Dobrodošli u ovaj vodič na proxy poslužiteljima. Vodit ćemo vas kroz sve što trebate znati o proxy poslužiteljima i proxy poslužiteljima.


Što je proxy poslužitelj?

Proxy poslužitelj (ili "proxy") je računalo koje sjedi između vašeg računala i šire mreže. Ova "šira mreža" obično je internet.

Tako proxy poslužitelj djeluje kao posrednik između vašeg računala i interneta.

Kako djeluje proxy?

Proxy će sakriti vaš internetski protokol (IP) adresu od svih na internetu. Web stranica će vidjeti vašu IP adresu proxy poslužitelja, a ne vašu stvarnu IP adresu.

Čini se da pristupate internetu s bilo kojeg mjesta gdje se proxy poslužitelj fizički nalazi. Ako se posrednik nalazi u drugoj zemlji u kojoj ste, pojavit će se kako biste pristupili internetu iz te zemlje.

Nedostaci proxy poslužitelja:

 • Tko pokreće proxy, moći će pratiti sav vaš nešifrirani internetski promet. Imajte na umu da većina sigurnih web lokacija štiti vašu vezu pomoću HTTPS. To uključuje banke, usluge e-pošte i internetske trgovine. Kao i kod vašeg davatelja internetskih usluga (ISP), kad se povežete s HTTPS web stranicom, proxy vlasnik može vidjeti da pristupate web mjestu. Međutim, ne može znati što ćete shvatiti na toj stranici.
 • Vlasnik proxy-a također će znati vašu stvarnu IP adresu.

Mnogi (ali ne svi) proxy poslužitelji koriste šifriranje. To znači da će kriptirati promet između vas i poslužitelja.

 • Kada koristite šifrirani proxy, vaš davatelj internetskih usluga ne može vidjeti što tražite na internetu.
 • Davatelji internetskih usluga obično surađuju s državnim nadzorom. Dakle, šifrirani proxy-i mogu biti učinkoviti u sprečavanju pokrivanja, neciljanim državnim nadzorom.
 • Vlasnik proxy-a i dalje će moći nadzirati promet kada nije povezan na HTTPS web stranice, jer je proxy poslužitelj koji šifrira i dešifrira promet koji ulazi i izlazi iz njega.
 • Morat ćete imati povjerenja u svog davatelja proxyja

I virtualne privatne mreže (VPN-ovi) i Tor mreža specifični su primjeri šifriranih proxyja.

Javni i besplatni proxy poslužitelji

Javni proxy je proxy poslužitelj koji netko besplatno stavlja na raspolaganje široj javnosti. Teoretski, to obično rade dobronamjerni dobrovoljci. Alternativno poznati kao besplatni ili otvoreni proxy poslužitelji, javni proxy poslužitelji dolaze u nešifriranim (HTTP), šifriranim (HTTPS) i Socket Secure (SOCKS, koji mogu ili ne moraju biti šifrirani) ukusa.

Najznačajnija prednost javnih punomoćnika je, naravno, ta što oni ne troše novac za upotrebu. Činjenica da možete slobodno prebacivati ​​između proxy poslužitelja lociranih širom svijeta također ima prednosti privatnosti. Međutim:

 • Mogu biti vrlo nestabilni i redovito odlaziti izvan mreže bez prethodne najave.
 • Također imaju tendenciju da se vrlo sporo.
 • Nemate razloga vjerovati proxy operateru koji može preskakati sav internetski promet koji se ne povezuje na HTTPS web mjesto ili uslugu.
 • Mnogo proxy poslužitelja vode kriminalci. Doista, izračunava se da gotovo 70% besplatnih proxy-a nije sigurno!
 • Pored preskakanja nešifriranog internetskog prometa, gotovo 40% besplatnih proxy poslužitelja aktivno vara vaše podatke dok prolaze kroz njih. 18% je krivo za ubacivanje HTML-a u statičke web stranice koje se pregledavaju (oglasi), dok 20,6% uvode JavaScript.
 • S druge strane, proxy vlasnik može upasti u probleme zbog bilo kakvih nezakonitih aktivnosti koje obavljate! To je zato što izgleda kao da ta aktivnost dolazi s njihovog poslužitelja.

Toplo ne preporučujem upotrebu besplatnih javnih proxy poslužitelja. Ako se apsolutno morate, tada se samo povežite na web stranice i usluge pomoću HTTPS. Nikada ne koristite javni proxy koji zabranjuje upotrebu HTTPS-a. Jedini mogući razlog za to je taj da on može preskakati ili ometati vaš web promet.

Zaista ... samo nemoj! Imajte na umu da slični problemi napadaju besplatan VPN.

Besplatni popis proxy poslužitelja

Za razliku od nekih drugih web stranica, nećemo preporučiti nijedan besplatni proxy poslužitelj jer jednostavno nema razloga da im vjerujemo.

Ako želite koristiti javni proxy, Google će vam pružiti obilje besplatnih popisa proxy poslužitelja.

Privatni proxy poslužitelj

Pojedinci ili tvrtke mogu pokrenuti vlastite privatne proxy servere za osobnu upotrebu ili za korištenje svog osoblja. Izraz "privatni proxy", međutim, odnosi se i na komercijalne posrednike koji nude naknadu za upotrebu svojih poslužitelja. VPN-ovi su najčešći oblik privatnog komercijalnog proxyja.

Privatni proxy i VPN usluge mnogo su brži

Privatni proxyji i VPN usluge obično su mnogo brži i pouzdaniji od besplatnih proxyja. Činjenica da su poslovi radije nego slučajni pojedinci također ih čini poznatom količinom koja se može smatrati odgovornom.

Doista, mnoge VPN tvrtke izgradile su strašnu reputaciju zbog svoje predanosti sigurnosti i privatnosti. U skladu s tim, prijeko je važno da odaberete uglednu VPN uslugu.

Isti savjet vrijedi za sve komercijalne proxy usluge, ali zahvaljujući popularnosti VPN-a, drugi oblici komercijalnih proxy usluga predstavljaju prilično malo i neistraženo tržište. Nijedna usluga proxy-a za koju sam svjestan da nije izgradila reputaciju ili dobila gotovo podjednaku kontrolu kao VPN tvrtke s velikim imenom.

Vrijedno je napomenuti da neke VPN tvrtke nude i više konvencionalne HTTP / HTTPS ili SOCKS proxy servere.

Vrste proxy servera

HTTP proxy

HTTP je standardni protokol koji se koristi za povezivanje elemenata svjetske mreže. Važno je da veze s HTTP poslužiteljima nisu šifrirane.

Sa pozitivne strane, nijedno šifriranje ne znači znatno smanjene računske režijske troškove. To znači da HTTP proxy poslužitelji mogu lako prihvatiti više veza bez ozbiljnog utjecaja na brzinu interneta za korisnike. Međutim, imajte na umu da će fizička udaljenost koju podaci moraju prijeći utjecati na vašu brzinu interneta.

HTTP proxy tumači mrežni promet. To mu omogućuje da radi visoke stvari s prometom. Kao što je pretraživanje njegove predmemorije, da biste vidjeli može li poslužiti odgovor bez odlaska na odredište. Ili potražite dopuštenu listu / crnu listu da biste vidjeli je li dopušten URL.

HTTP proxyji po zadanom su "slijepi" za promet protokolom za kontrolu prijenosa (TCP) i upravo će ga ignorirati. To ih čini odličnim za pristup nešifriranim HTTP web stranicama, ali malo drugo.

HTTP proxy može upravljati TCP prometom ako se koristi metoda HTTP CONNECT, ali njegova upotreba u potpunosti ovisi o vlasniku proxyja. Budući da HTTP protokol ne može interpretirati TCP promet, sav TCP promet jednostavno se prosljeđuje. To daje HTTP proxyje koji koriste CONNECT veliku fleksibilnost SOCKS proxyja.

Morate konfigurirati svakog softverskog klijenta da bi se povezao s proxy-jem. Isto vrijedi i za HTTPS i SOCKS proxyje.

HTTPS proxy

HTTPS označava HTTP Secure (ili HTTP preko SSL / TLS). Upotrijebit će ga svaka web stranica koja mora osigurati komunikaciju korisnika. Kad se povežete s HTTPS proxy-om, kriptirat će sve podatke između vas i poslužitelja.

HTTPS koristi TCP priključak 443, tako da svi HTTPS proxyji moraju koristiti HTTP CONNECT metodu za uspostavljanje TCP veze.

SOCKS proxy

Socket Secure (SOCKS) proxy posluje na nižoj razini od HTTP proxyja. Ne pokušavaju protumačiti mrežni promet i samo prosljeđuju sve zahtjeve koje dobiju. To ih čini mnogo svestranijima od običnih HTTP proxyja.

SOCKS proxyji mogu upravljati svim vrstama internetskog prometa, uključujući POP3 i SMTP za e-poštu, internetski relej chat (IRC) i protokol za prijenos datoteka (FTP) za prijenos datoteka na web stranice. Oni također mogu upravljati bujicom prometa, zbog čega se proxy SOCKS ponekad nazivaju i "bujice proxy".

SOCKS poslužitelji mogu podnijeti više prometa od HTTP poslužitelja, ali uslijed toga postaju sporiji

Zbog ove fleksibilnosti, SOCKS poslužitelji obično obrađuju mnogo veći obujam prometa od HTTP poslužitelja. To znači da su proxy poslužitelji SOCKS znatno sporiji od uobičajenih proxy poslužitelja.

SOCKS5 najnovija je verzija SOCKS protokola i dodaje razne metode provjere autentičnosti. Ovo je korisno za komercijalne davatelje koji žele ograničiti pristup svojim proxy poslužiteljima samo korisnicima.

SOCKS protokol u potpunosti podržava HTTPS, a uobičajeno je da proxy SOCKS šifriraju promet na ovaj način. No, nedostatak je što SOCKS proxy veze nisu dobro podržane od strane softverskih klijenata kao HTTP proxy veze..

Za više informacija o korištenju VPN-a pri bujici pogledajte naše najbolje VPN-ove za vodič za bujice.

Web proxy

Web proxy poslužitelji omogućuju vam povezivanje s proxy serverom iz prozora preglednika. Ovaj proxy poslužitelj može biti HTTP ili HTTPS proxy. Web proxyji su obično besplatni i imaju prednost što vam nije potrebno preuzimanje i instaliranje dodatnog softvera ili konfiguriranje postavki preglednika. Stoga su vrlo jednostavni za upotrebu.

Mnoge web stranice besplatnih proxyja, međutim, financiraju se pomoću opsežnog oglašavanja. Web proxy poslužitelji su također loši u rukovanju kompliciranim izgledima web stranica i obično se obrušavaju prilikom susreta sa stvarima kao što su Flash, Java i JavaScript skripte (mada to nije nužno loše!). VPN davatelj Hide.me nudi i besplatni web proxy.

Proslijedi proxy

Osim obratnih proxy-a (vidi dolje), svi proxy-i o kojima se govori u ovom članku tehnički se nazivaju i posredni proxy-i.

Oni sjede između vašeg računala i šire mreže, što obično znači internet. Pri ovom postavljanju povezujete se s proxy poslužiteljem koji vas tada povezuje na internet.

Obrnuti proxy

Kao što mu ime kaže, obrnuti proxy čini gotovo suprotno od standardnog proxy proxy-a. Sjedi između interneta i puno manje grupe poslužitelja.

Tipična postava bio bi obrnuti proxy koji djeluje kao gateway između interneta i korporativne lokalne mreže (LAN). Da biste pristupili resursima na LAN mreži, prvo biste se trebali povezati s obrnutim proxy-jem.

Uz to što djeluje kao gateway, obrnuti proxy može zaštititi cijelu mrežu koristeći HTTPS. Također može izravnati opterećenje, predmemoriranje sadržaja, kompresiju podataka i druge zadatke korisne za korporativne LAN mreže.

Prozirni proxy

Prozirni proxy poslužitelji su takozvani jer ne zahtijevaju nikakvu konfiguraciju s vaše strane. Često ni ne znate da ga upotrebljavate.

Prozirni proksiji imaju mnogo dobrih koristi. Na primjer, filtriranje sadržaja u knjižnicama ili provjera autentičnosti korisnika javnog WiFi. Ona stranica za prijavu koju vidite u pregledniku kada povežete prijenosno računalo s WiFi-jem u Starbucksu? To je transparentni proxy.

Obrnute prozirne proxy stranice web stranice često koriste za zaštitu od DDoS napada. Međutim, prozirni zastupnici mogu predstavljati bol. Ako se ne provede dobro, mogu se pojaviti problemi s keširanjem i autentifikacijom.

Preglednici također mogu otkriti proxy poslužitelj i utvrditi da on predstavlja sigurnosni rizik. U ovom slučaju mogu odbiti sve veze putem proxy poslužitelja.

Iako je potencijalno vrlo neugodno, postoji dobar razlog za preglednike. Upotreba transparentnih proxyja je klasičan oblik napada Man-in-the-Middle (MitM). U tim slučajevima napadač vaš promet bez vašeg znanja preusmjerava na zlonamjerni poslužitelj koji ga tada može presresti.

U gornjem primjeru biblioteke spomenuo sam "filtriranje sadržaja" u dobrom kontekstu. Ali postoji još jedna riječ za to - cenzura. ISP-ovi, na primjer, mogu koristiti transparentne proxyje za filtriranje sadržaja na političkim, društvenim i vjerskim osnovama.

Imajte na umu da upotreba VPN-a, šifriranog proxyja ili samo povezivanje s HTTPS web-stranicom spriječit će prozirni proxy da preskače vaš web promet ili filtrira sadržaj.

Možete koristiti VPN, šifrirani proxy ili HTTPS web stranicu da biste spriječili da vam prozirni proxy pregledava.

Samo da bi dokazali kako život nikad nije jednostavan, proxy liste često ocjenjuju poslužitelje na temelju razine anonimnosti. O tome ću detaljno raspravljati nešto kasnije, ali proxyji koji pružaju vrlo malo „anonimnosti“ su ocijenjeni kao transparentni proxy-i.

Stambeni punomoćnici

Rezidencijalni proxy je proxy poslužitelj kojim upravlja davatelj internetskih usluga (ISP), a ne podatkovni centar. To ima sljedeće prednosti:

 • IP je "pravi" IP, tako da nikad neće doći na crnu listu kao što je Netflix jer je u vlasništvu podatkovnog centra koji je iznajmljivao IP-ove za VPN ili proxy. IP-ovi datacentra ponekad se smatraju "sjenovitim" jer kriju stvarni IP korisnika. Rezidencijalni IP-ovi su, prema svim namjerama i svrha, stvarni IP-ovi.

 • Ukazuje na stvarnu fizičku adresu. Samo što nije tvoja stvarna fizička adresa. Što je sjajno ako se ozbiljno ne bavite geofiranjem svoje lokacije.

Stambeni IP-ovi mogu se dijeliti ili ekskluzivno. Oni su relativno novi proizvod na tržištu, iako tvrtke poput Luminatija pomažu u njihovoj popularizaciji. Kao i kod svih proxy poslužitelja, koliko je privatni proxy poslužitelj ovisan je o dobavljaču.

Mreža Tor

Tor mreža je besplatna i ima za cilj pružiti istinsku anonimnost korisnicima. To se događa usmjeravanjem svih internetskih veza kroz najmanje tri slučajna čvora. Ti su "čvorovi" zapravo samo volonterski proxy poslužitelji.

Podaci se ponovno kriptiraju više puta - svaki put kada prođu kroz čvor. Svaki je čvor svjestan samo IP adrese „ispred“ i IP adrese čvora „iza“.

To bi trebalo značiti da ni u jednom trenutku nitko ne može znati cijeli put između vašeg računala i web stranice na koju se pokušavate povezati. Glavni nedostatak je to što se Tor mreža vrlo sporo koristi.

URL proxyja

Proxy URL uopće nije proxy (server)! To je web adresa (URL) koja se prosljeđuje na drugu adresu. Najčešća uporaba proxy URL-ova je izbjegavanje blokova cenzure.

Proxy vs VPN

Kao što je ranije napomenuto, VPN poslužitelji su specijalizirani oblik proxyja. Primarne razlike između VPN-a i redovnih proxy poslužitelja su:

 • VPN-ovi rade na razini sustava, a ne na aplikaciji. Stoga ga je potrebno samo jednom konfigurirati.
 • Koriste razne protokole šifriranja, koji su obično vrlo jaki.

Općenito, VPN veze sigurnije su i lakše se konfiguriraju od uobičajenih proxy veza. To komercijalne VPN usluge čini popularnijima od komercijalnih proxy usluga. To je pak omogućilo da neke VPN usluge uspostave vrlo dobru reputaciju.

Kako koristiti proxy

Privatne proxy usluge (uključujući VPN-ove) pružit će vam sve pojedinosti potrebne za povezivanje s njihovim poslužiteljima. Oni često isporučuju vrlo detaljne vodiče za postavljanje.

Osim VPN-ova, morate zasebno konfigurirati svaki program (ili aplikaciju) koji koristite za povezivanje s proxy poslužiteljem. Da biste se povezali s proxy-om, potrebna vam je njegova IP adresa (adresa proxy poslužitelja) i broj porta. Također će vam trebati korisničko ime i lozinka ako je potrebna provjera autentičnosti.

Procjenjuje se da na Internetu postoji "stotine tisuća" javnih proxy poslužitelja. Da biste ga pronašli, samo upišite u svoju tražilicu „besplatne proxyje“, „javne proxy poslužitelje“, „otvoreni popis proxyja“ (ili slično). Dobri primjeri su ovdje i ovdje.

Da biste konfigurirali proxy poslužitelj u Firefoxu, idite na Opcije -> Općenito -> Mrežne postavke -> Postavke. Odaberite "Ručna konfiguracija proxyja": i upišite IP adresu i broj porta poslužitelja.

Izuzmite localhost, 127.0.0.1 (zadana postavka) ako želite pristupiti izvorima lokalne mreže, kao što su pisači i NAS pogoni, neproksimirano. Pojedinosti o konfiguraciji ovise o pojedinačnom softveru, ali nadamo se da ćete dobiti ideju.

Razine anonimnosti za agente

Mnoge proxy liste kategoriziraju proxy poslužitelje na temelju razine "anonimnosti" koju pružaju. Da bi bili jasni, ove ocjene odnose se na to što web stranice i drugi internetski resursi vide kada koristite proxy.

Vlasnik proxyja točno zna tko ste s vaše IP adrese i može nadzirati vaš internetski promet koji nije HTTPS. Stoga nikada niste „anonimni“. Stoga bi bilo bolje ove ocjene opisati kao ocjene privatnosti. Dolaze na tri razine, s razinom 1 koja pruža najviši stupanj privatnosti.

Transparentni posrednici (razina 3)

Zbunjujuće imenovani transparentni posrednici prosljeđuju mnogo informacija o vama bilo kojoj web stranici koju posjetite. Stoga ne pružaju gotovo nikakvu privatnost i primarno se koriste za predmemoriranje (zbog čega se često nazivaju predmemoriranje predmemoriranja).

Tehnički gledano, prozirni proxy (u ovom kontekstu) sakriti će vašu stvarnu IP adresu, ali samo vrlo površno. Vaša se stvarna IP adresa i dalje nalazi u zaglavlju zahtjeva koji se šalje na web stranicu i zbog toga je vrlo lako saznati.

Anonimni posrednici (Razina 2)

Takozvani anonimni posrednici pružaju puno višu razinu privatnosti. Oni skrivaju vašu IP adresu s bilo kojeg web mjesta koje posjetite, ali ne kriju da koristite proxy poslužitelj.

Doista, anonimni poslužitelji obično se identificiraju kao proxy poslužitelji tako što na svaki zahtjev stranice dodaju zaglavlja „FORWARDED“.

Elitni proxyji (Razina 1)

Poznati i kao proxy posrednici s visokom anonimnošću, elitni proxy poslužitelji ne samo da će sakriti vašu IP adresu, već će i upozoriti web mjesto (ili neki drugi internetski resurs) da se zahtjevi postavljaju putem proxyja.

Web stranica će, naravno, i dalje znati IP adresu proxy poslužitelja. Elitni poslužitelji najčešće su najpopularnija vrsta otvorenog poslužitelja, što također znači da mogu biti najsporiji.

Ekskluzivnost proxyja

Davatelji komercijalnih proxyja ponekad kategoriziraju proxy poslužitelje na temelju ekskluzivnosti. Što je ekskluzivni proxy ekskluzivniji, to će ga više koštati.

 • Namjenski / ekskluzivni proxy - sve imate proxy. Imati namjenski proxy obično znači i da imate statičku IP adresu. Namjenski proxy poslužitelji će vjerojatno pružiti bolje performanse od onih koji se dijele s drugima i korisni su za izbjegavanje IP blokova poput onih koje je nametnuo Netflix. S druge strane, oni su manje "anonimni", jer je ta IP adresa samo vaša.
 • Poludjeljeni proxy - obično znači da dijelite proxy s još tri osobe.
 • Opći proxy - isto kao i besplatni proxy koji svi mogu koristiti - tako da ćete po svoj prilici dijeliti taj proxy s mnogim drugim ljudima.

Zaključak

Proksiji su vrlo popularni i mogu biti vrlo korisni. Međutim, otvoreni prorektori obično su spori i nestabilni. Oni su također opasni za upotrebu. Komercijalni HTTP / HTTPS i SOCKS proxy usluge pružaju mnogo više zadovoljstvo i puno su sigurniji za upotrebu.

Ipak, postoji razlog zašto nisu toliko popularni kao VPN usluge. Za sličnu cijenu mjesečno, VPN usluge je lakše konfigurirati, zaštititi cijelu internetsku vezu i obično se koristi jačim šifriranjem. Mnoge (ali nikako sve) također su postale snažne reputacije kao pouzdane tvrtke koje će zaštititi vašu privatnost.

preporuke

Teoretski bi bilo moguće preporučiti neke komercijalne posrednike, ali to ne možemo učiniti bez pregleda širokog izbora usluga.

To ćemo možda zaobići u nekom trenutku u budućnosti, ali trenutno nemamo razloga za preporuku jedne proxy usluge preko druge.

Ono što mi znamo, međutim, su VPN-ovi! I kao što sam raspravljao u ovom članku, VPN-i su gotovo uvijek bolji od proxy-ja!

 1. NordVPN - Velika marka vrlo dobre vrijednosti i povoljne cijene
 2. VPNArea
 3. ibVPN
 4. PrivateVPN - Jedan od najjeftinijih VPN-a vani, ali još uvijek dobra usluga
 5. ExpressVPN - Najbrži VPN koji testiramo, deblokira sve, s nevjerojatnom uslugom u cijelom krugu
Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me