Za ljude koji žele u potpunosti izbrisati sve datoteke povezane s određenom VPN-om s njihovog stroja ili mobilnog uređaja - ovaj je vodič ovdje kako bi vam pomogao.

Kada instalirate VPN uslugu, ona postavlja datoteke na vaše računalo na raznim mjestima, kao i mijenja promjene u registru (u sustavu Windows). Neki VPN-ovi također ostavljaju lozinku i detalje za prijavu na vašem računalu, samo u slučaju da ga kasnije ponovo odlučite ponovo instalirati.

Također je točno da neke datoteke koje zaostanu nakon deinstalacije VPN-a mogu kasnije biti u sukobu s drugom VPN-om. Na primjer, sukobljeni TAP upravljački programi (uređaji kernel virtualne mreže koji se koriste za stvaranje mrežnog mosta) mogu uzrokovati da se VPN ne uspije povezati. Ovakav problem možete izbjeći kada instalirate novi VPN jest osigurati da je sav softver povezan sa starim VPN-om izbrisan prije nego što instalirate novi klijent.

Ovdje na ProPrivacy.com redovito testiramo VPN-ove. Dakle, svi smo previše svjesni kako sukobi mogu uzrokovati problem. Ponekad sam morao deinstalirati VPN i ponovno ga instalirati nekoliko puta kako bi uspio: ne shvaćajući da još uvijek imam skriven VPN na svom računalu koji je bio u sukobu s njim. Imajući to u vidu, naši VPN recenzenti previše su svjesni ove vrste problema!

Štoviše, novopridošli VPN-i vrlo su česti za testiranje različitih pružatelja usluga korištenjem besplatnih suđenja i garancija povrata novca. Za ne-tehnološke ljude - koji ne shvaćaju da je bolje ne imati previše VPN-a instaliranih na svom računalu - problemi s VPN-om mogu se uskoro pojaviti. Ovaj će članak omogućiti svakome da brzo otkloni tu situaciju tako što će im dopustiti da u potpunosti izbrišu neželjene VPN klijente - što će njihovom stroju dati svjež početak.


Kako potpuno izbrisati VPN s uređaja

Realnost je da potpuno brisanje VPN-a nije osobito težak zadatak. To je zato što je za Mac i Windows dostupan specijalistički softver koji će učinkovito tražiti i ispravno deinstalirati sve datoteke povezane s određenim VPN-om. Ove vrste sveobuhvatnih deinstalatora bolje su od onih koje dolaze s računalom izvorno. Također su izuzetno jednostavni za upotrebu.

Windows Vpn Delete

Deinstalirajte VPN na Windows-u

Za Windows strojeve preporučujemo upotrebu Revo Uninstallera (besplatna verzija je u redu). Deinstalater Revo je mnogo brža i učinkovitija alternativa "Windows Dodavanje i uklanjanje programa" funkcija. Besplatna verzija omogućuje korisnicima skeniranje preostalih datoteka, mapa i unosa u registar nakon što se dogodio standardni postupak deinstalacije. To čini osam različitih alata za čišćenje (pod nazivom 'Hunter mode'). Korisnici Revoa mogu nadograditi na plaćenu verziju kako bi dobili čitav niz dodatnih funkcija. No za deinstaliranje VPN-a dovoljna je besplatna verzija.

Devo instalaciju Revoa

Korištenje besplatnog uslužnog programa vrlo je jednostavno. Pokrenite Revo deinstalaciju, odaberite VPN program koji želite deinstalirati i kliknite deinstaliranje. Nakon što se deinstalira, od vas će se tražiti da potražite preostale datoteke. Pristanite na skeniranje i deinstalator će pronaći sve dodatne datoteke koje ćete izbrisati. Dovršite postupak tako da pristanete na brisanje dodatnih neželjenih datoteka koje su pronađene tijekom postupka skeniranja.

Ručno izbrišite VPN vezu na Windows-u

Ako ste VPN vezu instalirali ručno, tada ćete je također trebati ručno izbrisati. Također je vrijedno obaviti ovaj postupak čak i ako je VPN vezu automatski instalirao VPN softver (kako biste bili sigurni da na vašem računalu nema starih veza). Da biste to učinili, slijedite ove jednostavne korake:

 1. Idite na "Centar za mrežu i dijeljenje".
 2. Kliknite "Promijeni postavke adaptera" u lijevom oknu.
 3. Ovdje ćete vidjeti adaptere i VPN vezu. Desnom tipkom miša kliknite VPN vezu koju želite ukloniti i odabrati Izbrisati.

Kako izbrisati stare TAP upravljačke programe u sustavu Windows

Jedan od razloga zašto instaliranje više VPN klijenata na Windows računalu može uzrokovati pukotine zbog TAP upravljačkih programa. TAP upravljački programi potrebni su za rad VPN-a na Windows-u. Međutim, kada različiti VPN-ovi instaliraju TAP upravljačke programe na uređaj, oni mogu početi ometati jedni druge: sprječavanjem uspostavljanja nove VPN veze. to je najčešći razlog sukoba VPN softvera. Čak i nakon brisanja VPN-a, možda ćete trebati ukloniti upravljačke programe za slavine. Doduše - ako izbrišete VPN pomoću Revo Uninstallera - sav softver povezan s VPN-om treba ukloniti: uključujući TAP upravljačke programe.

Za sve koji su već izbrisali VPN (ili više VPN-ova) pomoću običnog Windows deinstalatora na upravljačkoj ploči, možda će biti potrebno ručno ukloniti TAP upravljačke programe. Da biste to učinili, slijedite ove jednostavne korake:

 1. Dođite do upravljačke ploče > Sistem i sigurnost > Sustav > Upravitelj uređaja
 2. Pomaknite se prema dolje do mrežnih adaptera, desnom tipkom miša kliknite TAP upravljačke programe i deinstalirajte ih, brišući i upravljački program na upit.
 3. Ponovno pokrenite sustav i ponovno instalirajte najnoviju verziju VPN klijenta koji želite koristiti. Vaš trenutni VPN instalirat će prave TAP upravljačke programe.

Os X Izbriši Vpn

Mac OS X

Za Mac OS X preporučujemo da koristite ili AppCleaner (besplatan) ili CleanApp za Mac (koji posao dobro obavlja, ali košta 14,99 USD). Poput svojih Windows kolega, i ova su dva programa vrlo razumljiva. Njihova uporaba jednostavan je postupak i zahtijeva samo da slijedite upute na zaslonu kako biste ispravno deinstalirali VPN i sve njegove komponente. CleanApp je sjajan jer će tražiti sve stare naslijeđene datoteke na Macu i izbrisati ih.

Nakon brisanja VPN softvera s Mac računala, možda ćete trebati i ručno izbrisati svoje VPN veze. Da biste to učinili, slijedite ove jednostavne korake:

 1. Ići postavke sustava,
 2. Klikni na profili ikona.
 3. Kliknite znak minus pokraj VPN-a koji želite ukloniti
 4. Unesite lozinku svog administratora
 5. VPN poslužitelji koje ste koristili sada će biti izbrisani iz vaših mreža

Vrijedi napomenuti da za razliku od Windows strojeva, ponovna instalacija TAP upravljačkih programa nije potrebna za nesmetano pokretanje VPN-a. Ako vas to muči, odgovor je ne: ne trebate brinuti o deinstaliranju starih TAP upravljačkih programa poput na Windows računalu.

Ubuntu Delete Vpn

Linux

Ako instalirate softver na Linux uređaj pomoću upravitelja paketa (Debian sustav upravljanja paketima u Ubuntu), taj je softver moguće ukloniti pomoću upravitelja paketa. To će najvjerojatnije biti dovoljno za uspješno čišćenje svih datoteka povezanih s programom (uključujući VPN).

Također je vrijedno napomenuti da prilikom deinstaliranja VPN-a na Linuxu pomoću APT „ukloni“ neće biti dovoljno. Uklonite samo brisanje instaliranih paketa, a ne i konfiguracijske datoteke. Za uklanjanje konfiguracijskih datoteka potrebno je koristiti "pročišćavanje". "Pročišćavanje" je isto što i "ukloni", osim što se paketi uklanjaju i konfiguracijske datoteke se brišu. Vrijedno je napomenuti da bilo koje datoteke u korisničkoj matičnoj mapi ne uklanjaju upravitelj paketa, čak i ako se koristi pročišćavanje.

Snimak zaslona

Za sve koji ne žele uslužni program za Linux koji će pomoći pri brisanju i čišćenju datoteka Stacer i GCleaner opcije su. Međutim, GCleaner je još uvijek u razvoju. Stacer dopušta korisnicima da koriste „Cleaner System“ kako bi jednim klikom oslobodili prostor, upravljali aplikacijama za pokretanje u Ubuntuu kako bi optimizirali performanse, pronašli i upravljali uslugama i demonima te pronašli i deinstalirali softver kako bi oslobodili prostor.

Da biste izbrisali VPN veze u Ubuntu, ovdje vam je koristan vodič.

Izbrišite Vpn Android

Android

Za brisanje VPN-a za Android možete, naravno, izbrisati aplikaciju na uobičajen način. Međutim, trebali biste učiniti i sljedeće kako biste osigurali da su sve VPN veze uspješno uklonjene:

 1. Pomičite prstom prema dolje na telefonu i dodirnite postavke
 2. U postavkama potražite veze podnaslova i dotaknite Više postavki veze.
 3. Sada kliknite na VPN (Postavljanje i upravljanje virtualnim privatnim mrežama (VPN-ovima).
 4. Sada ćete vidjeti svoje VPN veze. Dugo dodirnite VPN koji želite izbrisati.
 5. Dodirnite Izbriši mrežu
 6. Reći će „Nema VPN-a“ kada su izbrisane sve VPN veze.

Ios Vpn Deinstaliranje

iOS

Pored brisanja iOS VPN-a, trebali biste izbrisati i pojedinačne veze koje su možda postavljene. Da biste to učinili, slijedite ove jednostavne korake:

 1. Otvoren postavke na vašem iOS uređaju.
 2. slavina Općenito.
 3. slavina Profil.
 4. Na ovom zaslonu vidjet ćete pojedinačne VPN profile instalirane na vašem iPadu ili iPhoneu. Dodirnite onu koju želite izbrisati.
 5. Dodirnite Izbriši profil. Sada potvrdite da želite izbrisati ovaj profil dodirom Izbrisati opet.
 6. Sada ste deinstalirali VPN profil povezan s VPN-om koji ste koristili.

Izbriši tvrdi disk

Sigurnost podataka i oporavak tvrdog diska

Vrijedno je zapamtiti da ako brišete / deinstalirate VPN s tvrdog diska ili računala koje namjeravate prodati, morate biti posebno oprezni. To je zato što se vjerodajnice za prijavu za VPN i dalje mogu povratiti osim ako pravilno formatirate tvrdi disk prije nego što ga prodate ili izbacite..

To bi moglo biti opasno jer ako cyber zločinac uspije vratiti vaše VPN vjerodajnice, mogao bi upotrijebiti vašu VPN pretplatu za počinjenje zločina. Koliko god se ovo vjerojatno činilo, moguće je da bi to moglo dovesti do sumnje u zločin koji niste počinili.

Iz tog razloga, vrijedno je napomenuti da upotreba jednog od preporučenih deinstalatora (kako bi vaš stroj bio svježe platno spremno za instalaciju drugog VPN-a) neće spriječiti da netko kasnije obnovi te podatke pomoću softvera za oporavak tvrdog diska. Za detaljno objašnjenje kako pravilno formatirati tvrdi disk - da biste zaustavili povrat podataka kasnije, pogledajte moj vodič ovdje.

Kreditna slika naslova: Pepsco Studio / Shutterstock.com

Bonusi slike: rvlsoft / Shutterstock.com, rzoze19 / Shutterstock.com, Profit_Image / Shutterstock.com, tanuha2001 / Shutterstock.com, Lightspring / Shutterstock.com

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me