Broj komercijalne VPN usluge nude VPN proširenja za Chrome, Firefox safari i druge popularne preglednike. Ta se proširenja mogu koristiti bilo u kombinaciji s VPN softverom ili kao samostalni proxy.


Što je VPN proširenje?

VPN proširenje je dodatak koji pružaju neki davatelji VPN-a. Proširenje za preglednik je jednostavnije i jednostavnije proxy rješenje (obično http proxy) koje često koriste osobe koje žele brže brzine veze od onih koje pruža njihov primarni VPN klijent.

Važno je razumjeti da VPN proširenja ne pružaju puni VPN tunel. Umjesto toga, oni su proxy usluga utemeljena na pregledniku. Štoviše, vrsta proxy-ja za proširenje mijenja dobavljača do davatelja usluga.

Iz tog razloga, važno je provjeriti sa svojim davateljem kako biste saznali kakvu vrstu proxyja nudi proširenje. To može biti u rasponu od sigurne i šifrirane (https proxy) do nesigurne proxy veze (vrijedne samo za podmetanje geolokacijom).

Koje su prednosti VPN proširenja?

Proširenje VPN preglednika izvrsno je za jednostavno uključivanje i isključivanje kad vam zatreba. Proširenja preglednika proxy najkorisnija su za brz pristup regionalnim web stranicama kada vam ne smeta da isključite VPN klijent - ili promijenite poslužitelj na koji ste trenutno povezani.

Kada koristite proširenje VPN proxyja, možete ostati povezani s VPN serverom u SAD-u (na primjer), ali promijeniti proširenje preglednika u Ujedinjeno Kraljevstvo (na primjer) za brzi pristup web mjestu u toj određenoj regiji.

Različite vrste proširenja

HTTP proxy: HTTP proxy omogućuje vam povezivanje s web-lokacijom koja je ograničena na geo. Ne pruža šifriranje i stoga ne pruža privatnost vašeg davatelja internetskih usluga. Uvijek koristite ovu vrstu proxyja u kombinaciji s VPN-om iz privatnosti i sigurnosnih razloga.

HTTPS proxy: Ovo je sigurno šifrirani oblik gore navedenog HTTP proxyja. DNS zahtjevi mogu ili ne moraju se proxy koristiti pomoću ove vrste proxyja. Uvijek provjerite kod svog davatelja VPN-a da biste utvrdili je li sigurna i privatna.

SSL proxy: Na taj način dobivate sigurnu vezu koja dopušta šifriranje zahtjeva web stranica. SSL proxy u osnovi je HTTPS proxy (vidi gore).

SOCKS proxy: Proxy SOCKS5 relativno je novi protokol koji omogućuje potrošačima da prenose širi izbor podataka koristeći TCP ili UDP. To je proxy poslužitelj koji se može sigurno postaviti šifriranjem. VPN proširenja ne pružaju ovu vrstu proxy-ja (ali u teoriji bi mogla). Ova vrsta proxyja općenito je dodatak koji pružaju VPN-ovi koji se mogu ručno postaviti u BitTorrent klijentima i drugim aplikacijama trećih strana..

Proxy proširenja

Koji je najbolji VPN nastavak?

Proširenja VPN pružaju šifriranje kao i mogućnosti geo-spoofinga. No čak i najbolja proxy proširenja ne pružaju istu razinu privatnosti i sigurnosti kao potpuni VPN klijent (osim ExpressVPN-a).

Iz tog razloga, bolje je uvijek se držati punog VPN klijenta za koji ste platili (osim ako nemate poseban razlog za korištenje proširenja).

U cjelini, najsigurnije je korištenje proširenja preglednika u suradnji s glavnim VPN klijentom. To će osigurati da profitirate od privatnosti i sigurnosti VPN-a.

Evo pet preporučenih VPN-ova s ​​proširenjima preglednika:

  • Windscribe VPN. Ovo ima siguran HTTPS proxy s alatom za blokiranje WebRTC, a pruža i DNS proxy.

  • ExpressVPN. Ovo proširenje VPN-a preglednika mora se koristiti i s instaliranim VPN klijentom. Omogućuje pristup potpunom VPN klijentu putem preglednika i ima mogućnosti blokiranja WebRTC.

  • NordVPN. Ovo je HTTP proxy s alatom za blokiranje WebRTC i blokatorom oglasa / crnom popisom zlonamjernih web lokacija. Nažalost, ovaj proxy nije šifriran i ne proxy DNS zahtjeva. Stoga preporučujemo da se koristi samo u suradnji s VPN klijentom.

  • Tunelbear VPN. Ovo je nešifrirano proširenje HTTP proxyja koje se zbog privatnosti i sigurnosti mora koristiti s potpunim VPN klijentom.

  • PureVPN. Ovo je HTTP proxy koji omogućuje PureVPN korisnicima da lakše pristupe nekim uslugama streaminga. (PureVPN ne osigurava uvijek BBC iPlayeru samo putem VPN-a, ali pomoću proširenja preglednika moguće je). Ovo VPN proširenje ne pruža enkripcijske ili proxy DNS zahtjeve i stoga se mora koristiti s potpunim VPN klijentom za postizanje privatnosti i sigurnosti.

webRTC

Proxy proširenja i programski program Windows

Drugi razlog zbog kojeg mnogi VPN-ovi pružaju proširenje za preglednik Chrome ili Firefox je zbog pogreške u pregledniku nazvane WebRTC. Greška u WebRTC-u može prouzrokovati curenje podataka pri korištenju VPN klijenta, a jedini način da se zaustavi takva vrsta propuštanja (koja može procuriti podatke na vaš davatelj internetskih usluga i uništiti privatnost koju pruža vaš VPN) jest onemogućavanje WebRTC-a u vašem pregledniku.

Onemogućivanje WebRTC-a u pregledniku može se obaviti ručno, a na mreži su dostupni vodiči za isključivanje WebRTC-a i u Chromeu i Firefoxu. Međutim, još je jednostavnija metoda upotreba proširenja preglednika kao što je Easy WebRTC blok za Chrome.

Davatelji VPN-a svjesni su da curenje WebRTC-a mogu biti problem, pa upravo iz tog razloga neki pružaju proširenje za preglednik. Njihovo proširenje dizajnirano je za isti posao kao i blok Easy WebRTC: Uspješno zaustavljanje svih propuštanja WebRTC-a. NordVPN i ExpressVPN su oba primjera VPN-a kojima je blokiranje WebRTC dostupno u proširenju preglednika.

Nažalost, mnogi potrošači nisu svjesni da curenje WebRTC-a mogu biti problem, a VPN-ovi rijetko dovoljno jasno daju do znanja da je važno priključiti te propuste. To smatramo prekidom komunikacije na dijelu pružatelja VPN-a.

Ako vam VPN pruža proširenje za preglednik, vrijedi pitati VPN je li to proširenje samo proxy usluga ili ima li i mogućnosti blokiranja WebRTC. Ako se radi o proširenju za blokiranje WebRTC-a, trebali biste ga instalirati kako biste osigurali da VPN ne propušta podatke na vaš davatelj internetskih usluga..

Uz to, preporučujemo da testirate svoj sustav pomoću ipleak.net. Ako otkrijete propuštanje WebRTC-a, budite sigurni da je uključite tako što ćete onemogućiti WebRTC u pregledniku (lakše) ili instaliranjem proširenja WebRTC blokatora.

Najgore VPN proširenja

Najlošija VPN proširenja su ona koja ne pružaju privatnost i sigurnost (prozirni proxyji i jednostavni HTTP proxyji). Međutim, ta se proširenja pružaju prvenstveno kako bi pomogli korisnicima da zaobiđu geo-ograničenja (za pristup web-lokacijama nedostupnim), a ne zbog privatnosti.

Pored toga, moguća je upotreba tih ekstenzija u kombinaciji s potpunim VPN klijentom. Uvijek provjerite sa svojim VPN-om da biste saznali je li njegovo proširenje šifrirani HTTPS proxy (siguran) - ili HTTP ili prozirni proxy (nesiguran).

Pored toga, postoji nekoliko VPN proširenja za koja se zna da nisu sigurna i treba ih izbjegavati:

  • HolaVPN: Dokazano je da ovo proširenje sadrži zlonamjerni softver i izlaže korisnike raznim rizicima povezujući ih izravno s drugim HolaVPN korisnicima. Dokazano je da HolaVPN prodaje propusnu širinu korisnika svojoj matičnoj tvrtki Luminati.

  • Štitnik žarišta: Ovo proširenje nije tako opasno kao HolaVPN. Međutim, prikuplja neke podatke (uključujući IP adrese) od korisnika u marketinške svrhe. Ne preporučuje se zbog privatnosti.

  • Betternet: Ovo je besplatno proširenje preglednika također vrlo sumnjivo. Betternet je kritiziran zbog instaliranja knjižnica za praćenje na računala ljudi. Također je poznato da prikuplja podatke o korisnicima - uključujući IP adrese - u marketinške svrhe.

Pregled

U cjelini, proširenja VPN preglednika dodatak su koji bi se trebao smatrati zasebnim alatom za primarnu VPN uslugu.

VPN klijenti pružaju potpuno šifrirane VPN tunele koji pružaju sigurnost zaštite privatnosti i spoofing lokacije. Proxy ekstenzije ne pružaju vezu s VPN poslužiteljem, već pružaju proxy uslugu (koja može biti šifrirana ili nešifrirana ovisno o vrsti proxyja koju implementira određeni VPN).

Važno je razumjeti razine privatnosti koje pruža proširenje vašeg VPN-a i, kad ste u nedoumici, uvijek koristite proširenje preglednika u kombinaciji s potpunim VPN-om. To će jamčiti visoku razinu privatnosti podataka.

Bonusi slike: Olivier Le Moal / Shutterstock.com, Tashatuvango / Shutterstock.com

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me