Ovaj članak govori o tome kako instalirati VPN na svoj Chromebook. Za potpunu raspravu o tome zašto želite upotrebljavati VPN na Chromebooku i koji Chromebook VPN biste trebali odabrati, pogledajte 5 najboljih Chromebook VPN usluga.


Kao što je spomenuto u tom članku, postoje tri načina za pokretanje VPN-a na Chromebooku

  1. Koristite L2TP / IPsec klijent ugrađen u OS Chrome.
  2. Koristite dodatak preglednika Chrome.
  3. Koristite Android aplikaciju (na Chromebookovima koji podržavaju ovu značajku).

Samo L2TP / IPsec veza zaštitit će vaš cijeli Chromebook ako koristite Androidove aplikacije. Dodatak preglednika Chrome zaštitit će vašu redovitu aktivnost Chromebooka, ali ne i Androidove aplikacije, dok će Android VPN zaštititi samo druge Androidove aplikacije.

Ove upute pretpostavljaju da ste se već prijavili za VPN uslugu.

Napomena o OpenVPN-u za Chromebook

U teoriji, Chrome OS podržava OpenVPN protokol, ali nikad nije uspio pravilno uvesti redovite OpenVPN certifikate. Ako imate vlastiti VPN poslužitelj, tada ga možete konfigurirati i svoj Chromebook za povezivanje putem OpenVPN-a, ali to je izvan opsega ovog vodiča.

Korištenje L2TP / IPsec (i PPTP)

Ugrađeni L2TP / IPsec VPN klijent je "standardni" način pokretanja VPN-a na Chromebookovima. Stoga je zgodno da većina VPN-ova podržava ovaj protokol!

Postavke L2TP / IPsec iste su na svim platformama, pa čak i ako VPN ne podržava izričito Chromebookove, možete koristiti postavke L2TP / IPsec predviđene za bilo koju drugu platformu za pokretanje VPN-a na Chromebooku..

Chrome OS više ne podržava PPPT. A budući da PPTP nije siguran VPN protokol, vrlo je malo razloga za korištenje PPTP VPN-a na Chromebooku! Ako imate naslijeđeni Chromebook i stvarno morate koristiti PPTP, upute za to gotovo su identične onima u nastavku.

1. Prijavite se na svoj Chromebook.

2. Kliknite ikonu mreže na dnu zaslona (pored vaše slike).

3. Odaberite Postavke.

Chromebook L2Tp 0

4. Odaberite Mreža -> Dodavanje veze -> Dodajte privatnu mrežu.

Postavljanje Chromebooka 2

5. Ispunite pojedinosti pružene putem vaše VPN usluge (kao što je napomenuto, one ne moraju biti specifične za OS Chrome, tako da možete koristiti generičke podatke koji se pružaju za druge platforme).

Kliknite Poveži. Evo ga!Chromebook L2Tp 2

Da biste pogledali status VPN-a i povezali / prekinuli vezu, idite na Postavke -> Mreža -> VPN.

Postavljanje Chromebooka 1

Korištenje Android VPN aplikacije

Android VPN aplikacije će štite samo druge Androidove aplikacije na Chromebooku - a ne u pregledniku Chrome.

Da biste ih koristili, morate imati Chromebook koji podržava Google Play Store i Android aplikacije. To obično znači imati Chrome OS verzije 53 ili novijeg. Ako vaš Chromebook može pokrenuti Google Play Store, ali on još nije instaliran, slijedite ove upute da biste ga instalirali.

Zatim otvorite Trgovinu Play i preuzmite i instalirajte prilagođenu VPN aplikaciju kao i bilo koju drugu aplikaciju. Skoro će sigurno od vas biti zatraženo da se prijavite pomoću vjerodajnica utvrđenih prilikom prijave na VPN uslugu, iako mnoge Android VPN aplikacije nude kratku besplatnu probnu inačicu.

Alternativno, ručno možete postaviti OpenVPN pomoću OpenVPN za Android ili OpenVPN Connect. Potpune upute za postavljanje OpenVPN-a za Android možete pronaći u odjeljku Kako instalirati VPN na Android, koji također ima upute za konfiguriranje aplikacije da djeluje kao prekidač za uklanjanje.

Postoje različiti naputci za postavljanje Androidovih aplikacija na Chromebookove koji službeno ne podržavaju (ili ne podržavaju u potpunosti) tu značajku, ali to je izvan okvira ovog članka.

Korištenje proširenja preglednika Chrome

S Chrome OS-om preglednik je operativni sustav, tako da dodaci VPN-a Chrome preglednika mogu djelovati kao pravi VPN klijenti.

To je, osim činjenice da novije verzije Chrome OS-a podržavaju Androidove aplikacije. Pokreću se na vlastitom zasebnom Android podsustavu i neće imati koristi od dodatka preglednika Chrome VPN.

Većina takvih dodataka preglednika sigurno kriptira vezu pomoću HTTPS. Uvijek je vrijedno provjeriti je li to slučaj kod vašeg davatelja VPN-a, jer neki uopće nemaju šifriranje. Oni su još uvijek korisni za lažiranje lokacije, ali ne pružaju nikakvu sigurnost ili zaštitu privatnosti.

1. Otvorite Chrome web-trgovinu. Provjerite je li odabran gumb Proširenja i potražite dodatak VPN koji želite. Alternativno, dobavljač VPN-a vjerojatno će vam pružiti izravnu vezu na njegovu stranicu za preuzimanje proširenja za Chrome.

Proširenje za Chrome 1

2. Kliknite Add to Chrome ili kliknite na mutnoću da biste prikazali detaljan opis proširenja. Zatim kliknite Dodaj u Chrome -> Dodavanje proširenja.

Proširenje za Chrome

3. Ikona proširenja pojavit će se na Chrome alatnoj traci. Samo kliknite na nju da otvorite dodatak VPN.

Proširenje za Chrome 3 1 E1512652754512

Imajte na umu da će Chrome proširenje zaštititi samo ono što ste dobili unutar vašeg preglednika Chrome. Neće zaštititi Androidove aplikacije.

Upotreba Chromebooka s VPN usmjerivačem

Umjesto da na Chromebook instalirate VPN, možete ga instalirati na usmjerivač (ovisno o tome koji usmjerivač imate). Mnogi moderni usmjerivači imaju ugrađeni VPN klijent koji obično možete konfigurirati putem administratorske stranice usmjerivača.

Flash uređaje možete fleksirati i s firmverima treće strane poput DD-WRT i Tomato, a koji uključuju VPN klijent. Zapravo, neki davatelji nude preusmjerene usmjerivače koji su unaprijed konfigurirani za svoju uslugu.

Za potpunu raspravu prednosti i nedostataka toga, pogledajte pet najboljih VPN rutera. Ovdje imamo i vodič za postavljanje OpenVPN-a na DD-WRT usmjerivačima.

Zaključak

Gotovo sve VPN usluge podržavaju L2TP / IPsec, što upotrebu VPN-a na vašem Chromebooku čini vrlo jednostavnim. Upotreba dodatka preglednika Chrome vjerovatno je još jednostavnija ako također ne trebate zaštititi Androidove aplikacije na Chromebooku..

Kreditna slika: Autor Konstantin Savusia / Shutterstock.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me