Ako želite postaviti VPN pomoću Ubuntu, Kali ili Mint-a, onda ste na pravom mjestu. U ovom je članku jednostavan upute za uporabu za instaliranje VPN-a pomoću Linux VPN GUI-ovi, Upravitelj mreže i druge metode.


Zahvaljujući svojoj popularnosti, ovaj se članak usredotočuje na instaliranje VPN-a na Ubuntuu. Međutim, iste upute primjenjuju se na Linux Mint, Debian i Kali (koje se temelje na Debianu) te bi trebale pružiti korisne smjernice za korisnike drugih Linux distribucija.

Saznajte više o sigurnosti na mreži

Ako želite znati više o tome kako možete zaštititi svoje podatke, pogledajte vodiče u nastavku:

 • Najsigurniji Linux distros - U ovom priručniku navodimo dvije najsigurnije Linux distrobucije.
 • Šifriranje VPN-a - Sve što trebate znati o VPN šifriranju iz PPTP-a u OpenVPN.

Instalirajte VPN prilagođeni Linux softver

U većini operativnih sustava najlakši način za postavljanje VPN-a je korištenje prilagođenog softvera davatelja VPN-a. To vrijedi i za Linux, ali vrlo malo pružatelja VPN-a nudi prilagođeni Linux GUI klijent.

U stvari, jedini davatelji VPN-a koje poznajem nude da nude VPN GUI za Linux s potpunim rasponom značajki koje se obično nalaze u Windows i macOS softveru su AirVPN i Mullvad .

Postavljanje VPN-a na Linux korisničkom softveru

AirVPN-ov "Eddie" klijent podržava čitav niz konfiguracija Linuxa i otvoren je izvor.

Mullvadov VPN klijent podržava Ubuntu (Debian), Fedora, Linux Elementarnu Freya i Arch Linux. To je također open source.

Instalirajte VPN na Linux

ExpressVPN također nudi prilagođenog Linux klijenta, ali on je samo naredbenog retka i nije baš tako opremljen. Dostupna je za Ubuntu, Fedoru i Raspbian, ali nije otvorenog koda.

OpenVPN za Linux putem NetworkManager-a

Izvan namjenskih klijenata, vjerojatno najlakši način za instaliranje i korištenje OpenVPN-a na većini Linux sustava je putem demona NetworkManager.

Vrijedi napomenuti da AirVPN preporučuje da ne upotrebljavate NetworkManager „zbog višestrukih kritičnih problema.“ Ipak, nisam uspio utvrditi nikakve više detalja u vezi s tim, a većina VPN-a izgleda da ga rado koriste..

Instaliranje OpenVPN-a u Ubuntu GNOME

 1. Registrirajte račun kod svog odabranog davatelja VPN-a.
 2. Preuzmite .ovpn konfiguracijske datoteke vašeg davatelja za poslužitelje na koje se želite povezati. To se često mogu preuzimati u paketu kao .zip datoteka, u tom slučaju ćete je trebati raspakirati prije upotrebe..

  U prošlosti NetworkManager nije volio ugrađene certifikate i ključeve. Zbog toga mnogi VPN-ovi preporučuju da ih preuzmete odvojeno. Ali to više nije potrebno.

 3. Preuzmite i instalirajte Ubuntu OpenVPN pakete za NetworkManager otvaranjem terminala i upisivanjem:

  sudo apt-get install network-manager-openvpn-gnome

 4. Provjerite je li OpenVPN ispravno instaliran klikom na ikonu NetworkManager na traci s obavijestima.

  Instaliranje VPN-a na Ubuntu

  Zatim idite na Isključeno VPN -> Postavke VPN-a -> VPN -> i kliknite gumb +.

  postavi VPN na Ubuntu

  U polju Dodaj VPN trebali biste vidjeti opciju OpenVPN. Ako ne vidite OpenVPN, ponovno pokrenite svoje računalo.

  Instalirajte VPN Ubuntu

 5. Pod pretpostavkom da vidite opciju OpenVPN, ne kliknite na nju. Kliknite na "Uvezi iz datoteke ..." umjesto toga. Dođite do mjesta gdje ste preuzeli .ovpn datoteke i dvaput kliknite na jednu.

  Postavljanje VPN-a za Ubuntu

 6. Pojavit će se okvir Dodaj VPN popunjen VPN postavkama poslužitelja. Jednostavno unesite svoje korisničko ime i lozinku i pritisnite "Dodaj".
 7. VPN je sada postavljen. Yay! Da biste ga pokrenuli, idite na NetworkManager -> VPN isključen -> i odaberite poslužitelj na koji se želite povezati.

  Kako instalirati Ubuntu VPN

OpenVPN izravno putem Linux terminala

Prema AirVPN-u, korištenje OpenVPN-a putem Linux Terminala također je sigurnije od korištenja NetworkManager-a, iako to nisam uspio samostalno potvrditi ili otkriti detalje.

Nažalost, za to ne mogu napraviti opći vodič za postavljanje, jer se specifičnosti previše razlikuju po VPN-u i prema okusu Linuxa koji koristite. Međutim, većina dobrih pružatelja usluga ima vodiče.

Imajte na umu da ako izravno upotrebljavate OpenVPN, DNS zahtjevi neće biti gurnuti na DNS poslužitelje VPN pružatelja usluga. Propuštanja IP-a mogu se riješiti izmjenom rezolucije da se DNS gurne na DNS poslužitelje VPN-a.

Alternativno, možete ručno konfigurirati vatrozid iptables kako biste osigurali da sav promet (uključujući DNS zahtjeve) mora proći preko VPN poslužitelja. Tako ćete barem osigurati da svi DNS zahtjevi povežu vašu VPN. Također će djelovati kao prekidač.

Dokumentacija na vašem web mjestu VPN-a može vam dati daljnje smjernice o tim pitanjima.

Ručno konfigurirajte VPN za Linux koristeći PPTP putem NetworkManager-a

PPTP nije siguran VPN protokol, pa vam generalno preporučujemo da ga izbjegavate. NetworkManager dolazi s podrškom za PPTP „izvan okvira“, što može učiniti PPTP korisnim „brzim i prljavim“ rješenjem kada sigurnost nije visoki prioritet.

 1. Idite na Upravitelj mreže -> Postavke VPN-a. Kliknite ikonu + pored okvira VPN -> Protokol tuneliranja od točke do točke (PPTP)

  postavljanje Ubuntu VPN-a

 2. Ispunite PPTP postavku koju vam je dao VPN. Imajte na umu da ove postavke nisu specifične za Linux, pa možete koristiti generičke postavke ili postavke date za drugu platformu.

  Dodajte VPN Ubuntu Linuxu

Ručno konfigurirajte VPN za Linux pomoću L2TP / IPsec

Kao što se koristi u našem cjelovitom vodiču za šifriranje VPN-a, L2TP je protokol za tuneliranje koji ne pruža nikakvu enkripciju ili povjerljivost prometu koji prolazi kroz njega, pa se obično provodi s paketom provjere identiteta IPsec (L2TP / IPsec).

Kako instalirati L2TP / IPsec za NetworkManager

NetworkManager-l2tp je VPN dodatak za NetworkManager 1.2+ koji uključuje podršku za L2TP / IPsec.

Za instaliranje, upalite Terminal i unesite sljedeće naredbe:

sudo add-apt-repozitorij ppa: nm-l2tp / network-manager-l2tp

sudo apt-get update

sudo apt-get install network-manager-l2tp

Od vas će se možda tražiti da instalirate dodatne binarne datoteke (npr. Za GNOME). U tom slučaju nastavite. Ponovo pokrenite svoje računalo i L2TP bi trebali biti omogućen u NetworkManageru.

Instaliranje VPN L2TP PPTP

Postavljanje je vrlo slično korištenju PPTP-a (vidi gore), osim što ćete trebati unijeti neke dodatne detalje provjere autentičnosti IPSec. Opet, vaš VPN trebao bi ih moći osigurati, a generičke postavke su u redu.

Postavljanje VPN L2TP i IPsec

Ažuriranje svibnja 2018.: Trenutno postoji greška u xl2tpd koja može ugroziti njezinu upotrebu s IPSec protokolom. Problem je već riješen u Fedori, pa bih očekivao da će uskoro biti zakrpljen u Ubuntuu i Debianu. Molimo pogledajte ovdje za detalje i najnovija ažuriranja.

Ručno konfigurirajte VPN za Linux pomoću IKEv2

IKEv2 je siguran i brz VPN protokol koji brzo dobiva na popularnosti sa VPN uslugama. Podržana je u Linuxu putem strongSwana. paketi strongSwan dostupni su za većinu verzija Linuxa ili ga možete sami sastaviti.

Kako instalirati IKEv2 za NetworkManager. To možete izgraditi iz izvora ili ako korisnici Debian / Ubuntu mogu otvoriti Terminal i unijeti:

sudo apt-get install mrežni menadžer-strongswan

U toku, dodatak funkcionira kao gore opisan dodatak L2PT NetworkManager.

Jednostavno unesite postavke IKEv2 koje pruža vaša VPN (ako podržava IKEv2).

IKEv2 VPN za Linux

Kako testirati VPN za Linux

Ako koristite NetworkManager, mala ikona mrežnog zaključavanja na traci s obavijestima omogućava vam da odmah saznate da ste povezani.

Kako testirati VPN na Linuxu

Za daljnju potvrdu da je VPN spojen i da ispravno radi, možete pokrenuti IP probni test ...

Provjerite na VPN-u nepropusnost

Jednom kada se povežete s VPN-om (bilo kojom metodom), dobra je ideja provjeriti nepropusnost IP-a.

Provjera Linux VPN-a za IP propuštanja

Gornji primjer pokazuje loš slučaj propuštanja IPv6. IPv4 DNS rezultat ispravno pokazuje da sam spojen na VPN poslužitelj u SAD-u, ali web mjesto može vidjeti moju stvarnu IPv6 adresu u Velikoj Britaniji i putem redovnog DNS propuštanja i putem WebRTC-a. Iznevjeriti!

Da biste saznali više o sigurnosti kod VPN-a u Velikoj Britaniji ili SAD-u, pogledajte vodiče u nastavku:

 • VPN UK
 • VPN sjedinjene države

Imajte na umu da su IP-ovi za privatnu upotrebu - [RFCxxxx] samo lokalni IP-ovi. Ne mogu se koristiti za identificiranje pojedinca ili uređaja i tako ne stvaraju IP curenje.

Postavljanje VPN-a za Linux: zaključak

Kao i kod većine Linuxa, stvari nikada nisu baš tako jednostavne kao što su na većini mainstream platformi. U skladu s tim, čak i neiskusni korisnici Debiana / Ubuntua ne bi trebali imati problema s postavljanjem VPN-a koristeći NetworkManager.

Kreditna slika: Profit_Image / Shutterstock.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me