Statistički podaci sugeriraju da će više od 35 milijuna uređaja "pametnih zvučnika", poput Amazon Eho i Google Home, biti u redovnoj upotrebi u SAD-u do kraja 2017. godine.


Nije iznenađujuće da su ovi prilično futuristički uređaji toliko popularni; oni mogu napraviti čitavu gomilu stvari, a sve što trebate je pitati ih - Star Trek style.

Evo samo malog popisa stvari koje Echo i Google Home mogu učiniti samo glasovnom naredbom:

 • Pusti muziku
 • Stvorite popise "za napraviti" i popise za kupovinu
 • Naručite taksije
 • Naručite nešto s Amazona (u slučaju Amazona Eho i Alexa)
 • Kontrolirajte pametne uređaje kod kuće, uključujući svjetla, centralno grijanje i brave na vratima
 • Potražite stvari putem interneta - od kino do sportskih rezultata do vremenskih izvještaja
 • Riješite matematičke probleme

Ovi uređaji postavljaju (prilično učinkovit) osobni asistent u dom po niskoj cijeni. Njihova popularnost je razumljiva - uostalom od činjenice da je takva moderna tehnologija sama po sebi prilično uvjerljiva.

Ali sve to dolazi po cijeni - i ta cijena je privatnost. Od pokretanja uređaja primijetili smo porast briga oko sigurnosti i privatnosti Amazon Echo i Google Home.

Neka Amazon Echo postane privatnim; Korak po korak

amazonski odjek

 1. Pročitajte često postavljana pitanja za Amazon Alexa. Čak i ako niste netko tko ima tendenciju čitati te stvari, s nečim što se tako duboko integrira s vašim kućnim životom, stvarno biste trebali.
 2. Razmislite o povremenom brisanju povijesti snimanja Alexa. To može negativno utjecati na to koliko dobro vaš uređaj uči o vama - ali ako prvo postavite privatnost, to će vjerojatno biti mala briga.
 3. Pregledajte postavke glasovne kupovine ili ih potpuno onemogućite. To se ne odnosi samo na privatnost, ali moglo bi vam uštedjeti novac ako imate djecu koja shvate da mogu upotrijebiti vaš novi kućanski uređaj za naručivanje stvari!
 4. Omogućite ton "kraj zahtjeva" kako biste mogli čuti kada je Alexa prestala slušati zahtjev.
 5. Iskoristite zvuk kad ne upotrebljavate uređaj.

Učinite Google dom privatnim; Korak po korak

 1. Upoznajte se s područjem Moja aktivnost Googleovih internetskih usluga. Ovdje su pohranjene sve vaše interakcije s Googleom, pa će vas posjetitelj pogledati koliko web gigant zna o vama. Ovdje je i vaša Google početna aktivnost pa biste je možda trebali povremeno očistiti.
 2. Isključite zvuk i redovito provjeravajte (slušajući svjetla na uređaju) sluša li vaš uređaj. Na primjer, možete nehotice isključiti uređaj tijekom zaprašivanja.
 3. Pregledajte svoje postavke tako da s Googleom dijelite samo one podatke koje vam je ugodno dijeliti.

Amazon Echo čini privatnim

Ako me jedan od mojih klijenata iz informatičkog savjetovanja pita kako da učinim Amazon Echo privatnim, moj bi instinktivni (i iskren) odgovor bio: "nemoj ga dobiti". Isto bi se odnosilo i na Google početnu stranicu.

Da bi ovi uređaji učinkovito obavljali svoj posao, moraju ih slušati stalno. Moraju ih "čuti" kad izgovorite "Hej Alexa" ili "OK Google". Ako u svom domu imate jedan od ovih uređaja Amazon ili Google, sve što kažete oko njega nadovezuje se na njihove "velike podatke" oblačne servere , pomažući ovim ogromnim tvrtkama da minutom nauče više o vama i vašim svakodnevnim navikama. (U slučaju Google Home, informacije ostaju lokalne na uređaju dok se ne čuje "OK Google".)

Tvrtke koje su uključene ne kriju činjenicu da analiziraju način na koji koristite ove uređaje. To je način da oni mogu stvoriti detaljnu sliku o tome što ćete ubuduće vjerojatno pitati uređaje. Ovo je izvrsno za funkcionalnost - ali za privatnost, ne toliko ...

Sada se individualni stavovi prema privatnosti razlikuju. Nekima se sviđa način na koji je internetsko oglašavanje uvijek toliko precizno. Drugi smatraju da je ta točnost jeziva i uznemirujuća. Ako padnete u drugi kamp, ​​vjerojatno ne namjeravate instalirati uređaj koji vas stalno sluša u vašem domu!

Amazon Echo i Google početna: poboljšavanje privatnosti

Imajući gore navedeno na umu, za ostatak ovog vodiča pretpostavit ćemo da imate Amazon Echo ili Google Home, ili planirate nabaviti, a već su ugodni kompromisi o privatnosti koje jednostavno ne možete izbjeći ako odlučite koristiti jedan ovih uređaja.

Sve dok prihvaćate da već vjerujete Amazonu ili Googleu i svim trećim stranama s kojima rade, što možete učiniti da Amazon Echo ili Google Home postanu privatni koliko MOŽE?

Za početak, evo nekoliko savjeta koji se jednako odnose na oba uređaja:

 1. Imajte na umu da, osim ako nisu u "načinu isključivanja" ili su isključeni, ovi uređaji vas uvijek slušaju (i bilo koga drugoga koji razgovara u vašem domu). Najpametniji pristup je ne izgovarati pred sobom ono što ne biste rado poručili u javnoj domeni. Ako to ne biste rekli na javnom ili na javnoj web stranici, razmislite dvaput o tome kako to izgovoriti ispred pametnog zvučnika.
 2. Budite selektivni o tome koji internetski računi upotrebljavate sa vama Amazon Echo ili Google Home. Preko 3000 aplikacija (vještina) dostupno je samo za Eho. Dok svaki koji koristite dodate opsegu što vaš uređaj može učiniti, on također dodatno smanjuje vašu privatnost. Ne aktivirajte više aplikacija i mrežnih računa radi njega.
 3. Isključite mikrofon kad god želite prestati slušati Amazon Echo ili Google Home. U oba slučaja funkciju isključivanja zvuka aktivira se fizičkim gumbom na samom uređaju. U vrijeme pisanja teksta nijedan uređaj ne nudi zvuk isključivanja s aktiviranim glasom. Nemoguće je zamisliti da je sve to osim dizajna. Ako ne vjerujete uključenim tvrtkama, možda čak želite isključiti uređaje - ali to postavlja pitanje zašto bi itko kupio uređaj ako mu nije ugodno koristiti ga.!
 4. Upoznajte se kako izbrisati zahtjev i povijest snimanja na svom uređaju (više o tome kasnije).

Zatim imamo nekoliko savjeta specifičnih za svaki uređaj.

Zaključak

Sama priroda uređaja Amazon Echo i Google Home jest da oni ne bi trebali biti privatni. Zamijenite privatnost radi praktičnosti, a što više Amazonu i Googleu omogućite da znaju za vas, točnije će vam ti „kućni pomoćnici“ moći pomoći..

Ali baš kao i tražilice i društveni mediji, nusproizvod dijeljenja toliko je da uključene tvrtke mogu izraditi detaljnu sliku vašeg svakodnevnog života i navika. Ovaj „veliki podaci“ izuzetno su vrijedni i za njih i za njihove oglašivače.

Za neke će korištenje takvog uređaja uvijek biti previše daleko od linije privatnosti. Pitanje zapravo ne bi trebalo biti kako učiniti Amazon Echo (ili Google Home) privatnim, nego kako ih koristiti malo privatnije. Savjeti iznad pomoći će vam da učinite upravo to.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me