Број од комерцијалне ВПН услуге пружају ВПН проширења за Цхроме, Фирефок сафари и друге популарне прегледаче. Ова проширења се могу користити било у комбинацији са ВПН софтвером или као самостални проки.

Шта је ВПН проширење?

ВПН проширење је додатак који пружају неки ВПН провајдери. Проширење за прегледач је једноставније и лагано прокси решење (обично хттп проки) које често користе људи који желе веће брзине везе од оних које пружа њихов примарни ВПН клијент.

Важно је схватити да ВПН екстензије не пружају пун ВПН тунел. Уместо тога, они су проки услуга заснована на претраживачу. Штавише, врста проки-ја које екстензија имплементира мења се од провајдера до провајдера.

Из овог разлога, важно је да се проверите са својим провајдером како бисте тачно сазнали какав проки пружа проширење. То може бити у распону од сигурне и шифроване (хттпс проки) до незаштићене проки везе (вредне само за подметање геолокацијама).

Које су предности ВПН екстензије?

Проширење ВПН прегледача је одлично за једноставно укључивање и искључивање када вам затреба. Проширења прегледача проки су најкориснија за брз приступ регионалним веб страницама када вам не смета да искључите ВПН клијент - или промените сервер на који сте тренутно повезани..


Када користите екстензију проки ВПН-а, можете остати повезани са ВПН сервером у САД-у (на пример), али променити проширење прегледача у Уједињено Краљевство (на пример) да бисте брзо приступили веб локацији у тој одређеној регији.

Различите врсте прокси екстензија

ХТТП Проки: ХТТП проки вам омогућава да се повежете на веб локацију која је географски ограничена. Не пружа шифровање и самим тим не пружа приватност вашег ИСП-а. Увек користите ову врсту прокија у комбинацији са ВПН-ом из разлога приватности и сигурности.

ХТТПС Проки: Ово је сигурно шифрирани облик горе наведеног ХТТП прокија. ДНС захтеви могу или не морају да се посредују преко ове врсте прокија. Увек се обратите свом добављачу ВПН-а да бисте утврдили да ли је сигуран и приватни.

ССЛ проки: Ово омогућава сигурну везу која дозвољава шифровање захтева за веб странице. ССЛ проки је у основи ХТТПС проки (види горе).

СОЦКС Проки: Проки СОЦКС5 је релативно нови протокол који омогућава потрошачима да поново пренесу шири избор података користећи ТЦП или УДП. То је проки који се може сигурно поставити кодирањем. ВПН проширења не пружају ову врсту проки-ја (али би у теорији могла). Ова врста проки-а је генерално додатак ВПН-а који се могу ручно подесити у БитТоррент клијентима и другим трећим апликацијама.

Проки Ектенсионс

Који је најбољи ВПН додатак?

Проширења ВПН пружају шифровање, као и могућности гео-споофинг-а. Међутим, чак и најбоља проки проширења не пружају исти ниво приватности и сигурности као цео ВПН клијент (осим ЕкпрессВПН).

Из тог разлога, боље је увек се придржавати пуног ВПН клијента за који сте платили (осим ако немате посебан разлог за коришћење додатка).

У целини, најсигурније је користити проширење прегледача у сарадњи са главним ВПН клијентом. То ће осигурати да профитирате од приватности и сигурности ВПН-а.

Ево наших пет препоручених ВПН-ова са екстензијама прегледача:

  • Виндсцрибе ВПН. Ово има сигурни ХТТПС проки са алатком за блокирање ВебРТЦ-а, а пружа и ДНС приступ.

  • ЕкпрессВПН. Ово проширење ВПН прегледача мора се користити и уз инсталирани ВПН клијент. Омогућава приступ потпуном ВПН клијенту путем прегледача и има могућности блокирања ВебРТЦ-а.

  • НордВПН. Ово је ХТТП проки са алатком за блокирање ВебРТЦ-а и блокатором огласа / црном листом злонамерних веб локација. Нажалост, овај проки је нешифриран и не проки ДНС захтева. Стога препоручујемо да је користите само у сарадњи са ВПН клијентом.

  • Туннелбеар ВПН. Ово је нешифрирано проширење ХТТП проки-а које се због приватности и сигурности мора користити с потпуним ВПН клијентом.

  • ПуреВПН. Ово је ХТТП проки који омогућава корисницима ПуреВПН-а да лакше приступе неким услугама стриминга. (ПуреВПН не обезбеђује увек приступ ББЦ иПлаиер-у само путем ВПН-а, али коришћење екстензије прегледача је могуће). Ово ВПН проширење не обезбеђује шифровање или проки ДНС захтева и зато се мора користити са потпуним ВПН клијентом за постизање приватности и сигурности.

ВЕБРТЦ

Прокси екстензије и грешка ВебРТЦ

Други разлог због којег многи ВПН-ови пружају проширење прегледача за Цхроме или Фирефок је због грешке у прегледачу која се зове ВебРТЦ. Грешка у ВебРТЦ-у може проузроковати цурење података при коришћењу ВПН клијента, а једини начин да се заустави таква врста пропуштања (која може процурити податке на ИСП и уништити приватност коју пружа ВПН) је онемогућавање ВебРТЦ-а у вашем прегледачу..

Онемогућавање ВебРТЦ-а у прегледачу може се извршити ручно, а на мрежи су доступни водичи за искључивање ВебРТЦ-а и у Цхроме-у и Фирефок-у. Међутим, још једноставнија метода је употреба проширења прегледача као што је Еаси ВебРТЦ блок за Цхроме.

ВПН провајдери су свесни да пропуштање ВебРТЦ-а може бити проблем, па управо из тог разлога неки пружају проширење за прегледач. Њихово проширење дизајнирано је да ради исти посао као и Еаси ВебРТЦ блок: Успешно заустављање свих пропуштања ВебРТЦ-а. НордВПН и ЕкпрессВПН су оба примера ВПН-а којима је блокирање ВебРТЦ доступно у проширењу прегледача.

Нажалост, многи потрошачи нису свјесни да цурење ВебРТЦ-а може бити проблем, а ВПН-ови ријетко довољно јасно дају до знања да је важно прикључити те цурења. Сматрамо да је прекид комуникације у делу ВПН провајдера.

Ако вам ВПН пружа екстензију за прегледач, вреди питати ВПН да ли је то проширење само проки услуга или има и могућности блокирања ВебРТЦ-а. Ако је то проширење за блокирање ВебРТЦ-а, требало би да га инсталирате да ваш ВПН не пропушта податке на ИСП.

Поред тога, препоручујемо да тестирате свој систем помоћу иплеак.нет. Ако откријете пропуштање ВебРТЦ-а, будите сигурни да укључите пропуштање или онемогућавањем ВебРТЦ-а у прегледачу (лакше) или инсталирањем проширења ВебРТЦ блокатора.

Најгора ВПН проширења

Најгоре ВПН екстензије су она која не пружају приватност и сигурност (прозирни проки и једноставни ХТТП прокији). Међутим, та проширења су превасходно дата да би помогли корисницима да заобиђу гео-ограничења (за приступ недоступним веб локацијама) а не због приватности.

Штавише, та проширења је могуће користити у комбинацији са потпуним ВПН клијентом. Увек проверите са својим ВПН-ом да бисте сазнали да ли је његово проширење шифровани ХТТПС проки (безбедан) - или ХТТП или прозирни проки (несигуран).

Поред тога, постоји неколико ВПН екстензија за које се зна да су несигурне и које треба избегавати:

  • ХолаВПН: Доказано је да ово проширење садржи злонамерни софтвер и излаже кориснике разним ризицима повезујући их директно са другим ХолаВПН корисницима. Такође је доказано да ХолаВПН продаје пропусну ширину корисника својој матичној компанији Луминати.

  • Штитник Хотспот: Ово проширење није тако опасно као ХолаВПН. Међутим, он прикупља неке податке (укључујући ИП адресе) од корисника у маркетиншке сврхе. Не препоручује се због приватности.

  • Беттернет: Ово бесплатно проширење прегледача је такође сумњиво. Беттернет је критикован због инсталирања библиотека за праћење на рачунаре људи. Такође је познато да прикупља податке о корисницима - укључујући ИП адресе - у маркетиншке сврхе.

Преглед

У целини, проширења ВПН прегледача су додатак који би требало сматрати засебним алатом за примарну ВПН услугу.

ВПН клијенти пружају потпуно шифриране ВПН тунеле који пружају сигурност приватности и подметање локације. Проки екстензије не пружају везу са ВПН сервером, већ пружају проки услугу (која може бити шифрована или некодификована у зависности од врсте проки-а коју имплементира одређени ВПН).

Важно је да схватите нивое приватности које пружа проширење вашег ВПН-а и, кад сте у недоумици, увек користите екстензију прегледача у комбинацији са потпуним ВПН-ом. Ово ће гарантовати висок ниво приватности података.

Кредитне слике: Оливиер Ле Моал / Схуттерстоцк.цом, Тасхатуванго / Схуттерстоцк.цом

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me