Шта је ВПН?

Виртуелна приватна мрежа или ВПН је део софтвера који мења вашу ИП адресу и шифрује сав ваш интернет саобраћај. Ово побољшава приватност на мрежи, безбедност и помаже корисницима да заобиђу цензуру на мрежи коју намећу влада, ИСП-ови или било које друге организације или особе које блокирају веб странице.


Предности употребе ВПН-а

Неколико је предности коришћења ВПН услуге, а то су:

 1. Спречава вашег Интернет провајдера (ИСП) да не види шта тражите на Интернету

  Ово га такође чини врло добрим у спречавању општег владиног надзора који врши НСА.

  Поред овога, веб странице не могу да виде ни вашу стварну ИП адресу, ни ко је ваш ИСП. Све што могу видети је ИП адреса ВПН сервера, која се обично дели између многих ВПН корисника ради даље заштите сваког појединог корисника.

  За разлику од даватеља интернетских услуга, угледни ВПН сервиси не воде евиденцију тих података за касније преузимање. Заиста, добар део приватних ВПН услуга оријентисаних на приватност иде даље, и такође има смисла брисања свих евиденција веза метаподатака који би могли неизравно да повезују купце са њиховим активностима на Интернету..

 2. Спрјечава веб странице да виде вашу ИП адресу

  Ваша Интернет адреса или ИП адреса је начин на који сте идентификовани на мрежи. Када користите ВПН, ова се замењује ИП адресом вашег ВПН провајдера, што отежава идентификацију веб локација.

  Ово иде дуг пут према заштити ваше приватности приликом претраживања Интернета. А оглашивачима такође отежава циљано оглашавање на вас.

 3. Пораз цензура

  ВПН вам омогућава да заобиђете цензуру, било да је то репресивни режим, било да су то ВиФи администратори на вашем факултету или у уреду..

  Спајањем на ВПН можете приступити блокираним веб локацијама једноставним повезивањем на ВПН сервер који се налази негде где садржај није цензурисан..

 4. Омогућује вам приступ стриминг сервисима као што је Нетфлик

  ВПН вам омогућава приступ страним сервисима за стриминг који су блокирани у вашој земљи - без обзира где се заиста налазите. Само се повежите на ВПН сервер у земљи, а што се тиче интернета, ви сте тамо!

  На пример, повезивањем на ВПН сервер у Сједињеним Америчким Државама можете да струји САД Нетфлик садржај. Америчка верзија услуге има више ТВ емисија и филмова него било који други каталог земаља Нетфлик. Можете користити и ВПН да деблокирате Иоутубе видео снимке, тако што ћете заобићи регионална ограничења претварајући се да сте у земљи у којој је видео доступан.

  Ако се повежете на ВПН сервер у Великој Британији, можете бесплатно да гледате ББЦ иПлаиер у иностранству.

 5. Штити вас од оба хакера

  Како знате да је ВиФи у вашој локалној кафани сигуран? Одговорите ... немате. Ово важи за бесплатни јавни ВиФи свуда. А коришћење несигурног ВиФи-а отворен је позив криминалним хакерима да украду ваше осетљиве податке.

  ВПН ће вас заштитити када користите све облике јавног ВиФи-а јер су ваши подаци сигурно шифровани.

 6. Штити вас када П2П бујица

  Када користите ВПН за бујицу, ваша стварна ИП адреса је заштићена од вршњака који преузимају исте бујице. Такође сакрива садржај онога што преузмете са свог даватеља интернетских услуга и згодан је за приступ блокираним веб локацијама.

  Када користите ВПН за бујицу, ваша стварна ИП адреса је заштићена од вршњака који преузимају исте бујице. Такође сакрива садржај онога што преузмете са свог даватеља интернетских услуга и згодан је за приступ блокираним веб локацијама.

Како се користи ВПН

Механика употребе ВПН-а је једноставна и без обзира на то коју платформу користите треба да иде овако:

 1. Пријавите се за ВПН план.
 2. Преузмите и инсталирајте софтвер. ВПН софтвер на десктоп рачунарима се често назива ВПН клијентом док се софтвер за мобилне уређаје назива ВПН апликација. У стварности су исте ствари и ми појмове третирамо наизменично.
 3. Покрените клијент или апликацију.
 4. Пријавите се на клијента или апликацију са подацима за пријаву које сте користили приликом куповине претплате.
 5. Многе ВПН апликације имају велико пријатељско дугме „Цоннецт“. Једноставно кликните или додирните да бисте се повезали са оближњим ВПН сервером који је одабрао ваш ВПН провајдер. Ово ће скоро сигурно пружити најбржу доступну ВПН везу. Ако желите да користите сервер у другој земљи, неки ВПН-ови имају мапу тако да једноставно можете да кликнете земљу на коју желите да се повежете на мапи. Ако ваш ВПН нема ово, кликните на дугме са менијем и ово ће вам приказати листу ВПН сервера које ВПН има.

Како функционише ВПН?

Када инсталирате и покренете ВПН апликацију, она се повезује на ВПН сервер који покреће ВПН провајдер. Сви подаци са вашег уређаја и ван њега сигурно су шифровани и усмерени кроз овај „ВПН тунел“.

Како функционише ВПН

ВПН сервер, дакле, делује као гатеваи између вас и интернета. Спречава ваш даватеља интернетских услуга да види шта сте добили на интернету и спречава веб странице на интернету да виде ко сте.

Ваш ИСП је још увек потребан да вас повеже са ВПН сервером, али пошто су сви подаци који пролазе кроз ВПН тунел до ВПН сервера шифрирани, он не може видети садржај ваших података.

Ово варљиво једноставно подешавање пружа пуно предности ...

ФАК о ВПН-у

Да ли ме ВПН чини анонимним?

Без обзира на то како се услуга рекламира, ВПН-ови пружају приватност, а не анонимност. То је углавном зато што ВПН сервер може видети све што ваш ИСП нормално може.

Међутим, за разлику од вашег даватеља интернетских услуга, добри ВПН-ови не бележе ове податке и зато пружају много веће нивое приватности него што их обично имате приликом сурфања Интернетом. Чак ће и ове информације почети да бележе информације ако се уруче позиви или издају обавезујући судски налог.

Ниједно ВПН особље неће ризиковати затвор због вас! Да ли то значи да су ВПН бескорисни за приватност? Нимало. Овакви правни потези су високо усмерени против појединаца који их занимају, па не представљају претњу приватности већине обичних ВПН корисника.

Међутим, људи овог света Едварда Сновдена, којима је потребан веома висок ниво истинске анонимности, требало би да користе Тор мрежу, а не ВПН-ове да би заштитили свој идентитет.

Како конфигурирати ВПН?

ВПН софтвер дизајниран је тако да је једноставан за употребу и требао би „само радити“ без потребе за додатном конфигурацијом. Назалост, то није увек тако. Ово је посебно тачно ако имате интернетску везу ИПв6, јер се многе ВПН апликације боре да правилно поступају са новим интернет стандардом. Зато је увек добра идеја да проверите да ли је ваш ВПН правилно подешен да вас штити онако како се претпоставља.

Шта је прекидач за убиство?

Захваљујући ћудљивости на Интернету, ВПН везе понекад не успеју. У уобичајеном току догађаја, када се то догоди, остаћете повезани на Интернет, али без заштите ВПН-а.

Прекидач за заштиту вас штити од тога спречавањем веза у ваш уређај и ван њега, осим ако је ВПН веза активна.

Да ли ће ВПН успорити мој интернет?

ВПН усмерава ваше податке додатном стопом на ВПН сервер, који мора потрошити обрађујући моћ шифрирања и дешифрирања података. Стога је неизбежно да ће употреба ВПН-а барем мало успорити интернетску везу.

Два највећа фактора који се играју су удаљеност до ВПН сервера и колико је учитан ВПН сервер. Ако се повежете са сервером у вашој близини који није преоптерећен, онда можете очекивати да ћете изгубити око 10 процената своје базне брзине интернета. Међутим, најбржи ВПН-ови много улажу у брзе сервере тако да не морате да се бавите спором интернетском везом..

Да ли ми треба ИСП ако користим ВПН?

да.

Даватељ интернетских услуга или Интернет провајдер пружа вашу интернетску везу и потребан је да вас повеже са ВПН сервером.

Могу ли користити ВПН на свим својим уређајима?

Сваки ВПН провајдер вам омогућава да инсталирате свој софтвер на онолико уређаја колико желите. Већина, међутим, ограничава колико уређаја можете истовремено да користите са једним налогом. Ми се односимо на број уређаја који вам ВПН омогућава да користите одједном као број "симултаних веза" које дозвољава.

ВПН мреже обично омогућавају око три до пет истовремених веза, мада тај број може значајно варирати.

Већина ВПН услуга нуди иОС ВПН апликације, као и ВПН за кориснике Андроид-а, међутим, можда ће бити тешко пронаћи подршку за мање популарне мобилне оперативне системе. Када су у питању рачунарски клијенти, већина ВПН услуга подржава кориснике оперативног система Виндовс и Мац, али Линук ВПН клијенте може бити теже пронаћи.

Могу ли добити бесплатан ВПН?

Дуго времена је то био нешто од труизма: „ако не платите производ, онда сте производ.“ У најбољем случају могли бисте користити врло ограничену бесплатну услугу која је била нешто више од укуса за плаћени- за услугу коју би заправо желели да користе.

Ова ситуација се променила у последњих неколико година, а сада постоји најмање пар бесплатних ВПН услуга које су заправо прилично добре. Иако су чак и оне ограничене на различите начине, у поређењу са више премиум услуга. Открили смо да су јефтине ВПН услуге међу најбољима на тржишту. ВПН-ови са најтраженијим значајкама могу се наћи за мање од 2 долара месечно.

Да ли ме ВПН чини безбедним?

Укратко, да.

ВПН ће вас учинити сигурним од:

 • Јавни ВиФи хакери
 • Ваш ИСП
 • Масовни надзор државе
 • Комерцијални ВиФи оператери који продају навике прегледавања ради профита
 • Носиоци ауторских права
 • Компаније за оглашавање и аналитичке компаније које складиште ваше податке како би вас циљале помоћу огласа (ако се користе у комбинацији са додацима за прегледач против праћења).
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me