Ako želite zaštititi svoje podatke od znatiželjnih očiju, trebate ih šifrirati. Ranije smo se mnogi oslanjali na Truecrypt da bi to učinili, međutim, kako je popularna aplikacija šifriranja misteriozno prekinuta, stvorili smo ovaj članak kako bismo vam dali pet alternativa TrueCryptu.


Ako ozbiljno mislite na sigurnost, to ćete učiniti sami, umjesto da koristite treću stranu da to učini umjesto vas. To je ono što se podrazumijeva pod krajnjim šifriranjem (e2ee).

Ali čak i ako koristite e2ee, kako znati da softver ne čini nešto dobro? Kao što je potajno slanje vaših ključeva za šifriranje natrag svojim programerima ili stvaranje stražnjeg poklopca u enkripciji.

Jedino jamstvo koje možemo imati protiv toga je uporaba otvorenog koda. Samo ako se program može slobodno ispitati kako bi se osiguralo da ono što treba (i samo ono što bi trebao), možemo mu dati dovoljno pouzdanja..

Ako je kôd nadgledao ugledni treći strana, tada možemo imati još više povjerenja u njega, ali čak je i to nesavršeno, jer se kôd uvijek može mijenjati u trenutku kad revizori napuste zgradu. Dakle, činjenica je da je jednostavno provjeravanje koda najsigurnije jamstvo da je bilo koji program siguran.

TrueCrypt alternative

U nastavku smo naveli najbolje alternative TrueCryptu. Većina ih koristi standardnu ​​AES šifru, pa ćete možda htjeti naučiti i kako funkcionira AES enkripcija.

VeraCrypt

Platforme Windows. MacOS, Android i Linux. Aplikacije za Android i iOS treće strane omogućuju vam otvaranje i pristup spremljenim VeraCrypt spremnicima podataka.

VeraCrypt na radnoj površini

VeraCrypt je vilica TrueCrypta i izravni je nasljednik. Osim manjih promjena robne marke, prednji dio izgleda isto i funkcionalnost je identična onoj TrueCrypt-a. U osnovi je TrueCrypt, osim što je kôd potpuno pregledan, problemi otkriveni s TrueCryptom su ispravljeni, a aplikacija je u aktivnom razvoju.

Kao takav, VeraCrypt se u svijetu sigurnosti smatra programom šifriranja za puni disk otvorenog koda. Omogućuje vam izradu virtualnog šifriranog diska (volumena) koji možete montirati i koristiti poput stvarnog diska ili pak može kriptirati čitavu particiju diska ili uređaj za pohranu (npr. Tvrdi disk ili USB stick), uključujući cijeli pogon koji koristite Čizme sustava od.

VeraCrypt prema zadanim postavkama kriptira sve podatke pohranjene u volumenu s AES-256 šifrom, iako prilikom stvaranja volumena možete odrediti alternativnu šifru. Nista protiv NIST-a, na primjer, može odlučiti koristiti šifru Twofish, Zmija ili Camellia. Podaci se zatim prema zadanom provjere autentično pomoću SHA-512, ali opet, korisnici se mogu odlučiti za upotrebu različitih algoritama raspršivanja, ako više vole.

Značajna značajka VeraCrypt-a je da se svaka datoteka, na primjer, datoteka s fotografijama nevinog izgleda, može koristiti kao spremnik za svezak VeraCrypt. Još je zapaženija značajka skrivenog volumena koja pruža vjerojatnu negibljivost. To se događa skrivanjem kriptiranog volumena unutar drugog volumena VeraCrypt na takav način da je, ako se poduzmu ispravne mjere opreza, nemoguće dokazati da postoji drugi skriveni volumen.

Podaci pohranjeni u spremnicima VeraCrypt mogu se sigurno sinkronizirati na svim uređajima, spremanjem volumena u mapu za sinkronizaciju u oblaku (i montiranje iz nje). VeraCrypt može se koristiti na taj način da sigurno pohranjuje podatke na inače nesigurne platforme poput Dropboxa.

Međutim, to nije idealno sredstvo za ovaj posao. Veličine glasnoće mogu biti velike i fiksne su veličine koje morate odrediti prilikom izrade. I kad se bilo koji podaci unutar volumena promijene, cijeli se svezak mora ponovo prenijeti

Od svih softvera o kojima je riječ u ovom članku, VeraCrypt je daleko najcjelovitije revidirano rješenje šifriranja otvorenog koda dostupno.

Molimo pogledajte naše vodiče o VeraCryptu & osnove s uputama i Vodič za VeraCrypt skrivene sveske za duboke zarone u ovaj važan program šifriranja.

AES kripta

Platforme: Windows, macOS, Linux, Android (treća strana, ali s otvorenim kodom). Dostupna je i treća strana AESCrypt za iOS aplikaciju, iako je ona zatvorenog izvora, a besplatni korisnici ograničeni su na jednostavno gledanje datoteka unaprijed šifriranih na radnoj površini pomoću AES Crypt.

AESCrypt na radnoj površini

AES Crypt je besplatna aplikacija otvorenog koda (FOSS) za višestruke platforme za enkripciju datoteka koja osigurava datoteke pomoću AES-256 šifre. Kao aplikacija za enkripciju po datoteci omogućuje vam ručno šifriranje pojedinačnih datoteka. Paketno šifriranje datoteka nije podržano, mada se ovo ograničenje može donekle prevladati stvaranjem zip datoteka iz mapa, a zatim šifriranjem zip datoteke pomoću AES Crypt-a.

Ovaj se datotečni program na bazi Java-a integrira s OS-om, omogućava jednostavnu enkripciju datoteka pomoću gumba izbornika desnom tipkom miša u sustavu Windows ili povlačenjem i ispuštanjem macOS-a i Linuxa (ili proširenje omogućuje da kliknete desnim klikom na macOS).

Dešifriranje datoteke vrši se jednostavnim dvoklikom miša datoteke encrypted.aes i unosom lozinke koju ste naveli prilikom kreiranja. Također je dostupno sučelje naredbene linije.

Također treba napomenuti da kada stvorite šifriranu verziju datoteke, originalna nešifrirana verzija ostaje netaknuta. To je sjajno ako samo želite pohraniti šifriranu verziju na mreži, ali za maksimalnu sigurnost trebali biste izbrisati izvornik. Samo ne zaboravite lozinku!

AxCrypt

Platforme (besplatno): Windows. Dostupne su besplatne aplikacije za MacOS, Android i iOS koje omogućuju otvaranje i pregled datoteka, ali ne i njihovo šifriranje. Platforme (Premium): Windows, macOS, Android i iOS.

AZCrypt na radnoj površini

Poput AES-Crypt-a, AxCrypt je open-source cross-platformska aplikacija za enkripciju po datoteci koja osigurava datoteke pomoću AES-a. To je, međutim, sasvim drugačija zvijer. Dolazi u besplatnoj verziji namijenjenoj uglavnom Windows korisnicima i Premium verziji koja košta 35 USD godišnje (30-dnevno besplatno probno razdoblje).

AxCrypt Free integrira se sa Windows OS-om kako bi pružio besprijekorno on-the-fly AES-128 šifriranje datoteka. Umjesto postavljanja zaporke svaki put kada šifrirate datoteku, prijavite se u aplikaciju i tada se sve odabrane datoteke automatski šifriraju i dešifriraju pomoću te lozinke.

Sama mapa se ne može šifrirati pomoću AxCrypt Free, ali sve datoteke u mapi mogu se kriptirati u paketu. Ili možete odabrati onoliko datoteka koliko želite s bilo kojeg mjesta na računalu i izvršiti serijsko šifriranje na njima.

Tada za korisnike Windowsa AxCrypt Free nudi brojne prednosti u odnosu na osnovnu AES Crypt. Međutim, ono što gubite je kompatibilnost s više platformi. Besplatne aplikacije za macOS, Android i iOS (ali ne i Linux) omogućuju vam otvaranje i pregled šifriranih datoteka, ali ne i njihovo šifriranje.

Premium inačica ovaj problem rješava potpunom podrškom za sve spomenute platforme. Također nudi mnoštvo korisnih dodatnih značajki na svim podržanim platformama, uključujući potpunu enkripciju mapa (sa enkripcijom podmape), dijeljenje ključeva, sigurnosnu kopiju ključa računa, nazive anonimnih datoteka i još mnogo toga.

gocryptfs

Platforme: Linux (DEB paket ili sastavljanje iz izvora), macOS (koristeći Homebrew).

GoCryptfc aplikacija na radnoj površini

gocryptfs je inspiriran sjajnim, ali manjkavim EncFS-om. Kao i Encfs, stvara uparene mape ili "sveske". Jedan svezak sadrži nešifrirane datoteke (nazovimo to "privatna mapa"), dok drugi odgovarajući volumen (nazovimo to "šifrirana mapa") sadrži šifriranu verziju datoteke u prvom (privatnom) svesku.

Za razliku od VeraCrypt, svaka datoteka u svesku šifrira se i pohranjuje pojedinačno, tako da promjena jedne datoteke ne znači ponovni prijenos čitavog šifriranog spremnika.

To čini gocryptfs mnogo boljim od VeraCrypt-a pri spremanju datoteka u oblačne usluge poput Dropbox-a, jer se lokalne datoteke čuvaju nešifrirane u privatnom volumenu, ali se ogledaju na Dropbox-u (itd.) U šifriranom obliku jednostavnim postavljanjem odgovarajućeg "šifriranog volumena" u mapa oblaka.

Ono što gocryptfs ne čini je jednostavno šifriranje datoteke. Netko s pristupom "osobnoj mapi" ima pristup nešifriranim datotekama. Pored ovoga, nazivi datoteka u šifriranoj mapi zatamnjeni su, ali metapodaci poput strukture direktorija i veličine datoteke nisu.

gocryptfs je samo naredbeni redak, ali postavljanje je vrlo jednostavno. Nakon postavljanja, datoteke možete prevući u privatnu mapu i iz nje koristeći uobičajeni upravitelj datoteka GUI. Alternativno, SiriKali je GUI sučelje kompatibilan s gocryptfs.

Podaci su zaštićeni i upotrebom AES-256-GCM, a GCM također pruža provjeru autentičnosti.

SecureFS i Crysfs slične su aplikacije inspirirane EncFS-om. SecureFS popravlja probleme s EncFS-om i poznat je po tome što je dostupan na svim glavnim platformama, uključujući Windows (potreban je redistribucijski paket MS Visual C ++ 2015). Podrška Crysfsa za Windows još uvijek je vrlo eksperimentalna, ali u potpunosti podržava Linux i macOS i poboljšava se na gocrypt i SecureFS šifriranjem metapodataka datoteka i strukture direktorija.

Cryptomator

Platforme: Windows, macOS, Linux, Android, iOS.

Aplikacija Cryptomator na radnoj površini

Cryptomator pruža transparentnu enkripciju datoteka pohranjenih u oblaku. Šifrirani trezor je pohranjen u vašoj oblačnoj mapi, ali je dešifriran i montiran lokalno kao virtualni pogon za besprijekornu funkciju povlačenja i ispuštanja.

Datoteke se šifriraju pojedinačno, tako da kada se izvrše promjene mijenja se samo odgovarajuća šifrirana datoteka. Pored sadržaja datoteka, struktura direktorija je skrivena, iako se datumi izmjena datoteka ne mogu sakriti bez kršenja značajke sinkronizacije vašeg davatelja usluga oblaka.

Trezori su osigurani korištenjem AES-256-CTR i otključani pomoću lozinke koja je zaštićena od napada silovitih sila pomoću funkcije izvedbe ključa skripta.

Kriptomator za radnu površinu radi na plati ono što želite model. Može se dobiti besplatno, ali korisnike se potiče da doniraju za njegov razvoj. Mobilne aplikacije (koje podržavaju otključavanje otiska prsta) koštale su 8,99 dolara u trenutku pisanja.

Završne misli

VeraCrypt je padajuća zamjena za TrueCrypt. Ako su vaše potrebe za šifriranjem nešto drugačije, tada otvoreni alati o kojima se govori u ovom članku odražavaju raznolikost slučajeva upotrebe aplikacija za šifriranje..

Možda ćete trebati birati između AES Crypt-a i AxCrypt-a, i između gocryptfs (ili druge inačice nadahnute Encfs-om) i Cryptomatera, ali većina popisa aplikacija ovdje radi svoje specifične stvari s vrlo malo križanja u funkcionalnosti između.

Najbolji savjet je, dakle, implementirati razne aplikacije za šifriranje. To znači da ćete biti pravi alat za posao, umjesto da pokušavate zakucati kvadratne klinove u okrugle rupe pomoću jedne aplikacije za izvođenje poslova koje nije bio osmišljen za obavljanje.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me