake statusa možete analizirati i niz drugih čimbenika i otkriti postoje li neki drugi problemi s vašom mrežom ili mogu se poboljšati.

 1. Ako želite vidjeti koliko se širina pojasa koristi, možete koristiti karticu Status - propusnost.
  1. U uslugama -> Usluge ako omogućite WAN brojač prometa (ttraff Daemon) također ćete moći vidjeti mjesečni kvar pod Statusom -> Kartica WAN.
   DD-WRT nadzor prometa
 2. U statusu -> Bežično možete vidjeti koji su uređaji povezani na svaku bežičnu mrežu, pa ako ima više uređaja koji se prikazuju onda očekujete, možda ćete imati problema
  DD-WRT bežični status

Također možete koristiti YAMon za bolju statistiku i grupiranje o vašem mrežnom prometu.

Ako želite imati dublje praćenje mreže, a također vidite pad podataka o korištenju podataka softverom, preporučio bih vam da preuzmete Glasswire, koji će učiniti samo to i više.

Postavljanje pod zaštitom WiFi (WPS)

WPS se odnosi na sustav koji vam omogućava da lako povežete uređaj s usmjerivačem. Možda ste ga i prije vidjeli kada se spajate na bežičnu mrežu, dopušta mogućnost brze veze pritiskom na WPS tipku na usmjerivaču. Nažalost, generalno gledano ovi su sustavi užasni za sigurnost vašeg usmjerivača. Srećom, DD-WRT WPS se ne provodi u većini verzija, tako da se ne morate brinuti zbog toga.

Međutim, postoje neke komercijalne verzije, poput Buffalo usmjerivača, gdje opcija za to postoji. Ako dobijete nešto od toga, preporučio bih ga trenutno isključiti.

Definitivni DD-WRT vodič Zaključak

Iskreno se nadam da ste uživali u čitanju mog vodiča i pronašli ste nešto korisno za implementaciju i pomoć u stvaranju najboljeg mogućeg WiFi usmjerivača.

Ako se nikad niste igrali s DD-WRT-om prije nego što je to sjajan način da provedete nekoliko sati i poboljšate svoj dom. Za one od vas koji već imate DD-WRT, nadam se da su neke moje upute pomogle u poboljšanju vašeg postavljanja. Ako ste pronašli

Ako ste ovaj vodič smatrali korisnim, cijenim dijeljenje na vašoj omiljenoj društvenoj mreži. A ako imate problema, slobodno ostavite komentar, a ja ću pokušati i pomoći koliko god je to moguće.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me