Što je OpenVPN?

Arne Schwabe OpenVPN za Android je aplikacija koja koristi bilo koje standardne konfiguracijske datoteke OpenVPN da bi se korisnici Androida mogli povezati s bilo kojom VPN uslugom koja podržava OpenVPN protokol. Pa ... ne samo da je OpenVPN na Android-u otvorenog koda, nego je zapravo potpunije opremljen od većine prilagođenih VPN Android aplikacija ...


OpenVPN za Android je besplatni softver s otvorenim kodom (FOSS), tako da je besplatan u svakom smislu te riječi. Međutim, imajte na umu da se za njegovo korištenje morate pretplatiti na komercijalnu VPN uslugu ili postaviti svoj privatni OpenVPN poslužitelj. Ako ne možete ili ne želite koristiti Google Play Store, OpenVPN za Android umjesto toga možete preuzeti u obliku .apk datoteke ili instalirati s F-Droid-a.

Značajke OpenVPN za Android

OpenVPN za Android temelji se na zajedničkoj verziji OpenVPN-a i koristi najnoviji izvorni kôd OpenVPN 2.x. To znači da nudi sljedeće ključne značajke:

  • Otvoreni izvor
  • Zaštita od propuštanja punog domena (DNS) - i inačica 4 Internet protokola (IPv4), i inačica 6 Internet protokola (IPv6)
  • Potpuno usmjeravanje IPv6
  • Zaštita od propuštanja internetske komunikacije u stvarnom vremenu (WebRTC)
  • Koristi najnoviju verziju OpenVPN-a (i samim tim najsigurnije)
  • Može se konfigurirati da djeluje kao prekidač za ukidanje

Kako koristiti OpenVPN za Android

Korištenje OpenVPN-a za Android nije teško, ali potreba za uvozom konfiguracijskih datoteka OpenVPN treće strane čini postavljanje malo više uključenim nego kod unaprijed konfiguriranih prilagođenih VPN aplikacija.

1. Preuzmite konfiguracijske datoteke OpenVPN s web stranice vašeg davatelja VPN-a. Raspakujte ih (ako je potrebno) i prenesite u mapu na Android uređaju putem USB-a. Alternativno, preuzmite ih izravno na svoj Android uređaj i raspakujte ih pomoću aplikacije kao što je ZArchiver.

2. Preuzmite, instalirajte i pokrenite OpenVPN za Android (ako već niste). Dodirnite ikonu + u gornjem desnom kutu zaslona da biste dodali profil. Dajte profilu odgovarajuće ime, a zatim pritisnite "Uvezi".

AirVPN profil

3. Dođite do mape u koju ste spremili neotpakovane datoteke konfiguracije OpenVPN i odaberite poslužitelj (.ovpn datoteka). Nakon uvoza dodirnite ikonu krpelja continue za nastavak.

pretvoriti config datoteku

Mnogi davatelji uključuju sve potrebne ključeve i podatke o računu u prilagođene .ovpn datoteke, tako da nije potrebna daljnja konfiguracija. Drugi će možda zahtijevati da unesete podatke o svom računu i druge pojedinosti. Pojedinosti potražite u dokumentaciji vašeg davatelja usluga.

4. Nakon završetka, vidjet ćete naziv poslužitelja na kartici Profili. Da biste pokrenuli VPN, samo ga dodirnite. Možete uvesti .ovpn datoteke na koliko god želite poslužitelja, a oni će se ovdje prikazati.

OpenVPN prikaz profila

Prilično natty skup grafikona omogućuje vam nadgledanje upotrebe propusne širine VPN-a.

dnevnik propusnosti openvpn po minuti

Kako omogućiti IPV6 usmjeravanje na OpenVPN-u za Android

IPv6 DNS propuštanje možete spriječiti tako da kažete OpenVPN za Android da pravilno usmjeri sav IPv6 promet preko VPN-a. Da biste osigurali da je ovo omogućeno:

1. Uredite određenu VPN vezu na kartici "Profili".

uređivanje postavki uređaja

2. Osigurajte da je IPv6 -> Koristi se zadana ruta. Dok ste ovdje, također provjerite je li omogućena zaštita od curenja IPv4 (trebala bi biti zadana).

odaberite IPV4 ili IPV6

Omogućite prekidač za zaustavljanje na Androidu

Da biste konfigurirali OpenVPN za Android da djeluje kao prekidač:

1. Uredite određenu VPN vezu na kartici "Profili" (pogledajte gore).

2. Idite na karticu "Napredno" i provjerite "Trajni Tun" i postavite "Pokušaji povezivanja" na Neograničeno.

Postavke OpenVPN-a

Evo ga! Sada imate prekidač za ubijanje OpenVPN za Android.

Ažuriranje: Android

Nougat 7+ uključuje ugrađeni prekidač za ubijanje koji radi s bilo kojim VPN-om. Ovo uključuje OpenVPN za Android. Ovaj ugrađeni prekidač za ublažavanje gotovo je sigurno robusniji od gore opisane uporne TUN metode, pa ako imate noviji Android uređaj, preporučujemo da ga umjesto toga upotrebite. Molimo pogledajte ovdje kako.

OpenVPN Connect

Osim prilagođenih VPN aplikacija, glavni suparnik OpenVPN za Android je OpenVPN Connect. Poput OpenVPN-a za Android, i ovaj je generički OpenVPN klijent koji može koristiti redovite OpenVPN konfiguracijske datoteke za povezivanje s bilo kojom VPN uslugom koja podržava OpenVPN.

OpenVPN Connect je "službeni" klijent tvrtke OpenVPN Inc. i dizajniran je tako da je vrlo jednostavan za povremeni VPN korisnik bez ikakvih tehničkih vještina. Stoga je manje u potpunosti zastupljen od OpenVPN-a za Android koji je namijenjen naprednijim korisnicima.

Još jedna važna razlika je da je OpenVPN za Android otvorenog koda, dok službena aplikacija OpenVPN Connect nije. Iz tog razloga, OpenVPN za Android mnogi smatraju „polu-službenom“ aplikacijom u otvorenoj koripovanju OpenVPN zajednice.

Zaključak

Možda se čini pomalo kontraturalan, ali s potpunim usmjeravanjem IPv6, grafikonima upotrebe propusne širine i mogućnošću konfiguriranja kao prekidač za uklanjanje, OpenVPN za Android ima cjelovitiju karakteristiku od gotovo bilo koje prilagođene Android VPN aplikacije koju sam još pregledao. Ujedno je i cjelovitiji od ekvivalenta radne površine.

Dodajte činjenicu da je OpenVPN za Android open source i da uvijek koristi najnoviju verziju OpenVPN-a, a mi imamo uvjerljiv slučaj da preferiramo to nego prilagođene Android VPN aplikacije.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me