VPN-ovi su gotovo uvijek legalni. U većini zemalja građani imaju zakonsko pravo na privatnost, a jednostavno korištenje VPN usluge nezakonito je na vrlo malo mjesta.

Represivne zemlje, poput Kine, Irana i Egipta, pokušavaju onemogućiti korisnicima pristup inozemnim VPN uslugama. No, oni ne kriminaliziraju građane samo zbog pokušaja.

Rusija je kriminalizirala vođenje domaćih VPN usluga za koje nije izdata državna licenca, ali opet, to ne kriminalizira one koji ih jednostavno pokušaju koristiti.

U ovom ćemo članku proučiti svaku zemlju u kojoj je upotreba VPN-ova nezakonita, zabranjena ili na neki način ograničena. Prije nego što to učinimo, postoje neke točke koje vrijedi razmotriti.

Ono što radite kada koristite VPN može biti ilegalno

VPN-ovi mogu pomoći sakriti ono što naiđete na Internetu, pa ih kriminalci ponekad koriste da sakriju svoje ilegalne aktivnosti. Nepotrebno je reći da jednostavno korištenje VPN-a niti jednu od tih nezakonitih radnji ne čini manje ilegalnom.


Ako su „zločini“ počinjeni korištenjem VPN-a specifični za kulturu i stoga su samo protuzakoniti u nekoliko zemalja, onda je malo vjerojatno da će međunarodne VPN službe pomoći lokalnim samoupravama ili policijskim snagama u hvatanju „počinitelja“. Dakle, nijedan pružatelj VPN-a vjerojatno neće pomažu vlastima koje pokušavaju uhvatiti ljude koji koriste VPN za gledanje pornografije u UAE.

Slično tome, međunarodni pružatelji VPN-a vrlo vjerojatno pomažu većini represivnih vlada da uhvate političke disidente. Tako kritičari predsjednika Erdogana u Turskoj mogu gotovo sigurno koristiti europske ili američke VPN usluge bez straha od izdaje od strane tih službi.

Ali ... VPN tvrtke neće vas pokušati zaštititi ako poduzmete aktivnosti koje su međunarodno priznate kao kriminalne ili koje uznemiruju politički moćne vlade s međunarodnim dosegom.

Ako im se predoče dovoljno snažni dokazi da je počinjeno teško kazneno djelo, mnoge VPN tvrtke dobrovoljno će pomoći čak i u prekomorskim policijskim istragama. I sigurno se neće boriti protiv valjanog sudskog naloga. Jednostavno, nijedno VPN osoblje se neće htjeti suočiti s zatvorom zbog vaših zločina.

Nijedan zapisnik o dobavljačima VPN-a ne bi trebao biti u mogućnosti pružiti samo minimalnu pomoć istragama, ali čak i oni mogu biti prisiljeni započeti s vođenjem zapisa. A ne može se vjerovati svakom pružatelju VPN-a koji obećava da neće zadržati zapisnike.

VPN-ovi su sveprisutni

Komercijalne VPN mreže poput ove o kojoj raspravljamo nešto su nepredviđeni rast iz prvobitne svrhe tehnologije. VPN-ovi su razvijeni kako bi udaljenim radnicima omogućili siguran pristup korporacijama intranetima kao da su u uredu.

I dalje ih koriste kao obične tvrtke diljem svijeta koje se oslanjaju na VPN-ove kako bi zaštitili svoje interne LAN sustave od hakera i zaštitili osjetljive podatke kad im zaposlenici s Interneta pristupaju..

Ovo znači to:

a) Čak i u restriktivnijim zemljama, korištenje VPN-a ni na koji način ne izgleda sumnjivo. "To je rutinski dio svakodnevnog poslovanja.

b) Vrlo je teško blokirati VPN promet, jer na taj način oštećuje sposobnost poslovanja, a samim tim i nanosi štetu lokalnoj ekonomiji. Mjesta poput Kine i Egipta, naravno, izgledaju voljna da preuzmu rizik.

Zakonitost nije jedino pitanje koje bi se trebalo baviti

Mnogi uredi, škole, domovi i slično, blokiraju pristup web stranicama i drugom internetskom sadržaju - često iz vrlo dobrih razloga! Upotreba VPN-a za prevladavanje takvih blokova obično nije ilegalna, ali zahvat može imati druge neugodne posljedice.

Uostalom, vjerovatno neće biti impresioniran vaš nastavnik ako vas uhvati pomoću VPN-a za slanje prijatelja na Facebooku tijekom predavanja. A ako vas šef uhvati pomoću VPN-a za gledanje neprimjerenog sadržaja na poslu, s pravom bi vam mogao dati vreću!

Zemlje s pravnim pitanjima kojih VPN korisnici trebaju biti svjesni

Ispod su jedine države u kojima se VPN-i na bilo koji način mogu smatrati ilegalnim. Svugdje u svijetu upotreba VPN-a 100% je legalna i nesporna.

Zemlje u kojima je upotreba VPN-a protivna zakonu

Iran

Iranska vlada blokira pristup širokom rasponu web stranica, uključujući Facebook i Twitter. Aplikacija Telegram messenger također je zabranjena. Građanima je dopušteno korištenje domaćih dobavljača VPN-a, ali zabranjeno je korištenje međunarodnih VPN usluga kako bi zaobišli svoje cenzurne blokove.

Teoretski, svatko tko koristi VPN za posjetu zabranjenoj web stranici može biti osuđen na 91 dan do godinu dana zatvora. U teoriji.

U stvarnosti je upotreba VPN-a raširena. O tome svjedoči činjenica da je otprilike 12 do 17 milijuna korisnika Facebooka i 23 milijuna korisnika Telegrama Iranci! Čak se tvrdi da većina članova iranskog parlamenta koristi VPN-ove kako bi zaobišli vlastite zakone o cenzuri!

Budući da je upotreba VPN-a toliko neuobičajena u Iranu, čini se malo vjerojatnim da postoji veliki rizik od njegove uporabe, a mi nismo svjesni niti jednog slučaja u kojem je korisnik VPN-a uhićen. Pogledajte 5 najboljih VPN-ova za Iran za raspravu o upotrebi VPN-a u Iranu.

Irak

Čitali smo nepotvrđena izvješća da su VPN u Iraku "zabranjeni" kako bi se spriječilo da ih Islamska država iskorištava. Ne znamo kakva je situacija na terenu, ali Irak nema tehničku infrastrukturu za implementaciju VPN blokova ili za otkrivanje VPN korisnika.

Vrlo je moguće da je upotreba VPN-a uobičajena na područjima s pristupom internetu, ali jednako je moguće da je jako kontrolirana na lokalnoj razini u stvarnom svijetu..

Ujedinjeni Arapski Emirati

U 2016. godini naširoko se izvijestilo da je UAE korištenje VPN-a učinio nezakonitim, govoreći to "diranje interneta je zločin."

Međutim, postoji određena jasnost u vezi s tim da li je korištenje VPN-a samo po sebi nezakonito ili upotrebljava VPN samo za pristup sadržaju koji je zakazalo UAE-ovo telekom regulatorno tijelo (TRA) što je zločin.

U praksi se razlika može shvatiti kao malo akademska, jer TRA većina sadržaja za koje zapravo želite koristiti VPN službeno je zabranjena..

Svatko uhvaćen riskira novčanu kaznu do 2 milijuna AED (oko 500 000 USD) i / ili zatvorsko vrijeme. Nismo čuli da je netko zapravo osuđen za korištenje VPN-a, a izvješća govore da je upotreba VPN-a uobičajena.

Expats, posebno, redovito koristi VPN-ove za asociranje Netflix-a i drugog međunarodnog strujnog sadržaja. Rizik da se to učini čini se malim, a malo je vjerojatno da će vlasti UEA alarmirati njegovu unosnu međunarodnu zajednicu praveći bijes zbog takvih bezopasnih kršenja. Ali tko zna?

Prijetnja građanima UAE-a koji koriste VPN kako bi izbjegli cenzuru ili bili uključeni u političko neslaganje vjerojatno će biti mnogo veća.

Opseg sposobnosti UAE telekomunikacijskih kompanija da otkriju upotrebu VPN-a nije jasan. Poznato je da se tehnike dubinske provjere paketa (DPI) koriste za analizu internetskog prometa, ali čini se da pristup samim VPN web stranicama i VPN vezama nisu blokirani..

Ako odlučite da prednosti upotrebe VPN-a u UAE-u nadmašuju potencijalne rizike, toplo preporučujemo korištenje VPN usluga koje nude prikrivene ili zamamne tehnologije (i zapravo korištenje te tehnologije!).

Sjeverna Koreja

Općenito se pretpostavlja da je upotreba VPN-a u Sjevernoj Koreji ilegalna. Ako je doista tako, izgleda prilično besmislen zakon.

Čini se da vlada Sjeverne Koreje ima malo interesa za cenzuriranje pristupa međunarodnih posjetitelja Internetu, pa bi pokušaj sakrivanja onoga što dobivate na mreži tijekom posjeta toj zemlji moglo biti najveće zanimanje sigurnosnih službi. Ali ako ste jednostavno turist, postoji velika vjerojatnost da im jednostavno neće biti stalo.

Bilo kako bilo, možda bi bila jako dobra ideja da se igra sigurno i izbjegne ponašanje koje bi se moglo smatrati sumnjivim dok ste u zemlji. Prelaziti na pogrešnu stranu sjevernokorejske vlade ni u kojem slučaju se ne preporučuje.

S druge strane, državljani Sjeverne Koreje gotovo da i nemaju pristup internetu. Takav je pristup ograničen na vrlo odabranu skupinu elitnih studenata, znanstvenika, visokih vladinih dužnosnika, novinara (vjerojatno) i slično.

Te se osobe nedvojbeno pažljivo prate i vjerojatno bi upale u vrlo ozbiljne probleme ako učine bilo što na internetu što uznemiruje njihovu vladu. To vjerojatno uključuje korištenje VPN-a za skrivanje onoga što dobivaju.

No čini se malo vjerojatnim da bi Sjeverna Koreja smetala donošenju stvarnog zakona koji VPN čini tako "ilegalnim" za tako ograničen niz okolnosti.

Oman

Zakon o telekomunikacijama u Omanu zabranjuje uporabu bilo koje metode šifriranja bez prethodnog dobivanja izričite dozvole vlade. No kako je šifriranje potrebno i za najosnovnije postupke e-trgovine, takav je zakon mahom nepraktičan.

„U 2010. godini [Regulatorno tijelo za telekomunikacije (TRA)] zatražilo je javno savjetovanje o nacrtima propisa koji bi VPN učinili potpuno ilegalnim za privatnu upotrebu i zahtijevali bi institucije da nabave licencu od TRA-e za korištenje VPN-a za komercijalnu upotrebu. Ovi se nacrti propisa nikada nisu ostvarili, a povratne informacije o njima TRA nikada nisu objavljene. "

Pročitali smo nekoliko nepotvrđenih izvještaja da su internetski korisnici u Omanu dužni koristiti samo državne odobrene VPN usluge, no ako je to slučaj, pravila se uglavnom zanemaruju..

Upotreba VPN-ova za izbjegavanje Omanovih strogih blokova internetske cenzure "izuzetno je česta" i ne poduzimaju se tehničke mjere da se to spriječi.

Sirija

Ako malo znamo o situaciji s VPN-om u Iraku, o njemu manje znamo u Siriji. Znamo da brutalni rat koji traje i čini vrlo nestabilan internet te da su vladina cenzura i zastrašivanje policije (sve do uhićenja i mučenja) novinara i disidenata svakodnevna činjenica života u zemlji.

Takva internetska infrastruktura koja još uvijek postoji čvrsto je u rukama vlade koju vodi Assad, a internetski kafići pod strogim se nadzorom. Kao rezultat toga, ilegalne satelitske veze i mobilni telefoni putem SIM kartica turske ili libanonske mreže osnovni su način pristupa otvorenom internetu.

Turkmenistan

Turkmenistan je jedna od najviše zatvorenih i represivnih županija na svijetu. Kao i Sjeverna Koreja, vrlo mali broj njezinih građana uopće ima pristup internetu. Neopisivo je skupo, brzina mu je namjerno spora, a podložna je gotovo potpunoj cenzuri.

Postoji samo jedan ISP koji kontrolira vlada. Prema ovom izvještaju:

„Pokušaji korištenja proxy poslužitelja i VPN otkrivaju se i blokiraju; njihovi korisnici podliježu administrativnim kaznama i pozivaju ih na "preventivne razgovore" Ministarstvu nacionalne sigurnosti gdje se suočavaju sa zastrašivanjem. "

jao!

Zemlje u kojima su VPN blokirani

Kad pročitate da su VPN-ovi u ovoj ili onoj zemlji "zabranjeni", gotovo uvijek se misli na to da se ulažu tehnički napori da se internetskim korisnicima u toj zemlji onemogući korištenje VPN-a da bi se zaobišli mjere državne cenzure..

Jednostavno korištenje VPN-a (ili pokušaj upotrebe VPN-a) u ovim županijama nije protuzakonito i nitko još nije imao problema s tim postupkom..

Kina

Kineski vatrozid (GFW) svjetski je najseksualniji i najsofisticiraniji internet cenzurski sustav. Stoga ne čudi što Kina ne želi svoje 1,5 milijarde građana koji koriste VPN-ove da bi je zaobišli!

Kina koristi širok spektar tehnologija dizajniranih da blokiraju pristup međunarodnim VPN uslugama. To se kreće od jednostavnih popisa IP adresa za koje se zna da pripadaju VPN severima, do sofisticirane tehnike dubinske provjere paketa (DPI) koja može otkriti kada se koriste VPN protokoli. Nepotrebno je reći da je pristup većini VPN web stranica blokiran.

S populacijom od oko 720 milijuna ljudi koja koristi internet, borit će se čak i najsavremeniji i najsofisticiraniji sustav nadzora interneta na svijetu. Većina VPN usluga doista je blokirana u Kini, ali jedan broj pružatelja usluga nudi razne oblike zamračenja („prikrivene“) tehnologije kako bi sakrio činjenicu da se VPN-ovi koriste.

Rezultat toga je da su u Kini široko dostupne brojne VPN usluge, premda će život putnika olakšati ako se prijave za uslugu i preuzmu njen softver prije ulaska na kopno (Hong Kong nije pokriven GFW-om i ima besplatan i necenzurirani internet).

Općenito se pisalo da je Kina "razbila VPN-ove", ali to se stvarno odnosi samo na tvrtke koje upravljaju domaćim VPN uslugama. Ne kriminalizira pojedince koji koriste VPN-ove za izbjegavanje Velikog vatrozida, a takve su mjere bez zuba protiv međunarodnih VPN usluga.

Na obzoru se, međutim, mogu skupiti oblaci. U 2016. maloprodajni (i ne baš uspješan) VPN preprodavač bio je u zatvoru na 9 mjeseci. Bio je to jednokratan slučaj na lokalnom sudu (Dongguan, u provinciji Guangdong) i ne odražava pravnu situaciju drugdje u Kini. Netko je također (malo) zaradio od prodaje VPN paketa, a ne netko samo koristeći VPN.

Hoće li se radi o naglom putu stvari, vrijeme će pokazati samo. Nije teško zamisliti, premda bi Kina mogla upotrijebiti svoj zastrašujući novi sustav socijalnih kredita koji je predviđen za potpunu implementaciju 2020. godine kako bi kaznila građane uhvaćene u korištenju VPN-a s negativnim ocjenama. To će, naravno, malo zabrinjavati iseljenike i posjetitelje u Kini.

Da biste saznali više o upotrebi VPN-a u Kini, pogledajte 5 najboljih VPN-ova za Kinu.

Egipat

U ljeto 2017. egipatska vlada počela je blokirati pristup web stranicama s vijestima. Na kraju je blokirao više od 400 web stranica. Uvidjevši da građani koriste VPN-ove kako bi zaobišli takvu cenzuru, vlada je također započela blokirati pristup VPN web stranicama.

Pored ovoga, davatelji internetskih usluga koriste se DPI tehnikama kako bi identificirali i blokirali VPN promet. Čini se da su ovi blokovi vrlo učinkoviti, a svi glavni VPN protokoli blokirani su ako se ne koriste obfuskacijske tehnologije.

Primili smo izvještaje da WireGuard, AnyConnect i SoftEther protokoli i dalje rade, iako to ne možemo potvrditi. Ako su vam potrebne tehničke vještine, Streisand je vjerojatno najlakši način za postavljanje takvog osobnog VPN poslužitelja.

Koliko znamo, nitko nije imao problema s zaobilaženjem egipatskih VPN blokova, ali s trenutnom tvrdokornom vojnom vladom to neće biti u potpunosti bez rizika. Pa budi oprezan.

Rusija

U studenom 2017. predsjednik Vladimir Putin potpisao je prijedlog zakona o zabrani VPN-a i drugih proxy usluga. Međutim, nedostaju mu zubi jer Rusija nema tehničku sposobnost za provođenje zabrane međunarodnih VPN usluga. Jednostavno nema ništa poput Kineskog Velikog vatrozida.

Ono što je učinila (i to je otprilike jedino što može učiniti) je obveziti domaći IPS da blokira pristup međunarodnim internetskim stranicama VPN-a i zahtijevati od domaćih VPN usluga da implementiraju blokade na (prvenstveno političkom) sadržaju koji vlada ne želi da ruski državljani vide.

Također je prisilio mnoge međunarodne VPN davatelje na isključivanje poslužitelja smještenih u Rusiji i tražio je od Applea da ukloni VPN aplikacije iz ruskog App Store-a (nešto što je učinio za Kinu, ali još ne za Rusiju).

VPN serveri koji se nalaze izvan Rusije lako su dostupni iz Rusije, a mi nismo svjesni bilo kakvog rizika (pravnog ili drugog) upotrebe istih.

Vijetnam

Vijetnamska vlada blokira pristup širokom rasponu internetskog sadržaja, uključujući Human Rights Watch, BBC i Facebook. Inicijativa OpenNet objavila je popis svojih otkrića iz 2012. na kojima su web stranice blokirane, a osim mnogih web stranica na vijetnamskom jeziku, otkrila je i da su mnoge web proxy web stranice i drugi alati za zaobilaženje interneta blokirani.

"U kategoriji internetskih alata [FPT Telecom i Viettel] blokirali su Facebook (http://facebook.com). Oba su davatelja internetskih usluga također ciljala internetske stranice za zaobilaženje radi filtriranja, ali razlikovale su se na određenim web-lokacijama koje su blokirale. Na primjer, Viettel je filtrirao http://anonymizer.com, http://the-cloak.com, http://anonymouse.org/, https://megaproxy.com, http://proxyweb.net/ i http://inetprivacy.com, dok je FPT filtrirao samo http://inetprivacy.com. "

Pored formiranja nove vojne jedinice za cyber ratovanje jake 10 000 ljudi za suzbijanje "pogrešnih" pogleda na Internetu ove godine, Vijetnam je pojačao svoje napore na cenzurisanju pristupa sadržaju. Stoga je razumno pretpostaviti da su mnoge VPN web stranice sada blokirane.

Međutim, ti blokovi nisu baš sofisticirani i trebalo bi ih lako savladati bez potrebe za taktikom zatamnjenja sve dok se možete prijaviti za uslugu i preuzeti njezin softver. Posjetiteljima se savjetuje da to urade prije ulaska u zemlju, dok stanovnici mogu upotrijebiti jednu od taktika o kojima se govori u Kako zaobići VPN blokove.

Jedan za gledanje

purica

Turska bilježi blokadu web-mjesta koja su ih uvrijedila ili koja su politički osjetljiva. ISP-ovi su čak koristili trovanje DNS-om kako bi spriječili građanima pristup YouTubeu kad je zabranjen 2014. godine.

S nedavno odobrenim predsjedništvom koje uvelike proširuje izvršne ovlasti, nikoga neće iznenaditi ako Recep Erdogan i dalje čvrsto ograniči pristup internetu. I svaki takav potez gotovo bi sigurno uključivao mjere usmjerene na sprečavanje turskih državljana koji koriste VPN usluge pristupaju otvorenom internetu.

Zaključak

Izvan ratnih zona i sjeverne Koreje VPN-ovi legalni su za upotrebu gotovo svugdje. Na malo mjesta koja nisu, ili gdje bi se njihova zakonitost mogla smatrati „sivim područjem“, malo je načina za provođenje takvih zakona.

Blokiranje pristupa internetskim stranicama VPN-a puno je češće, ali samo Kina i Egipat doista imaju internetsku infrastrukturu potrebnu da ozbiljno ograniče upotrebu VPN-ova kako bi izbjegli cenzuru..

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me