Mislite li da ste uspješno izbrisali svoje osobne podatke formatiranjem tvrdog diska, SSD-a ili USB stick-a?Kako formatirati SSD


Nažalost, ovo je česta zabluda.

Realnost je takva da, osim ako ne slijedite korake u ovom vodiču Kako formatirati SSD, svatko s pravim vještinama može vratiti izbrisane podatke sa starih pogona.

Mnogi pretpostavljaju da je formatiranje SSD pogona dovoljno. Međutim, izbrisani podaci i dalje se mogu povratiti. To može predstavljati rizik ako vaše staro računalo završi u tuđem posjedu. Stručnjak ili cyber-kriminalac može lako izvući ogromne količine podataka.

Kako sigurno formatirati SSD

Kao što ćete vidjeti kasnije, povratiti podatke sa SDD-a izuzetno je jednostavno.

U stvari, to je tako jednostavno da je osigurati da se svi podaci ne brišu na odgovarajući način sa starih pogona prilično glupo.

Srećom, postoje načini kako ispravno formatirati SSD diskove tako da se podaci u potpunosti očiste. Od sada toplo preporučujemo da poduzmete ove korake.

Program za brisanje tvrdog diska

Najjeftiniji i najlakši način da u potpunosti obrišete pogon je profesionalnim softverom za brisanje. Darikov softver Boot And Nuke (DBAN) besplatan je i bez problema je formatiranje SSD-a. Da biste ga koristili, samo priključite željeni tvrdi disk na računalo i pokrenite softver.SSD sigurni format

Međutim, imajte na umu da softver traje vrlo dugo. Pored toga, ne radi na neispravnim diskovima.

Za korištenje softvera stvorite obrišite CD ili DVD. Sada umetnite pogon koji želite izbrisati u računalo i pokrenite softver. Budite vrlo oprezni da slučajno ne obrišete pogon koji sadrži podatke koji su vam potrebni jer ih nakon toga nećete moći vratiti.

Preporučujem korištenje rezervnog računala - ili barem isključivanja svih tvrdih diskova koji vam trebaju - da biste bili sigurni. U redu je to, jer ćete se dizati s diska Boot And Nuke koji ste napravili, a ne s internog pogona.

Molimo pažljivo pročitajte dokumentaciju za pokretanje i pokretanje. Ako pogriješite i izbrišete pogrešan disk, podaci će nestati zauvijek.

Alati za oblikovanje za SSD

Solid State Drive (SSD) može se sigurno formatirati korištenjem uslužnih programa proizvođača. Najbolji način za pronalaženje ovih alata je pretraživanje web mjesta vašeg proizvođača SSD-a. Ovdje su linkovi do nekih od najpopularnijih proizvođača:

 • SanDisk SSD Toolbox
 • Softver Samsung Magician
 • Intel Solid-State Toolbox
 • Corsair SSD Toolbox

Te će vas usluge voditi kroz postupak i prilično su same od sebe razumljive.

Uništavanje HD / SSD-a

Za sve koji imaju poteškoće u pronalaženju uslužnog programa za brisanje SSD pogona, "drobljenje" ga čekićem i šest inčnim noktom savršeno je. Ova metoda funkcionira i s redovitim hard diskovima.

Jednostavno čekić čavlima kroz pogon na više mjesta. Najbolje je ako to učinite vani u bloku drva. Četiri ravnomjerno postavljena nokta kroz pogon trebala bi biti dovoljna da ga unište. Nažalost, to će također uništiti svaku vrijednost preprodaje.

Vraćanje tvrdog diska ili SSD-a

Softver se može upotrijebiti za obnavljanje trajno izbrisanih datoteka (SHIFT + DELETE u sustavu Windows) i potpuno oblikovanih pogona.Vraćanje tvrdog diska

Nadalje, ako je vaš tvrdi disk oštećen ili pogođen virusom, softver za oporavak datoteka može biti blagoslov. No, cyber-kriminalci također koriste ovu vrstu softvera za oporavak starih podataka s tvrdih diskova. To im može pružiti prozor u vaš život i omogućiti im da stvaraju sve vrste problema.

Krađa kreditnih kartica, krađa računa, krađa podataka, krađa intelektualnog vlasništva: popis mogućih zločina koji se mogu postići obnovom starih tvrdih diskova je zabrinjavajući. Iz tog razloga, od ključne je važnosti da odvojite vrijeme za ispravno uklanjanje starih podataka s diskova prije nego što ih bacite, prodate ili poklonite..

Evo punog popisa nekih problema koji se mogu pojaviti ako disk nije pravilno oblikovan:

 • Krađa identiteta
 • Prevara vezana za zapošljavanje
 • Telefonska ili komunalna prijevara
 • Banka prijevara
 • Vlada koristi prijevare
 • Porezna prevara
 • Prevara o zajmu
 • Prevara s kreditnim karticama
 • Hakiranje

Postupak oporavka

Na tržištu postoji mnogo različitih vrsta profesionalnog softvera za oporavak. Jednom kada - ili od hakera - nabavite neki od ovih programa, vraćanje datoteka je jednostavno.

Da biste obnovili datoteke, tvrdi disk stavljate u radno računalo kao sekundarni pogon. Nakon što ga instalirate, a računalo ga prikaže u Exploreru, spremni ste za oporavak podataka s njega. Pokrenite čarobnjaka za oporavak podataka i odaberite lokaciju (tvrdi disk) s trajno izbrisanim datotekama koje je potrebno oporaviti. Sada kliknite Skenirati.

Softver za oporavak obično ima mogućnost Brzo skeniranje ili Duboko skeniranje pronaći sve izgubljene datoteke.

Jednom kada softver počne pronalaziti stare datoteke, možete ih pregledati i odabrati. Ako nešto zanima, kliknite Oporavak spremite te podatke u mapu na računalu ili u vanjski uređaj za pohranu. Jednom kad vratite podatke na tvrdi disk, oni su potpuno dostupni.

Zaključak

U ovom smo članku opisali sve što trebate znati o sigurnom oblikovanju tvrdih diskova. Proces je jednostavan, tako da zaista nemate razloga da se ne zaštitite slijedeći ove postupke. Dobro se isplati!

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me