Као што ће знати сваки читалац наше веб странице, ми смо велики обожаваоци свих ствари отвореног кода. Иако је далеко од чаробног метка, чињеница да је отворени код бесплатно доступан другима да их прегледају и извршавају, пружа најбољу (и једину) заштиту која је на располагању против њега и садржи злонамерни код, НСА у позадини или ко зна шта још. Са друге стране, са власничким кодом затвореног кода, апсолутно нема начина да се утврди шта садржи.

Стога се своди на питање поверења у укључену компанију. Нешто што је овај пост-Сновден свет показало време и опет је веома глупа ствар.

Отворени изворни ВПН клијент

Упркос оштрој конкуренцији ИКЕв2, ОпенВПН остаје једини сигурни ВПН протокол тестиран у биткама.

Генерички отворени извори ОпенВПН клијената сада су доступни на свим главним платформама. Стога је врло мало разлога за разматрање било чега другог.

Ови ВПН клијенти отвореног кода могу да користе стандардне ОпенВПН конфигурационе датотеке ВПН провајдера за повезивање преко ОпенВПН. Чак и ако провајдер експлицитно не подржава ОпенВПН на тој платформи.


"Службене" ФОСС вилице ОпенВПН-а на главним платформама су:

  • Виндовс хр+ - ОпенВПН
  • мацОС - Туннелблицк
  • Андроид - ОпенВПН за Андроид
  • иОС - ОпенВПН Цоннецт
  • Линук - нетворк-манагер-ОпенВПН

Уграђени фирмвер отвореног кода ДД-ВРТ и Томато рутер такође има ОпенВПН клијенте.

Опен соурце ОпенВПН клијенти захтевају да се конфигурационе датотеке преузму с ВПН провајдера и увезе у клијент. Стога су за постављање нешто сложенији од прилагођених ВПН клијената.

Срећом, на располагању је много детаљних водича како да се то уради, а потребна је минимална техничка стручност.

Важнији проблем је што иако ови клијенти углавном раде врло добро, немају додатне функције. Додатне функције, звона и звиждаљке које су обично доступне у прилагођеном ВПН софтверу.

Софтетхер ВПН

Друга алтернатива ОпенВПН-у је СофтЕтхер. СофтЕтхер је такође бесплатан опен соурце, цросс-платформа, ВПН клијент и сервер са више протокола. Међутим, мање је позната и мање је тестирана на рањивости. Ако желите да га покренете, у ствари можете да користите бесплатну ВПН услугу коју су и они развили - ВПНГате.

Прилагођени ВПН клијент

Скоро сви ВПН провајдери радо ће испоручивати упутства и конфигурационе датотеке потребне за подешавање своје услуге користећи генеричке 'стоцк' клијенте ОпенВПН, али многи од њих пружају и своје прилагођене клијенте.

Обично су то само омоти преко залиха отвореног кода ОпенВПН кода, иако неки клијенти заснивају на СофтЕтхер коду, који је слично опен соурце.

Поред тога што га је лако подесити, јер су потребне конфигурацијске датотеке већ у клијенту. Многи провајдери такође додају додатне функције, од којих је већина (али не све) врло корисна. Четири највредније карактеристике које се налазе у прилагођеним ВПН клијентима су.

ВПН прекидач

Ово осигурава да је ваша интернетска веза увијек сигурна. Као што име сугерира, он убија ваш Интернет ако падне ваша ВПН веза. Неки прекидачи за уништавање ВПН-а још су суптилнији и радиће на бази апликације. Ово је фантастично за осигуравање да ваш БитТоррент клијент никада не преузме када не користите ВПН.

Доступна су и друга решења у стилу килл-Свитцх-а, али имати ову функционалност уграђену у ВПН клијент врло је корисно.

ДНС заштита од цурења

Теоретски, ваш ВПН провајдер треба да обрађује све ДНС захтеве када је повезан преко ВПН-а. Нажалост, понекад или рачунар или његови сервери могу погрешно да изврше захтев. Тиме ће ваш ИСП то поднијети - ово је цурење ДНС-а.

Можете да учините разне ствари да спречите цурење ДНС-а, али имати ову функцију уграђену у клијента дефинитивно је бонус.

Подесиво шифровање

Ако добављач ВПН нуди променљиве нивое шифрирања, конфигурирање помоћу СтоцкВ ОпенВПН значи ручно уређивање конфигурацијских датотека. Очигледно је лакше имати могућност у прилагођеном клијенту. Иако се поставља питање зашто провајдер не користи максимално шифровање подразумевано.

Промјена поставки шифрирања такође подиже ваш профил на Интернету. Стога, ако користите ову опцију, тада бисте требали одабрати поставку и држати је.

Прилагођени вс Опен Соурце ВПН клијенти Рекап

У случају ВПН клијената, наш лични поглед донекле иде у супротност с нашом уобичајеном бијесном подршком за опен соурце. Ствар је у томе: ваш ВПН провајдер ионако има пун приступ вашем интернет саобраћају.

Шифровани тунел траје само између рачунара и ВПН сервера. Стога, ваш ВПН провајдер може видети све што уђе и напусти тунел на његовом крају.

Стога се чини помало сувишним бринути се за клијента, јер у свако доба полажете потпуно поверење у свог провајдера! Због тога је од суштинске важности користити провајдера за кога верујете да не води евиденцију своје активности. Дневници које не може предати ако не постоје.

Надамо се да ће ОпенВПН развојна заједница једног дана изградити функције попут прекидача за убијање и заштите од цурења ДНС-а код клијената са дионицама. Међутим, до тада сматрамо да прилагођени клијенти заправо нуде корисне функције које вриједи користити.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me