Često ćete čuti za zemlje "pet očiju" (i države "devet očiju" i "14 očiju") u kontekstu internetske privatnosti.


U ovom su vodiču izloženi što ovi pojmovi znače. Nadalje, koje zemlje su dio njih, i sve ostalo što trebate znati.

Dakle, započnimo s osnovama:

Tko su zemlje Pet očiju?

Pet zemalja očiju

Zemlje Pet očiju su:

 • Ujedinjene države
 • Ujedinjeno Kraljevstvo
 • Australija
 • Novi Zeland
 • Kanada

Pet očiju (koji se ponekad nazivaju i FVEY) obavještajni je savez koji potiče s početka 40-ih.

Tko su zemlje s devet oka?

Devet zemalja očiju

Zemlje Devet očiju su:

 • 5 zemalja očiju
 • Danska
 • Francuska
 • Nizozemska
 • Norveška

Kao što možete sumnjati, Nine Eyes produžetak je jezgre savezništva Five Eyes.

Tko je 14 zemalja očiju?

Četrnaest zemalja očiju

14 zemalja očiju su:

 • 9 zemalja očiju
 • Njemačka
 • Italija
 • Belgija
 • Švedska
 • Španija

Ovaj savez je također poznat kao SIGINT Seniors Europe (SSEUR). Prema Wikipediji, ona bi trebala koordinirati "razmjenu obavještajnih vojnih signala između svojih članova".

Povijest saveza pet očiju

Prvobitno pet očiju nastalo je kao način da jezgrene zemlje dijele inteligenciju. Osnovan je kao neformalni sporazum UKUSA 1941. godine. Službena formalizacija između Velike Britanije i SAD-a dogodila se 1946., nakon drugog svjetskog rata. Međutim, od tada ona obuhvaća i ostale temeljne zemlje.Povijest pet očiju

Iza središnjih zemalja Pet očiju dolaze i ostale nacije koje čine grupe Devet i 14 očiju. Ti su se narodi pridružili shemi kao "treće zemlje". Nadalje, opće je vjerovanje da su druge zemlje u shemama izvan osnovnih zemalja koje su navedene. U sumnjive zemlje spadaju "pacifički saveznici" poput Južne Koreje i Singapura.

Pet očiju i slični aranžmani su (po svojoj prirodi) uvijek tajni. Wikipedija sugerira da je prošlo skoro 30 godina nakon prvotnog formiranja sporazuma prije nego što ga je australski premijer uopće postao svjestan. Nadalje, Five Eyes javnosti je privukao pozornost tek 2005. godine. Od 2010. godine, neke su pojedinosti o njemu moguće je pročitati putem Interneta na web stranici Nacionalnog arhiva u Velikoj Britaniji..

Posljednje godine kontroverze

Sporazum Five Eyes stekao je modernu važnost kad su dokazane veze s NSA-om. To je javno objavljeno u sklopu zloglasnih curenja Edwarda Snowdena. Njegova otkrića su pokazala i potvrdila da se sporazumi sklopljeni tijekom hladnog rata intenzivno koriste u potrazi za širokim digitalnim nadzorom.Nedavna kontroverza

Postalo je jasno da ove zemlje koriste sporazume o razmjeni obavještajnih podataka u svrhe koje nadilaze signale obavještajnih podataka. Stoga učinkovito omogućavaju obavještajnim službama u više država da međusobno stupaju u vezu. Time se dijele informacije koje se odnose na bilo što od ljudske i obrambene inteligencije do pitanja nacionalne sigurnosti.

Primjer kako to može funkcionirati u praksi pokazao se Snowdeninim objavama 2013. godine. Pokazalo se da američki NSA učinkovito outsourceira na britanski GCHQ.

Sporne objave zagovornika privatnosti pokazale su da vlade koriste okvir Pet očiju da bi zaobišle ​​zakone o nadzoru vlastitih građana. Primjerice, britanski MI5 može tražiti od američkog nacionalnog nacionalnog tijela da prisluškiva telefone u UK-u i tako „navodno zaobilaze zakone“.

Evo kako ga je tada opisao De Spiegel:

"Britanska obavještajna agencija GCHQ može špijunirati bilo koga osim britanskih državljana, NSA može provoditi nadzor nad bilo kim osim Amerikanaca, a njemačka strana obavještajna agencija BND može špijunirati bilo koga osim Nijemaca. Tako se stvara bezgranična matrica. "

Što rade savezi 5/9/14 Oči?

Ako ste osoba koja se bavi privatnošću, to je vrlo valjano pitanje. Nadalje, više je nego razumno tvrditi da ono što agencije u okviru ovih saveza rade daleko prevazilazi ono što trebaju učiniti kako bi osigurali da svijet ostanu „sigurni“.Što oni rade

Jedno od najzanimljivijih otkrića Edwarda Snowdena vezano za NSA-in PRISM program, inicijativa za prikupljanje podataka čiji sudionici uključuju sve velike igrače u internetskom svijetu, uključujući Microsoft, Google i Facebook. PRISM je NSA-i (čak i njezinim agentima "niske razine" nevjerojatno olakšao pristup informacijama o najčešće korištenim platformama. Stoga su se i zbog saveza i druge zemlje lako iskoristile u toj sposobnosti. Nažalost, čak i oni koji vjeruju da "nemaju čega sakriti i čega se ne trebaju bojati" bili bi uplašeni lakoćom kojom NSA - a time i njihovi saveznički partneri - mogu upasti u bilo što od Skype razgovora do e-poruka.

Potom tome možemo dodati činjenicu da se pokazalo da se te sigurnosne agencije bave praksama koje su u najboljem slučaju. Oni uključuju algoritme za kriptiranje šifriranja i podmićivanje tvrtki da oslabe vlastite IT sigurnosne sustave

Ne sugeriramo da su jedine svrhe saveza 5/9/14 jednodnevne namjene u svakodnevnom životu građana. Nažalost, nusproizvod većine poslova povezanih agencija omogućuje im upravo to.

Savezi i VPN koriste

Za mnoge je svrha korištenja VPN (Virtual Private Private Network) usluge izbjegavanje državnog nadzora. Time se može pretraživati ​​Internet uz razumnu razinu privatnosti.Savezi i upotreba VPN-a

Kao što možete vidjeti iz gornjih podataka, objekt možete lako pobijediti odabirom dobavljača VPN-a sa sjedištem u jednoj od zemalja. Posebno one zemlje Pet očiju ili onu koja svoje servere smješta u neku od tih zemalja. Time bi vlasti mogle prisiliti pružatelja usluga da preda detalje o vašim mrežnim aktivnostima. Nadalje, zahvaljujući razmjeni informacija, to bi moglo biti BILO zemalja na popisu!

Korištenje VPN poslužitelja u zemlji s 5 očiju

Često postavljeno pitanje je kakav je položaj ako netko koristi davatelja VPN-a u zemlji izvan nadležnosti 5/9/14 Eyes. Zatim ga koristi za povezivanje s poslužiteljem u zemlji koja je unutar te jurisdikcije, poput SAD-a ili Velike Britanije.Upotreba VPN-a

Ne ulazeći u previše tehničkih detalja, ovdje postoji određeni rizik. Zemlja FVEY mogla bi pozvati davatelja poslužitelja za zapise veza (ili čak izvršiti vlastito nadgledanje veza u poslužitelj i izvan njega). Međutim, ako pružatelj VPN poduzima ispravne sigurnosne mjere opreza na svojoj infrastrukturi, rizik bi trebao biti relativno mali.

U skladu s tim, ljudi koji žele smanjiti svoje izlaganje širokoj nadležnosti ovih obaveštajnih saveza trebali bi pristupiti pristupu najmanjeg rizika. To bi koristilo davatelja izvan 5/9 / 14 Oči nadležnosti I samo spajanje na poslužitelje izvan nadležnosti.

Pa koju VPN trebam odabrati?

Dobro polazište je pogledati naš najbolji VPN vodič bez dnevnika.

Ove VPN usluge ne vode evidenciju vaše aktivnosti pregledavanja. Prema tome, ako bi se ikad zahtijevalo da predaju pojedinosti o upotrebi, ne bi imali niti jednu od tih informacija za dijeljenje.

Stoga odaberite VPN koji je izvan dalekosežne nadležnosti 5/9 / 14 očiju i onaj koji ne vodi evidencije aktivnosti. Na taj način činite sve što je moguće kako biste umanjili mogućnost da vaše mrežne aktivnosti budu pod upitnom razinom nadzora. Zbog toga ne preporučujemo upotrebu besplatnog VPN-a jer mogu biti opasni i često prodaju vaše podatke.

Zaključak

Zaključno, trebali biste izbjegavati zemlje Pet očiju koliko god je to moguće. Nadalje, treba izbjegavati čak i savezništvo s devet i četrnaest očiju kad je to moguće.

I na kraju, korištenje VPN-a izvrstan je način zaštite vaše internetske privatnosti. Međutim, treba biti puno više na što treba biti oprezan. Pogledajte naše korisne vodiče i vijesti da biste dobili više informacija o privatnosti i sigurnosti na Internetu.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me