VPN je mrežna pretplatna usluga koja je osmišljena da korisnicima omogući povećanu digitalnu privatnost. To čine na dva načina - prikrivanjem lokacije korisnika (IP adrese) i sigurnim kriptiranjem svih njihovih podataka.


Karta nadležnosti VPN-a

Mnogi ljudi ne shvataju da tamo gdje VPN davatelj ima sjedište može imati ogroman utjecaj na razinu privatnosti koju pružatelj može zapravo ponuditi. Najbolje jurisdikcije za pružatelje VPN su lokacije na kojima vlada ne provodi obvezno čuvanje podataka. Pored toga, mnogo je sigurnije da se VPN nalazi u zemlji koja ima snažne zakone o zaštiti podataka.

Iako postoji niz lokacija za koje se smatra da su "najbolje za temelje VPN-a" (o kojima ćemo raspravljati kasnije), zapravo je bolje započeti gledanjem mjesta na kojima je najprikladnije za VPN. To je zato što razumijevanje onoga što je loše u tim mjestima osvjetljava zašto su određena mjesta bolja.

 • 5-OČNI narodi. Five Eyes (FVEY) sporazum je o nadzoru između SAD-a, Velike Britanije, Kanade, Australije i Novog Zelanda. Svih pet zemalja potpisalo je multilateralni UKUSA sporazum, ugovor o zajedničkoj suradnji na području obavještajnih podataka. To je najcjelovitiji savez špijunaže na svijetu. Također zabrinjavajuće, većina zemalja FVEY ima barem određenu razinu obveznog čuvanja podataka, potjernice - pa čak i narudžbe na kaznama - koji omogućuju obavještajnim agencijama da stave tehničke firme (poput VPN-ova) pod pritisak da predaju zapisnike o svojim korisnicima..

 • 9-OČI nacije. Ovo je proširenje FVEY koja dodaje Francusku, Dansku, Nizozemsku i Norvešku u sporazum o signalima obavještajnih podataka. Iako se dodatne četiri nacije s 9 očiju ne smatraju problematičnim kao FVEY, mogu se smatrati da su snažno usklađene s invazivnim praksama drugih naroda.

 • 14-OČI nacije. Ovo je treće i posljednje produljenje ugovora o nadzoru FVEY. Dodaje Belgiju, Njemačku, Italiju, Španjolsku i Švedsku na popis zemalja na koje treba sumnjati kada je riječ o privatnosti podataka.

 • Europska Unija. Zemlje koje su članice Europske unije ponekad se smatraju manje povoljnim za privatnost. To je posebno istinito ako zemlja provodi direktivu EU o DRD-u iz 2006. godine (sada ne postoji, ali je većini lokalnih zakona EU-a predviđena) protiv dobavljača VPN-a. Države članice EU koje imaju bliske veze sa 14 zemalja s Očima, najvjerojatnije surađuju s FVEY-om i gotovo sve obavljaju neki nivo prikrivenog nadzora. Unatoč tome, postoje neke zemlje EU-a za koje se zna da nadmašuju ostale kada je riječ o privatnosti (više o tome kasnije).

 • Zemlje s obveznim zakonima o čuvanju podataka. Zakoni o obveznom čuvanju podataka prisiljavaju davatelje internetskih usluga (a ponekad i druge tehnološke tvrtke) na detaljan zapisnik cijelog prometa koji prolazi kroz njihove poslužitelje. Mnoge države članice EU-a imaju obvezne zakone o čuvanju podataka koji se izravno primjenjuju na VPN-ove i ISP-ove.

 • Nalozi i naloge za izdavanje naloga. Zemlje bez zakona o obveznom čuvanju podataka koji se primjenjuju izravno na VPN-ove (poput SAD-a) često provode "naredbe za gagovanje". Nalog za gag zaustavlja tvrtku u otkrivanju javnosti da je počela čuvati zapisnike u ime vlade. Čak i VPN s nula-zapisima može biti ugrožen unutar države s potjernicama i narudžbama za pretvaranje, a pretplatnici nikada neće znati.

Koja su najbolja VPN prava?

Od svih poznatih nadležnosti u kojima se nalaze VPN-ovi, nekoliko ih je koji se ističu kao "najbolji". Ove se lokacije smatraju boljim za temelje VPN-a iz bilo kojeg od nekoliko razloga:

 • Bolji zakoni o privatnosti

 • Manje veze sa zapadnim vladama i FVEY / 14-EYES

 • Manje ekonomski sposobni novac posvetiti nadzoru velikih razmjera

Ovdje je popis naših omiljenih jurisdikcija s razlozima zbog kojih se oni uglavnom preferiraju:

 • Hong Kong. Unatoč svojoj blizini s Kinom i povijesnim vezama s Velikom Britanijom, Hong Kong sada profitira od ekonomske i političke neovisnosti. Ona također ima čvrste zakone o privatnosti zbog kojih je sjajna lokacija na kojoj se temelji VPN.

 • Rumunjska. Iako je članica EU, Rumunjska nije zemlja s 14 EYES-a. Ne primjenjuje obvezno čuvanje podataka ili EU DRD (za ISP ili VPN). To ga čini jednom od rijetkih europskih lokacija za koje se smatra da su sigurne za VPN tvrtke.

 • Bugarska. Ovo je još jedna zemlja koja ne provodi zakone o obveznom čuvanju podataka ili EU DRD protiv tehnoloških tvrtki (uključujući VPN). Bugarska također ostaje izvan ugovora 14-EYES.

 • Singapur. Iako ima puno cenzure, Singapur je kapitalistička Meka koja se općenito smatra tehnološkim utočištem. Ima jake zakone o privatnosti podataka koji štite i tvrtke i pojedince. Dobro je mjesto za osnivanje VPN firme, jer vlada ima tendenciju da međunarodne tehnološke tvrtke ostave same.

 • Panama. Ova država nema zakone o obveznom čuvanju podataka, zbog čega se vjeruje da su dobri za privatnost. Međutim, njegove čvrste političke veze sa SAD-om mogle bi dopustiti da bude izvršena pritisak na američku vladu. Bolje od FVEY-a ili zemlje sa 14 OČI.

 • Britanski Djevičanski otoci. BVI uređuje svoje unutarnje poslove i nema zakone o obveznom čuvanju podataka. Međutim, kako je pod nadležnošću i suverenitetom vlade u Velikoj Britaniji, čini se razumnim pretpostaviti da bi Velika Britanija mogla izvršiti pritisak na vladu i poduzeća BVI. Dakle (i ovo je nešto nagađanje, budući da je pravna situacija vrlo mutna) smatra se da je sjedište u BVI-ju sigurnije nego da je sjedište u naciji s 14 OČI.

 • Nizozemska. Ova se država tradicionalno smatra jakom zbog privatnosti podataka. Mnoge tvrtke orijentirane na privatnost imaju sjedište u ovoj zemlji, uključujući početnu stranicu, tražilicu usmjerenu na privatnost koju je podržao Edward Snowden. Nažalost, Nizozemska pokušava donijeti nove zakone o masovnom nadzoru. Zasad ostaje u udubini nakon referenduma koji je odbacio invazivne nove politike. Član 14-OČI.

 • Švedska. Iako Švedska ima zakone o obveznom čuvanju podataka, DRD se nikada ne primjenjuje protiv VPN-ova. Zbog toga je Švedska jedna od rijetkih zemalja koja se smatra sigurnom za utemeljenje VPN-a. Ipak obavlja nadzor i član je 14-EYES-a.

Zaključak

Pri odabiru pružatelja VPN-a važno je uzeti u obzir gdje se ta VPN temelji. Ako se VPN temelji u zemlji FVEY, 9-EYES ili 14-EYES, tada je nužno da ima VPN pravila nulte evidencije. Međutim, čak ni to možda neće biti dovoljno da zaštiti vaše podatke - pogotovo ako ta zemlja također provodi naloge i naredbe za izdavanje. U cjelini, trebali biste se držati podalje od VPN-ova u 5, 9 i 14-EYE zemljama ako cijenite privatnost, jer je moguće da su ih ugrožene od strane obavještajnih agencija.

Na kraju dana, sve se svodi na vaš model prijetnji. Ako vam je potreban VPN koji štiti vaše podatke od vašeg davatelja internetskih usluga i lokalnog mrežnog administratora ili vas štiti na javnom WiFi-u - možda vam ne bi bila velika briga na mjestu gdje se nalazi VPN.

U ovom smo priručniku istakli neka mjesta za koja se smatra da su idealna za VPN. Međutim, vrijedno je zapamtiti da će pojedinačni VPN poslužitelji diljem svijeta potpasti pod svoju fizičku lokaciju.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me