Mnogi ljudi koriste najbolje VPN usluge kako bi se zaštitili od nasilnika za kršenje autorskih prava, ali trajna opasnost kada se to dogodi je da se VPN veza smanji, ostavljajući BitTorrent promet izložen svijetu da vidi.


Neki pružatelji VPN-a, kao što su privatni pristup internetu, Mullvad i VPNArea (za najbolji VPN u 2018. pogledajte naše VPN recenzije) uključuju internetsku sklopku za ubijanje u svoje VPN klijente (VPNArea uključuje čak i prekidač za ubistvo po aplikaciji) i prethodno smo razgovarali o drugim rješenjima problema trećih strana.

No postoji još jedan izravni način za pokretanje vlastite prekidače za ubijanje (bilo globalne, bilo aplikacije) pomoću vatrozida.

Korištenje ugrađenog Windows vatrozida

U sustavu Windows 7 prilično je jednostavno postaviti prekidač za zaustavljanje pomoću ugrađenog vatrozida.

U sustavu Windows 8.x stvari su zamršenije jer Centar za mrežu i dijeljenje ne dopušta promjenu vrste mreže s domaćeg na javno. Također nismo mogli dobiti Windows 8.1 da prikaže našu OpenVPN vezu u Centru za mrežu i dijeljenje.

Prvi se problem može riješiti slijedeći ove upute i trebao bi raditi dobro za PPTP i L2TP veze. Nismo uspjeli riješiti drugi problem, pa smo se okrenuli Comodo Firewall-u.

Ostatak ovog vodiča pretpostavlja da koristite OpenVPN (ne bi trebalo biti važno da li putem prilagođenog VPN klijenta ili osnovnog otvorenog koda).

Korištenje Comodo vatrozida

Comodo Firewall je besplatni samostalni vatrozid koji za razliku od osnovnog Windows-a koji prati samo dolazne veze, nadgleda i sve odlazne veze (vrlo korisno za blokiranje virusa koji su zarazili računalo od 'biranja') i komercijalnog softvera koji voli "nazvati dom" od provjere autentičnosti).

Comodo Firewall možete preuzeti ovdje. Da bi postupak u nastavku funkcionirao, morat ćete onemogućiti Windows vatrozid nakon što je Comodo instaliran.

1. Utvrdite fizičku adresu svoje VPN

S pokretanjem i pokretanjem vaše OpenVPN veze, Počnite -> upišite "CMD". U naredbeni redak upišite ipconfig / all i pomičite se dok ne vidite odjeljak s oznakom TAP-Win32 (ili TAP-Windows adapter). Zabilježite fizičku adresu i držite prozor otvoren za referencu.

cmd

2. Stvorite novu mrežnu zonu.

a) Pokrenite Comodo vatrozid i krenite na napredni prikaz (ikona u gornjem lijevom kutu) -> firewall -> Mrežne zone. Kliknite na strelicu na dnu prozora Comodo i odaberite Add -> Nova mrežna zona

comodo 1

b) Dodijelite svojoj novoj zoni odgovarajuće ime i kliknite U redu.

comodo 2

c) Odaberite novu mrežu kreiranu zonu, Add -> Nova adresa

comodo 3

d) Odaberite Vrsta: Mac adresa i unesite fizičku adresu koju ste zabilježili u koraku 1. Pritisnite OK.

comodo 4

3. Napravite Ruseset

a) Pomičite se u Comodou do vatrozida -> Ruletke i kliknite "Dodaj".

comodo 5

b) Dodijelite naziv Ruleset i kliknite Add.

comodo 6

c) Odaberite sljedeće postavke:

 • Radnja: Blokiraj
 • Protokol: IP
 • Smjer: Ulaz ili izlaz
 • Izvor izvora: Bilo koja adresa
 • Odredišna adresa: Bilo koja adresa

comodo 7

Kliknite U redu.

d) Napravite još dva pravila sa sljedećim postavkama:

 • Radnja: Dopusti
 • Protokol: IP
 • Smjer: Vani
 • Izvor izvora: Mrežna zona / vaša zona
 • Odredišna adresa: Bilo koja adresa

e) Ponovite ponovo sa sljedećim postavkama:

 • Radnja: Dopusti
 • Protokol: IP
 • Smjer: In
 • Izvor izvora: Bilo koja adresa
 • Odredišna adresa: Mrežna zona / vaša novo stvorena mrežna zona (u našem primjeru VPN zona)

Sada bi trebali vidjeti 3 retka u svom prilagođenom Rulet-u - 2 zelena, a zatim 1 crveni (niže navedenim redoslijedom) - redoslijed u kojem se ta pravila pojavljuju je važan, jer je to redoslijed u kojem su primijenjena. Možete promijeniti redoslijed povlačenjem pravila mišem ili odabirom pravila i pomoću izbornika "Pomicanje gore" ili "Pomicanje prema dolje" (strelica pri dnu).

comodo 8

4. Primjena pravila na programe

a) Otvorite Vatrozid -> Pravila aplikacije i pronađite aplikaciju koju želite prisiliti da koristi VPN (ako je za nju već postavljeno pravilo vatrozida) ili "Dodaj" novi (kliknite strelicu pri dnu prozora za prelazni izbornik).

comodo 9

b) "Pregledajte" do lokacije programa koju želite koristiti (upotrebom bilo kojeg filtera Grupe datoteka ili filtera koji pokreću procese)

c) Kliknite radio gumb "Use Ruleset" i odaberite svoj VPN Ruleset. Pritisnite OK. Ovdje smo primijenili Ruleset na Google Chrome, ali može se primijeniti i na programe poput uTorrent.

5. Testirajte aplikaciju kako biste bili sigurni da sve radi.

Otkrili smo da je potrebno ponovno pokretanje računala.

Global Kill Switch

Umjesto toga, stvari možete jednostavno pojednostaviti i odabrati postavljanje prekidača za uništavanje "Global" koji će smanjiti pristup internetu na vašem računalu ako niste povezani s VPN-om. Da biste to učinili, idite na Vatrozid -> Globalna pravila i dodajte ista 3 pravila o kojima smo govorili u koraku 3 „Napravite Rulet“. Oni se mogu sukobiti s postojećim pravilima vatrozida, od kojih bi neka mogla biti uklonjena (ovdje je potrebno malo pokušaja i pogreške).

Za više informacija o sigurnosti na internetu pogledajte naš najbolji vpn vodič za Windows 10.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me