Ако сте нови у Виртуал Привате Привате Нетворкс (ВПН-и), можда се питате зашто баш требате да сакријете своју ИП адресу. Може вам се опростити што мислите: "Што је велика ствар - то је само број."


Тачно је да је ИП адреса само гомила бројева, али ти бројеви су јединствени за вас. Без ваше јединствене ИП адресе, веб странице не би могле да преусмере саобраћај ка вама. Нажалост, начин рада ИП адреса значи и да могу открити вашу локацију.

У овом ћемо чланку објаснити све што је могуће учинити са ИП адресом. Погледаћемо како се ИП адресе најчешће користе и у којим околностима је од виталне важности да заштитите свој ИП ВПН-ом.

Праћење ИП адреса

Као што смо већ поменули, сваки пут када посетите веб локацију ваша ИП адреса се види и обично се бележи. Задржавањем картица на ИП адресама, компаније су у могућности да граде профиле својих купаца. Они знају да ли вам је први пут на сајту или сте вишекратни купац, шта сте купили у претходним приликама, и екстраполацијом, шта бисте желели у будућности.

Дакле, када посетите веб локацију, купите нешто или само тражите нешто на Гооглеу - ваша ИП адреса се бележи. ИП адресе су, дакле, важан начин да веб локације прате корисници на мрежи, иако такође користе низ других несносних тактика.

Поред Гоогле-а и веб локација које посећујете, ваш провајдер интернет услуга (ИСП) често прати вашу историју прегледавања и чува је у датотеци поред ваше ИП адресе.

Ип адреса слике

Обавезно чување података

У неким земљама, попут Велике Британије или Аустралије, историје прегледавања веб страница морају да се чувају од ИСП-а у име владе. У САД-у то није обавезно, али интернетски провајдери ионако похрањују историју прегледавања веба поред ИП адреса, јер закон дозвољава да те податке продају трећим лицима.

Оно што радите на мрежи може се користити за детаљније закључке о вама. Зато компаније често продају маркетиншке фирме податке везане за вашу ИП адресу. Резултат тога је да све више и више људи може приступити вашим подацима и схватити ствари о вама.

Канцеларија канадског комесара за приватност

Да бисте видели колико података се може минирати са једне ИП адресе, Уред за канадску комисију за заштиту приватности (ОПЦ) финансирао је студију. Истраживачи су помоћу претраживача утврдили да се следећим веб локацијама и услугама приступа са одређене ИП адресе:

  • Правни савет у вези са законом о осигурању и парничним повредама
  • Специфична верска група
  • Веб локације са фитнесом
  • Онлине дељење фотографија
  • Историја ревизије уноса са Википедије
  • Веб локација која се односи на сексуалне склоности

Појединости попут оних откривених горе омогућавају стварање врло специфичног и детаљног профила о особи. Највише забрињавајуће? Ти се детаљи могу користити за прављење секундарних закључака. Потребно је само разумети ниво личних закључака који се могу закључити анализом нечијих Фацебоок „пријава“ и схватити колико су ове праксе инвазивне..

Куестион Марк Труст Фби

Шта појединац може сазнати о мени из свог ИП-а?

Свако ко има вашу ИП адресу може је користити за откривање ко је ваш ИСП. Поред тога, они могу лако сазнати вашу приближну локацију (регион / град / град). То је зато што ИСП-ови имају тенденцију да додељују блокове ИП-а истим подручјима ради лакшег сналажења. Уз довољно напора могуће је чак и схватити физичку адресу за одређену ИП адресу комуникацијом с даватељем интернетских услуга.

Међутим, вероватно се провајдери интернетских услуга не могу раздвојити са вашим личним подацима ако нисте починили кривично дело. Рекавши да је, у САД-у, Трумпова администрација учинила законитим да ИСП-овци продају историје веб претраживања трећим странама. Ово омогућава да ваше записе може купити случајна трећа страна.

Па колико дуго трају ти ИСП записи? У Аустралији ИСП-ови морају да чувају историју прегледавања веба током две године, док у Великој Британији обавезно чување података траје 12 месеци. У САД-у, где је даватељима интернетских услуга дозвољено да зарађују од таквих записа, они би могли да се друже у недоглед.

Да ли ИП траје вечно?

Већину времена ИП адреса коју вам је доделио ИСП није фиксна. Већина ИСП-а дели динамичке ИП адресе из базе података. То значи да су само привремени. У неким околностима, искључење рутера може бити довољно да вам додијели нови ИП из базена.

Упркос овој чињеници, ваш динамички ИП увек је познат вашем даватељу интернетских услуга. Дакле, чак и ако вам аутоматски додељује нову ИП адресу (то се врши на основу првог доласка, првог сервиса), ваше интернетске навике и даље бележи ваше интернетске навике.

Циљани огласи

Циљано оглашавање са ИП адресом

Изградња детаљног корисничког профила са ИП адреса није тачна наука. Динамичке адресе се мењају када су им додељене, а број људи често дели једну ИП адресу. Сваки дом, на пример, обично има једну ИП адресу коју дели породица са различитим интересовањима. Због тога је циљање огласа на основу ИП адреса помало неефикасно.

Упркос томе, можда сте приметили да након што ваш партнер, пријатељ или члан породице тражи нешто - попут сатова или торбица - такође добијате рекламу за ове производе на својим уређајима. То је због рекламирања циљаног на ИП адресе.

ИП циљано оглашавање такође се користи за извођење рекламирања у локалном окружењу. Ово осигурава да видите рекламе само за ствари у близини места у којем живите. Такођер је вриједно напоменути да циљани огласи користе много других метода праћења.

Ип П2П

Зашто требате сакрити своју ИП адресу ако БитТоррент

Ако користите БитТоррент клијент да преузмете пиратски садржај, власнику ауторских права је лако видети вашу ИП адресу, јер вршњаци увек могу видети ИП адресу осталих вршњака који преузимају исти садржај. Власник ауторских права тада може једноставно затражити од вашег даваоца интернетских услуга да идентификује корисника тог ИП-а у време када се прекршај догодио, што ће вас довести у проблеме.

Познато је да правне фирме које раде у име власника ауторских права шаљу новчане казне људима за које верују да имају пиратски садржај путем П2П. На пример, АЦС закон користио је ИП адресе за повезивање појединаца са илегалним преузимањима. Та адвокатска фирма је послала писма са захтевом до 500 долара одштете у име власника ауторских права.

Из овог разлога је веома препоручљиво заштитити се ВПН-ом ако га намеравате преузети путем П2П.

Хакирање ИП адресе

Морам ли да бринем о томе да хакери знају моју ИП адресу?

У целини, одговор на ово питање је не. Међутим, постоје одређене околности када сазнање ваше ИП адресе може бити довољно да вас неко хакује. Ако имате застарели оперативни систем (ОС), не постоји заштитни зид и / или нема антивируса, замисли се да би неко могао да вас покуша хаковати.

Ако имате ажурни систем, с друге стране, вероватно је да бисте већ морали да се заразите малвером или вирусом да би вас хакер напао. Данас постоји безброј рањивости, злонамјерног софтвера за рутере, па чак и рањивости хардвера које се могу искористити. Из овог разлога се опште слаже да је корисно сакрити своју стварну ИП адресу када користите Интернет.

Могу ли хакери да нападну моју ИП адресу ако БитТоррент?

Када преузимате преко П2П-а помоћу БитТоррент клијента, директно се повезујете на одређени број рачунара широм света. Могуће је да се током тог процеса можете повезати са злобним вршњаком који припада хакеру.

Ако сте заражени вирусом који хакер зна како да експлоатише, имате отворене портове, имате застарјели ОС или немате заштитни зид, могуће је да би вас хакер могао напасти. Ево једног примера ИП који се користи за хаковање удаљеног рачунара помоћу Кали.

Из тог разлога је мудро прикрити своју ИП адресу од БитТоррент вршњака ВПН-ом.

Шта неко може учинити са мојом ИП адресом - закључак

Ствари које радите на мрежи са своје ИП адресе могу се на крају везати за вас (или за особу која плаћа ваш рачун за интернет). Иако је хакирање само са ИП адресом мало вероватно - то није нечувено. Дакле, вреди се заштитити прикривањем ИП-а.

ВПН вам омогућава да сакријете своју стварну ИП адресу са веб локација које посећујете како бисте их спречили да вас прате и креирају профил на вама. Такођер спречава ваш даватеља интернетских услуга да буде у могућности да води табеле о ономе што радите на мрежи. ВПН је изузетно приступачан начин за побољшање ваше безбедности на мрежи и дигиталне приватности.

Кредитна слика наслова: Имилиан / Схуттерстоцк.цом

Кредити за слике: ФласхМовие / Схуттерстоцк.цом, ВЕБ-ДЕСИГН / Схуттерстоцк.цом, Равпикел.цом/Схуттерстоцк.цом, Профит_Имаге / Схуттерстоцк.цом, Городенкофф / Схуттерстоцк.цом

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me