Neutralnost mreže princip je da davatelji internetskih usluga i vlade trebaju postupati prema svim podacima na Internetu jednako, ne diskriminirajući ili naplaćujući različito prema korisniku, sadržaju, web mjestu, platformi, aplikaciji, vrsti priključene opreme i načinima komunikacije. "Wikipedia.


Neutralnost mreže smatra se temeljnim uspjehom interneta. Omogućujući jednakim uvjetima za sve usluge i korisnike, potiče se inovacija i mogu se napredovati dinamični startupi.

Sa stajališta potrošača, neutralnost mreže znači da vam se željeni sadržaj (i za koji plaćate propusnost) isporučuje velikom brzinom, bez obzira na to koji je sadržaj.

Nažalost, u siječnju ove godine američki Apelacijski sud za krug Distrikta Columbia učinkovito je srušio neutralnost mreže i FCC, čiji je posao obraniti neutralnost, i usprkos velikom javnom nestrpljenju koje je dovelo do neviđenih 3 milijun komentara ostavljeno na njegovoj web stranici za javna savjetovanja (uzrokujući da se sruši dva puta), čini se da je oksimoronski odlučan da 'spasi' mrežnu neutralnost uništavajući ga.

S obzirom da je novi šef FCC-a, Tom Wheeler, godinama radio kao industrijski lobista koji se zalagao za neutralnost mreže, to je jednako depresivno koliko i ne iznenađuje..

U međuvremenu, velike telekomunikacijske tvrtke nisu trošile vrijeme na uklanjanje neutralnosti mreže, a razlozi su uglavnom trostruki:

  1. Sada mogu ponuditi tvrtkama koje mogu priuštiti da to plaće brži pristup svojim kupcima. Iako ovo donosi dodatni prihod za davatelje internetskih usluga, to znači da će manje kompanije, startupi, dobrotvorne organizacije i svi koji ne mogu priuštiti da plate dodatni propusni opseg imati putnike u 'polaganom traku'. Jedini pobjednici ovdje su velika etablirana poduzeća koja mogu iskoristiti ove neujednačene uvjete za suzbijanje svoje konkurencije
  2. Sada mogu klijentima ponuditi internetske pakete u stilu kabela koji kupcima pružaju pristup samo ograničenom broju kanala (tj. Web stranicama i internetskim uslugama). Za neograničen pristup internetu kupci će morati platiti više. Nepotrebno je reći da to ima strašne društvene implikacije, ali proces je već u tijeku
  3. Mogu diskriminirati usluge koje se natječu sa svojim. Klasičan primjer za to je da su Comcast i Verizon (koji upravljaju internet streaming uslugama), gotovo odmah nakon presude Suda u siječnju počeli umanjivati ​​promet Netflixa. Njihov izgovor je da Netflix nepravedno spušta svoju širinu pojasa, tako da je pošteno da to treba platiti, ali sigurno kupci plaćaju za davatelje internetskih usluga za tu propusnost upravo tako da mogu strujati usluge poput Netflixa?

Kako VPN može pomoći zaobići ISP praćenje

Korištenjem VPN usluge povezuje se vaše računalo (uključujući mobilne uređaje) na poslužitelje davatelja VPN pomoću šifriranog tunela. Budući da su svi podaci koji prolaze kroz ovaj tunel zaštićeni snažnom enkripcijom, vaš ISP ne može znati što korisnici rade na internetu i stoga ne može dati prednost niti diskriminirati određene usluge.

Samo da bi pokazao koliko je ovo moguće učinkovito, u srpnju je Colin Nederkoorn, izvršni direktor Customer.io-a, izveo niz testova u kojima je koristeći VPN desetostruko poboljšao brzinu svoje veze prilikom strujanja Netfix-a preko njegove Verizon veze.!

Korištenje VPN-a stoga sprečava isključivanje internetskih usluga, i vjerojatno će postati vitalno sredstvo u borbi za očuvanje neutralnosti mreže. Međutim…

ISP-ovi mogu sami gasiti / blokirati VPN

Iako su svi podaci koji prolaze kroz šifrirani tunel VPN sakriveni od ISP-a, on može "vidjeti" sam tunel i stoga može umanjiti ili blokirati sav takav promet. Alternativno, on može jednostavno ugasiti ili blokirati sav promet povezan s poznatim IP adresama koje pripadaju VPN davateljima.

Preusmjeravanje ili blokiranje VPN prometa vrlo je problematično, jer se tvrtke oslanjaju na VPN kako bi osigurale internu komunikaciju, obrađivale plaćanja i za bilo koji niz rutinskih svrha koje su od vitalne važnosti za njihovo djelovanje, pa bi zabrana VPN protokola imala vrlo negativan utjecaj na ekonomiju.

To je problem složen činjenicom da pokretanje OpenVPN (ili SSTP) preko TCP priključka 443 VPN promet ne razlikuje od HTTPS prometa (https: //), koji koristi protokol na koji se oslanja gotovo sva internetska sigurnost.

VPN promet je stoga blokiran samo u ekstremno restriktivnim zemljama kao što su Kina ili Iran, ali postoje neki dokazi da bi ih američke kompanije mogle ugasiti. Srećom, ovo se može lako zaobići prebacivanjem na tcp port 443, ako se time izvrši neovlašteno mijenjanje interneta.

Prilagođeni VPN klijenti mnogih pružatelja usluga omogućuju vam jednostavno prebacivanje portova. Da biste to učinili u generičkom otvorenom kodu OpenVPN klijenta, možete urediti odgovarajuću .ovpn konfiguracijsku datoteku u uređivaču teksta i ručno promijeniti postavke.

ovpn promijeniti port

Ako imate problema, tada bi vaš dobavljač VPN trebao biti u mogućnosti pružiti pomoć.

Mnogi pružatelji VPN-a nude i „prikrivene“ poslužitelje koji koriste obfspoxy-ove tehnologije kako bi prikrili upotrebu VPN prometa.

Veća opasnost je da bi davatelji internetskih usluga mogli ugasiti Internet za korisnike koji su povezani s poznatim IP rasponom VPN pružatelja usluga. Kao korisnik, ne možete puno učiniti na ovome, osim što koristite manje poznate VPN davatelje, ali sami davatelji usluga mogu reciklirati njihove IP adrese, postaviti nove proxy servere i izvesti razne druge trikove kako bi se borili protiv ove prijetnje..

Leprša izvan Sjedinjenih Država

Nedavni kolaps neutralnosti mreže u SAD-u, a posebno zatvaranje FCC-ovog razdoblja javnih savjetovanja (koji je produljen od 15. srpnja do 15. rujna kako bi se obradio ogroman broj primljenih komentara), usmjerio je svjetsku pozornost na pitanje propuhavanja u Americi i postalo je hitan prioritet američkim netizenima.

Ostali svijet, međutim, promatra događaje u SAD-u vrlo pomno, a ISP-ovi se svugdje nadaju da će postaviti presedan koji će im omogućiti da drugačije naplaćuju različite razine pristupa internetu i propusnosti..

EU i Brazil donijeli su zakonodavstvo usmjereno na zajamčivanje neutralnosti mreže, ali čak i ovdje činjenica da ogroman dio cjelokupnog internetskog prometa prolazi kroz SAD (čak i kad SAD nisu ni početna ni odredišna točka) znači da se ono što se događa u države će vjerojatno utjecati na korisnike drugdje.

U svim slučajevima, sve dok se on sam ne ugasi, VPN će pomoći (i gore smo raspravljali, čak i kada je uključeno, opcije su dostupne).

Napomena o BitTorrentovom lijevanju

Mnogi davatelji internetskih usluga, čak i u zemljama koje podržavaju neutralnost mreže, diskriminiraju BitTorrent promet pod pretpostavkom da sav takav promet uključuje ilegalno kršenje autorskih prava. Da biste provjerili zaustavlja li se vaš BitTorrent promet, pogledajte ovaj fantastični alat Measurement Lab, koji vam omogućuje da vidite koliko prigušivanja BitTorrent prometa obavlja ne samo zemlja, već i ISP..

neutralnet2

Opet, korištenje VPN-a (koji omogućuje P2P) zaobići će to prigušivanje, uz istovremeno pružanje dodatnih prednosti skrivanja onoga što preuzimate s vašeg davatelja internetskih usluga i korištenjem proxy IP adrese prema van, osiguravajući da se preuzimanja ne mogu vratiti na vašu stvarna IP adresa. ako želite znati više o upotrebi VPN-a za bujice, pogledajte naše najbolje VPN-ove za članak o bujici.

Ulov

Budući da VPN uključuje podatke koji putuju dodatnim dijelom puta dok se ruti kroz VPN poslužitelje i zbog toga što šifriranje i dešifriranje podataka zahtijeva moć obrade, korištenje VPN-a uvijek dolazi do brzine, koja može biti i do 10 posto, ali može biti mnogo više.

Prednost korištenja VPN-a za izbjegavanje prigušivanja stoga ovisi o brzini pogona koja proizlazi iz upotrebe VPN-a, u odnosu na količinu prigušivanja koja se događa. Kako je prilično spektakularno pokazao gospodin Nederkoorn i njegovih 10 x bržih Netflix brzina pri korištenju VPN-a (kao što je spomenuto ranije), koristi i dalje mogu biti znatne.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me