Što je Tor?

Tor je mreža anonimnosti koja nudi softver osmišljen kako bi vam omogućio anonimni pristup internetu. Za razliku od VPN-a, gdje pružatelj VPN-a zna vašu stvarnu IP adresu i može vidjeti vaš internetski promet na izlaznoj točki (VPN poslužitelj). S Torom se vaš signal usmjerava kroz nekoliko čvorova, od kojih je svaki svjestan samo IP adrese 'ispred' čvora i 'iza', tako da ni u jednom trenutku nitko ne može znati cijeli put između vašeg računala i web mjesto s kojim se pokušavate povezati. Možete koristiti VPN s Torom, kao što objašnjava naš članak o VPN-u za Tor.


Naziv Tor nastao je u akronimu Onion Router, koji je razvila američka mornarica i odnosi se na način slojevitog šifriranja podataka, koji se ponovno šifrira više puta dok prolazi između nasumično odabranih čvorova.

Stoga se Tor smatra izuzetno sigurnim načinom pristupa internetu, a istinski identitet je skriven.

Tor podržavaju mnoge skupine za građanske slobode, uključujući Fondaciju Electronic Frontier (EFF), a široko ga je hvaljen zbog toga što je disidentima, zviždačima i radnicima za ljudska prava omogućio pristup internetu, izražavanje stavova, razgovor s novinarima i na neki drugi način uključen u politička aktivnost koju su zabranili njihovi vlastiti represivni režimi.

To, naravno, također omogućuje kriminalcima da nekažnjeno djeluju, a poznato dopušta pristup podzemnom tržištu The Silk Road, koje djeluje samo kad je Tor povezan. Oni koji su zainteresirani za etiku anonimnosti interneta trebali bi paziti na naš nadolazeći članak o toj temi.

Tor protiv VPN

Kao što vidite, svrha Tor-a vrlo je slična primarnoj svrsi VPN-a - održavanje internetske anonimnosti internetskih korisnika i izbjegavanje firewall-a. Poput VPN-a, korisnik se također može koristiti za prevaru geo-lokacije tako što će se korisnik stalno povezivati ​​sve dok izlazni čvor nije u željenoj zemlji (vrlo lako ako želite izlazni čvor, manje je lako za manje zemlje s lošom infrastrukturom).

Međutim, tehnologija ne samo da se koristi prilično razlikuje, već je i prilično različita u uporabi. Ako želite saznati više o tome, pogledajte naš vodič o funkcioniranju VPN-a da biste saznali više.

Prednosti Tor

  • Nitko vas ne može pratiti do vanjskih IP adresa koje ste posjetili
  • Distribuirana mreža - gotovo je nemoguće smisleno isključiti ili napasti

Tor nedostaci

  • Vrlo sporo, ponekad i bolno - jer vaši podaci nasumično prolaze kroz brojne čvorove, od kojih bi svaki mogao biti bilo gdje u svijetu
  • Nije pogodno za dijeljenje datoteka P2P - iako ne postoji način da vas spriječi da upotrebljavate BitTorrent nad Torom (i to rade ljudi), oblik je i vrlo spor i vrlo loš. Usporava cijelu mrežu za svakog drugog korisnika, za neke od njih pristup Internetu putem Tor-a može biti od presudne važnosti i možda važan
  • Iako se na trenutak može upotrijebiti za lažno predstavljanje mjesta (vidi gore), Tor je vrlo fidan i neučinkovit način da se to riješi. Uz sve to, sporost Tora znači da je korištenje usluge za strujanje medija s ograničenim medijskim uslugama nemoguće.

Prednosti VPN-a

  • Brzo - obično ćete primijetiti malo usporavanje vaših brzih internetskih veza pri korištenju VPN usluge
  • Prevara lokacije je vrlo jednostavna - većina VPN pružatelja usluga nudi poslužitelje na mnogim mjestima širom svijeta. Budući da su te veze brze, VPN je idealan za streaming geo-ograničenih medijskih sadržaja veće razlučivosti
  • Idealno za dijeljenje datoteka P2P - iako mnogi davatelji usluga to zabranjuju, mnogi su postavljeni na umu dijeljenje datoteka

Nedostaci VPN-a

  • Davatelj VPN-a može vidjeti vašu internetsku aktivnost - a u mnogim zemljama zakon mora voditi evidenciju o tome, što može biti predano vlastima ili odvjetnicima koji se bave autorskim pravima. VPN-ovi su također osjetljivi na napadače policajaca u policiji u nastojanju da dobiju informacije koje mogu sadržavati. Zbog toga je ključno odabrati pružatelja usluga koji nema zapisnike (i koji je u stanju održati ovo obećanje). Naravno, čak i kada pružatelj VPN-a obeća da neće voditi zapisnike, prisiljeni ste jednostavno vjerovati njegovoj riječi
  • Trošak novca (iako obično iznosi ispod 10 USD mjesečno ili manje ako kupujete skupno)

Kako Tor djeluje

Kao što smo gore napomenuli, Tor prenosi podatke između više nasumično odabranih čvorova, šifrirajući ih svaki put. Svaki čvor zna odakle signal dolazi i čvor kojim ide, ali ne može vidjeti cijelu rutu (krug).

htw1

Ti se relejski krugovi nasumično resetiraju svakih 10 minuta tako da se vaši postupci ne mogu povezati s prethodnim radnjama.

htw2

Svakim čvorom upravlja volonter, i stoga što je više volontera sigurnija je cijela Tor mreža.

htw3

Volontiranje vođenja izlaznog čvora stoga je od velike koristi zajednici Tor i nanosi značajan udarac slobodi i protiv opresivne cenzure. Također nije teško postaviti. No, pokretanje izlaznog čvora znači da će aktivnost ostalih korisnika Tora, uključujući potencijalno vrlo protuzakonitu aktivnost, potjecati s vaše IP adrese. To može dovesti do problema, ali na sreću postoje načini za minimaliziranje rizika dostupnih na web stranici tor projekta.

Instaliranje Tor

Instalacija Tora danas je vrlo jednostavna (nekada je bila malo složenija), a dostupna je za Windows, OSX, Linux / Unix i Android.

Trebate samo preuzeti i pokrenuti paket Tor koji će se samostalno izvući u direktorij po vašem izboru (na računalo se ne dodaju dodatne instalacijske datoteke).

tor 3

Dvaput kliknite Start i dijalog veza će započeti.

pic_1

Nakon povezivanja Tor klijent pokreće prilagođenu verziju Firefox Portable. Ne samo da je ovo vrlo lagano, već vam omogućuje da sa sobom nosite verziju Tor-a na USB stick (na primjer), tako da lako možete anonimno pristupiti internetu s bilo kojeg računala.

tor 2

Sada anonimno možete surfati Internetom! Tor uslugu možete uključiti i isključiti pomoću ikone Luk ili prilagoditi pomoću padajućeg izbornika ikone.

Tor također nudi prilagođenu verziju distropera, temeljenog na Tails Live CD / USB Linuxu, tako da možete pokrenuti sustav izravno u siguran OS.

Zaključak

Velika prednost Tora je što ne trebate nikome vjerovati - vaša upotreba interneta potpuno je anonimna. Međutim, to je vrlo sporo. Kao posljedica toga, nije prikladno za mnoge najpopularnije aktivnosti za koje ljudi žele koristiti VPN, kao što su dijeljenje datoteka i strujanje medijskog sadržaja s ograničenom geološkom mrežom. Ako želite ostati anonimni tijekom bujice, pogledajte naš najbolji vodič za VPN za torrent stranice za više informacija.

Sve dok se VPN pružatelj pouzdan, a VPN-ovi su vrlo sigurno i privatno rješenje koje pruža mnogo veće performanse i fleksibilnost nego što Tor može ponuditi.

Ako ste s druge strane zaljubljenik u mafiju ili disident koji živi pod režimom u kojem bi bilo vrlo opasno biti uhvaćen u obavljanju aktivnosti (poput pisanja političkih blogova), onda je Tor najsigurnije rješenje.

Sjetite se samo da ne postoji 100% jamstvo anonimnosti, bez obzira na put koji krenete. Uvijek postoje, barem potencijalno, rupe u bilo kojem sigurnosnom aranžmanu, a pojedinci često daju svoj identitet kroz obrasce i pogreške.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me