Недавно смо направили „Преглед фирмвера рутера“, али нисмо успели да пређемо површину јер нисмо имали рутер који би могао да покреће све врсте фирмвера. Сада смо имали довољно среће да посегнемо за популарном Асус РТ-Н66У услугом наших пријатеља Сабаи Тецхнологи.

Одлучили смо да не укључујемо ОпенВРТ јер је изнад домета већине људи и уместо тога смо одлучили да укључимо акцијски фирмвер као базу за упоређивање.

1. Брзи поглед

Главни разлог због којег људи инсталирају прилагођени фирмвер на своје рутере је тај што пружа додатне услуге које нису доступне у конфигурацији залиха или зато што желе да оптимизирају једно одређено подручје рада. Ево врло брзог погледа на врсте фирмвера које ћемо гледати. Ако вас занима само основна поређење, можете погледати и чланак споменут на почетку овог поста.

Акцијски фирмвер Ово је основни софтвер с којим се рутери испоручују и разликују се по марки и моделу. Асус Н66У има пуно напредних функција, што значи да прилагођени фирмвер не нуди толико додатка као за рутере нижег ранга.
ДД-ВРТ До сада је најчешћи прилагођени фирмвер захваљујући широкој хардверској подршци и широкој заједници коју има. Фирмвер омогућава много додатака које можете користити и пружа пуно флексибилности за све за шта желите да га користите. Постоји такође и низ различитих величина које опет омогућавају већу флексибилност и хардверску подршку. Унапред трепнути рутери могу се купити од ФласхРоутера или их неки ВПН провајдери такође продају.
Парадајз Томато има много функција које су присутне у ДД-ВРТ али је ограничено у хардверској подршци (можете га инсталирати само на Броадцом рутерима). Томато има предност у томе што не захтева поновно покретање система након већине промена - што је чест проблем са другим фирмверима - као и што је генерално бољи за праћење перформанси и подешавање ВПН-а. Иако Томато има неколико различитих грана, користићемо ТоматоУСБ / Схибби јер је (по нашем мишљењу) најзаступљенији.
Сабаи ОС Сабаи ОС је напредна конструкција од парадајза развијена у компанији Сабаи Тецхнологи и има за циљ оптимизирање подешавања и брзине ВПН-а. Такође имају неке ексклузивне функције, попут Гатеваис-а који вам омогућава да одредите који уређај повезан на ваш рутер користи ВПН, а који не. Иако је опен соурце има свој наменски тим за подршку, мада то долази са додатним трошковима.

2. Инсталација

Под инсталацијом ћемо размотрити две различите области; колико је лако инсталирати фирмвер и колико је лако инсталирати додатке на фирмвер како бисте могли да користите рутер за још више.

2.1 Фирмваре

Инсталација ће се разликовати од рутера до рутера, али поступак је углавном исти и захтијева да прво очистите НВРАМ меморију, а затим користите опцију надоградње (користећи ГУИ фирмваре) да бисте учитали жељени нови / надоградњи фирмваре. Међутим, код Н66У процеси су слични, будући да је реч о прилично напредном моделу, он има посебан мени за ресетовање који процес чини независно од фирмвера који инсталирате и тиме олакшава сваки као и други. Међутим, ми бисмо препоручили Гооглинг поступак за ваш рутер пре него што почнете, јер може донекле варирати. Вријеме потребно за инсталацију управљачког софтвера је 15 минута, али препоручујемо да издвојите најмање сат времена јер ћете требати пронаћи фирмвер и барем поставити основна подешавања након инсталације.


Као што табела испод показује да се фирмвер може у великој мери разликовати. Морамо напоменути да и ДД-ВРТ и Томато долазе у величинама чак 2 МБ, тако да се могу инсталирати на старије / мање моћне рутере. Величина фирмвера може бити важна јер што више простора заузима мање простора морате инсталирати додатни код и додатке на свој рутер. Потпуно трошење простора на вашем усмјеривачу такође може ограничити његову брзину. Стога је добро видјети да су сви прилагођени фирмвер знатно мањи у односу на основни фирмвер иако имају више функционалности.

Фирмваре Где да нађем Величина (за Н66У)
акција Веб локација произвођача 25,1 МБ
ДД-ВРТ Подржани ДД-ВРТ рутери 7.46МБ (мега)
Парадајз (Схибби) Парадајз СхиббиРоутер Лист 11,7МБ (АИО - све у једном)
Сабаи ОС Веб локација Сабаи ГитХуб или Сабаи Тецхнологи 6.45МБ

2.2 Додаци

Са свим основним фирмваре-ом могуће је користити ПуТТи (или сличан) за инсталирање додатака на ваш рутер. Ово смо тестирали тако што смо инсталирали Трансмиссион (торрент клијент) на све три мреже. Било је лако за све њих, али за Сабаи морате променити ИП адресу рутера на 192.168.1.1 да би он могао да ради (или конфигурационе датотеке за пренос, али ово је мало теже). Водичи које смо користили били су овде за ДД-ВРТ и овде за Парадајз / Сабаи.

Ако планирате да се много играте са својим рутером, онда се топло препоручује да научите неке основне Линук команде, јер ће вам ово помоћи да схватите шта се тачно дешава.

3. Цене

Теоретски, сав је фирмвер бесплатан, али могуће је купити унапред трепнуте рутере у случају да немате рутер који желите да користите. Овде приказане цене су специфичне за Асус РТ-Н66У, али су сличне за различите рутере.

Акцијски фирмвер Ово је најјефтиније, јер нема додатних корака за спровођење. Можете или купити директно од произвођача или претражити Интернет по најјефтинијим ценама. Тренутно $ 179,99 на Амазону.
ДД-ВРТ Можете га сами инсталирати за куповину претходно прелистане путем ФласхРоутер-а за 249,95 УСД
Парадајз Можете га сами инсталирати за куповину претходно прелистане путем ФласхРоутер-а за 249,95 УСД
Сабаи ОС Можете га сами инсталирати или купити преко Сабаи Тецхнологи за 289,99 УСД са чиме добијате одличну напредну подршку и хардверску гаранцију у року од годину дана (у супротном 75 УСД и препоручујемо да је купите ако инсталирате сами).

Додуше, и ФласхРоутерс и Сабаи су мало скупљи у поређењу са акцијама, али код Сабаи-а ова цена укључује опсежну подршку и гаранције што је велико оправдање за цену..

4. Карактеристике

Сваки фирмвер има другачији изглед, осећај и навигацију па ћемо их у наставку погледати.

4.1 Естетика

Иако није пресудан фактор, естетика софтвера помаже вам да представите шта од софтвера можете очекивати. У доњој табели можете видети снимке почетне странице сваког фирмвера. Из ових слика можемо направити неколико закључака. Асусов фирмвер, са јасним дијаграмима и директним опцијама менија јасно указује да је намењен свакодневном кориснику. Исто се може рећи и за Сабаи, али једном када у својим напредним подешавањима добијете интерфејс веома сличан ДД-ВРТ / Томато који, иако може бити помало сметан, јасно показује колико се више рутер може користити..

Асус почетна страница Почетна страница ДД-ВРТ
Почетна страница Асус Фирмваре-а Почетна страница ДДВРТ фирмвер-а
Томато Хомапаге Почетна страница Сабаи Тецхнологи
Почетна страница фирмвареа за рајчице Почетна страница фирмвера Сабаи

4.2 Навигација

Горње слике такође приказују матичне меније дрвета за навигацију и помоћи ће вам да постигнете жељене поставке. Ове опције менија такође помажу да дају одређени показатељ колико можете постићи са својим рутером. Као што је већ споменуто, софтверски софтвер компаније Асус намењен је свакодневној особи, тако да је врло једноставан.

Највише волимо ДД-ВРТ навигацију јер изгледа да има највише смисла, а лако је пронаћи било која подешавања / наредбе за која можда не знате где се налази. Свидја нам се и то што је хоризонтална, а систем табла олакшава преглед кроз опције.

Сабаи и парадајз су у основи исти кад отворите Адванцед опције у Сабаи-у за ВПН који је приоритет за њега. Иако имају помало необичан изглед, он није претјерано компликован и на њега су се тек требали навикнути.

5. Убрзање брзине

Имамо интернетску везу од 30.0 / 3.0Мбпс коју све можемо да користимо, независно од фирмвера, када је наш ПЦ спојен на рутер који је заузврат повезан са модемом. Да бисмо тестирали ВиФи брзине, замислили смо и просечно домаћинство и усмјеривач поставили отприлике 10 метара од рачунара на другој страни дебелог бетонског зида. Одржавали смо све локације антене исте за тестове и уместо тога користили смо подешавање софтвера како бисмо видели колико можемо да побољшамо брзину везе.

5.1 Брзи ВиФи

Као што видимо из нижих брзина, сви фирмваре-и би могли задржати већину брзине, а основни фирмваре је мало заостао и Томато је имао најбоље перформансе. Такође, како се и очекивало, брзине на каналу од 5ГХз биле су брже, али наравно, и ово има мањи опсег.

акција ДД-ВРТ Парадајз Сабаи
2.4ГХз 29.5 / 3.0 29.6 / 3.0 30.0 / 3.0 29.6 / 3.0
5ГХз 29.9 / 3.0 30.0 / 3.0 30.0 / 3.0 30.0 / 3.0

5.2 Оптимизација брзине

Иако су резултати били прилично одлични, већ смо покушали да видимо можемо ли да избацимо мало више из система. То смо учинили на начине описане у доњој табели, као и побољшања која смо успели да постигнемо. Важно је да користите неку врсту ВиФи анализатора (има их доста, препоручујемо ово за Андроид, а фирмваре имају уграђене и неке).
Две важне напомене за побољшање перформанси независно од фирмвера који користите:
1. Канале од 5ГХз и 2,4ГХз увек држите одвојене коришћењем различитих ССИД-ова
2. Употријебите најмање загушене канале и користите намјенске н или а / ц канале ако сви ваши уређаји то подржавају

Концентрисали смо се на добијање најбоље пропусности за Интернет, међутим, ако сте забринути и за интерни проток када користите НАС, тада можете да користите алат попут ЛАН Спеед Тест (Лите). Нека подешавања која смо користили могу учинити ваш рутер нестабилним и смањити му век трајања, па промените само ако знате шта радите.

Акцијски фирмвер Нисмо могли много да учинимо, па смо само извршили горе поменуте две промене, као и испробавали различите ширине опсега канала. Нисмо били у могућности да добијемо никакво приметно побољшање од тога.
ДД-ВРТ Осим што смо променили канале, успели смо да оверклокујемо ЦПУ на 632МХз као и да повећамо ТКС Снагу на 150. Након тога успели смо да добијемо обе брзине бежичне везе до 30.0 / 3.0.
Парадајз Томато смо могли мало више оверклоковати на 663Мхз, а такође смо повећали и ТКС Повер на 150. Како је већ било до 30.0 / 3.0 нисмо приметили никакве промене (можете користити интерно тестирање као што је поменуто да сазнате) али приметили смо да је то помогло да се побољшају наше ВПН брзине.
Сабаи ОС Направили смо исте промене као и код парадајза и успели смо да постигнемо 30.0 / 3.0 на оба канала.

6. ВПН

Као и увек, овде у ПроПриваци-у најважнији фактор је употреба ВПН-а. Будући да је усмјеривач који користимо врло напредан, фирмваре дионица подржава и ОпенВПН и ППТП клијенте, али за већину усмјеривача то није случај и ту долази до велике предности прилагођених фирмвареа..

Не препоручујемо употребу ППТП-а јер је пун недостатака у безбедности и зато смо приликом тестирања размотрили само ОпенВПН.

6.1 ОпенВПН Подешавање

За тестирање смо користили ВипрВПН јер он пружа неке од најбржих брзина на тржишту, али ако још немате ВПН налог, препоручујемо вам да погледате око себе како бисте сазнали шта је најбоље за вас.

Предност ВипрВПН-а је што има веома једноставну .овпн датотеку, што значи да се може лако подесити на свим платформама. Међутим, већина компанија има сложене датотеке и нису биле сигурне како ће се управљачки софтвер са њима борити - знамо за чињеницу да добро функционишу на осталим платформама.

подешавање опенвпн ддврт

опенвпн сетуп усмјеривач рајчице

сабаи сетуп опенвпн

Акцијски фирмвер Подешавање везе било је прилично једноставно и захтевало је уплоад .овпн датотеке и уношење корисничког имена и лозинке. Међутим, имали смо неких мањих проблема са тим и морали смо да подесимо ДНС сервер који смо желели да користимо ручно.
ДД-ВРТ И за парадајз и за ДД-ВРТ постоје две главне различите методе подешавања, а онај који заиста користите зависи од тога који ваш провајдер преферира. Могуће је унијети све детаље у љуске наредби и покренути их на тај начин или можете поставити помоћу клијента који је добро конфигуриран.
Парадајз Подешавање парадајза је веома оптимизовано и омогућава већу флексибилност од оне која користи ДД-ВРТ. Такође има много бољи надзор од ДД-ВРТ.

  • Конфигурација клијентаСетуп Томато ОпенВПН 1
  • Мониторинг стања
    Томато ОпенВПН Сетуп 2
Сабаи ОС Сабаи има такозвани механизам за подешавање од 3 клика. Отпремите .овпн датотеку, уметнете своје име и лозинку и спремни сте за рад. Једноставно је као и подешавање залиха и мада не добијате исту количину праћења као код Томато би Схиббиит приказује успешну везу као и њену локацију.

  • Корак 1 - Увоз датотекеСабаи ОпенВПН Сетуп 1
  • Корак 2 - Уношење свих потребних променаСабаи ОпенВПН Сетуп 2

6.2 ВПН брзине

Прво смо тестирали везу помоћу Виндовс ВПН софтвера и спојили се на рутер преко Етхернета да бисмо добили основни број: постигли смо брзину од 28,3 / 2,7. Не изненађује, да ниска брзина и снага ЦПУ-а значи да се користи само маргина наше доступне брзине интернета..

На основу резултата можемо видети да је не изненађујуће да је софтверски софтвер најспорији. Следи треће место са ДД-ВРТ. Занимљиво је да су за обе ове фирмвере ВПН брзине на 5ГХз каналу биле спорије него на 2.4ГХз и нисмо баш сигурни зашто - ако знате, јавите нам.

Пошто је Сабаи напредна конструкција од парадајза, није изненађујуће да су њихове брзине биле врло блиске, а Сабаи је био нешто бржи.

акција ДД-ВРТ Парадајз Сабаи
Ожичено 11.7 / 2.7 10.8 / 2.9 12.9 / 2.9 13.4 / 2.9
2.4ГХз 8.5 / 2.7 10.2 / 2.9 10.5 / 2.8 10.5 / 2.9
5ГХз 6.1 / 2.7 9.5 / 2.8 11.0 / 2.9 11.6 / 2.9

6.3 ВПН коментари & Дискусија

Сабаи Тецхнологи тврди да има подешавање ВПН-а и користи оптимизовани систем. То показује кроз резултате, јер не само да имате једноставан поступак подешавања, већ и показујете да имате најбоље брзине. Уз то је посебност Сабаи-а названа „Гатеваис“ која је дефинитивно једна од њених најбољих карактеристика, а за остале нисмо могли пронаћи ништа слично. Гатеваис вам омогућавају да одлучите који уређаји који су повезани на рутер користе ВПН а који нису.

Као што заједница истиче, подешавање, брзина и надгледање ВПН веза нису само лакши на Томато-у, већ вам омогућавају да поставите 2 клијента како бисте лако могли да се мењате између различитих сервера / провајдера које волите да користите. ВПН клијент на акцији очигледно је трик, а ДД-ВРТ лежи у средини.

7. Подршка

Акцијски фирмвер Постоји много мешовитих мишљења о Асусовој подршци, али се углавном гледа као негативно. Нажалост, док смо покушавали да сазнамо о оптимизацији његове брзине или решавању проблема који смо имали са подешавањем ОпенВПН-а, имали смо врло негативне / бескорисне одговоре од њих и нисмо могли да нађемо добру солидну заједницу иза тога. (Мерлин, мало побољшани фирмваре са основним софтвером, међутим, чини се мало бољим на овој предњој страни).
ДД-ВРТ ДД-ВРТ несумњиво има највећу подршку у заједници. Иако вам може потрајати Гооглинг и претражити Вики форуме, прилично брзо ћете морати пронаћи одговор / решење за свој проблем. 99% проблема са ДД-ВРТ смо успели да решимо или бар откријемо зашто то не функционише.
Парадајз Заједница за Томато није сјајна као за ДД-ВРТ, али ту је и даље доста помоћи. Такође, пошто су обе ове фирмваре Линук верзије, у неким случајевима можете наћи решења на ДД-ВРТ форумима.
Сабаи ОС Изврсна карактеристика Сабаи-а, осим поменутих „Гатеваис-а“, је и врхунска техничка подршка. Иако им помало недостаје када су у питању врло напредне поставке, они могу решити већину проблема путем даљинске, карте или чак телефонске подршке. Такође можете користити форуме Томато јер ће вам такође пружити обиље помоћи у постизању ваших циљева. Као што је већ поменуто у ценама, ако желите даљинску или телефонску подршку, то кошта 75 долара годишње.

8. Закључак

Кориштење прилагођеног софтвера дефинитивно се исплати, поготово ако имате усмјеривач нижег дијела јер вам омогућава да постигнете пуно више перформанси и поставки. Акцијске залихе нису лоше, али обично су веома зачепљене, готово је немогуће постићи било какве сложене поставке..

Лично смо увек били велики фанови ДД-ВРТ-а због његове једноставне употребе и невероватне подршке у заједници. Међутим, након испробавања Томато-а дуже временско раздобље, дефинитивно могу уочити привлачност тога јер можете уштедети много времена тако што не морате бесконачно поновно покретати и побољшани надзор и ВПН перформансе које можете постићи. Избор између Томато и ДД-ВРТ је заиста лични избор и зависи од подручја рада које желите да оптимизирате, као и хардвера који имате на располагању. Међутим, ако само користите прилагођени фирмвер да мало појачате перформансе и омогућите неке додатне функције, ми бисмо препоручили ДД-ВРТ.

Иако Сабаи долази по неку цену да бисте га најбоље искористили, дефинитивно је вредно тога посебно ако имате мало искуства са коришћењем и подешавањем фирмвера прилагођеног рутера..

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me