uMatrix (poznat i kao Micro Matrix) korisno je proširenje za Firefox i Chrome koji ljudima nudi puno više privatnosti na mreži. Zbog odricanja od odgovornosti mnogi korisnici netehnoloških korisnika interneta odlučuju ne dodati ovo fantastično proširenje svom pregledniku.


Umatrix Pic 001

Dobra vijest je da iako imate napredne značajke, ne morate biti štreber da biste koristili uMatrix. U stvarnosti ga mogu brzo i lako postaviti čak i ljudi s malo tehničkog znanja. Sa samo jednim danom prakse, svatko može započeti s pokušajima i pogreškama da uvelike poboljša svoju privatnost koristeći uMatrix.

U ovom ćemo vodiču pogledati sučelje za uMatrix i pružiti nekoliko korisnih savjeta i trikova kako biste mogli početi koristiti uMatrix u Chromeu ili Firefoxu.

Što radi uMatrix?

uMatrix je blokator web sadržaja sa točke i klika (vatrozid zasnovan na matriksu). uMatrix je dizajniran tako da olakšava nadzor nad izvršavanjem vašeg preglednika kada posjetite web stranice. To vam omogućuje da odredite što vaš preglednik preuzima s web stranica koje posjetite.

uMatrix je izuzetno učinkovit vatrozid koji će spriječiti da mnogo zlonamjernog softvera, bloatwarea, pratilaca, kolačića - i drugog zlonamjernog koda - ne prodje na vaš uređaj.

S ovim dodatkom preglednika, sve što radite na mreži postaje sigurnije - surfanje i pregledavanje, internetsko bankarstvo, prijavljivanje na račune, pa čak i komunikacija utemeljena na pregledniku na Facebooku ili putem webmail usluga.

Konzumirajte manje podataka zahvaljujući uMatrix-u

Lijepa stvar uMatrix-a je da što poboljšava sigurnost i digitalnu privatnost, ubrzava i učitavanje stranica. Štoviše, može značajno poboljšati potrošnju podataka o propusnosti. Awesome za sve koji koriste mobilne podatke ili VPN s ograničenjima propusne širine (poput besplatnog VPN-a).

Zašto uMatrix blokira potrebne funkcije web mjesta?

uMatrix prema zadanim postavkama blokira sve domene trećih strana. Neke od tih domena potrebne su vam za upotrebu web lokacija koje posjetite. Zašto ih uMatrix blokira? Mislite na to kao na mjeru predostrožnosti, uMatrix zna da ako nešto na stranici ne dolazi iz domene 1. strane, možda vam neće trebati - pa to blokira.

Nažalost, potrebno je promijeniti neke od tih postavki kako biste uživali u mnogim web lokacijama koje posjetite. Neki će možda jednostavno željeti isključiti uMatrix za mnoge web stranice koje posjećuju i koristiti ga samo na web lokacijama koje smatraju "dodgy" kao što su web stranice za strujanje itd.

Ova odluka je potpuno na vama. Međutim, uz malo prakse, ustanovit ćete da možete brzo i jednostavno prebacivati ​​domene na i isključivati ​​pomoću uređivača uMatrix. To će vam omogućiti da shvatite što možete, a što ne možete blokirati da web stranica ispravno funkcionira!

Korisničko sučelje

Iako izgleda pomalo komplicirano, korisničko sučelje prikazuje vam sve što trebate znati u lako razumljivom obliku u boji. Sve što je zeleno je dopušteno, a sve što je crveno je blokirano. Ako je nešto tamno zelene boje, to je "na bijeloj listi", a ako je tamnocrvene to je "na crnoj listi".

U gornjem lijevom dijelu sučelja plavi izbornik i zvjezdica / zvjezdica (*) omogućuju vam odabir da li želite izvršiti promjene koje utječu na sve web stranice (globalne) ili samo na web mjesto koju trenutno posjećujete. Plavi izbornik slijeva za postavke na razini web mjesta, dok zvjezdica / zvijezda za globalne postavke. U Firefoxu je zvjezdica / zvijezda dostupna samo klikom na plavu "djelokrug" da biste dobili padajući izbornik koji sadrži zvijezdu.

Umatrix gornji lijevi izbornik

Važno je razumjeti ovaj dio izbornika, jer ako se odlučite blokirati domenu na globalnoj razini (za sve web stranice), to može negativno utjecati na funkcionalnost svih web mjesta koja posjetite. Ako izvršite pogrešne globalne promjene, možda ćete se morati vratiti na globalne postavke (*) da biste poništili svoje radnje. Zasad se usredotočite na promjene na razini web mjesta (odabirom plavog naziva domene) jer ih je lakše ispraviti.

Svaki put kada napravite promjene u uMatrixu - možete testirati učinak te promjene - ponovno učitavajući stranicu.

Umatrix 2

Ako ste zadovoljni s promjenama, možete kliknuti gumb za zaključavanje. To sprema promjene koje ste upravo implementirali.

Ako niste zadovoljni s promjenama, jer one zaustavljaju neke važne funkcije na web mjestu koje posjetite, izmjene možete poništiti umjesto da ih spremite. Da biste to učinili kliknite na alat za brisanje.

Umatrix 3

Ne zaboravite testirati sve promjene koje napravite tako da ponovo učitate stranicu prije nego što kliknete gumb za zaključavanje. Na taj način možete lako koristiti alat za brisanje da biste poništili promjene koje ste upravo testirali u uMatrix editoru. Činjenica da možete lako otkazati sve promjene koje unesete znači da možete pokušati blokirati bilo koju domenu koju želite - ako ima negativne posljedice, jednostavno je poništite nakon toga!

Umatrix 4

Ovo je "pokušaj i pogreška" metodu o kojoj sam raspravljao u članku ranije, i to je vrlo jednostavan način da naučite kako koristiti uMatrix.

Detaljne mogućnosti blokiranja

Lijepa stvar uMatrix-a je što je moguće blokirati stvari po kategorijama. uMatrix se može postaviti tako da blokira zahtjeve web mjesta koje podnose:

 1. naziv domene (sve)
 2. keksi
 3. css
 4. slika
 5. media
 6. skripta
 7. XHR
 8. iframeovi
 9. drugi

Umatrix 5

Dobra vijest je da, kao početnik, možete zanemariti sve postavke postavljene desno od „svih“.

S malo prakse postat ćete dovoljno napredni da biste mogli koristiti ove postavke. Ali za sada možete uživati ​​u prednostima uMatrix-a usredotočujući se na zahtjeve za ime hosta. Oni se nalaze dolje na lijevoj strani. (Ispod "svi".)

Umatrix 6

Kako uključiti ili isključiti polje (određeni okvir u uređivaču)

Najvažnije je zapamtiti da svako polje / okvir uMMatrix možete uključiti ili isključiti klikom na vrh ili dno tog polja. Svako polje u uređivaču matrica zapravo je dva okvira. Klikom na gornju polovicu polje postaje zeleno (deblokiranje), klikom na donju polovicu polja postaje crveno (blokirano).

Kliknite ovdje za deblokiranje

Umatrix Pic 109

Kliknite ovdje da biste blokirali

U Matrix Pic 110

Početak rada s uMatrix-om

Kada prvi put preuzmete uMatrix, to će odmah utjecati na to kako se web stranice ponašaju i učitavaju. To može učiniti da se čini kao da je uMatrix pokvario vaš preglednik. To može biti malo neodoljivo i natjera mnoge ljude da odmah odustanu i deinstaliraju proširenje.

Držite se toga, jer je u stvarnosti deblokiranje stvari koje vam je potrebno vrlo lako - bez obzira koju web lokaciju posjetite.

Kako natjerati YouTube da radi s uMatrixom

Savršen primjer za to je YouTube. Kad instalirate uMatrix, automatski blokira mnoštvo funkcija koje su vam potrebne za navigaciju po YouTubeu i gledanje videozapisa. U ovom ćemo dijelu pokazati kako možete deblokirati ono što trebate.

Ne zaboravite: ovaj dio vodiča možete slijediti kako biste deblokirali stvari i na drugim web mjestima. uMatrix djeluje isto bez obzira na kojoj se web stranici nalazite!

 1. Idite na YouTube s instaliranim uMatrix-om. Primijetit ćete da se ništa ne opterećuje kako treba. Ne postoje preporučeni videozapisi i ne možete vidjeti svoje pretplaćene kanale. To je zato što uMatrix automatski blokira domene trećih strana. Sve su domene trećih strana zadane postavke blokirane.

  Umatrix Pic 111

 2. Da biste sadržaj ponovo prikazali na YouTubeu, morate deblokirati zvanu domenu s.ytimg.com

  Umatrix Ytimg

 3. Da biste deblokirali ovu domenu, pomaknite se prema lijevoj strani dok ne vidite i kliknite bilo gdje u gornjoj polovici okvira s nazivom domene da se pretvori iz crvene u zelenu. Možete kliknuti vrh ili dno svakog okvira u uMatrix - gornji dio okvira čini zelenim, a dno crvenim.

  Kliknite gornju polovicu okvira na kojoj je strelica usmjerena kako bi postala zelena
  Umatrix Pic 112

 4. Sad to s.ytimg.com je zeleno, dopušteno je deset skripti koje trebate napraviti za učitavanje na YouTubeu.

  U Matrix Pic 113

 5. Pritisnite gumb za osvježavanje stranice na vrhu i početna stranica YouTube ispravno će se učitati.

  Umatrix Pic 114

 6. Sada kada se stranica ispravno učitala. Potražite katanac na vrhu uMatrix-a. Primijetit ćete da pored sebe ima mali broj 1. To znači da ste napravili jednu promjenu. Sada pritisnite gumb za zaključavanje da biste spremili ovu promjenu.

  Umatrix Pic 115

 7. Nakon pritiska na gumb za zaključavanje, možete se nesigurno udaljiti od YouTubea jer je promjena trajna.

Iako ste napravili ovu promjenu, primijetit ćete da YouTube i dalje ne radi ispravno. Ako kliknete na video i pričekate da se učita, video se nikada neće završiti učitavanje. To je zato što je uMatrix blokirao Google Video prema zadanim postavkama - još jedna domena koja vam je potrebna.

Da biste videozapise mogli učitati i reproducirati, morat ćete slijediti 7 gore navedenih koraka. No ovaj put nastavite i deblokirajte domenu: googlevideo.com

 1. Da biste ga deblokirali, kliknite gornju polovicu googlevideo.com kutija. Ovo će okvir postati zeleno (i još nekoliko kutija ispod njega).
 2. Sada ponovo učitajte stranicu pomoću gumba za ponovno učitavanje - da biste provjerili reproducira li se videozapis.
 3. Na kraju, pritisnite ikonu za zaključavanje da biste spremili promjene.

  Umatrix Pic 116

VPN je još jedan alat koji će zaštititi vaše podatke, zaustaviti ljude da vas prate i omogućiti vam da deblokirate Youtube videozapise koji nisu dostupni u vašoj regiji. Većina VPN usluga visoke klase također sadrži značajke koje blokiraju oglase.

Globalne postavke

Ako ste sigurni da želite blokirati određenu domenu na svim web lokacijama koje posjetite, umjesto da koristite plavi opseg u gornjem lijevom kutu - morat ćete koristiti zvjezdicu / zvijezdu (*). Odabir zvjezdice (*) znači da su sve promjene koje napravite kada kliknete ikonu zaključavanja "globalne".

Taj je postupak potpuno isti kao onaj opisan u odjeljku YouTubea ovog vodiča. Jedina je razlika što utječe na svaku pojedinu web lokaciju. Globalni je alat sjajan ako, primjerice, želite blokirati praćenje Facebooka na svakoj web stranici osim samog Facebooka. (Ili da biste blokirali bilo koje drugo praćenje.)

Savjeti i trikovi

Moguće je brzo postavljanje uMatrix-a da radi vrlo nekoliko cool stvari. Ovaj je odjeljak brzi vodič dizajniran za odabir svih omiljenih postavki privatnosti za uMatrix!

 1. Kliknite na mali zupčić u gornjem lijevom dijelu korisničkog sučelja uMatrix. Ovo će otvoriti postavke
 2. Odaberite "Privatnost" i stavite kvačicu u svaki pojedinačni okvir. Ove su postavke vrlo korisne i prisilit će vaš preglednik da iz vašeg računala izbriše puno dosadnih kolačića.

Umatrix Pic 118

Jedna stvar koju valja imati na umu je da Chrome korisnici neće dobiti zadnju mogućnost (Spoof User-Agent string slučajnim odabirom novog ispod svakih 5 minuta). Ako želite koristiti ovu značajku - koja prikriva pojedinačni otisak vašeg preglednika - morat ćete koristiti uMatrix na Firefoxu. Zapamtite, učinkovitost varanja vašeg korisničkog agensa radi zaštite od otiska prsta dovedena je u pitanje.

Uz to, vrijedi to zapamtiti "Stroga HTTPS: zabraniti miješani sadržaj" mogu zaustaviti neke web stranice da učitaju neki sadržaj. Međutim, to je bolje za sigurnost, a većina dobrih web stranica danas je na HTTPS-u. Zapravo se savjetuje da se ne borite protiv nijedne HTTPS stranice (iako, naravno, to ovisi o tome što radite).

Postavljanje uMatrix Anti-Malware-a

Još jedna fantastična funkcija ugrađena uMatrix je mogućnost blokiranja zlonamjernog softvera i zlonamjernih web stranica. Da bi to učinio, koristi nekoliko mrežnih spremišta koja se redovito ažuriraju sa zlonamjernim web lokacijama i kodom.

Da biste uMatrix ažurirali, kliknite na Imovina u izborniku postavki i osigurajte da uMatrix automatski provjerava ažuriranja. Te "Datoteke domaćina" internetske su mape koje proširenje zahtijeva da vas zaštiti. Ažuriranje ovih matičnih datoteka znači da uMatrix djeluje kao paket protiv zlonamjernog softvera kao i vatrozid.

Umatrix Pic 119

Isključivanje svih skripti u uMatrixu

Otkako je objavljen Firefox Quantum, mnogi ljudi koji su koristili NoScript izgubili su neke ključne funkcionalnosti. To je dovelo do masovne migracije u uMatrix. Svatko tko je koristio NoScript možda će htjeti i dalje blokirati sve skripte prema zadanom u uMatrixu. Dobra vijest je da se to jednostavno postavlja.

UMatrix po zadanom dozvoljava skripte domena prve strane. Početnici će htjeti ostaviti uMatrix postavljanje ovako. Međutim, napredni korisnici mogu upotrijebiti isječak koda kako bi osigurali da su sve skripte zadano isključene i moraju se ponovo uključiti za svaku web lokaciju koju posjete.

 1. Kliknite na zupčanik u gornjem lijevom dijelu sučelja uMatrix
 2. Kliknite karticu "Moja pravila" u izborniku postavki
 3. Pomaknite se na dno privremenih pravila kodova na desnoj strani
 4. Kliknite kôd za posljednje postojeće privremeno pravilo i pritisnite Enter da biste prešli na novi redak

  Umatrix 220

 5. Sad piši * * blok skripte
 6. Kliknite Spremi i pravilo će se prikazati crnom bojom.
 7. Na kraju, kliknite "počiniti" na vrhu zaslona kako biste se prebacili na Stalna pravila na lijevoj strani.

Sada su sve skripte zadano blokirane. To znači da ćete trebati upotrijebiti korisničko sučelje uMatrix za deblokiranje skripti na svakoj pojedinoj web stranici koju posjetite, baš kao i u NoScript.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me