Sustav naziva domena (DNS) koristi se za prevođenje lako razumljivih i upamćenih web adresa koje smo poznate, u njihove "prave" brojčane IP adrese koje računala razumiju: na primjer prevođenje naziva domene proprivacy.com u njeno IP (v4) adresa od 104.20.10.58.


Ovaj postupak prevođenja DNS-a obično izvodi vaš ISP, ali kada koristite VPN, svi DNS zahtjevi trebaju biti poslani kroz vaš šifrirani VPN tunel, a umjesto njih mora se baviti vašim pružateljem VPN-a..

Iz nekoliko je razloga zašto biste željeli ili trebali promijeniti svoje DNS postavke (tj. Promijeniti zadani DNS poslužitelj koji vaš operativni sustav koristi za obradu DNS zahtjeva). To uključuje:

 • Da biste poboljšali privatnost sprečavanjem vašeg davatelja internetskih usluga u rukovanju DNS zahtjevima. To se može dogoditi čak i kada koristite VPN (ovo je poznato kao curenje DNS-a). Stoga je promjena sigurnosnih DNS-a prema davatelju treće strane dobra sigurnosna mjera opreza.
 • Za korištenje SmartDNS usluge
 • Da biste riješili probleme s internetskom vezom - u odnosu na VPN, kad VPN veza iznenada iz nekog razloga ispadne, uobičajeno je da DNS postavke i dalje usmjeravaju na DNS poslužitelj VPN pružatelja usluga. Za ponovno povezivanje s internetom (uključujući ponovno povezivanje VPN-a!) Ponekad je potrebno vratiti postavke DNS-a na korištenje trećeg poslužitelja).
 • Da biste izbjegli cenzuru - promjena DNS postavki može biti učinkovita u izbjegavanju DNS cenzure / trovanja DNS-om ISP-ovima..

Srećom, promjena DNS postavki prilično je jednostavna ...

Izradite sigurnosnu kopiju svojih DNS postavki

Prije promjene postavki DNS-a možda bi bilo dobro zabilježiti postojeće postavke i pohraniti ih negdje na sigurno, tako da ih možete lako resetirati ako trebate. Ne mogu zapravo smisliti razlog zašto biste to trebali učiniti, ali to je vjerojatno razumna mjera opreza.

Koje postavke trebam koristiti?

Ako svoje DNS postavke promijenite u nešto posebno, tada biste već trebali znati potrebne postavke (na primjer, davatelj SmartDNS reći će vam postavke koje su vam potrebne kako bi utišali njegovu uslugu).

Ako mijenjate postavke DNS-a iz općenitijeg razloga, tada možete koristiti javni DNS poslužitelj, poput onih koje pokreću Google Public DNS, Open DNS ili Comodo Secure DNS. Google DNS posebno može biti koristan za brza i prljava rješenja jer se njegove postavke (adrese DNS poslužitelja) lako pamte (8.8.8.8 i 8.8.4.4).

Google je, međutim, Google. Špijunirat će vaše DNS zahtjeve kako bi pratio što dobivate na internetu kako bi vas ciljao na oglase.

puretina dns

Grafiti iz Istanbula potiču upotrebu Google javnog DNS-a kao anticenzorsku taktiku za vrijeme vlasti 2014. godine na Twitteru i YouTubeu

Ako vas uopće zanima privatnost, tada je OpenNIC puno bolja opcija za Google i ostale komercijalne pružatelje sa sjedištem u SAD-u. Ovo je neprofitni, decentralizirani, otvoreni, necenzurirani i demokratski pružatelj DNS-a. Dizajniran kako bi preuzeo vlast od vlada i korporacija, OpenNIC upravljaju volonteri i pruža potpuno nefiltriranu uslugu razlučivosti DNS-a s DNS poslužiteljima smještenima širom svijeta.

Više informacija o OpenNIC-u potražite ovdje.

OpenNIC

U ovom ćemo članku koristiti primjere DNS postavki koje nudi OpenNIC. Kako sam povezan s VPN-om kada posjetim njegovu web stranicu, predložene postavke temelje se na IP adresi mog VPN poslužitelja, što sasvim dobro odgovara mojoj agendi o privatnosti.

Windows

 1. Desnom tipkom miša kliknite Start -> Upravljačka ploča (u sustavu Windows 7 i starijim verzijama, umjesto toga lijevom tipkom miša kliknite Start).
  DNS Windows 1
 2. Idite na "Mreža i dijeljenje" (ili "Prikaz stanja i zadataka mreže ako su u načinu rada).
  DNS Windows 2
 3. Kliknite "Promijeni postavke adaptera".
  DNS Windows 3
 4. Desnom tipkom miša kliknite internetsku vezu -> Svojstva.
  DNS Windows 4
 5. Kliknite (označite) "Internet Protocol Version 4 (TCP / IPv4)", a zatim odaberite "Properties".
  DNS Windows 6
 6. Uvjerite se da je potvrđen radijski gumb "Koristi sljedeće adrese DNS poslužitelja" i unesite nove DNS postavke u polje "Preferirani DNS poslužitelj" (možete i dalje ispuniti polje "Alternativni DNS poslužitelj", ali to je samo adresa sigurnosnog kopiranja, tako da nije strogo potrebno). Kliknite "U redu".
  DNS Windows 7
  Ovdje koristim adrese Nizozemskih poslužitelja koje pruža OpenNIC
 7. (Neobavezno) Onemogući IPv6

  Sada bi moglo biti dobro vrijeme da spriječite istjecanje IPv6 onemogućivanjem rezolucije domena IPv6 (pogledajte ovdje za potpunu raspravu o ovoj temi). Na ekranu "Svojstva [internetska veza]] (pogledajte korak 5) poništite okvir uz" Internet Protocol Version 6 (TCP / IPv6) ", a zatim pritisnite" OK ".

  Korisnici sustava Windows također bi trebali provjeriti aplikaciju DNS Jumper o kojoj je raspravljano u ovom članku.

  DNS Windows 5

MacOS

 1. Otvorite "Postavke sustava".
  DNS OSX 1
 2. Kliknite "Mreža".
  DNS OSX 2
 3. Odaberite internetsku vezu, a zatim kliknite "Napredno".
  DNS OSX 3
 4. Prebacite se na karticu DNS i upotrijebite simbol - za uklanjanje postojećih poslužitelja i simbol + za dodavanje novih poslužitelja. OSX će preferirati servere od vrha do dna ovog popisa. Kada završite, kliknite "OK".
  DNS OSX 4
 5. (Neobavezno) Onemogući IPv6
  Sada bi moglo biti dobro vrijeme da spriječite istjecanje IPv6 onemogućivanjem rezolucije domena IPv6 (pogledajte ovdje za potpunu raspravu o ovoj temi). Da biste to učinili, prebacite se na karticu TCP / IP i odaberite "Samo lokalno povezivanje" s padajućeg izbornika "Konfiguriranje iPv6"..
  DNS OSX 5

Linux (Ubuntu)

 1. Idite na Postavke sustava -> Mreža.
  DNS Ubuntu 1
 2. Odaberite internetsku vezu, a zatim kliknite na "Opcije ..."
  DNS Ubuntu 2
 3. Prebacite se na "IPv4 Settings" kartica. Promijenite "Metoda:" u "Samo automatske (DCHP) adrese", a zatim dodajte novu adresu DNS poslužitelja u polje "Dodatni DNS poslužitelji:" odvojeno zarezom. Pritisnite "Spremi". Možda će biti potrebno da prekinete vezu, a zatim ponovno povežete s mrežom i ponovno pokrenete preglednik prije stupanja na snagu novih postavki DNS-a.
  DNS Ubuntu 3
 4. Neobavezno) Onemogući IPv6
  Sada bi moglo biti dobro vrijeme za sprječavanje curenja IPv6 onemogućivanjem rezolucije IPv6 domene. Za to prebacite na "Kartica Postavke IPv6 i promijenite se "metoda:" do "Samo lokalna veza".
  DNS Ubuntu 4

iOS (iPhone i iPad)

Na iOS-u možete promijeniti DNS postavke za određene WiFi mreže (poput vaše kućne mreže), ali to će se morati postaviti za svaku mrežu na koju se povežete. Koliko znam nije moguće promijeniti DNS postavke za mobilne mreže.

 1. Otvorite aplikaciju Postavke -> Wi-Fi.
  DNS iOS 1
 2. Dodirnite gumb Informacije ("i") pored WiFi veze.
  DNS iOS 2
 3. Provjerite je li odabrana kartica "DHCP", zatim se pomaknite prema dolje do "DNS" i dodirnite brojeve s desne strane. Kad se pojavi tipkovnica, unesite svoje nove DNS postavke. Kada završite, pritisnite "Natrag". Imajte na umu da će možda biti potrebno ponovno pokretanje prije stupanja novih DNS postavki.
  DNS iOS 3

Android

Na nekorijenjenim Android uređajima možete promijeniti DNS postavke za određene WiFi mreže (poput vaše kućne mreže), ali to će se morati postaviti za svaku mrežu na koju se povežete. Nema mogućnosti mijenjanja DNS postavki za mobilne (3G i 4G) mreže.

Korisnici ukorijenjenih uređaja mogu preuzeti brojne aplikacije kao što je DNSet Pro (dostupna je i besplatna verzija koja je ograničena na Google javne DNS poslužitelje), a koje mogu dinamički mijenjati DNS postavke putem WiFi i mobilne mreže.

Imajte na umu da postoje i neke aplikacije DNS mjenjača bez „korijena“. To funkcionira stvaranjem lokalnog VPN-a na vašem uređaju (a ne vanjskog VPN-a) i može biti korisno za izbjegavanje cenzure temeljene na DNS-u, ali će biti u sukobu s običnim VPN-om..

Ispod su upute za promjenu DNS postavki za WiFi mreže na nekorijenjenim uređajima. Napominjemo da uređaji sa sustavom Android pokreću različite verzije OS-a, a mnogi su s velikom kožom. Pojedinosti se stoga mogu malo razlikovati na vašem uređaju.

 1. Otvorite aplikaciju Postavke i dodirnite Wi-Fi.
  DNS Android 1
 2. Dugo pritisnite aktivnu mrežu, a zatim dodirnite Izmjena mrežne konfiguracije -> Prikaži napredne opcije.
  DNS Android 2
 3. Pomičite se prema dolje dok ne vidite "IP postavke", a zatim promijenite na "Static" na padajućem izborniku. Ako se malo pomaknete prema dolje, trebali biste vidjeti polja "DNS 1" i "DNS 2" - ovdje unesite svoje nove DNS postavke, a zatim dodirnite "Spremi".
  DNS Android 3

Usmjerivači (DD-WRT)

Možete promijeniti postavke DNS-a bilo kojeg usmjerivača koristeći njegovo web sučelje. To je obično prilično intuitivno, pa ću vam, na primjer, pokazati kako promijeniti DNS postavke DD-WRT usmjerivača..

 1. U web preglednik upišite IP adresu usmjerivača kako biste pristupili njegovoj administracijskoj stranici>
  Netgear, D-Link i većina DD-WRT usmjerenih usmjerivača obično imaju zadanu IP adresu usmjerivača 192.168.0.1. Belkin usmjerivači obično imaju zadanu adresu usmjerivača 192.168.2.1. Ako ništa od ovog ne uspije, pogledajte ovdje za više detalja o pronalaženju IP adrese rutera.
  Osigurajte postavljanje -> Odabrana je kartica Osnovne postavke.
  DNS DD-WRT 1
 2. Pomaknite se prema dolje do Postavke mreže -> Postavke poslužitelja mrežne adrese (DCHP) i unesite svoje nove DNS postavke u polja statički DNS 1 i statički DNS 2. U polje Statični DNS 3 možete unijeti drugu DNS adresu po vašem izboru, upotrijebite 0.0.0.0 (povratna datoteka na vaš ISP DNS) ili 10.0.0.0 (IP koji se ne može koristiti ako ne želite koristiti nijedan drugi poslužitelj).
  DNS DD-WRT 2

Drugi uređaji

Možete promijeniti postavke DNS-a za gotovo svaki uređaj koji podržava internet, uključujući pametni televizor, igraće konzole, uređaje za streaming i IoT gizmove. Iako je cilj ovog vodiča da bude „cjelovit“, mislim da bi bilo pošteno reći da je ovdje previše previše takvih uređaja za pokrivanje.

dodatak

DNSCrypt

Što je SSL u HTTP prometu (pretvarajući ga u šifrirani HTTPS promet), DNSCrypt je u DNS promet. Nažalost, DNS nije izgrađen sa sigurnošću, a podložan je brojnim napadima, od kojih je najvažniji napad "čovjek-u-sredini" poznat kao prevara DNS-a (ili trovanje DNS predmemorijom), gdje napadač presreće i preusmjeri DNS zahtjev.

Ovo bi se, na primjer, moglo upotrijebiti za preusmjeravanje zakonitog zahtjeva za bankarsku uslugu na internetsku web stranicu "spoof" namijenjenu prikupljanju podataka o računu i lozinki za žrtve koje ne sumnjaju. Otvoreni izvorni protokol DNSCrypt rješava ovaj problem šifriranjem vaših DNS zahtjeva i provjerom autentičnosti komunikacije između vašeg uređaja i DNS poslužitelja..

DNSCrypt je dostupan na većini platformi (mobilni uređaji moraju biti ukorijenjeni / jailbroken), ali za to je potrebna podrška odabranog DNS poslužitelja.

DNSCrypt

Imajte na umu da DNSCrypt nije potreban ako koristite VPN, jer se svi DNS zahtjevi trebaju slati kroz šifrirani VPN tunel izravno na DNS poslužitelje vašeg VPN-a..

DNS skakač (Windows)

Redovito mijenjanje postavki DNS-a može predstavljati veliku bol (posebno u sustavu Windows). Srećom, postoji aplikacija za to! DNS Jumper je lagan uslužni program (bez instalacije) koji mijenja promjenu vaših DNS postavki.

DNS skakač

Možete odabrati s opsežnog popisa pružatelja usluga DNS-a ili odrediti prilagođene poslužitelje

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me