Svi znaju da bi trebali pročitati dugo dosadnu zakonsku gumu koja u velikoj mjeri prati sve što radimo u modernom svijetu. Ali tko to čini? Naposljetku je vrlo dosadno i često je napisano skrivenim jezikom koji je, čini se, osmišljen da odvrati sve osim najtvrdokornijih legalnih mazohista!


Problem kada je u pitanju VPN je taj što se ovaj pravni žargon često svodi na srž stvarne usluge koju plaćate. Iako je korisno i za šifriranje nezaštićenih javnih WiFi veza i pristup web-lokacijama s ograničenim geološkim ograničenjima, većina nas koristi VPN prvenstveno radi zaštite anonimnosti i smatra da je to njegova najvažnija funkcija.

Znajući to, poprilično svi VPN davatelji glasno proglašavaju prednosti svoje usluge u održavanju vaše anonimnosti na mreži na svojim naslovnicama. Međutim, kada pogledate mnoge njihove ToS (Uvjete pružanja usluge, koji se često nazivaju i Uvjeti) & Uvjeti ili Uvjeti korištenja) ugovorima za koje smatrate da uvjeti ili bilo u suprotnosti s ovim tvrdnjama ili ih kvalificiraju u mjeri koja ih zapravo besmisleno čini.

Ova razlika između onoga što se tvrdi da se nudi i onoga što, pomnim proučavanjem sitnog tiska, zapravo nudi, bitno je razmotriti zakonsku politiku VPN-a prije prijave na njihove usluge. Postoji nekoliko uobičajenih tvrdnji koje prosječnosti VPN korisnika posvećuju posebnu pozornost.

Zajamčena privatnost

Prilično svi VPN davatelji obećavaju da neće predati treće strane osobne podatke korisnika ili detalje o njihovim internetskim aktivnostima. Međutim, ako provjerite njihov ToS, brzo postaje jasno da u slučaju pravnih postupaka (sudskih sudskih naloga, sudskih naloga i slično) nemaju drugog izbora osim da se udovolje i predaju podatke u takvim okolnostima, bez da kapnu kapkom.

Već smo to rekli ovdje na ProPrivacyu i opet ćemo to reći, jedini način na koji VPN tvrtka može istinski jamčiti vašu privatnost jest da ne vodi zapisnike. Nema zapisnika = ništa za predaju u slučaju pravnih postupaka (ili još gore, vlasti su zauzele VPN poslužitelje tvrtke - dogodilo se).

Ne čuvajte trupce

Čak i kada pružatelj VPN-a tvrdi da ne vodi evidencije, dobro je provjeriti ToS da biste vidjeli što točno znače. Jedan čest problem je da se, iako se trupci na kraju mogu odbaciti, često se prethodno čuvaju na kraće (ili ne tako kratko) razdoblje. Primjerice, HMA uvelike utječe na činjenicu da ne vodi evidencije, ali studija njihovih podataka pokazuje da se čuvaju 10 dana, što je prilično dugo razdoblje i sigurno dovoljno da se poduzmu pravne radnje kako bi ih se natjeralo na predaju. nad.

Dalje, mada manje, određivanje koji se zapisnici i zapisi odbacuju, a koji ne. Iako će većina VPN-ova bez evidentiranja odbaciti zapise o mrežnim aktivnostima korisnika, neki i dalje održavaju detalje poput IP-a s kojim je korisnik spojen, vremena i veze, ali iako većina ne brine većinu, nekoliko detalja previše mnogi za neke.

Slično tome, većina pružatelja VPN vodi evidenciju podataka o plaćanju svojih kupaca. Iako su očito korisni za takve stvari kao što su neprestano praćenje naplate i problemi, a mnogima vjerojatno i ne predstavljaju veliku zabrinutost, vani postoje pružatelji usluga (poput privatnog pristupa internetu) koji pokazuju svoju opredijeljenost za privatnost korisnika uništavanjem evidencija o plaćanju nakon što transakcija je dovršena (upravljanje upotrebom itd. dodjeljivanjem klijentima slučajnih, ne-sledljivih brojeva korisnika).

Povrat novca zagarantovan

Uobičajena je (ali nikako univerzalna) praksa davati garanciju za povrat novca, koja obično može trajati od dana do dva mjeseca. Međutim, što se podrazumijeva pod ovom garancijom može se znatno razlikovati, tako da ako je planirate koristiti kao besplatnu probnu inačicu za provjeru ToS-ove usluge davatelja usluga, na to vrijedi obratiti veliku pozornost.

Dok su neki VPN-ovi rado pružili suđenje za povrat novca bez usluge "obračunavanja", drugi će novac vratiti samo ako njihov tehnički tim ne uspije povezati vas u predviđenom roku. Iako s tim po sebi nema ništa loše, važno je da znate koji su ograničenja (često skrivena prilično duboko u pravnoj politici tvrtke) prije nego što se prijavite. Ono što smatramo da je posebnost opravdana su tvrtke koje u svom ToS-u izjavljuju da nezadovoljstvo uslijed male brzine ili loše usluge nije razlog za povrat novca..

kršenje autorskih prava

Primjerimo, puno ljudi koristi VPN kako bi mogli preuzeti P2P torrente. Neki VPN pružatelji prešutno dopuštaju to, dok drugi aktivno pružaju namjenske VPN poslužitelje za zadatak! Mnogi, posebno u zemljama kao što su Sjedinjene Države ili u kojima su autorska prava stroga i aktivno se provode, imaju stroge politike protiv i izdavat će obavijesti upozoravajući da će, ako se i dalje otkriva, biti zabranjeni iz njihove usluge..

Problem je u znanju popularnosti preuzimanja torrenta, mnogi VPN-ovi sa strogim pravilima protiv piraterije ne oglašavaju činjenicu baš dobro, preferirajući svoje skrivanje u ToS-u iz straha da ne izgube potencijalne kupce. Da biste saznali više o tome kako biti sigurni prilikom bujice, pogledajte naš najbolji VPN za vodič za bujice.

Druge stvari

Gore su glavne stvari za koje mislimo da biste trebali paziti. Kao stvar, većina pružatelja VPN-a pokušava se nadoknaditi protiv apsolutno svega, iako će nacionalno i međunarodno zakonodavstvo zamijeniti sve napisano u ToS-u tvrtke..

Mnoge tvrtke također žele kvalificirati svoju "neograničenu brzinu" i "neograničenu propusnost" s pravilima "fer uporabe" koja se nalaze samo ako pažljivo pregledate njihov ToS. Iako je činjenica da takvi pojmovi uopće postoje neugodno, tek moramo naići na pružatelja usluga koji ih zapravo provodi i zato ih nemojte smatrati previše zabrinuti..

Zaključak

Nadamo se da smo istaknuli zašto je vrlo važno da zasučete rukave i zapravo pročitate sitan print kada odlučujete o tome koji je VPN pružatelj koji je za vas. Nije mnogo zabavno, ali budući da se trudite zaštititi svoj identitet prije svega VPN-om, dobro je osigurati da se pružatelj VPN-a na sličan način odnosi na vašu privatnost.

To ne znači da svi pružatelji VPN-a imaju lošu zakonsku politiku. Zapravo, neki uzimaju u obzir pitanja poput kupaca i imaju ToS koji podržava to. Imamo članak koji govori o našim omiljenim VPN pružateljima usluga bez zapisa koji možete pronaći ovdje.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me