Uz vrlo rijetke iznimke, korištenje VPN negativno će utjecati na vašu brzinu interneta. Napokon, vaši podaci moraju putovati dalje jer se usmjeravaju putem VPN poslužitelja, koji također mora obraditi potrebe za šifriranjem i dešifriranjem potencijalno stotine drugih VPN korisnika..


Ovaj se gubitak performansi često mjeri u smislu kako VPN utječe na brzinu preuzimanja i prenošenja, ali postoji i drugi faktor u igri: ping.

Što je Ping?

Ispravno rečeno, Ping je softverski program koji se koristi za mjerenje stope pinga. U uobičajenoj upotrebi, izraz ping često se odnosi izravno na same stope pinga, tako da za izbjegavanje zabune uvijek koristimo uslužni program Ping i pozivamo se na stope pinga u malim slovima ovog članka..

Uslužni program Ping dostupan je na gotovo svim platformama i mjeri vrijeme povratnog puta koji je potreban da paket podataka dođe do poslužitelja s vašeg računala i zatim se ponovno vrati na vaše računalo..

Uz sirove stope pinga (minimalna, maksimalna i prosječna trajanja obilaska) izvješćuje detalje kao što su pogreške, gubitak paketa i standardno odstupanje od srednje vrijednosti.

Od ovih brojki, prosječna stopa pinga (vrijeme povratnog puta) u milisekundama (ms) većini ljudi je najkorisnija.

Stopa pinga se ponekad naziva i kašnjenje, a izrazi su sinonimni. I samo da budemo jasni, što je niža stopa pinga (latencija), brže je vrijeme reakcije poslužitelja. Tako su niske stope pinga dobre.

Zašto je problem s pingom prilikom upotrebe VPN-a?

Niske stope pinga mogu smanjiti vrijeme učitavanja web stranica, ali u većini je situacija vjerojatno da nećete primijetiti razliku od upotrebe VPN-a, osim ako se VPN poslužitelj nalazi na drugoj strani planeta do vas.

No značajna iznimka od toga je upotreba VPN-a za online igranje. Da bi reagirali munjevitom preciznošću u igrama u kojima je osoba s najbržim refleksima kralj, igrači zahtijevaju visoke stope pinga.

Za ove ljude odgoda od samo nekoliko milisekundi između pritiska na gumb miša i radnje koja se izvodi na ekranu može biti pitanje pobjede ili smrti.

Imajte na umu da stope pinga utječu na vrijeme odziva i stoga imaju malo učinka na strujanje putem VPN-a, gdje je širina pojasa (kao što se odražava brzinom preuzimanja) mnogo važniji faktor.

Kako testirati ping

 1. Korištenje Pinga

  Najjednostavniji način provjere stopa pinga je korištenje uslužnog programa Ping koji se isporučuje s vašim operativnim sustavom. Test možete pokrenuti na bilo kojoj IP adresi ili URL-u poslužitelja - www.google.com je popularna opcija, iako ćemo koristiti www.proprivacy.com!

  U sustavu Windows desnom tipkom miša kliknite Start -> Komandni redak i upišite "ping [server]".

  Alat za ping naredbenog retka

  U macOS-u i Linuxu otvorite Terminal i utipkajte „ping [server]“. Test će se nastaviti pokrenuti sve dok ne pritisnete Ctrl + C da biste ga zaustavili, a tada će Ping prikazati statistiku testa.

  ping uslužni mac

  Moguće je i pokretanje Pinga unutar uslužnog programa macOS-a Network Utility. Idite na Sustav - > Knjižnica -> CoreServices ->Prijave -> Kartica Ping.

  Ping test na macu

  Korisnici mobilnih uređaja mogu testirati ping pomoću aplikacija kao što su Ping za Android i Ping za iOS.

 2. Korištenje web alata

  Web stranice kao što su ping-test.net nude alate za testiranje pinga i speedtest.net uključuju rezultate pingova u rezultate ispitivanja brzine.

  Budući da te rezultate posreduje web mjesto, oni ne mogu biti točni kao test koji se izvodi izravno s vašeg uređaja. A većina će testove dopustiti samo unaprijed odabranim poslužiteljima.

  Ping test na ping web alatu

  Upotreba grafičkih sučelja pomoću web-alata može olakšati interpretaciju rezultata koji vraćaju. Snimak zaslona s stranice ping-test.net, na primjer, jasno pokazuje učinak udaljenosti na stope pinga (testovi izvedeni iz Velike Britanije).

 3. Testiranje pinga u VPN klijentima

  Neke prilagođene VPN aplikacije pokreću ping testove na poslužiteljima davatelja VPN-a. Ovo je vrlo korisna značajka pri odlučivanju na koji će se VPN poslužitelj tog dobavljača povezati.

  Ping test u klijentu AirVPN

  Međutim, ono što ne čini jest usporedba performansi kada se koristi VPN s performansama kada uopće ne koristi VPN. Također je vrijedno zapamtiti da su ovi ping rezultati samo na VPN poslužitelju i ne uključuju nikakve kašnjenja dodana dodatnim putovanjem na ciljni poslužitelj i natrag.

Kako testirati VPN ping

Da biste testirali VPN ping vrijeme, jednostavno izvedite Ping test kada ste spojeni na VPN poslužitelj. Možete to usporediti s ping vremenima kada se ne koristi VPN pokretanjem Ping testa s isključenim VPN. Možete i usporediti vremena pinga kada ste povezani na različite VPN poslužitelje povezivanjem svakog zauzvrat i provođenjem ping testa.

Ping test u naredbenom retku 2

Ping rezultata bez VPN-a (iz Velike Britanije). Prosječno kašnjenje = 18 ms.

ping test u naredbenom retku 3

Ping rezultati kada ste povezani na VPN poslužitelj u Nizozemskoj. Prosječno kašnjenje = 29 ms.

ping test u naredbenom retku 4

Ping rezultati kada se spoji na VPN poslužitelj u Sjedinjenim Državama. Prosječno kašnjenje = 110 ms. Kao što vidimo, udaljenost čini veliku razliku!

Ako ste igrač, trebali biste provjeriti vremena pinga kada ste povezani s vašim omiljenim poslužiteljima igara..

Kako smanjiti ping

 1. Smanjite udaljenost koju moraju prijeći paketi

  Kako biste postigli najbolje rezultate pinga prilikom upotrebe VPN-a, opće je pravilo spojiti se na VPN poslužitelj što je bliže moguće mjestu gdje je ciljni poslužitelj (npr. Vaš poslužitelj igara) fizički smješten.

  Međutim, učitavanje i problemi s mrežom mogu to zakomplicirati, zbog čega biste možda trebali pokrenuti ping testove na više različitih poslužitelja..

  Ako je moguće, također uvijek odaberite ciljni poslužitelj koji je najbliži vašem fizičkom položaju.

 2. Koristite brži VPN protokol

  U pravilu, što je jača VPN enkripcija, to je potrebno više procesora za šifriranje i dešifriranje. Stoga je moguće smanjiti vrijeme pinga žrtvovanjem sigurnosti (što je ionako rijetko glavni problem u igrama).

  To možete učiniti promjenom VPN protokola koji se koristi, na primjer, u PPTP. Od najbržeg do najsporijeg, glavni VPN protokoli su:

  1. PPTP
  2. L2TP / IPsec
  3. IKEv2
  4. OpenVPN (UDP je brži od TCP, a AES-218 je brži od AES-256).
Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me