Kao što će znati svaki čitatelj naše web stranice, veliki smo obožavatelji svih stvari otvorenog koda. Iako je daleko od čarobnog metka, činjenica da je open source kôd besplatno dostupan drugima da ih pregledaju i izvrši reviziju pruža najbolju (i jedinu) zaštitu koja je na raspolaganju od zlonamjernog koda, NSA u pozadini ili tko zna što još. S vlastite šifre zatvorenog koda, s druge strane, apsolutno ne postoji način da se utvrdi što sadrži.

Stoga se svodi na pitanje povjerenja u uključenu tvrtku. Nešto što je ovaj post-Snowden svijet pokazalo vrijeme i opet je vrlo glupa stvar.

Otvoreni izvorni VPN klijent

Unatoč oštroj konkurenciji IKEv2, OpenVPN ostaje jedini zaštićeni VPN protokol.

Generički otvoreni izvori OpenVPN klijenti sada su dostupni na svim glavnim platformama. Stoga je vrlo malo razloga za razmatranje bilo čega drugog.

Ovi otvoreni izvorni VPN klijenti mogu se upotrijebiti sa standardnim OpenVPN konfiguracijskim datotekama davatelja VPN-a za povezivanje putem OpenVPN-a. Čak i ako davatelj izričito ne podržava OpenVPN na toj platformi.


"Službene" FOSS vilice OpenVPN na glavnim platformama su:

  • Windows XP+ - OpenVPN
  • MacOS - Tunnelblick
  • Android - OpenVPN za Android
  • iOS - OpenVPN Connect
  • Linux - mreža-menadžer-OpenVPN

Ugrađeni firmver otvorenog koda DD-WRT i Tomato usmjerivač također imaju ugrađene OpenVPN klijente.

Otvoreni izvor OpenVPN klijenti zahtijevaju preuzimanje konfiguracijskih datoteka s VPN-a i uvezene u klijent. Stoga se postavljaju malo složenije od prilagođenih VPN klijenata.

Srećom, na raspolaganju je mnogo detaljnih vodiča kako to učiniti, a potrebna je minimalna tehnička stručnost.

Važniji je problem što iako ovi klijenti uglavnom rade vrlo dobro, nemaju dodatne mogućnosti. Dodatne značajke, zvona i zviždaljke koje su obično dostupne u prilagođenom VPN softveru.

Softether VPN

Druga alternativa OpenVPN-u je SoftEther. SoftEther je i besplatni open source, cross-platforma, više protokol VPN klijent i poslužitelj. Međutim, manje je poznat i manje je testiran na ranjivosti. Ako ga želite potaknuti, u stvari možete koristiti besplatnu VPN uslugu koju su i oni razvili - VPNGate.

Prilagođeni VPN klijent

Gotovo svi davatelji VPN-a rado će dobavljati upute i konfiguracijske datoteke potrebne za postavljanje njihove usluge koristeći generičke 'stock' klijente OpenVPN, ali mnogi od njih pružaju i svoje prilagođene klijente.

Obično su to samo omotnici preko zaliha otvorenog koda OpenVPN koda, iako neki klijenti zasnivaju na SoftEther kodu, koji je slično open source.

Osim što ih je lako postaviti, jer su potrebne konfiguracijske datoteke već u klijentu. Mnogi pružatelji usluga dodaju i dodatne značajke, od kojih je većina (ali ne sve) vrlo korisna. Četiri najvrjednije značajke koje se nalaze u prilagođenim VPN klijentima jesu.

VPN prekidač

To osigurava da je vaša internetska veza uvijek sigurna. Kao što ime sugerira, on ubija vaš Internet ako padne vaša VPN veza. Neki prekidači za uklanjanje VPN-a još su suptilniji i funkcionirat će na bazi aplikacije. Ovo je fantastično za osiguravanje da vaš BitTorrent klijent nikada ne preuzme kada ne koristite VPN.

Dostupna su i druga rješenja za prebacivanje prekidača, ali vrlo je korisno imati ugrađenu ovu funkcionalnost u VPN klijent.

DNS zaštita od curenja

Teoretski, vaš VPN dobavljač trebao bi obraditi sve DNS zahtjeve kada je povezan putem VPN-a. Nažalost, ponekad ili vaše računalo ili njegovi serveri mogu pogrešno uputiti zahtjev. Time će vaš ISP to riješiti - ovo je curenje DNS-a.

Možete poduzeti razne stvari kako biste spriječili curenje DNS-a, ali imati ugrađenu ovu funkciju u klijent je definitivan bonus.

Podesivo šifriranje

Ako dobavljač VPN nudi promjenjivu razinu šifriranja, tada konfiguriranje pomoću dionica OpenVPN znači ručno uređivanje konfiguracijskih datoteka. Imati mogućnost u prilagođenom klijentu očito je lakše. Iako se postavlja pitanje zašto davatelj ne koristi zadanu maksimalnu enkripciju.

Promjena postavki šifriranja također podiže vaš profil na internetu. Stoga, ako koristite ovu opciju, tada biste trebali odabrati postavku i držati je.

Prilagođeni vs Open Source VPN klijenti izvijestili

U slučaju VPN klijenata, naš osobni pogled ide pomalo u suprotnosti s našom uobičajenom bijesnom podrškom za otvoreni kod. Stvar je u tome: vaš davatelj VPN ionako ima puni pristup vašem internetskom prometu.

Šifrirani tunel traje samo između vašeg računala i VPN poslužitelja. Stoga vaš pružatelj VPN-a može vidjeti sve što uđe i napusti tunel na njegovom kraju.

Stoga se čini pomalo suvišnim brinuti o klijentu jer u svako doba polažete potpuno povjerenje u svog davatelja! Zbog toga je ključno koristiti davatelja za koje imate povjerenja da ne vodi evidenciju svoje aktivnosti. Dnevnici koje ne može predati ako ne postoje.

Nadamo se da će zajednica za razvoj OpenVPN-a jednog dana izgraditi značajke poput prekidača za zaustavljanje i zaštite od propuštanja DNS-a kod dionica. Međutim, do tada smatramo da prilagođeni klijenti zapravo nude korisne značajke koje vrijedi koristiti.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me