Добродошли у овај водич на проки серверима. Водићемо вас кроз све што требате знати о проки-има и проки серверима.

Шта је проки сервер?

Проки сервер (или „проки“) је рачунар који седи између вашег рачунара и шире мреже. Ова „шира мрежа“ је обично интернет.

Дакле, проки сервер делује као посредник између вашег рачунара и интернета.

Како функционира проки?

Проки ће сакрити вашу Интернет Протоцол (ИП) адресу од било кога на Интернету. Веб локација ће видети ИП адресу проки сервера, уместо стварне ИП адресе.


Појавићете се да приступите интернету с било којег мјеста гдје се проки сервер физички налази. Ако се посредник налази у другој земљи у којој сте, појавит ће се да приступите интернету из те земље.

Недостаци проки сервера:

 • Ко год покреће проки, моћи ће да надгледа сав ваш нешифровани интернет саобраћај. Имајте на уму да већина сигурних веб локација штити вашу везу користећи ХТТПС. Ово укључује банке, услуге е-поште и интернетске продавнице. Као и код вашег провајдера интернетских услуга (ИСП), када се повежете на ХТТПС веб локацију, проки власник може видети да приступате веб локацији. Међутим, не може да знате на шта наилазите на тој локацији.
 • Власник проки ће такође знати вашу стварну ИП адресу.

Многи (али не сви) проки послужују енкрипцијом. То значи да ће шифрирати промет између вас и сервера.

 • Када користите шифрирани проки, ваш интернетски провајдер не може видјети шта имате на интернету.
 • ИСП обично сарађују са државним надзором. Стога, шифрирани проки-и могу бити ефикасни у спречавању дебелог и нециљаног надзора државе.
 • Власник проки-а ће и даље моћи да надгледа промет када није повезан са ХТТПС веб локацијама, јер је проки сервер који шифрира и дешифрује саобраћај који улази и излази из њега.
 • Морате да верујете свом проки провајдеру

И виртуалне приватне мреже (ВПН-ови) и Тор мрежа специфични су примери шифрираних проки-ја.

Јавни и бесплатни проки сервери

Јавни проки је проки сервер који неко бесплатно нуди широкој јавности. Теоретски, њима обично управљају добронамерни добровољци. Алтернативно познати као бесплатни или отворени проки сервери, јавни проксији долазе у нешифрираним (ХТТП), шифрованим (ХТТПС) и Соцкет Сецуре (СОЦКС, који могу или не морају бити шифровани) укусима.

Најзначајнија предност јавних пуномоћника је, наравно, та што они не коштају новац за коришћење. Чињеница да можете слободно прелазити између проки-ја који се налазе широм света, такође има користи од приватности. Међутим:

 • Могу бити врло нестабилни и редовно ићи ван мреже без претходне најаве.
 • Такође имају тенденцију да се врло споро.
 • Немате разлога да верујете проки оператеру који може преснимавати сав интернет саобраћај који се не повезује на ХТТПС веб локацију или услугу.
 • Много проки сервера управљају криминалци. Заиста, израчунато је да готово 70% бесплатних проки-а није безбедно!
 • Поред прескакања нешифрираног веб саобраћаја, скоро 40% бесплатних проки-а активно вара ваше податке док пролазе кроз њих. 18% је криво за убацивање ХТМЛ-а у статичке прегледане веб странице (огласи), док 20,6% уводе ЈаваСцрипт.
 • Са друге стране, проки власник може упасти у проблеме због било каквих нелегалних активности које обављате! То је зато што изгледа као да та активност долази са њиховог сервера.

Топло не препоручујем употребу бесплатних јавних проки-а. Ако то апсолутно морате, повежите се само са веб локацијама и услугама помоћу ХТТПС-а. Никада не користите јавни проки који забрањује употребу ХТТПС-а. Једини могући разлог за то је то што може да прескаче или омета ваш веб саобраћај.

Заиста ... само немој! Имајте на уму да слични проблеми муче бесплатан ВПН.

Бесплатна листа проки сервера

За разлику од неких других веб локација, нећемо препоручити ниједан бесплатни проки сервер јер једноставно нема разлога да им верујемо.

Ако желите да користите јавни прокси, Гоогле ће вам пружити обиље бесплатних листа проки сервера.

Приватни проки сервер

Појединци или компаније могу покренути своје приватне проки сервере за личну употребу или за коришћење свог особља. Израз "приватни проки", међутим, односи се и на комерцијалне посреднике који нуде коришћење својих сервера (и) уз плаћање. ВПН-ови су далеко најчешћи облик приватног комерцијалног прокија.

Приватни проки и ВПН услуге су много бржи

Приватни проки и ВПН сервиси обично су много бржи и поузданији од бесплатних проки-ја. Чињеница да су то предузећа, а не случајни појединци, такође их чини познатом количином која се може сматрати одговорном.

Заиста, многе компаније за ВПН изградиле су страшну репутацију због своје посвећености безбедности и приватности. Имајући то у виду, неопходно је водити рачуна о одабиру угледне ВПН услуге.

Исти савет важи за све комерцијалне прокси услуге, али захваљујући популарности ВПН-а, други облици комерцијалних прокси услуга представљају прилично мало и неистражено тржиште. Ниједан сервис само за које су познати проки-и није ми изградио репутацију или је добио готово исто толико надзора као ВПН компаније са великим именом.

Вриједно је напоменути да неке ВПН компаније нуде и конвенционалније ХТТП / ХТТПС или СОЦКС проки сервере.

Врсте проки сервера

ХТТП Проки

ХТТП је стандардни протокол који се користи за повезивање елемената светске мреже. Важно је да везе са ХТТП серверима нису шифроване.

Са позитивне стране, ниједно шифровање не значи знатно смањене рачунске режијске трошкове. То значи да ХТТП проки могу лако прихватити више веза без озбиљног утицаја на брзину интернета за кориснике. Међутим, имајте на уму да ће физичка удаљеност коју подаци морају прећи утицати на ваше брзине интернета.

ХТТП проки тумачи мрежни саобраћај. То му омогућава да ради високе ствари са саобраћајем. Као што је претрага кеша меморије да бисте видјели може ли послужити одговор без одласка на одредиште. Или погледајте конзултацију са црном списком да бисте видели је ли дозвољена УРЛ адреса.

Подразумевано, ХТТП проксији су „слепи“ за саобраћај протокола контроле преноса (ТЦП) и једноставно ће га игнорисати. То их чини одличним за приступ нешифрираним ХТТП веб страницама, али мало друго.

ХТТП проки можете управљати ТЦП прометом ако се користи метода ХТТП ЦОННЕЦТ, али његова употреба у потпуности зависи од власника прокија. Пошто ХТТП протокол не може интерпретирати ТЦП саобраћај, сав ТЦП саобраћај се једноставно прослеђује. То даје ХТТП прокије који користе ЦОННЕЦТ велику флексибилност СОЦКС прокија.

Морате да конфигуришете сваки софтверски клијент да се повеже на проки. Исто важи и за ХТТПС и СОЦКС прокије.

ХТТПС Проки

ХТТПС означава ХТТП Сецуре (или ХТТП преко ССЛ / ТЛС). Користиће га било која веб локација која треба да осигура комуникацију корисника. Када се повежете на ХТТПС проки, он ће шифровати све податке између вас и сервера.

ХТТПС користи ТЦП порт 443, тако да сви ХТТПС прокији морају да користе ХТТП ЦОННЕЦТ методу за успостављање ТЦП везе.

СОЦКС Проки

Соцкет Сецуре (СОЦКС) проки послује на нижем нивоу од ХТТП проки-ја. Не покушавају да протумаче веб саобраћај, већ само прослеђују све захтеве које приме. То их чини много свестранијима од обичних ХТТП проки-ја.

Проки послужитељи СОЦКС могу управљати свим врстама интернетског промета, укључујући ПОП3 и СМТП за е-пошту, Интернет Релаи Цхат (ИРЦ) и протокол за пријенос датотека (ФТП) за пријенос датотека на веб странице. Такође могу да управљају бујицом, због чега се проки СОЦКС понекад називају и „торрент проки“.

СОЦКС сервери могу да обраде више саобраћаја од ХТТП сервера, али као резултат постају спорији

Због ове флексибилности, СОЦКС сервери обрадјују много већи обим промета од ХТТП сервера. То значи да су проки послужитељи СОЦКС знатно спорији од уобичајених проки сервера.

СОЦКС5 је најновија верзија СОЦКС протокола и додаје разне методе аутентификације. Ово је корисно за комерцијалне провајдере који желе да ограниче приступ својим проки серверима само купцима.

СОЦКС протокол у потпуности подржава ХТТПС, а уобичајено је да проки СОЦКС шифрирају промет на овај начин. Једна од страна је да СОЦКС проки везе нису добро подржане од стране софтверских клијената као ХТТП проки везе..

За више информација о коришћењу ВПН-а при бујици, погледајте наше најбоље ВПН-ове за водич за бујице.

Веб проки

Веб проксији вам омогућавају да се повежете на проки сервер из прозора прегледача. Овај проки сервер може бити или ХТТП или ХТТПС проки. Веб проки директори су обично бесплатни и имају предност што вам није потребно да преузимате и инсталирате било који додатни софтвер или конфигуришете поставке прегледача. Због тога су веома једноставни за употребу.

Међутим, многи бесплатни проки сајтови се финансирају користећи обимно оглашавање. Веб проки послужитељи су такође лоши у руковању компликованим изгледима веб страница и обично се обрушавају приликом сусрета са стварима као што су Фласх, Јава и ЈаваСцрипт скрипте (мада то није нужно лоше!). ВПН провајдер Хиде.ме такође нуди бесплатни веб прокси.

Проследи проки

Осим обратних проки-а (види доле), сви проки-и о којима се говори у овом чланку технички се називају посредни проки-и.

Они сједе између вашег рачунара и шире мреже, што обично значи интернет. У овом подешавању повезујете се са проки сервером који вас затим повезује на Интернет.

Реверсе Проки

Као што му име каже, обрнути проки чини готово супротно од стандардног проки проки-а. Лежи између интернета и много мање групе сервера.

Типично постављање био би обрнути проки који делује као гатеваи између интернета и корпоративне локалне мреже (ЛАН). Да бисте приступили ресурсима на ЛАН мрежи, прво бисте морали да се повежете на обрнути проки.

Поред тога што дјелује као гатеваи, повратни проки може заштитити цијелу мрежу користећи ХТТПС. Такође може да извршава балансирање оптерећења, кеширање садржаја, компресију података и друге задатке корисне за ЛАН мреже у предузећима.

Транспарент Проки

Прозирни проки послужитељи су такозвани јер не захтијевају никакву конфигурацију са ваше стране. Често ни не знате да га користите.

Прозирни проксији имају много добрих користи. На пример, филтрирање садржаја у библиотекама или аутентификација корисника јавног ВиФи. Она страница за пријаву коју видите у прегледачу када повежете лаптоп са ВиФи-јем у Старбуцкс-у? То је транспарентни проки пуномоћ.

Веб странице често користе обрнуте прозирне прокије како би се заштитили од ДДоС напада. Међутим, прозирни пуномоћници могу бити бол. Ако се не примене добро, могу се појавити проблеми са кеширањем и аутентификацијом.

Прегледници такође могу открити проки сервер и утврдити да он представља безбедносни ризик. У том случају могу одбити све везе путем проки сервера.

Иако потенцијално јако нервира, постоји добар разлог да то прегледачи учине. Употреба прозирних проки-ја је класичан облик напада Ман-ин-тхе-Миддле (МитМ). У тим случајевима нападач преусмерава ваш саобраћај без вашег знања на злонамерни сервер који га потом може пресрести.

У горњем примеру библиотеке споменуо сам „филтрирање садржаја“ у добром контексту. Али постоји још једна реч за то - цензура. ИСП-ови, на пример, могу да користе транспарентне прокије за филтрирање садржаја на политичким, друштвеним и верским основама.

Имајте на уму да употреба ВПН-а, шифрованог проки-ја или само повезивање на ХТТПС веб страницу спречава прозирни проки да прескаче ваш веб саобраћај или филтрира садржај.

Можете да користите ВПН, шифровани проки или ХТТПС веб страницу да спречите да вам прозирни проки прегледава.

Само да би доказали да живот никада није једноставан, проки листе често оцењују сервере на основу нивоа анонимности. О томе ћу детаљно расправљати нешто касније, али проки-и који пружају врло мало „анонимности“ су оцењени као транспарентни проксији.

Стамбени пуномоћници

Резиденцијални проки је проки сервер којим управља провајдер интернетских услуга (ИСП), а не центар података. То има следеће предности:

 • ИП је "прави" ИП, тако да никад неће бити на црној листи по вољи Нетфлика, јер је у власништву дата центра познатог да изнајмљује ИП-ове за ВПН или проки употребу. ИП-ове датацентра понекад се сматрају „сјеновитим“, јер крију стварни ИП корисника. Резиденцијални ИП-ови су, према свим намерама и сврха, стварни ИП-ови.

 • Указује на праву физичку адресу. Само није твоја стварна физичка адреса. Што је сјајно ако се озбиљно позабавите географском подметањем локације.

Стамбени ИП-ови се могу делити или ексклузивно. Они су релативно нов производ на тржишту, иако компаније попут Лумината помажу у њиховој популаризацији. Као и код свих проки послужитеља, колико је приватни проки заступник зависи од добављача.

Мрежа Тор

Тор мрежа је бесплатна и има за циљ да корисницима пружи истинску анонимност. То се чини усмјеравањем свих интернетских веза кроз најмање три случајна чвора. Ови „чворови“ су заправо само волонтерски проки сервери.

Подаци се поново шифрирају више пута - сваки пут када прођу кроз чвор. Сваки чвор је свјестан само ИП адресе „испред“ и ИП адресе чвора „иза“.

То би требало да значи да ни у једном тренутку нико не може знати цео пут између вашег рачунара и веб локације на коју покушавате да се повежете. Главни недостатак је то што се Тор мрежа веома споро користи.

УРЛ проки-ја

УРЛ проки-а уопште није проки (сервер)! То је веб адреса (УРЛ) која се прослеђује на другу адресу. Најчешћа употреба проки УРЛ-ова је избегавање цензурних блокова.

Проки вс ВПН

Као што је раније примећено, ВПН сервери су специјализовани облик прокија. Примарне разлике између ВПН-а и редовних проки послужитеља су:

 • ВПН-ови раде на нивоу система, а не на бази апликације. Стога је потребно само једном конфигурирати.
 • Користе разне протоколе шифрирања, који су обично врло јаки.

Опћенито, ВПН везе су сигурније и лакше их је конфигурирати од уобичајених проки веза. То комерцијалне ВПН услуге чини популарнијим од комерцијалних проки услуга. То је заузврат омогућило неким ВПН услугама да успоставе веома добру репутацију.

Како се користи проки

Приватни проки сервиси (укључујући ВПН) пружиће вам све детаље потребне за повезивање са њиховим серверима. Често испоручују врло детаљне водиче за подешавање.

Осим ВПН-ова, морате засебно конфигурирати сваки програм (или апликацију) који користите за повезивање с проки сервером. Да бисте се повезали са проки-ом, потребна вам је његова ИП адреса (адреса проки сервера) и број порта. Можда ће вам требати и корисничко име и лозинка ако је потребна аутентификација.

Процјењује се да на интернету постоји „стотине хиљада“ јавних проки послужитеља. Да бисте га пронашли, само упишите у свој претраживач „бесплатне прокије“, „јавне проки сервере“, „отварање проки листе“ (или сличне). Добри примери су овде и овде.

Да бисте конфигурисали проки сервер у Фирефоку, идите на Опције -> Генерал -> Мрежна подешавања -> Подешавања. Изаберите „Ручна прокси конфигурација:“ и унесите ИП адресу и број порта на серверу.

Искључите лоцалхост, 127.0.0.1 (подразумевана поставка) ако желите да приступите ресурсима локалне мреже, као што су штампачи и НАС уређаји, непрофиксирани. Детаљи конфигурације овисе о појединачном софтверу, али надамо се да ћете добити идеју.

Нивои анонимности за проки-е

Многе проки листе категоризирају проки на основу нивоа „анонимности“ коју пружају. Само да будемо јасни, ове оцене се односе на оно што веб локације и други интернет ресурси виде када користите проки.

Власник проки-ја тачно зна ко сте са ваше ИП адресе и може надгледати ваш интернет промет који није ХТТПС. Стога никада нисте „анонимни“. Стога би било боље ове оцјене описати као оцјене приватности. Долазе на три нивоа, при чему ниво 1 пружа највиши степен приватности.

Транспарентни проксији (ниво 3)

Збуњујуће именовани транспарентни пуниоци прослеђују много информација о вама било којој веб локацији коју посетите. Они, дакле, не пружају готово никакву приватност и првенствено се користе за кеширање (због чега се често називају проширивањем кеширања).

Технички гледано, прозирни проки (у овом контексту) сакриће вашу стварну ИП адресу, али само врло површно. Ваша стварна ИП адреса и даље се појављује у заглављу захтјева који се шаље на веб страницу и зато је врло лако сазнати.

Анонимни прокси (ниво 2)

Такозвани анонимни проксији пружају много већи ниво приватности. Они сакривају вашу ИП адресу са било којег веб сајта који посећујете, али не крију да користите проки сервер.

Заиста, анонимни сервери се обично идентификују као проки сервери тако што на сваки захтев странице додају заглавља „ФОРВАРДЕД“.

Елите Прокиес (Ниво 1)

Познати и као проки проки са високом анонимношћу, елитни проки службеници неће само сакрити вашу ИП адресу, већ такође неће упозорити веб локацију (или неки други Интернет ресурс) да се захтеви постављају путем проки.

Веб локација ће, наравно, и даље знати ИП адресу проки сервера. Елитни сервери најчешће су најпопуларнија врста отвореног сервера, што такође значи да могу бити најспорији.

Ексклузивност проки-а

Комерцијални проки провајдери понекад категоризирају проки на основу ексклузивности. Што је ексклузивни прокси експонат, то ће више коштати.

 • Намјенски / ексклузивни проки - имате проки све за себе. Имати наменски проки обично значи и да имате статичку ИП адресу. Намјенски проки послужитељи ће вјероватно пружити боље перформансе од оних који се дијеле с другима и корисни су за избјегавање ИП блокова попут оних које је наметнуо Нетфлик. Са друге стране, они су мање „анонимни“, јер је та ИП адреса само ваша.
 • Полу дељени проки - обично значи да делите прокси са три друге особе.
 • Општи проки - исто као и бесплатни проки који свако може да користи - тако да ћете по свему судећи делити тај проки са многим другим људима.

Закључак

Проксији су веома популарни и могу бити корисни. Међутим, отворени проректори обично су спори и нестабилни. Такође су опасне за употребу. Комерцијални ХТТП / ХТТПС и СОЦКС проки услуге пружају много више задовољство и много су сигурнији за употребу.

Ипак, постоји разлог зашто ови нису толико популарни као ВПН услуге. За сличну цену месечно, ВПН услуге је лакше конфигурисати, заштитити целокупну интернетску везу и обично користити јаче шифровање. Многе (али никако све) такође су постале снажне репутације као поуздане компаније које ће заштитити вашу приватност.

Препоруке

Теоретски би било могуће препоручити неке комерцијалне посреднике, али то не можемо без прегледа великог броја услуга у понуди.

То ћемо можда заобићи у неком тренутку у будућности, али тренутно немамо разлога да препоручујемо једну проки услугу преко друге.

Оно што ми знамо, међутим, су ВПН-ови! И као што сам расправљао у овом чланку, ВПН-ови су готово увек бољи од проки-ја!

 1. НордВПН - Велики бренд са веома добром вредношћу и повољном ценом
 2. ВПНАреа
 3. ибВПН
 4. ПриватеВПН - Један од најјефтинијих ВПН-а тамо, али и даље добра услуга
 5. ЕкпрессВПН - Најбржи ВПН који тестирамо, деблокира све, са невероватном услугом свуда
Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me