Чување ствари локално на тврдом диску паметног телефона, таблета или рачунара може лако довести до губитка ваших личних података заувек. Фотографије, песме, видео снимци, текстуалне датотеке - и други важни подаци прикупљени током времена - све ће се изгубити ако вам чврсти диск постане оштећен или ако се физички уређај изгуби, украде или неповратно оштети..


складиште у облаку

Једноставно решење овог проблема је копирање података често у облак. То пружа неколико предности. Прво, то значи да су ваши подаци увек доступни без обзира где се налазите. Друго, то значи да се ваше датотеке безбедно уклањају без обзира на то шта се може догодити вашем уређају.

Међутим, као и увек код складиштења података на серверима повезаним са Интернетом, постоје питања везана за сигурност и приватност. Израда сигурносних копија помоћу складишта у облаку може омогућити да ваши лични подаци постану жртве хакера или владиног крпљања. Могуће је чак и да фирма која складишти ваше податке може сама приступити вашим подацима. Поред тога, ваши подаци би се могли пресрести док су у транзиту.

Као резултат тога, коришћење складишта у облаку може омогућити откривање или крађу ваших осетљивих личних података. Зато је важно знати разлику између различитих врста складишта у облаку, како бисте били сигурни да ћете добити ону која је заправо сигурна.

Шифровано складиште у облаку

Ова врста меморије на мрежи пружа шифровање датотека које чувате на њеним серверима. Све компаније за складиштење у облаку данас пружају овај ниво сигурности. Штавише, велика већина времена када нивои шифрирања које оглашавају ове фирме изгледају добро на папиру (АЕС 256 итд.).

Међутим, код ове врсте шифрованог складишта у облаку, кључ за ваше датотеке чува облачна фирма у ваше име. То се обично ради да би се потрошачима омогућила могућност да поврате свој рачун ако се деси да забораве или изгубе лозинку. Ово је важно за неке потрошаче, јер се плаше могућности да изгубе све своје датотеке ако им се деси да забораве лозинку.

Иако повратност код неких људи може бити проблем, реалност је да се оваква шифрирање односи на приватност и сигурност. То је зато што се ослања на кључ вашег података који похрањује трећа страна. Као резултат тога, вашим подацима би теоретски могао да приступи неко други осим вас. На пример, фирма може да дозволи владиним радницима приступ вашим подацима.

Још један проблем ове врсте складишта у облаку окружује шта се дешава када се подаци избришу или ако се налог затвори. Ако је ваше податке шифрирала фирма за складиштење у облаку у ваше име, могуће је да ће ваше податке бити могуће вратити касније. Заправо морате да верујете фирми да је уопште обрише, а то никако није загарантовано. Као резултат тога, приватност ваших података могла би бити угрожена дуго у будућност.

Још једно питање окружује шта ће се догодити ако се компанија за складиштење у облаку прода или купи. Ако се то догоди, није осигурана приватност ваших података. Ваши подаци су слободно доступни компанији за складиштење у облаку - и теоретски их може погледати ко преузме компанију ако дође до промене политике.

Као што видите, важно је имати на уму да чак и ако имате лозинку за складиштење у облаку - а фирма изјављује да шифрира ваше податке - то није гаранција да су ваши подаци безбедни. Ако не користите сигурну похрану у облаку са енкрипцијом од краја до краја (е2ее) - вашим подацима може приступити трећа страна или хакер.

Осигурајте похрану у облаку са енкрипцијом од краја до краја

Сигурно чување у облаку са е2ее природно је решење горе наведених проблема. Сигурна похрана у облаку шифрира ваше податке на начин да су у потпуности неприступачни ни за кога осим за вас. е2ее гарантује (ако ради на начин рекламирања - тј. отвореног кода и ревизије) да фирма која похрањује ваше податке нема знање о вашим подацима или кључевима који се користе за шифровање.

Е2ее је једини заиста сигурни облик складиштења у облаку јер корисник све похрањене податке шифрира прије него што их путем интернета прослиједи на сервере за похрану у облаку. Ово је идеално решење за чување података у облаку, јер то значи да провајдер сервиса никада не види ништа осим шифрованих података. Поред тога, пошто су ваши подаци шифрирани пре него што се комуницирају путем интернета, ваши подаци никада нису рањиви на нападе док су у транзиту (Човек у средњем нападу).

Штавише, с е2ее се никада не морате бринути да ли је нека фирма избрисала ваше податке ако затворите рачун. Такође није брига да ли државна агенција продаје, купује или инфилтрира фирму за складиштење облака. Све док је снажна енкрипција коју пружа фирма јака - ваши подаци неће бити доступни никоме осим вама (осим ако се тренутни стандарди шифровања некако прекрше у неком тренутку у далекој будућности).

Затворени извор ВС Опен соурце

Када је у питању одабир сигурног добављача података у облаку с е2ее, такођер је важно размотрити је ли затворени или отворени извор. Софтвер са затвореним извором се никада не препоручује (нарочито за услуге приватности), јер је немогуће верификовати тврдње даваоца услуге.

Софтвер затвореног извора држи изворни код потпуно закључаним. Као резултат тога, безбедносни професионалци га никада не могу самостално ревидирати. Што се тиче сигурног складиштења у облаку, то значи да услуга може лагати о нивоима приватности и обезбеђене сигурности. Ако је услуга затвореног извора - морате да преузмете услугу на њеној речи - и могуће је да би клијентски софтвер могао да пошаље ваш главни кључ трећој страни (потпуно уништавајући сигурност е2ее).

Отворени код функционише на супротан начин. Дозвољена је на тај начин да било ко може користити код. Што је још важније, цјелокупна база кодова је бесплатно доступна свима који желе да јој приступе. То омогућава истраживачима безбедности да анализирају и прегледају код да би се уверили да не садржи грешке, рањивости или намерно на отвореном.

Свако коме је стало до сигурног складиштења у облаку треба пажљиво размотрити за коју се услугу одлучи. Да бисте заиста били сигурни, услуга треба да пружи снажне е2ее. Међутим, да би тај е2ее био поуздан - он се мора покретати и на отвореним апликацијама које су правилно надгледане.

Шифровање у транзиту

Услуге складиштења у облаку обично користе ТЛС протокол како би заштитили ваше датотеке од прислушкивања док су у транзиту. ТЛС успоставља сигурну везу између вас и сервера компаније вршећи руковање помоћу шифре, аутентификације и размене кључева.

Чак и ако се одлучите за услугу која шифрира ваше податке у ваше име, ТЛС би требао (ако се обави правилно) осигурати да су ваши подаци сигурни док прелазе од вас до сервера компаније.

Међутим, то још увек није тако сигурно као услуга где шифрирате своје податке пре него што их пошаљете преко. Е2ее значи да су ваши подаци већ сигурно кодирани прије него што се пошаљу путем ТЛС-а. Као резултат, не требате се бринути о нивоима примене ТЛС сигурности.

Ако се одлучите за коришћење услуге складиштења у облаку која шифрира податке у ваше име, са друге стране, добра је идеја да проверите имплементацију ССЛ / ТЛС услуге шифровања сервисом посетом Куалис ССЛ Лабс. Сваки резултат испод А може значити да ваши подаци могу бити угрожени током провоза.

Како вам складиштење на мрежи може помоћи

Употреба мрежне меморије омогућава вам да ослободите простор на локалним чврстим дисковима. То такође значи да ћете, без обзира који уређај користите - или где случајно путујете светом - увек имати приступ својим датотекама. Као резултат, можете да гледате своје видео снимке, слушате музику или приступате радним датотекама у покрету.

Употреба сигурне мрежне меморије једноставно значи да ће се поред тих погодности - ваши подаци чувати и приватно и сигурно. Ово је важно јер су хаковање и сајбер-криминал изузетно плодан.

Безбедно складиштење на мрежи такође вас штити од злонамјерног софтвера или напада рансомваре-а чувањем података на сигурном нивоу у интернетском трезору. Када прегледавамо интернет, отварање е-порука, кликом на искачуће прозоре и отварање прилога, сви нам могу омогућити да се заразимо малвером.

Ако нисте довољно срећни да бисте били погођени Рансомваре-ом, ваш цео хард диск или мобилни уређај могли би завршити потпуно закључани. Као резултат тога, нећете моћи да приступите својим подацима без плаћања откупнине.

Чувањем свих важних података на мрежи, а не локално, никада нећете морати да се плашите да ће ваш локални погон утицати на вирус или рансомваре. Исто важи ако уређај постане оштећен, сломљен, изгубљен или украден; захваљујући сигурној мрежи за складиштење података (и само ви) моћи ћете приступити својим подацима на мрежи.

Сигурна интернетска похрана - закључак

Ако желите да направите сигурносну копију података на мрежи, много је боље да се одлучите за сигурну интернетску похрану у облаку са е2ее. Спремање у облаку у којем немате апсолутну контролу над процесом шифрирања није добро за приватност и сигурност.

С друге стране, било каква похрана у облаку са е2ее никада не може бити враћена ако изгубите лозинку. То је зато што фирма за складиштење у облаку не зна знање о вашој главној лозинци и кључу. Дакле, ако изгубите лозинку, изгубит ћете и приступ својим датотекама.

Ако ово звучи превише ризично за вас, можда ћете се одлучити за традиционалније решење за складиштење у облаку. Опција је ваша, а у зависности од ваших личних околности, ова врста складишта може бити погодна за ваше потребе.

Упркос томе, овде на ПроПриваци.цом препоручујемо да пре него што одаберете услугу складиштења у облаку, увек покушате да истражите како ће се ваши подаци чувати. Као и врсту заштите коју фирма пружа и да ли је затворена или отвореног кода.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me