Većina pružatelja VPN-a na svojim web stranicama sadrži detaljne vodiče za postavljanje Maca, ali ovaj članak daje opći pregled načina instaliranja VPN-a za Mac.


Upotrijebite prilagođeni softver VPN-a

macOS nije tako dobro podržan od strane prilagođenih VPN klijenata kao što je Windows, ali većina VPN-a nudi namjenski Mac softver. Kao što ćemo vidjeti malo, ručno konfiguriranje VPN-a u MacOS-u nije teško, ali korištenje prilagođenog VPN-a jednostavno je suludo jednostavno.

Zbog prilagođene prirode softvera, pojedinosti o postavljanju mogu se malo razlikovati od VPN do VPN. Međutim, općenito:

  1. Registrirajte se na VPN, pogledajte naš najbolji VPN vodič za više informacija.
  2. Preuzmite svoj Mac softver.
  3. Instalirajte aplikaciju. To obično uključuje dvostruko klikom na preuzetu .dmg datoteku i slijedite upute.
  4. Pokrenite aplikaciju. Vjerojatno će se pri prvom pokretanju tražiti da unesete detalje o računu. Imajte na umu da je normalno da VPN aplikacije zahtijevaju administratorske privilegije.

Jednom kada uđete u aplikaciju, jednostavno odaberite VPN poslužitelj na koji se želite povezati i pritisnite "Poveži se". Ipak, vrijedi proći kroz opcije aplikacije. Važne postavke, kao što su DNS sklopke za zaštitu od curenja i uklanjanja, često su opcionalne i moraju se ručno omogućiti. Nemam pojma zašto, ali eto.

Expressvpn Mac 2

Značajka "Network Lock" tvrtke ExpressVPN pruža zaštitnu sklopku koja se temelji na vatrozidu i DNS zaštitu. Pa budite sigurni da je uključen.

Također možete provjeriti koristi li aplikacija OpenVPN protokol, koliko je zadanih za manje sigurne (ali moguće i brže) VPN protokole. Ovdje možete vidjeti više informacija o VPN protokolima.

Tunnelblick

Tunnelblick je open source besplatan za preuzimanje OpenVPN klijenta koji se može konfigurirati za rad bilo s posebnim Tunnelblick konfiguracijskim datotekama (.tblk), bilo sa bilo kojim standardnim OpenVPN konfiguracijskim datotekama (.ovpn i .conf).

Sada uključuje potpunu DNS propusnost i zaštitu od propuštanja putem weba u stvarnom vremenu (WebRTC). Najnoviji beta klijent također sadrži prekidač za zaštitu od zida koji se temelji na vatrozidu.

1. Preuzmite Tunnelblick ili redovne datoteke konfiguracije OpenVPN s odabrane VPN usluge. Trebat će vam jedna datoteka na lokaciji VPN poslužitelja, iako je često moguće preuzeti više konfiguracija u jednoj zip datoteci. U tom ćete slučaju morati raspakirati datoteke prije nego ih se mogu koristiti.

2. Preuzmite, instalirajte i pokrenite Tunnelblick. Na zaslonu dobrodošlice odaberite "Imam konfiguracijske datoteke."

Tunnelblick 1

3. Povucite konfiguracijsku datoteku (ili višestruke datoteke za više konfiguracija poslužitelja) do ikone Tunnelblick na traci izbornika.

Tunnelblick 3

4. Pritisnite "Instaliraj", a zatim odaberite želite li instalirati samo za sebe ili sve korisnike vašeg Maca. Vjerojatno će tražiti vašu administrativnu lozinku.

Tunnelblick 6

5. I to je postavljanje završeno! Da biste se povezali na VPN poslužitelj, kliknite ikonu Tunnelblick na traci izbornika i odaberite VPN poslužitelj.

Tunnelblick 4

Ikona će postati tamnije nijanse što znači da ste povezani. Ako pokažite pokazivač iznad njega, prikazat će se dodatne informacije.

Dodatak:

Uključite DNS zaštitu od curenja

IPv4 i IPv6 zaštita od curenja DNS-a u Tunnelblick-u nisu zadane. Da biste omogućili zaštitu od propuštanja DNS-a, idite na Konfiguracije -> Postavite i potvrdite okvire pored "Usmjerite sav IPv4 promet putem VPN-a" i "Onemogući IPv6."

Tunnelblick 7

Imajte na umu da Tunnelblick ne štiti od curenja WebRTC-a. Kao takav, problem ćete morati riješiti ručno (svejedno to ne utječe na Safari).

Uključivanje prekidača kill na Macu

Nova u najnovijoj beta verziji Tunnelblick je vrlo dobrodošla mogućnost prebacivanja. To osigurava da vaša stvarna IP adresa (IP) adresa nije izložena u slučaju pada VPN-a.

Da biste omogućili prekidač ubijen, idite na Konfiguracije i kliknite na pojedinačnu VPN konfiguraciju (prekidač ubijanja mora biti omogućen za svaku konfiguraciju). Kliknite polje "Na neočekivani prekid" i s padajućeg izbornika odaberite Onemogući pristup mreži.

Prekidač za ubijanje tunela

Ručno konfigurirajte VPN za Mac PPTP, L2TP / IPsec ili IKEv2

macOS dolazi s ugrađenim VPN klijentom koji podržava PPTP, L2TP / IPsec i IKEv2 VPN protokole. Iz razloga koji su detaljno raspravljeni u šifriranju VPN-a: Kompletni vodič uvijek preporučujem korištenje OpenVPN aplikacije. Ali IKEv2 je također dobra opcija.

Velika prednost PPTP, L2TP / IPsec i IKEv2 VPN veze je ta što se mogu postaviti bez potrebe za preuzimanjem treće strane VPN aplikacije.

  1. Idite na Postavke sustava -> Mreža. Kliknite gumb + i odaberite Sučelje: VPN u skočnom dijaloškom okviru.
  2. Odaberite VPN protokol ("Vrsta VPN-a") i odaberite naziv za VPN vezu (izborno).

Macos 1

  1. Ispunite pojedinosti o poslužitelju s postavkama koje pruža vaša odabrana VPN usluga.

Macos2

Ugrađeni macOS VPN klijent nema bilo kakav oblik zaštite od propuštanja WebRTC-a, tako da ako koristite ranjivi preglednik, ručno biste trebali onemogućiti WebRTC. Imajte na umu da Safari ne koristi WebRTC i stoga nije ranjiv na curenje WebRTC-a. To je, međutim, vlasnički softver zatvorenog koda.

Kako testirati VPN za Mac

Bez obzira kakvu VPN koristite, macOS će prikazivati ​​ikonu na traci s obavijestima kad god je VPN povezan. To vam omogućuje da na prvi pogled znate da ste zaštićeni.

Airvpn Mac

Klik na ikonu obično prikazuje dodatne detalje i mogućnosti. Za daljnju potvrdu da je VPN spojen i da ispravno radi, možete pokrenuti IP probni test ...

Provjerite Mac VPN na IP propuštanja

Jednom kada se povežete s VPN-om (bilo kojom metodom), dobra je ideja provjeriti nepropusnost IP-a.

Primjer curenja Ip 2

Gornji primjer pokazuje loš slučaj propuštanja IPv6. IPv4 DNS rezultat ispravno pokazuje da sam spojen na VPN poslužitelj u SAD-u, ali web mjesto može vidjeti moju stvarnu IPv6 adresu u Velikoj Britaniji i putem redovnog DNS propuštanja i putem WebRTC-a. Iznevjeriti!

Za više informacija o sigurnosti na mreži u Velikoj Britaniji potražite naš vodič Best VPN UK.

Imajte na umu da su IP-ovi za privatnu upotrebu - [RFCxxxx] samo lokalni IP-ovi. Ne mogu se koristiti za identificiranje pojedinca ili uređaja i tako ne stvaraju IP curenje.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me