Štreber. Zviždač. Junak. Zločinac. Svi imaju mišljenje o Edwardu Snowdenu.


Prema našem mišljenju, Edward Snowden je pobornik slobode interneta i privatnosti podataka.

Evo ukratko biografije Edwarda Snowdena. Dopustit ćemo vam da odlučite o svom mišljenju.

Tko je Edward Snowden?

Edward Snowden zviždač je računalnih analitičara. Tko je Edward Snowden

Omogućio je Guardianu tajne dokumente NSA-e što je dovelo do otkrića američkog nadzora telefonskim i internetskim komunikacijama.

U 2013. godini Edward Snowden i njegova vožnja palcem puni klasificiranih dokumenata NSA ukrcali su se u avion i zauvijek promijenili svijet.

Njegova hrabrost prisilila je svijet da se pomiri s posljedicama masovnog nadzora i nadahnula je novu generaciju zviždača.

Edukacija Edwarda Snowdena

Edward Joseph Snowden rođen je 1983. u Sjevernoj Karolini. Potjecao je iz obitelji s aktivnim vojnim i saveznim vladama. Bio je u potpunosti "za koje se očekuje da slijede isti put. "Obrazovanje

Stoga nije iznenadilo kad je 2004. odustao od formalnog obrazovanja. Nakon toga, Snowden se upisao u rezervu vojske Sjedinjenih Država kao kandidat za specijalne snage.

"Htio sam se boriti u ratu u Iraku, jer sam osjećao kao da imam ljudsko biće kao obvezu pomaganja slobodnim ljudima od ugnjetavanja."

To ne bi trebalo biti. Nakon samo pet mjeseci treninga, Snowden se otpustio nakon što je slomio obje noge. Čini se da je za to vrijeme Snowden ipak malo razočaran vojskom:

"Većina ljudi koji su nas podučavali činilo se iscrpljeno ubijanjem Arapa, ne pomažući nikome."

Što je Edward Snowden radio?

Radim za federalce

Nakon što je napustio vojsku, Snowden je kratko vrijeme služio kao zaštitar "strogo tajno postrojenje" u vlasništvu NSA. Ovo je zahtijevalo vrlo sigurnosnu provjeru, za koju je podvrgnut strogim provjerama u pozadini i položen poligrafski pregled.

Stormbrew

Nedugo je CIA ponudila Snowdenu posao. Tamo je brzo stekao reputaciju "čarobnjaka za računala", iako nije imao formalnu kvalifikaciju. 2007. godine postavljen je u Švicarsku. Tamo su ga „smatrali vrhunskim tehničkim stručnjakom i stručnjakom za cyber-sigurnost“.

Uznemiren ciničnom prirodom događaja kojima svjedoči u Ženevi, Snowden je 2009. godine podnio ostavku iz CIA-e. Prema riječima prijatelja, "već je doživljavao neku vrstu krize savjesti."

Podugovaranje za NSA

Njegova povijest rada sa "sablasnim vrstama", međutim, bila je daleko od kraja. Snowden je prihvatio posao s tvrtkom Dell, upravljajući vladinim računalnim sustavima - ponajviše regionalnim operativnim centrom Havaja. U to je vrijeme Snowden počeo prikupljati dokaze o neustavnom masovnom nadzoru od strane američke vlade.NSA Podugovaranje

"prijelomna točka ", međutim, dogodila se kada je Snowden gledao kako" direktor Nacionalne obavještajne službe, James Clapper, izravno leži pod zakletvom Kongresu. "Snowden je napustio Dell i počeo raditi za Booz Allen Hamilton, vladinu kompaniju za usluge..

Još uvijek radi u bazi Havaji NSA-e, Snowden je imao priliku prikupljati dokaze o zlouporabi moći NSA-e.

Tijekom tog razdoblja, Snowden tvrdi da je sa nadređenima i kolegama izrazio zabrinutost zbog razmjera programa nadzora NSA-e. Iako su mnogi izrazili zabrinutost i negodovanje zbog onoga što im je rekao, nitko nije bio spreman da dalje nastavi s tim.

Zviždanje

U prosincu 2012. Snowden je stupio u kontakt s novinarom Guardiana Glennom Greenwaldom. Kada je Greenwald utvrdio da su mjere sigurnosti koje zahtijeva Snowden previše komplicirane da bi se pravilno zaposlio (osobito PGP), Snowden je kontaktirao i Lauru Poitras, redatelja dokumentarnog filma koji je napisao utjecajan članak o zviždaču NSA Williama Binneya.

Početkom 2013. Snowden je Greenwaldu i Poitrasu opskrbio svoju trgovinu dokumentima. 20. svibnja odletio je u Hong Kong, pripremajući se za objavljivanje prvih dokumenata, 5. lipnja.

Prizma

Snowden se nadao da će se skrivanje među izbjeglicama u Hong Kongu pružiti određenu zaštitu od izručenja natrag SAD-u zbog optužbi za izdaju. No ubrzo je, međutim, jasno da je ta pozicija neizdrživa.

Gdje se nalazi Edward Snowden?

Kako je Snowden završio u Rusiji pod zaštitom Vladimira Putina, ostaje pomalo nejasno. Smatra se da je Rusija pristala pomoći Snowdenu da pobjegne iz Hong Konga i stigne do azila u Ekvadoru, preko Moskve i Kube.Gdje se nalazi Edward Snowden

Čini se da se pod američkim pritiskom Kuba predomislila i odbila Snowdenu dozvolu za slijetanje u Havanu. Nakon bizarnog incidenta u kojem je avion s bolivijskim predsjednikom Evo Moralesom, koji je bio u posjeti Rusiji, prizemljen prilikom pokušaja prolaska kroz Europu, postalo je jasno da je Snowden zaglavio u Rusiji.

Srećom po Snowdena, Putin mu je ponudio utočište. Otada je tamo.

Procurili dokumenti

Nitko nije siguran koliko je kompromitirajućih dokumenata Snowden dobio od NSA. Međutim, Snowden kaže da je pregledao svakoga od njih kako bi se uvjerio da ne sadrže informacije koje bi mogle ugroziti američku sigurnost.Procurili su dokumenti

Trenutne procjene tvrde da je pribavljeno oko 1,7 milijuna dokumenata. Istaknut u svojoj obrani od optužbi za izdaju nakon što je primio azil u Rusiji, Snowden inzistira na tome da je sve dokumente predao novinarima prije odlaska na Havaje. To znači da nije imao informacije da preda Putinu.

Što su dokumenti otkrili

Otkrivanja Edwarda Snowdena svijetu su pokazala čistu razmjeru špijunskih ambicija Sjedinjenih Država. Pokazalo se da NSA špijunira gotovo sve što svi rade na mreži. Unatoč brojnim ustavnim zaštitama suprotno, to uključuje i američke građane.

NSA je iskoristila zakonodavstvo za izvanredne situacije doneseno nakon 11. rujna plus brojne pravne rupe kako bi špijunirala sve ono što svaki građanin SAD-a radi na mreži.

Njezin program PRISM kooptirao je američke tehničke divove u špijuniranje svojih kupaca. To uključuje sličnosti Microsofta, Applea, Googlea, Yahooa i Facebooka.

Što su dokumenti otkrili

Dnevno je pretraživao telefonske zapise koji su pripadali građanima SAD-a, podmetao međunarodnim standardima šifriranja koje su svi korisnici interneta potrebni da bi se naši podaci čuvali, pratio oko 80% svjetskog internetskog prometa, zarazilo tisuće računala zlonamjernim softverom, pa čak i pribjegavalo se vađenju metapodataka iz mobilnih aplikacija poput Angry Birds.

Alat za pretraživanje i analizu XKeyscore pružio je način za brzo sortiranje ovog oceana informacija i pronalaženje „gotovo svega što se radi na internetu."

Edward Snowden je heroj

Snowden je bio spreman položiti sve što je imao kako bi upozorio svoje Amerikance na takvu zlouporabu položaja. To ga čini herojem. Da bi se demokracija mogla nazvati takvom, mora postojati transparentnost. Građani moraju znati i razumjeti što se radi u njihovo ime.Junak

Na kraju krajeva, ako vlada svoje postupke sakrije od ljudi, tada im ne može biti odgovorna. Nažalost, vlada koja nije odgovorna nije demokratska.

Ako vlada djeluje protiv najboljeg interesa svojih građana, treba li moralna odanost pojedinca biti prema vladi ili njihovom narodu? Snowden je pokazao da je i moralni i hrabar pojedinac.

Otkrivanja su barem osigurala izvjesnu transparentnost i potaknula raspravu o granicama koje se mogu i trebaju postaviti privatnosti pod nejasnim imenom nacionalne sigurnosti.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me