Када купујете ВПН услугу, увек је добра идеја да се уверите да она исправно ради.


Квалитетни ВПН треба да обезбеди софтвер који неометано функционише како би вам пружио снажну дигиталну приватност и сигурност. Међутим, увек постоји шанса да ВПН софтвер наиђе на проблем. Ако је то случај, ВПН би вам могао пружити лажни осећај сигурности сваки пут када се повеже.

Чак и ако сте се претплатили на један од најбољих ВПН-а на тржишту, ми бисмо саветовали да једноставно не претпоставите да ради. Да бисте били сигурни, требали бисте провјерити да ВПН заправо ради оно што је намијењено.

Срећом, провера да ли ваш ВПН ради није нарочито напорно. Ако пронађете проблем, овај водич ће вам помоћи да га закрпите тако да вам ВПН пружи дигиталну приватност која вам је потребна.

Испитајте ВПН на цурење ДНС-а

Када прегледавате Интернет, морате да поднесете захтеве за сервер домена да бисте приступили веб локацијама које желите да посетите. Обично ваш провајдер обрађује те захтеве. Када користите поуздан ВПН, ДНС захтевима управљају сервери који припадају ВПН (или су барем заштићени посредством других сервера). То спречава вашег даватеља интернетских услуга у сазнању које веб локације посећујете.

Ако ВПН процури ДНС захтеве вашем даватељу интернетских услуга, тај ВПН не штити вашу приватност јер (упркос шифровању вашег промета) ваш ИСП још увек може да прати веб локације које посећујете.

Провера да ли имате проблема са ДНС-ом је прилично једноставна јер постоје интернетски сервиси који вам говоре који сервери управљају тим захтевима. За детаљније информације о ДНС заштити од цурења посетите наш водич. Да бисте тестирали на цурење ДНС-а, следите ове једноставне кораке:

 1. Дођите до иплеак.нет без ВПН-а и забиљежите сервере на које се ваш уређај повезује. ДНС захтевима ће управљати ваш ИСП, а ИП адресе за вашу везу ће се регистровати као припадне вашем даватељу интернетских услуга.

 2. Повежите се на ВПН сервер.

 3. Отворите анонимни прозор у прегледачу (то спречава проблеме са кеширањем).

 4. Идите поново на иплеак.нет. Резултати ће вам сада показати који се сервери користе док сте повезани на ВПН. Ако видите ИП адресу или ДНС адресу која припада вашем даватељу интернетских услуга: ваш ВПН цури. ВПН који исправно ради уништиће све ваше адресе. То значи да ниједна адреса коју видите неће припадати вашем даватељу интернетских услуга.

Ако имате ДНС пропуштања, мораћете да их закрпите - јер ВПН не пружа приватност. За потпуне детаље о томе како закрпати ДНС пропусте, погледајте наш потпуни водич.

Слика ИП адресе

Тестирајте ВПН на цурење ИП адреса

Када користите ВПН, његов задатак је сакрити вашу стварну ИП адресу (локацију) и пружити вам удаљену ИП адресу на локацији по вашем избору. ИП пропуштање се догађа када се ваша стварна ИП адреса и даље прослеђује веб локацијама које посећујете; чак и када сте повезани на ВПН софтвер. Равно ИПв4 пропуштање је најгора врста пропуштања коју можете искусити јер то значи да ВПН потпуно не успева да превари вашу локацију.

Ако наиђете на цурење ИПв4, ваш ВПН софтвер не крије вашу локацију са веб локација које посећујете. То значи да та веб локација тачно зна где сте. То такође омогућава заинтересованим странама (на пример, власницима ауторских права) да пронађу ко сте.

За више информација о ИП пропуштању, молимо посетите наш крајњи водич за цурење ИП-а. Да бисте тестирали систем на цурење ИП адресе, следите ове једноставне кораке:

 1. Дођите до иплеак.нет без укљученог ВПН-а и проверите своју ИП адресу. Мораћете да забележите своју ИПв4 адресу и своју ИПв6 адресу (ако је имате). Већина ИСП пружа само ИПв4. Међутим, могуће је да имате и ИПв6 везу; па морате проверити.

 2. Повежите се на ВПН сервер.

 3. Отворите анонимни прозор и идите на иплеак.нет.

 4. Упоредите ИПв4 и ИПв6 адресе са онима које сте добили са искљученим ВПН. Све ИП адресе сада треба да припадају вашем ВПН провајдеру. Ниједна стварна ИП адреса не би требало да буде видљива, а ИП адресе треба да се региструју као удаљена локација коју сте одабрали у својој ВПН апликацији.

Ако је дошло до директног цурења ИПв4: ваш ВПН не ради и мораћете деинсталирати софтвер и поново га инсталирати да бисте били сигурни да исправно ради. Важно је користити деинсталацију попут Рево-а који пажљиво уклања ВПН софтвер из свих директорија на вашем тврдом диску. Такође, уклоните све конфликтне ВПН клијенте и додирне управљачке програме које сте инсталирали - да бисте били сигурни да ништа неспојиво не узрокује проблем.

Ако након поновне инсталације ВПН-а и даље наиђете на цурење ИПв4 - ВПН клијент не ради и требало би да се обратите свом провајдеру ради враћања новца (то се не сме догодити ни са једним од ВПН-а који препоручујемо на ПроПриваци.цом). За више информација, погледајте овај водич о ИП пропуштању. Ако откријете пропуштање ИПв6, прочитајте поглавље у наставку.

ИПв6 слика

Како да поправите пропусте ИПв6

За разлику од цурења ИПв4, цурење ИПв6 може бити релативно лако на страни клијента. ИПв6 је још увек у процесу увођења, и за сада (и у догледној будућности) биће могуће вратити се на ИПв4 ради поправљања пропуштања ВПН узрокованих ИПв6 везом. Ако откријете пропуштање ИПв6, најбољи начин акције је да га онемогућите:

 1. Идите до своје контролне табле.

 2. Отворите мрежу и дељење .

 3. Кликните на Промените поставке адаптера у левом окну прозора.

 4. на вашој локалној мрежној вези и кликните на својства.

 5. Поништите потврдни оквир за ИПв6 и кликните на ОК.

ИПв6 везе су сада онемогућене, што значи да ће се ваша веза вратити на ИПв4 и више нећете трпети никаква ИПв6 пропуштања (укључујући ИПв6 ВебРТЦ пропусте).

вебртц цури

Испитајте ВПН на цурење ВебРТЦ-а

Грешка у ВебРТЦ-у је проблем заснован на прегледачу који узрокује пропуштање података на веб локације које посећујете. Пропуштање ВебРТЦ омогућава веб локацијама које посећујете да открију вашу стварну ИП адресу. Пошто је ВебРТЦ базиран на претраживачу, он се може лако поправити на више начина:

 1. Инсталирајте Цхроме или Фирефок проширење дизајнирано да блокира захтеве ВебРТЦ-а. Препоручујемо Еаси ВебРТЦ блок.

 2. Онемогућите све ВебРТЦ везе из вашег прегледача (и Фирефок и Цхроме дозвољавају вам да онемогућите ВебРТЦ).

За више информација о исправљању пропуштања ВебРТЦ-а, посетите наш водич.

Тестирање ВПН-а за злонамјерни софтвер

Студија коју је ЦСИРО објавио 2016. године открила је да огроман број ВПН-ова (посебно бесплатних ВПН-ова) садржи злонамерни софтвер. Међу ВПН клијентима који су били увредљиви, пронађена је сахрањена унутар апликација нежељени шпијунски софтвер, библиотеке за праћење и други нежељени злонамерни код..

Свако ко преузме ВПН који је релативно непознат директно из продавнице апликација високо се препоручује да скенира софтвер на злонамерни софтвер пре него што га инсталира. ЦСИРО се ослањао на бесплатни мрежни алат ВирусТотал да провери ВПН апликације за постојање злонамерног софтвера, и ми вам препоручујемо да то учините. Да бисте то учинили, једноставно се упутите на веб локацију, изаберите датотеку за ВПН који желите да проверите и извршите скенирање.

вирус укупно

Имајте на уму да је иако антивирусна заштита попут Малваребитес-а добра (и скенира читав ваш систем); ВирусТотал скенира гомилу интернетских антивирусних сервиса. ВирусТотал је заправо бољи за скенирање појединих датотека на проблем.

На крају, имајте на уму да су бесплатни ВПН-ови једноставан начин да се отворите до озбиљних проблема са сигурношћу. Велика већина има врло озбиљне недостатке, ужасне политике приватности, застарело шифровање (или уопште ниједно) и може садржати библиотеке за праћење, шпијунски софтвер и малваре. Из овог разлога је од кључне важности да се, уколико се одлучите за коришћење бесплатног ВПН-а, придржавате само једне од наших препоручених услуга.

Кредити за слике: Профит_Имаге / Схуттерстоцк.цом, легдрубма / Схуттерстоцк.цом

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me