Google Analytics moćan je alat koji vlasnicima web lokacija omogućuje praćenje i analiziranje prometa na njihovim web lokacijama. Razumljivo je popularan, jer pruža odličan uvid u način na koji posjetitelji komuniciraju s web stranicama. To omogućuje vlasnicima web stranica da poboljšaju dizajn svojih web stranica, što, naravno, pomaže u poboljšanju profita.


Naravno, sve to praćenje posjetitelja web stranica ima važne implikacije na privatnost. Bilo je vremena kada je Google objavio jednostavno Pravilo o privatnosti usluge Google Analytics, ali to je sada uvedeno u njegova opća pravila o privatnosti ili je raspoređeno na brojnim žargonskim stranicama.

To prije svega služi za skrivanje činjenice da je Google drastično smanjio broj mjera zaštite privatnosti dostupnih posjetiteljima web stranice.

Google Analytics najpopularnija je usluga statistike web stranica na svijetu, a koristi se na 55 posto od 10.000 najpopularnijih web mjesta. Ova sveprisutnost dramatično objedinjuje opasnost koju Google Analytics predstavlja za privatnost običnih korisnika interneta.

Pa što su ove opasnosti? Ovdje se moraju uzeti u obzir dva prilično odvojena pitanja: prijetnja privatnosti koju izravno postavlja Google, i prijetnja privatnosti koju predstavljaju korisnici usluge Google Analytics (vlasnici web stranica).

Što Google prikuplja

Googleov poslovni model je prikupiti što više osobnih podataka o svakom korisniku interneta kako bi se prodalo visoko ciljano oglašavanje. U ovome je jako dobro.

Google općenito kombinira sve podatke koje prikuplja od korisnika svojih usluga (uključujući sadržaj e-pošte poslane putem Gmaila i pojmove za pretraživanje) s podacima koje prikuplja od praćenja korisnika interneta dok surfaju webom. To je jasno navedeno u njegovoj politici privatnosti.

Teoretski, Uvjeti pružanja usluge Google Analytics zahtijevaju da se korisnici slažu da Googleu neće slati nikakve podatke koji mogu osobno identificirati njihove korisnike. Ovo je korisna klauzula za izlazak iz Googlea. Odgovornost je za održavanje privatnosti posjetitelja web stranice u rukama svog kupca, a ne samog Googlea.

U praksi Google pruža alate koji kupcima omogućuju slanje osobnih podataka.

Doista, kupci trebaju ručno postaviti parametre potrebne za anonimno slanje podataka koji su poslani Googleu. Nadalje, bez obzira na to što se od kupaca ugovorno traži da takve podatke ne šalju Googleu, ovi su parametri jasno označeni kao "neobavezno"!

Ne iznenađuje da se malo Google Analytics korisnika trudi anonimizirati podatke koje šalju. Kao dodatnu napomenu, korisnici usluge Google Analytics dužni su na svojoj web stranici prikazati pravila o privatnosti koja upozoravaju korisnike da se Google Analytics upotrebljava za njihovo praćenje. Međutim, opet se ovo zanemaruje.

Što korisnici Google Analytics-a znaju

keksi

Google Analytics primarno koristi kolačiće od prve osobe i "slične tehnologije" kako bi omogućio vlasnicima web stranica da prate što njihovi korisnici dobivaju na internetu. Imajte na umu da to nije samo ono što sami postaju na vlastitim web stranicama, već i na drugim web mjestima koja su njihovi korisnici posjetili. keksi

Prilično svaka web stranica koju posjetite ostavlja kolačiće u vašem pregledniku. Ovo su mali dijelovi koda koji se bilježe kad ste posjetili web stranicu, stranice koje ste pogledali, koje veze i oglasi na koje ste kliknuli i još mnogo toga.

Google Analytics pruža alate koji omogućuju klijentima pristup ovim kolačićima kako bi pratili kako ste komunicirali sa vlastitom i drugim web stranicama. To može biti posebno invazivno ako se kombinira sa značajkom AdWords remarketinga. To omogućuje vlasnicima web lokacija da ciljaju posjetitelje oglasima nakon što napuste svoje web stranice.

Glavni kolačić koji upotrebljava Google Analytics, kolačić __ga, ne prikuplja osobne podatke. Google je vrlo dobar u korelaciji podataka prikupljenih pomoću njih i sličnih kolačića s identitetima u stvarnom svijetu.

Zahvaljujući pitanjima privatnosti povezanih s upotrebom kolačića, EU zakonski zahtijeva da web stranice nude građanima EU mogućnost odustajanja od prihvaćanja kolačića. Kompanije koje nisu članice EU ovaj zahtjev obično zanemaruju. Čak i kada se implementira, korisnici obično imaju ozbiljan izbor prihvaćanja kolačića ili uopće ne pristupaju web mjestu.

Važno je napomenuti bit „sličnih tehnologija“ koji sam već spomenuo. Google također koristi otiske prsta na platnu, JavaScript (na primjer analytics.js), Measurement Protocol i druge tehnike za prikupljanje podataka o interakciji korisnika bez potrebe za kolačićima.

Measurement Protocol

Google Analytics Measurement Protocol omogućava vlasnicima web lokacija da postavljaju HTTP zahtjeve i šalju neobrađene podatke prikupljene tim podacima na Google. Programeri web stranica mogu postaviti parametre ovih HTTP zahtjeva za prikupljanje ogromne količine visoko osobnih podataka o svojim korisnicima.

To uključuje stvari poput vaše IP adrese, vašeg "anonimnog" User-ID-a (koristi se za praćenje angažmana na sesijama i uređajima) i informacije prikupljene korištenjem različitih parametara otiska prsta preglednika koji vas mogu jedinstveno identificirati (pogledajte Parametre informacija o sustavu)..

Kao što je ranije napomenuto, nadležnost je u potpunosti na pojedinim vlasnicima web stranica kako bi anonimili te podatke prije nego što ih pošalju Googleu. Parametri anonimnosti (kao Anonymousmize IP) označeni su kao neobavezni i nisu omogućeni prema zadanim postavkama.

Da bismo vam dali neku ideju o tome koliko invazivan mjerni protokol može biti, jedna od njegovih navedenih prednosti je ta što se on može "povezati putem interneta s izvanmrežnim ponašanjem".

Isključivanje

Kako bi ublažio brige o privatnosti, Google nudi dva alata za isključivanje.

Kontrole privatnosti

Googleova opća namjena kontrole privatnosti dostupna je svakom vlasniku Google računa. Oni se mogu koristiti za ograničavanje količine podataka koje Google prikuplja o vama i spriječiti ga da koristi podatke koje prikuplja kako bi vas ciljao personaliziranim oglasima.

Kontrole privatnosti

Ono što je najvažnije, kontrole privatnosti omogućuju vam da kažete Googleu da isključi vašu Google povijest. To znači da Google ne bilježi više pretraživanja, podatke o lokaciji prikupljene s vašeg mobilnog uređaja, YouTube videozapise koje gledate i više..

Zaustavlja li Google stvarno te podatke? Tko zna? Ali prestat će upotrebljavati ove podatke za izradu detaljnog vašeg profila u kombinaciji s podacima prikupljenim na usluzi Google Analytics.

Dodatak preglednika za isključivanje usluge Google Analytics

Korisnici preglednika Google Chrome (samo) mogu instalirati dodatak preglednika za isključivanje usluge Google Analytics. To "sprečava JavaScript u Google Analytics-u (ga.js, analytics.js i dc.js) koji se pokreće na web lokacijama da dijele informacije s uslugom Google Analytics o aktivnosti posjeta."

Opcije isključenja treće strane

Također možete preuzeti stvari u svoje ruke, umjesto da povjerujete svoju privatnost Googleu. Mozilla Firefox je preglednik otvorenog koda koji podržava nekoliko sjajnih proširenja privatnosti. One će blokirati mnoge tehnike koje Google Analytics korisnici mogu koristiti za praćenje.

Među najistaknutijim od tih proširenja su:

  • Jazavac privatnosti je besplatni i otvoreni izvor (FOSS) dodatak protiv praćenja koji je razvila Electronic Frontier Foundation (EFF). Također se koristi dvostrukim radom kao blokator oglasa, a učinkovit je protiv Google Analytics-a (i drugih tragača)
  • uBlock Podrijetlo je lagani FOSS blokator oglasa koji također pomaže u sprječavanju praćenja. Uobičajeni savjet je da zajedno upotrebljavate uBlock Origin i Privacy Badger.
  • uMatrix je razvio isti tim kao i uBlockOrigin i blokira sve vrste web skripti. Ovo uključuje JavaScripte i druge skripte koje koristi Google Analytics. Ako koristite uMatrix, ne trebate pokrenuti i Badger privatnosti i uBlock Origin. Vrijedi napomenuti da je NoScript čak i moćniji od uMatrix-a, ali za većinu ljudi gnjavaža njegovog korištenja nadjačit će prednosti.
  • Kolačići za samouništavanje - većina preglednika omogućuje vam da odredite da svi kolačići trebaju biti blokirani. Problem je što će ovo pokvariti većinu web stranica! Kolačići sa samouništenjem zaobilaze se time što privremeno prihvaćaju kolačiće, tako da možete koristiti web stranicu. Kada napustite web stranicu, ona ih briše. Također pruža zaštitu od pohrane u HTML5 i drugih taktičkih praćenja, koje koristi Google Analytics.

Pregled privatnosti Google Analyticsa Sažetak

Želja vlasnika web stranica da prate angažman korisnika sasvim je razumljiva i često je savršeno benigna. Međutim, kao posjetitelj web stranice, trebali biste biti svjesni da se vaša aktivnost prati i analizira. To izvodi ne samo neki određeni vlasnik web stranice, već i na mnogim web lokacijama.

Zapravo, čak je moguće i da vlasnici web stranica podatke prikupljene na ovaj način povežu s ponašanjem izvan mreže.

Većina podataka koje je prikupio Google Analytics također se šalje Googleu. To je neophodno jer Google radi veliko podizanje za "analizu" bit. Teoretski su sve informacije poslane Googleu na ovaj način anonimne. Nije sigurno pretpostaviti da je to slučaj.

Također biste trebali imati na umu da je Google čak i kada se poslani podaci liše podataka o kojima se osobno mogu identificirati s ostalim skupinama prikupljenih podataka koje prikuplja kako bi ih povezali sa stvarnim identitetima..

Broj kredita:
Naslovnica: fatmawati achmad zaenuri // Shutterstock.
Kolačići: Oleg Vyshnevskyy // Shutterstock
Pregled privatnosti: Black Jack // Shutterstock
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me