Водич за приватност друштвених медија


Друштвени медији су саставни део живота, чак и као што многи од нас гледају да ограниче време које проводимо бавећи се њиме, још увек је то врло вероватно уграђено у наше животе. Зато је приватност друштвених медија нешто на шта сви треба да посвете пажљиву пажњу. Ризици да то не учините су велики, хакери, преваранти, бивши партнер, крадљивци идентитета, сексуални предатори, постоји пуно људи које бисмо можда желели да блокирамо из наших интернет живота.

У овом водичу за приватност друштвених медија описаћемо опасности и пружити поступне поступке који ће вам помоћи да се заштитите и заштитите своје друштвене медије.

Contents

Преглед приватности друштвених медија

Вриједно је нагласити да иако платформе друштвених медија нуде пуно функционалности за закључавање профила и побољшање приватности, оне ретко активирају та подешавања по дефаулту. Постоји неколико разлога за то...

  • Веб локације и апликације природно су привлачнији и привлачнијим новим корисницима када су ствари једноставне.
  • Није у интересу компанија које се баве друштвеним медијима да све остане приватно. Што је више информација слободно доступно - више информација могу да продају оглашивачима.
  • Ако поставе и слике постану подразумеване „јавном“ приступу, значи да је људима лакше да користе платформе да прескачу животе других људи - што управо ове платформе чини привлачним многим људима.

Уз то речено, компаније за друштвене мреже покушавају да своје платформе сачувају што је могуће сигурније, и они обично пружају корисницима мноштво опција које ће им омогућити контролу над њиховом приватношћу.

Општи савети

Јаке лозинке и генератори лозинки

Безбедне лозинке

Упркос обимном медијском покривању хакова, превара и сајбер напада, истраживање које је Тхе Телеграпх спровео почетком 2017. показало је да многи корисници интернета и даље употребљавају смешно несигурне лозинке за своје интернетске налоге. Неке лозинке у првих десет укључују 123456, кверти и лозинку.

Ваше лозинке су кључне за ваше интернетске налоге и олакшава вам погодак да вам отвара све врсте проблема.

Наравно, генерисање и памћење сложених и јединствених лозинки за сваки појединачни налог на мрежи је лакше рећи него учинити.

Један од начина да се смисле дуге и сложене лозинке је да се користе лично меморијалне фразе које се састоје од неколико речи (понекад додавање бројева и интерпункција ако сервис то захтева).

Изненађујуће је лако смислити појединачне ове насумичне фразе, а тешко их је пробити из техничке перспективе.

Ако вас никада раније нису хаковали, имали сте невероватну срећу јер су две трећине одраслих у САД већ неко време нарушили своју приватност на друштвеним мрежама. Ускоро ће бити ваш ред, а ако користите „123456“ или „лозинку“ за заштиту личних података - делимично сте криви.!

Менаџери лозинки

Менаџери лозинки

Затим погледајмо како можете управљати свим својим сложеним јединственим лозинкама.

Најосновнији облик менаџера лозинки је врста уграђена у ваше веб прегледаче. Пример је иЦлоуд привезак Аппле Цхроме Смарт Смарт Лоцкер. Без сумње ћете бити упознати са овим када они често питају да ли желите да ваш веб претраживач „сачува лозинку“.

Чување лозинки у прегледачу је практично, али често није сигурно. Ако делите рачунар без сопствене сигурне пријаве, готово сигурно је лоша идеја.

Коришћење прегледача лозинки заснованог на прегледачу није замена за употребу одговарајућег, наменског решења за управљање лозинком. Добар менаџер лозинки помоћи ће вам да генеришете сигурне лозинке и чувате их даље безбедно шифроване. Ако се правилно користите, то значи да можете бити још сигурнији стварајући засебне јединствене лозинке за све без надљудске меморије.

Ево неколико опција које бисте могли испробати:

КееПасс

КееПасс је менаџер лозинки отвореног кода са обимним функцијама. Међутим, није најлакше да се успоставе нетехнолошки људи. Са позитивне стране, потпуно је бесплатан и савршен алат ако желите да управљате низом лозинки.КееПасс

КееПасс се интегрише са свим водећим веб прегледачима и мобилним уређајима, и, зато што је отвореног кода - нуди приступ широком спектру додатних додатака попут биометријске подршке и интеграције за интернетске резервне услуге.

КееПасс је описан као пасошки сеф, а управо то је то. Чак и ако вас њен технички приступ заварава јер је бесплатан, вредно је пробног трчања.

ЛастПасс

ЛастПасс је један од најпознатијих светских менаџера за лозинку. Доступан је и као бесплатан производ и као јефтина комерцијална понуда. Бесплатни производ има одређена ограничења, али још увек има шта да понуди. Плаћена верзија додаје корисне додатне функције као што су шифровано складиштење на мрежи и подршка за двофакторну аутентификацију.

Тамо где се ЛастПасс заиста истиче, његова је једноставна употреба. То га чини одличним избором за почетнике. Нажалост, увек постоји нешто компромитовање између једноставности употребе и сигурности, а фер је рећи да стручњаци за заштиту приватности не воле неке компромисе које је фирма одлучила да направи, попут стварања функције за хитни приступ како би се људима омогућио повратак приступа њиховим рачуна ако изгубе примарну лозинку.

СтицкиПассворд

СтицкиПассворд је још једно решење за управљање лозинком уз избор бесплатне или премиум верзије. Функције попут сигурносне копије у облаку, синхронизације и премиум подршке чине да вредну истрошити малу накнаду на премиум верзији.

СтицкиПассворд има одличну подршку за скенирање отисака прстију и врхунско је решење за десктоп и лаптоп рачунаре, као и за мобилне уређаје. Шифрирање је војног ранга, а локални Ви-Фи синхронизује све сигурно.

Иако апликација за управљање лозинком није битна када је у питању приватност друштвених медија, она олакшава постављање јединствених сложених лозинки за сваки налог. Уз пуно бесплатних опција, вриједно је издвојити мало времена за тестирање.

Двострука аутентификација

Двофакторска провјера идентитета је широко кориштена метода за повезивање интернетских налога. Користе га банке, сајтови за друштвене мреже и све друге мрежне услуге.

Два фактора аутентификација

Готово је сигурно да га на неки начин већ користите. Најједноставније објашњење је да користи нешто што имате, као и нешто што знате. Без оба ова дела не можете добити никакав приступ.

Често коришћена аналогија томе је када готовинску картицу користите на банкомату. „Нешто што имате“ је картица, а „нешто што знате“ је ПИН код. Са само картицом не можете извући новац из машине, а исто ће се применити ако држите само ПИН.

Многе веб странице и мрежне услуге користе овај принцип да би вам омогућили додатну сигурност својим рачунима. Важно је напоменути да се у случају друштвених медија, активирање ове врсте двостепене провере подстиче, али обично је факултативно. Дакле, то је брза и једноставна функција за унапређење ваше сигурности која осигурава да нико не може да хакује ваш налог нагађањем лозинке. Имплементација варира овисно о различитим платформама друштвених медија...

Фацебоок ТФА

На Фејсбуку: Постоји низ опција. Да бисте их пронашли, пријавите се на свој налог, идите на „Подешавања“ којима се приступа преко стрелице надоле у ​​горњем десном делу странице, а затим кликните на „Сигурност и пријава“. Сада кликните дугме „Уреди“ десно од „ Употријебите двофакторску провјеру идентитета “за приступ свим опцијама.

Најједноставнија опција омогућава вам да користите свој мобилни телефон као другу „ставку“ у процесу двофакторне аутентификације. Можете или одабрати да примите СМС поруку која садржи јединствени код или да употребите функцију Генератор кода (сакривену у апликацији Фацебоок за мобилне уређаје) да бисте генерисали код када вам је потребна. У оба случаја не можете се пријавити однекуд ново, без лозинке и кода.

Фацебоок нуди разне друге напредне опције верификације у два корака, укључујући једнократне лозинке за Фацебоок апликације на играћим конзолама и другим уређајима. Плус интеграција са универзалним сигурносним кључевима. 2ФА је лако подесити и тренутно побољшати приватност друштвених медија тако што хакери знатно теже пробијају на ваш налог.

Овде ћете наћи водич за све опције Фацебоока.

Твиттер ТФА

На Твиттеру:Подешавања су слична, али мање софистицирана. Принцип је исти; добављате Твиттеру број мобитела и активирате двофакторну аутентификацију. Ово присиљава Твиттер да захтева једнократну лозинку (коју је СМС послао на тај број) сваки пут када се пријавите.

Да бисте приступили овом подешавању, мораћете да се пријавите на свој налог на рачунару. Мени подешавања се налази у горњем десном углу. Кликните на „Подешавања и приватност“ и потврдите оквир на коме пише „Провери захтеве за пријаву“.

Када то учините, вредно је проверити мени „Мобиле“ да бисте два пута проверили да ли имате подешен исправан мобилни број - у супротном, ваши пријавни кодови могу бити послани на погрешан број. Ако имате проблема са проналажењем опција или желите да подесите двофакторну аутентификацију помоћу Твиттер-ове мобилне апликације, овде је водич.

Инстаграм ТФА

Инстаграм:Ево аутентификација у два корака готово је иста. Међутим, с обзиром да је Инстаграм превасходно апликација за мобилне уређаје, додатну сигурност са телефона морате имплементирати.

Отворите Инстаграм апликацију и идите на свој профил. Приступите менију поставки тако што ћете додирнути дугме „подешавања“. Додирните „Двофакторна аутентификација“ и укључите „Захтевај безбедносни код.“ Поново ћете морати да се уверите да Инстаграм има тачан број мобитела или бисте могли да ризикујете да се затворите са рачуна. Ако имате проблема са проналажењем опција, овде је упутство како да се то уради.

Доступна је и двофакторска аутентификација на Снапцхату. Као и друге мреже, функција захтева да примите једнократни нумерички код путем СМС-а. Да бисте укључили ову функцију, отворите Снапцхат на свом мобилном уређају и додирните икону Снапцхат у горњем левом делу. Затим додирните икону дугмета „поставке“ у горњем десном углу, изаберите „Верификација пријаве“ и следите упуте. Такође можете да користите Гоогле Аутентичар (више о томе касније).

Вредно је одвојити време да активирате аутентификацију у два корака на свим својим налозима на друштвеним мрежама. Потребно вам је само неколико минута и, сигурно је, најлакши начин да побољшате своју сигурност.

Фацебоок Приваци

Фацебоок Приваци

Опасности од Фацебоока

Злочинци често користе Фацебоок да би добили информације о животу и локацији људи. Упркос томе, студије откривају да значајан проценат корисника и даље не успева адекватно прилагодити своје поставке приватности. Ово је застрашујуће с обзиром на то да на платформи постоји 270 милиона лажних или лажних рачуна. Које су главне опасности од Фацебоока?

Већина људи жели да дели фотографије, статусе и искуства са својим пријатељима и породицама - али не са целим светом. Опасност почиње од корисника који не преиспитају своја безбедносна подешавања и одлуче да деле са далеко широм публиком него што је то сигурно могуће.Опасности од Фацебоока

Нажалост, опасности се не односе само на фотографије које се деле. Огроман број лажних рачуна на платформи илуструје колико криминалаца људи кружи на Фацебооку. Неки се чак могу представљати и као ваш пријатељ након клонирања рачуна. Због чега морате увек бити опрезни ако добијете захтев пријатеља од некога за кога сте мислили да сте већ пријатељи.

Намере непоштених корисника се јако разликују. Неки су провалници који вуку мрежу мрежом људи који нису на одмору. На мрачнијем дијелу спектра су преваранти и сексуални предатори који користе платформу за плен на рањиве људе. Као што сам претходно говорио у свом водичу о безбедности деце на мрежи, постоје шокантне статистике у вези са уделом малишана којима се странци обраћају на мрежи и бројем тинејџера који се у стварном животу упознају са тим странцима..

Опасности од друштвених медија су врло стварне, због чега је од кључне важности да побољшате приватност својих друштвених медија...

Подешавања приватности на Фацебооку

Проверите колико је ваш Фацебоок профил „закључан“. Ако никада раније нисте променили подешавања приватности, можда ћете бити изненађени када ћете сазнати колико је вашег живота јавно.Подешавања приватности на Фацебооку

Пријавите се на Фацебоок на свом рачунару и идите на страницу вашег профила. Кликните на икону "..." (три тачке) у доњем десном углу слике у заглављу и изаберите "Прикажи као ..." Затим ћете свој профил видети као "Јавни". То вам омогућава да видите све што би случајни корисник на Фацебооку погледајте да ли су вас пронашли преко Фацебоокове претраге.

Ако сте се већ потрудили да закључате свој рачун, можда ћете видети само слику вашег заглавља и тренутну слику профила. Међутим, више је него вероватно да ћете такође видети да постоје неке фотографије, коментари и можда чак статусе које су видљиве свету. У многим случајевима оно што видите може да вас шокира. Ако се питате зашто је то тако - постоји пуно могућих разлога. Можда имате албуме са фотографијама (попут преноса са паметног телефона) на којима су фотографије аутоматски постављене на „јавни“ приказ или ћете можда имати свој налог подешен на начин да други људи могу без одобрења да објављују на временској траци.

Ако сте један од оних људи који сакривају неку активност од одређених „пријатеља“ на Фацебооку, такође можете користити опцију на врху овог екрана да бисте видели свој профил „као“ одређеног пријатеља, тако да можете потврдити оно што виде.

Наоружани овим информацијама имат ћете добру представу о томе шта треба да урадите да бисте започели повећавати приватност својих друштвених медија на Фацебооку, тако да прођемо кроз најважнија подешавања.

Подешавања приватности и опције алата

Већина кључних поставки се налази у опцијама „Поставке приватности и алати“. До овога стижете тако што ћете кликнути малу стрелицу надоле у ​​горњем десном углу Фацебоок странице, кликнути на „Подешавања“, а затим изабрати „Приватност“ на левој страни.Подешавања и алати за приватност на Фацебооку

У подешавањима с десне стране можете одабрати ко може видјети ваше будуће постове (бирајући између „Јавно“, „Пријатељи“, „Пријатељи (осим одређених људи)“ и разне друге прилагођене опције.) Можете направити сличан избор у вези с тим ко може да вас контактира преко Фацебоока - и ко вас може потражити путем ваше адресе е-поште или броја телефона.

Заправо је прилично лако закључати своју приватност на Фацебооку. Започните тако што ћете ограничити видљивост поста на своје одабране пријатеље, ограничити „захтјеве за пријатељима“ на „пријатеље пријатеља“ и ограничити ко вас може гледати само на „пријатеље“. То вас чини приватнима колико је могуће да будете на Фацебооку. Ипак, вреди приметити да на Фацебооку заиста нема начина да се "искључи с мреже". Ако вам је то најдраже, најбоље је да избегавате платформу у потпуности.

Променио ове ствари, можда мислите да сте готови, али постоји још један важан корак. Након промене подешавања, користите „приказ као…“ описану горе да бисте проверили да ли још увек постоји неки садржај који се може јавно прегледати. Открићете да промена ових поставки није помогла да се прикрије ништа што сте јавно делили у прошлости.

Да бисте то решили, вратите се на опције „Подешавања приватности и алате“ и искористите функцију „Ограничи претходне постове“, која би требало да вам омогући да блокирате јавност (или „пријатеље пријатеља“) да не виде стари пост. Опет, вреди поново проверити функцију „виев ас…“ - све док нисте задовољни оним што члан јавности види када стигне на ваш профил. Ако је потребно, можете ући у било који преостали појединачни пост и фотографију и ручно променити њихову видљивост према потреби. Имајте на уму да је према овом линку ваш тренутни профил и слика увек доступан за јавни преглед.

Важно је запамтити да прегледавање подешавања приватности на Фацебооку није нешто што би требало да третирате као једнократан задатак. Понекад Фацебоок мења њихове подразумеване поставке приватности и чини их мање приватним - па вреди с времена на време да проверите своја подешавања.

Остале ствари које треба размотрити

Постоји неколико других важних поставки које ваља погледати, али пре тога, вредно је размислити о чишћењу својих "пријатеља".

Ако сте неко са стотинама (или чак хиљадама) Фацебоок пријатеља, можда бисте желели да размислите о мудрости да своје пријатељство на мрежи учините тако доступним. Не само да потенцијално делите детаље свог свакодневног живота са широким кругом људи, већ и свим пријатељима својих пријатеља дајете прозор у ваш живот. То вам можда не смета, али о нечему треба размишљати. Ако желите стварну приватност друштвених медија, требало би да започне са заштитом кога сте спремни да пустите у свој „круг“ на мрежи.

Временска трака и опције означавања

Фацебоок Тимелине анд Таггинг

Затим, вриједно је погледати опције „Временска линија и таговање“ које се налазе испод поставки приватности у истом левом менију.

Овде можете одабрати ко може да објављује на вашој временској траци, да ли морате да прегледате њихове коментаре пре објављивања и ко може да их види када су постављени. Већина ових опција има избор „само ја“ тако да можете имати потпуну контролу над оним што се дода вашој Фацебоок присутности. Ова никада подразумевана подешавања, па ћете морати да се поиграте са својим подешавањима како бисте спречили људе да додају срамотан садржај о вама без вашег знања.

Такође је вредно погледати опције „Блокирање“ да бисте додали људе које не желите да се приближе вашем Фацебоок профилу. Ако вас било ко изнервира, малтретира - или ће вас неко на Фацебооку осећати непријатно - увек их додајте на своју блокирану листу.

Закључавање апликација

Друга важна Фацебоок поставка коју треба погледати налази се у менију са леве стране - у одељку „Апликације“.Фацебоок Аппс

Као што вероватно знате, хиљаде апликација се вежу на Фацебоок. На пример, многе заводљиве игре или популарни квизови „какав сте Симпсонови?“.

Проблем многих ових апликација је што они захтевају значајан приступ вашем налогу на Фацебооку. Често људи не схватају колико приватности угрожавају када играма допусте да приступе њиховом профилу.

Да бисте погледали све апликације које имају одређени ниво приступа вашем Фацебоок налогу, потражите у десном делу екрана када уђете у мени „Апликације“ под „Подешавања“. За сваку од апликација ви можете да кликнете на икону ситне оловке да бисте видели којим деловима вашег профила има стални приступ. У многим случајевима ћете вероватно бити шокирани када то сазнате.

Најбољи начин да се бавите овим проблемом је да уклоните све апликације које више не користите и да добро погледате која одобрења дајете онима које желите да задржите.. Ако сматрате да апликација непотребно посеже у вашу приватност, онда је се решите.

Увек размислите о компромису између пружања Фацебооку приступа апликацијама и играма и угрожавања ваше приватности. Да ли је заиста вредно делити све што објавите са безличном компанијом ради играња онлајн игара на неколико минута овде и тамо? Често није!

Приваци Приваци

Приваци Приваци

Опасности од Твиттера

Твиттер је Фацебоок другачија звер, али многе опасности остају исте. Када је у питању приватност на Твиттеру, имате једну основну одлуку да донесете - да ли твитове желите учинити приватним и, стога, видљивим само људима који вас прате - или јавно твитовати и дозволити свима да прате ваш налог.

Смисао Твитера је да дели мисли и осећања са светом. Мноштво људи се поноси бројем својих следбеника и одушевљени су када се тај број повећа.Опасности од Твиттера

Ово уноси сличне опасности од оних који су присутни на Фацебооку. Ако одлучите да цвркутате детаље свог одмора и дозволите било коме да види ваше твеетове - потенцијално оглашавате свој празни дом провалницима. У суштини, што више личних података одлучите да делите, више угрожавате своју приватност. Стога, ако имате Твиттер налог, отворен је за свакога коме морате непрестано позивати на суд о ономе што сте спремни да откријете. На пример, можда ћете желети да се суздржите од дељења свог родног града на свом Твиттер профилу.

Једна специфична опасност од Твиттера која непрестано стиже вести је ризик од онлајн троловања, малтретирања и претећег понашања. То се често усмерава на познате личности, политичаре и друге високе људе, али свако може постати жртва. Један извештај из 2017. године открио је да су жене британске политичарке примиле преко 25 000 порука о злостављању у само шест месеци. Иако је могуће блокирати кориснике Твиттера, нема сумње да такво понашање тролова може изазвати знатну бригу и стрес.

Још једна опасност долази у облику директних порука (ДМ). Корисници Твиттера често могу примати директне поруке, укључујући веб везе, које воде до веб локација умешаних у криминална понашања, као што су превара или лажно представљање. Има смисла бити изузетно опрезан са директним порукама странаца, посебно оних са везама које воде до непознатих веб локација.

Подешавања приватности Твиттер-а

Пре него што почнемо са копањем у менијима подешавања, важно је нагласити да је кључ приватности Твиттера у вашим личним одлукама о томе шта делити. Ако је ваш рачун отворен за све и одлучите да твитујете о вашој тренутној локацији, открићете где сте свима који то желе да сазнају - и морате да одлучите да ли вам је пријатно са тим.Подешавања приватности Твиттер-а

Слично томе, ако желите да се укључите у политичке дискусије на Твиттеру (а многи људи то чине!), Потпуно је на вама колико далеко желите да делите своје ставове. Ако су ти ставови довољно контроверзни да изазову снажне реакције других корисника Твиттера, могли бисте се отворити троловању и злостављању од људи са различитим мишљењима. Наравно, фер је рећи да је оваква „дебата“ део Твиттер-ове привлачности.

Бирање да ли желите Твеет јавно или приватно

Као што је горе речено, кључна одлука коју треба да донесете у вези са приватношћу Твиттера је да ли желите јавни налог или онај који је „закључан“ следбеницима у вашем кругу.Твеет Приваци

Да бисте приступили овом подешавању, идите на мени „Профил и подешавања“ на Твиттеру. Овоме се приступа (на веб локацији Твиттер) преко иконе у горњем десном углу. Овим опцијама је такође могуће приступити путем мобилне апликације Твиттер (више информација погледајте овде).

У одјељку „Приватност и сигурност“ наћи ћете опцију „Заштитите своје твеетове.“ Ова опција се НЕ одабире према заданим поставкама јер Твиттер чини све твитере јавним, осим ако не промијените ову поставку.

Ако одлучите да укључите опцију „Заштити своје твеетове“, твеетови ће бити видљиви само следбеницима. А свако ко вас жели пратити мора сачекати док не прихватите њихов захтев. Ово закључава ваш рачун само оним људима које желите да вас прате. Важно је то приметити сви који су вас пратили пре него што активирали сте опцију и даље ћете моћи видјети твеетове осим ако их не одлучите блокирати (погледајте доле).

За даље читање овде ћете наћи чланак на Твиттеру који објашњава разлику између јавних и заштићених налога.

Додатна подешавања приватности

На истом менију „Приватност и сигурност“ наћи ћете неке додатне поставке које бисте желели прилагодити како бисте побољшали своју приватност.

Једна од њих вредна посебно пажње је опција „Твеет са локацијом“ која контролише да ли додате локацију твитовима. У већини случајева вриједи искључити ово осим ако посебно не желите да рекламирате гдје се налазите. Ако сте претходно имали ово подешавање и одлучили да прекинете дељење, постоји опција да „Избришете податке о локацији“ из својих претходних твитова..

Ако покушавате да задржите слаб профил на Твитеру и желите да људима буде отежано да вас пронађу, такође можете поништити два поља на овом екрану која људима омогућавају да вас пронађу користећи своју адресу е-поште и телефонски број.

Опција „Примање директних порука од било кога“ је још једна за коју бисте вероватно желели да проверите да је нетакнута. Ово ће спречити преваре и преваранте да вам шаљу директне поруке које вас позивају на додиривање веб локација. Остављајући ово нетакнутим, ви осигуравате да вам само следбеници могу послати директну поруку.

У овом одељку такође постоји неколико других опција које вреди размотрити, као што су не дозвољавање људима да вас тагују на фотографијама и контрола колико је људима лако додати вас на Твиттер тимске налоге.

Блокирање људи на Твиттеру

Ако желите из било ког разлога потпуно блокирати људе на Твиттеру, постоје два једноставна начина.Твиттер Блокирај људе

Први метод је да посетите њихов профил на веб локацији, кликнете малу икону „три тачке“ у горњем десном углу и кликнете на „Блокирај“. Када то учините, они неће моћи да вам пошаљу поруку или да вас прате. . Овде има више детаља о импликацијама блокирања људи на Твиттеру.

Једна ствар коју треба запамтити ако некога блокираш је то блокирани корисник и даље може видјети ваше твеетове ако имате јавни профил и они се одјаве с рачуна. Ако се то тиче, мораћете да размислите да ли би било боље да пређете на „заштићени“ налог, као што је раније описано.

Такође можете блокирати кориснике док прегледавају Твиттер, тако што ћете кликнути малу стрелицу надоле поред твитераша било које особе и изабрати "Блокирати" опција одатле.

Апликације повезане са Твиттер-ом

Као и Фацебоок, и Твиттер омогућава повезивање с низом других апликација. Они се крећу од апликација које се повезују на одељке коментара за новине омогућавајући вам да се „пријавите путем Твиттера“ - до Твиттер алата и мобилних апликација које омогућавају постављање на Твиттер без коришћења Твиттер веб локације или званичних апликација.Твиттер Линкед Аппс

Можете видети које апликације имају приступ вашем Твиттер налогу ако посетите одељак „Апликације“ у истом менију поставки. Вриједно је погледати листу и користити опцију „опозвати приступ“ за било коју апликацију коју не препознајете или више не користите.

Када повежете апликацију за Твиттер, ви одлучујете колико приступа тој апликацији. У неким је случајевима приступ минималан, али у другим случајевима апликације имају право на твеет поруке у ваше име. на тај начин, да бисте максимизирали своју приватност, требали бисте умањити број апликација које имају било какав приступ.

Неке завршне мисли

Промена подешавања на Твиттеру како би побољшали вашу приватност брз је посао и то је вредно. Док сте тамо, требало би да активирате и потврду у два корака.

Било да се одлучите за потпуно заштићени налог (добра идеја ако желите да задржите Твиттер активност између вас и мале групе пријатеља и породице), или једноставно мало више контролишете јавни налог, опције постоје ли - омогућава коришћење Твиттера без нарушавања ваше приватности.

Приватност на Инстаграму

Приватност на Инстаграму

Опасност од Инстаграма

Инстаграм је занимљив сервис када је у питању приватност на друштвеним мрежама јер се може тврдити да већина корисника активно тражи погледе, лајкове и нове пратиоце - чак и у већој мери него на Твиттеру.

Многи корисници додају више хасхтагова у своје постове на Инстаграму у нади да ће побољшати њихов домет да би њихове постове погледала најшире могуће публике. То се прилично уклапа у жељу за приватношћу! Имајући то у виду, постоје поставке које Инстаграм могу прегледати. Постоји и могућност закључавања налога на Инстаграму тако да је видљив само следбеницима које лично овлашћујете.Опасност од Инстаграма

Када је у питању опасност од Инстаграма, веома је слична Твиттеру. Опасност укључује ризик од тролова и криминалаца и опасност да откријете превише информација о себи. Као и код осталих друштвених мрежа, ваш укупни ниво приватности своди се на оно што сте одлучили да делите колико подешавања која одаберете. Дакле, пређимо сада на та подешавања.

Подешавања приватности на Инстаграму

Инстаграм подешавањима приватности приступа се путем Инстаграм мобилне апликације. Да бисте приступили подешавањима, отворите Инстаграм апликацију и додирните одељак „Профил“ (икона мале особе у доњем десном углу). Затим додирните малу икону „цог“ која се појављује поред дугмета „Уреди профил“ да бисте приступили менију поставки.

Бирање јавног или приватног налога

Приватни налог на Инстаграму потпуно је исти као и заштићени налог на Твиттеру. Ако се одлучите за приватни налог, нико неће моћи да види ваш садржај ако их не одобрите као пратиоце. Заједничко Твиттер-у, људи који вас већ прате на месту преласка рачуна на приватни остаће као овлашћени пратиоци осим ако их не блокирате. Да бисте се пребацили на приватни налог, једноставно активирајте опцију „Приватни налог“ на дну одељка „Рачун“ у менију подешавања.Инстаграм приватни налог

Да ли ћете изабрати приватни налог, зависи од тога како желите да користите Инстаграм. Помоћу приватног налога закључавате све кога посебно не овлашћујете. Ово је савршено ако желите да комуницирате само са малом групом следбеника, попут породице и пријатеља. Међутим, за многе то иде у сврху Инстаграма. Избор је на вама.

Остала подешавања приватности у Инстаграму

У поређењу с другим мрежама, на Инстаграму нема толико тога што можете контролирати када је у питању приватност. Међутим, можда ћете размотрити неке додатне опције...

Инстаграм обезбеђење

У одељку „Фотографије од вас“ у подешавањима можете да контролишете да ли људи могу да додају фотографије у ваш профил тако што ћете их означити на њима. Ако желите „моћ вета“ над овим фотографијама пре објављивања, изаберите опцију „Додај ручно“. (Имајте на уму да је подразумевана поставка „Додај аутоматски“.)

Унутар „Подешавања приче“ можете контролисати ко може да одговара на ваше свакодневне Инстаграм приче - и такође диктирате хоће ли следбеници даље моћи да деле ваше приче. Ово је друга опција која је подразумевано дозвољена и коју желите да онемогућите ако желите да побољшате своју приватност.

Блокирање људи на Инстаграму

Блокирање на Инстаграму дјелује слично као и блокирање Твиттера.Корисници блокирани на Инстаграму

Док прегледавате Инстаграм феед, додирните корисничко име свакога кога желите да блокирате. Ово ће вас одвести на страницу њиховог профила. Затим додирните малу икону „три тачке“ у горњем десном углу њиховог профила и одаберите црвену опцију „Блокирај“.

Од вас ће се тражити да потврдите након што блокирате сваког корисника. Такође можете да прегледате своју листу блокираних корисника у главном менију поставки.

Неке завршне мисли

Као и код Фацебоока и Твиттера, добро је активирати верификацију у два корака на вашем Инстаграм налогу, без обзира на то шта одлучите да урадите у вези са другим подешавањима.

Поред тога, стварно је на вама како желите да користите Инстаграм - али чак и ако планирате да постанете следећа Инстаграм звезда или утицајни бренд - и даље је могуће побољшати своју приватност и постати разумнији у ономе што сте вољни да делите.

Снапцхат приватност

Снапцхат приватност

Опасност од Снапцхата

Снапцхат је сасвим другачија врста друштвене мреже, створена на основу тренутније врсте интеракције између пријатеља, а не на идеји стварања временске траке свих ваших историјских активности.

Снапцхат је еволуирао брзо, започео је као платформа за поруке које би се „самоуништиле“ брзо након што су их погледале. Много функција је додато од лансирања, а више их се додаје све време. Сада је могуће да се „приче“ на мрежи задрже 24 сата и да се „снимке“ сачувају у простору за лично складиште. Међутим, основни принцип Снапцхата као „сталне“ друштвене мреже и даље се примењује (Овде ћете наћи сјајан пример Снапцхата и његове еволуције у току).Опасност од Снапцхата

Ова непостојаност порука, у комбинацији са Снапцхат-овом огромном популарношћу међу млађом генерацијом, чини Снапцхат посебно забрињавајућу платформу за родитеље са децом која га користе. Снапцхат-ова локација локације (Снап мапа) посебно је забрињавајућа, јер када је активирана, другим корисницима може бити врло једноставно да прецизирају нечију локацију. Срећом, ова је функција подразумевано онемогућена, али ако ваша деца користе Снапцхат, дефинитивно је вредно проверити да је нису активирали.

Снапцхат-ове опасности сличне су опасности од осталих друштвених мрежа, укључујући ризик насиље и малтретирања на мрежи. Оно што га чини јединственим је привремена природа порука на платформи и чињеница да је тако популарна код деце, али их старији људи често игноришу - ствара ризик да тинејџери могу да користе нешто што њихови родитељи заиста не разумеју.

Из овог разлога, можда је случај да морате да проверите подешавања приватности у име своје деце (ако сте родитељ), а не за свој налог.

Подешавања приватности Снапцхат

Кључна подешавања приватности у Снапцхат-у односе се на то ко може видети шта објављујете. Апликацију је могуће конфигурисати тако да све што објавите буде видљиво свима на платформи. Срећом, подразумевана подешавања су прилично рестриктивнија од тога. Осим ако не покушавате да изградите лични бренд или покрећете Снапцхат у име компаније, мало је разлога зашто бисте морали да делите ствари тако широко.

Да бисте проверили ова подешавања, додирните икону Снапцхат у горњем левом делу апликације. Затим додирните икону дугмета „поставке“ у горњем десном углу. Померите се низ одељак под називом „Ко може ...“

Снапцхат

У овом одељку можете контролисати ко може видети ваше постове или вас додавати на мрежи. У већини случајева, изаберите „Моји пријатељи“ за опције „контактирајте ме“ и „погледајте моју причу“. Ако заиста не желите да покажете своју локацију, најбоље је да оставите опцију „Погледајте моју локацију“ на поставци „само ја“. Верге описује Снапцхат-ове локацијске карактеристике „највеће претње приватности“ мреже како се овде расправља. Зато добро размислите пре него што то активирате за ширу публику. Ако одлучите да допустите људима да виде вашу локацију, најбоље је да је задржите изабраној групи пријатеља и породице.

Завршна карактеристика у овом одељку је означена са „види ме у брзом додавању.“ То је као да Фацебоок предлаже људе које можда познајете. Ово може бити корисно ако помажете „пријатељима пријатеља“ да вас пронађу, али за максималну приватност, најбоље је да онемогућите ову функцију.

Блокирање људи у Снапцхату

У горе наведеним менијима подешавања приметићете одељак „Блокирано“, где ће се неко ко је изабрао да блокира на платформи приказао на листи.

Да бисте некога блокирали на Снапцхату, додирните њихов профил из главног прозора Снапцхат апликације. Додирните икону „три линије“ у горњем левом углу, а затим изаберите „блок“ из менија који се појави.

Неке завршне мисли

Још један корак да стекнете приватност на Снапцхат-у је да се суздржите од омогућавања апликацији да скенира контакте на вашем уређају како би сугерисали више могућих веза. Међутим, с обзиром да је ово подешавање укључено као део почетног подешавања, могуће је да сте ви или ваше дете већ дозволили да се то догоди.

Стога, као део чишћења приватности за Снапцхат, добро је погледати листу контаката (или то учинити са својим дететом) и уклонити све који не би требали бити тамо.

Коначно, као што је раније речено у чланку, добро је активирати верификацију у два корака за пријављивање на свој Снапцхат налог да бисте побољшали своје шансе да не будете хакирани.

Гоогле приватност

Гоогле приватност

Гоогле је интернетски гигант, али то није друштвена мрежа. Упркос томе, више од милијарду људи има Гоогле или Гмаил налог, и у комбинацији са широко распрострањеном свакодневном употребом Гоогле претраге - то значи да огроман проценат корисника интернета свакодневно предаје огромне количине информација Гооглеу. То неминовно утиче на њихову приватност.

У следећим одељцима размотримо неке ризике повезане са Гоогле-ом и Гоогле налогима и предлажемо нека подешавања која бисте желели да преиспитате ако желите да вратите неку контролу.

Уклањање себе из резултата Гоогле претраге

Да ли сте се икада гулили? Шта ћете пронаћи зависи од тога колико сте активни на мрежи и колико је ваше прикрито име. Ако имате име „јединствено“ - вероватно ћете се наћи на врху резултата претраге или близу њега. Док, ако имате уобичајеније име - или делите име са неким са малом количином интернет славе - можда ћете морати мало теже да претражите себе.

Без обзира на то, можда сте се питали шта можете учинити ако се на Гооглеу појави нешто за што сматрате да угрожава вашу приватност - нешто што бисте радије уклонили.Гоогле уклањање

Нажалост, није тако једноставно као одлучити да желите нешто нестати са интернета и затражити да га Гоогле уклони. У Гоогле-овим званичним саветима за управљање вашом репутацијом на мрежи, компанија предлаже да ваш први порт позив буде да контактирате власника било које веб локације на којој се налази..

Гоогле налог

Међутим, ако власник веб локације не може да помогне - Гоогле је способан да уклони одређене податке из резултата претраживања (ако можете уверити фирму да вам садржај ствара стварну невољу). Врста садржаја коју ће Гоогле уклонити из резултата претраге укључује ствари попут медицинских детаља, владине идентификационе бројеве и увредљиве слике. Погледајте овде за додатне информације.

Ту треба напоменути две тачке. Први је да, док Гоогле може да уклони ствари из резултата претраге, они не могу уклонити стварни спорни садржај са стварних веб локација на којима живе. Друго, као што ћете видети из Гоогле-ових смерница за уклањање, постоји ограничен низ околности под којима ће компанија поступити по захтеву за уклањање. Упркос томе, ако сматрате да у Гоогле-овим резултатима претраге постоје информације које не би требало, вреди се позвати на ваше право да будете заборављени.

Гоогле налози и њихови ризици

Ако користите правилност интернета, велике су шансе да Гоогле поседује много информација које могу потенцијално негативно утицати на вашу приватност.

За потребе овог водича, фокусирамо се на Гоогле налоге и Гмаил налоге. Међутим, такође је вриједно напоменути да ако Гоогле користите за тражење ствари на мрежи - док сте пријављени на један од својих рачуна користећи подразумевана подешавања - Гоогле ће вероватно имати дугу и детаљну евиденцију ваше историје претраживања. Ако се због тога осећате нелагодно, погледајте овај водич за преглед и брисање историје претраге.Гоогле активност

Ако користите Гмаил, Гоогле диск и / или Гоогле Аппс (посебно са прегледачем Цхроме), Гоогле ће пратити много тога што радите на мрежи. Дакле, погледајмо детаљније ризике које представљају Гоогле налози...

Добро је позната чињеница Гоогле има могућност читања свих ваших Гмаил порука и докумената са Гоогле диска. У ствари, до недавно је Гоогле користио садржај е-поште за циљање оглашавања (један од многих разлога зашто понекад изгледа као да вас веб претраживач познаје боље него што знате и сами!)

То не значи да Гооглеови запослени седе да читају ваше е-поруке - барем се надамо да неће. Међутим, способност постоји и то је јасан ризик за појединце који се баве приватношћу. Недавно је потврђено да Гоогле може прегледати документе похрањене и дељене у Гоогле документима, као и у Гмаил-у. Наводно је то тако да Гоогле може да искоренира илегални садржај - али то такође значи да Гоогле није нарочито приватна платформа за е-пошту или мрежно складиштење докумената.

Нажалост, не постоји једноставан начин да се те Гоогле услуге учине приватнијим и сигурнијим. Своди се на то колико верујете компанији и колико сте задовољни жртвама приватности које морате да учините. Ако бисте радије одступили од Гмаил-а, слободно прочитајте наш водич за сигурне, приватне услуге е-поште.

Гоогле Аутентификатор

Гоогле пружа низ опција за обављање двофакторне аутентификације на Гмаил-у, Гоогле налозима и другим мрежним услугама. 2ФА се може поставити било помоћу СМС порука, штампањем кодова за време када ваш телефон није доступан, коришћењем УСБ безбедносних кључева или коришћењем практичне апликације која се зове Гоогле Аутхентицатор.Гоогле Аутентификатор

Гоогле Аутентификатор је апликација за мобилне уређаје која непрестано ствара и ажурира једнократне пријавне кодове. Информације о њима ћете пронаћи овде. Можете га користити као други корак за пријављивање на Гоогле и бројне онлајн налоге.

Ако користите многе веб локације које захтевају пријаву и омогућавају двофакторску аутентификацију, Гоогле Аутентификатор може бити изузетно користан за додатну сигурност. Да би је користили, корисници уносе своје уобичајено корисничко име и лозинку, а затим се једноставно позивају на свој телефон или таблет за најновију једнократну шифру. То је заиста једноставно постављање, од вас се захтева скенирање бар кода за сваку веб локацију на коју желите да га приложите.

Није битно да га користите за Гмаил налог, али је одличан начин да побољшате своју безбедност на платформи. и многи други, као што су финансијски производи - који често имају подршку Гоогле Аутхентицатор-а.

Закључак о приватности друштвених медија

Друштвени медији и приватност нису природни брачни пријатељи. Информације у овом водичу дизајниране су тако да вам помогну да правите компромисе везане уз приватност, а да истовремено останете повезани. Не треба пуно да прођете кроз кораке за сваку платформу, што значи да можете брзо побољшати приватност на мрежи. Међутим, имајте на уму да је ово процес вредан повременог враћања да бисте осигурали да су ваше поставке довољно чврсте.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me