Kineski sustav socijalnog kreditiranja koji će svim svojim 1,3 milijarde građana dodijeliti „ocjenu socijalnih kredita“.

Predstavljen je 2014. godine, a trebao bi biti na cijeloj zemlji do 2020. godine. Prati i ocjenjuje pojedince, poduzeća i vladine dužnosnike podjednako. Po završetku svaki će građanin imati datoteku združenih podataka za pretraživanje koja prati njihov socijalni kreditni rezultat. Sustav je još uvijek u fazi razvoja, jer vlada pokušava centralizirati lokalne baze podataka.

Prema Xinhuanetu, internetskoj novinskoj agenciji koja djeluje kao službena tiskovna agencija za kinesku vladu, ovaj se sustav "fokusira na kredite u četiri područja, uključujući administrativne poslove, trgovačke aktivnosti, društveno ponašanje i pravosudni sustav."

Washington Post to bilježi,

"Cilj je prikupiti svaki dio dostupnih podataka o internetu o kineskim tvrtkama i građanima na jednom mjestu - i svaki od njih dodijeliti ocjenu na temelju njihove političke, trgovačke, društvene i pravne" sposobnosti. "


Kako funkcionira kineski sustav socijalnog kreditiranja

Kako će to raditiGrađani će dobiti bodove za pozitivne akcije, a bodovi se oduzimaju za negativne. Jednostavan primjer je ako legnete, odbit će vam se bod. Kamera bi to vidjela automatski i oduzimala bodove. Kako će to raditi

Međutim, ako netko drugi preuzme to za vas, imat će dodan bod. Što je akcija ekstremnija, to je veća stvarna promjena vašeg kreditnog rejtinga. Crno ogledalo "pikiranje" epizoda je sjajan odraz ovoga na djelu.

Kao što je spomenuto, sustav socijalnih kredita u potpunosti će funkcionirati do 2020. Detalji o tome kako će funkcionirati u praksi ostaju tanki na terenu.

Međutim, pokrenut je niz početnih probnih shema. Oni nam daju neke naznake u kojem smjeru vlada vlada.

Posljedice kineskog kreditnog sustava

Oni koji njeguju visoku ocjenu dobit će nagrade. Na primjer

 • Mogućnost unajmljivanja automobila ili najma hotelskih soba bez potrebe za plaćanjem pologa
 • Biti u mogućnosti putovati u inozemstvo bez ograničenja,
 • Pristup ekspresnim sigurnosnim inspekcijama na aerodromima
 • Više podudaranja na web lokacijama za upoznavanja
 • Dobivanje povoljnijih kamatnih stopa

Oni s niskim rezultatom socijalnih kredita dobiti će kaznu na razne načine. Na primjer:

 • Budući da su uskraćene za vlak "soft-Sleeper" klase
 • Odbijene bolje sobe u hotelima,
 • Zabranjeno da djecu šalju u najbolje škole,
 • Sprječavajući ih da putuju u inozemstvo

motivacije

motivacijeSustav socijalnih kredita u velikoj je mjeri izravan odgovor na pad povjerenja javnosti u vladine dužnosnike i druge na pozicijama vlasti. Sa populacijom od oko 1,3 milijarde ljudi, nedavni gospodarski procvat u Kini bio je vrlo kaotičan i uglavnom nereguliran.motivacije

To je dovelo do toga da su zemlju potresli skandali u koje su bili upleteni korumpirani dužnosnici, otrovana hrana (uključujući poznati skandal s otrovanim mlijekom), medicinske prevare, liječnici koji primaju mito, velika eksploatacija na tržištu rada i još mnogo toga.

To su sigurno vrlo stvarni problemi. Međutim, sustav socijalnih kredita izgleda da učini puno više od toga da se takvo ilegalno ponašanje zaokupi. Riječ je o vrlo ambicioznom pokušaju socijalnog inženjeringa i vraća se „karticama dobrih građana“ koje je Japan izdao za vrijeme okupacije Kine u jeku 2. svjetskog rata..

Komunistička partija ima za cilj stvoriti kulturu „iskrenosti“ i „skladnog socijalističkog društva“, gdje je „čuvanje povjerenja slavno“.

Županijsko suđenje Suining

Suining županijsko suđenjeKomunistička stranka je 2012. godine pokrenula probni projekt u okrugu Suining u provinciji Jiangsu, na jugu Kine. Pored dijeljenja kaznenih bodova za relativno manja kaznena djela, poput prekršaja u vožnji i primanja mita, građani su izgubili bodove za:Suining županijsko suđenje

 • Uzrok "smetnje" koja neugodno čini vladine ili stranačke dužnosnike (50 bodova)
 • Nebriga za starije rođake (50 bodova)
 • Biti član „kulta“ (50 bodova)
 • Lažno optuživanje drugih na internetu (100 bodova)

Suprotno tome, čast dobrog državljanstva ili uzoran radnik dodano je 100 bodova pojedinačnoj ocjeni. Korisnik može zaraditi maksimalno 1000 bodova.

Na osnovu broja bodova koje su imali, građanima je dodijeljena ocjena od A do D. Građanima D klase onemogućen je pristup vladinoj podršci ili prijava za posao.

Suđenje županije Suining djelomično je obustavljeno zbog javnog negodovanja. Međutim, iako građani više nisu rangirani od A do D, Suining vlada nastavlja dodjeljivati ​​ocjene socijalnih kredita građanima.

Sezamov kredit

Sezamov kreditUspješnije suđenje socijalnim kreditima je Sesame Credit. Ovo je financijsko krilo Alibabe, najvećeg mrežnog tržišta na svijetu koje se može pohvaliti s oko 400 milijuna korisnika. Sesame Credit također posluje u partnerstvu s najpopularnijim kineskim servisom za upoznavanje, Baihe, koji ima 90 milijuna korisnika. Sve to znači da ima ogromnu ugrađenu korisničku bazu.Sezamov kredit

Sesame Credit koristi podatke preuzete s društvenih medija, navike kupovine i razne druge skupove podataka. Podaci su svakoj osobi dali socijalni kreditni rejting koji uspoređuje kineske građane jedni s drugima.

Za postizanje jedne numeričke vrijednosti koristi algoritme odobrene od države. Ovu vrijednost tvrtke tada mogu koristiti za procjenu "društvene vrijednosti" pojedinca, što može utjecati na odluke o produženju kreditnih i prihvaćanje depozita, itd..

Shema je trenutno u potpunosti dobrovoljna, ali je dobila odziv potrošača.

Mračna i orwellovska budućnost?

Orwellovska budućnostIzgleda da je kineska vlada odlučna nastaviti s planovima za nacionalnu bazu podataka o socijalnim kreditima. Stoga s velikim zanimanjem promatra uspjeh Sesame Credit. Ipak, postoje ogromni tehnički i logistički problemi koji se moraju savladati kako bi se ostvario ovaj san o komunističkoj utopiji noćne mornarske distopije.Orwellovska budućnost

Dio problema leži u jednom od temeljnih pitanja koja je Društveni kredit namijenjen rješavanju. Kina nema sustav kreditnih bodova (FICO). Kako to objašnjava bloger za tehnologiju i financije Wen Quan,

"Mnogi ljudi ne posjeduju kuće, automobile ili kreditne kartice u Kini, tako da takve informacije nisu dostupne za mjerenje. Središnja banka ima financijske podatke od 800 milijuna ljudi, ali samo 320 milijuna ima tradicionalnu kreditnu povijest."

Stoga se tvrdi da je hitno potreban nekakav kreditni sustav. Nažalost, ovaj nedostatak organiziranog kreditnog računovodstva postavljanje takvog sustava čini vrlo izazovnim.

Daljnje komplicirano pitanje je da je Komunistička stranka, za sve svoje autoritarne prijevare, vrlo tanka u pitanju kada je u pitanju kritika. Javna reakcija, poput one usmjerene protiv suđenja okrugu Suining, mogla bi preokrenuti trenutnu politiku. Može se samo nadati!

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me