Доњи део интернета - познат као Даркнет или Блацкнет - део је интернета који не котирају на уобичајеним претраживачима. Мрачном вебу можете приступити анонимно. Људи су тако слободни да учествују у кривичним делима са релативно малом шансом да буду ухваћени. Резултат тога је да је Даркнет место где се могу наћи илегалне дроге и услуге - и још горе.даркнет


Како ради Даркнет?

Тамне веб локације можете пронаћи на даркнетима: прекривајуће мреже којима можете приступити само са одређеним софтвером као што је Тор. У ствари, Даркнет је само мали део Деепвеб-а - много веће и углавном безопасно тело интернет садржаја које индексирају претраживачи.

Исти људи приступају Деепвеб-у како би искористили анонимност коју је пружио Тор. Тор, који је познат и као усмјеривач лука, омогућава вам да сакријете своју праву локацију на начин који пружа анонимност и приватност. Чим се повежете с Тором, ваши се веб подаци аутоматски тунелирају кроз бројне „излазне чворове“ (случајни рачунари широм света).

тор

Начин на који Тор функционира готово је немогуће рећи ко је или где интернетски корисник. Шифрирање које пружа Тор такође чува податке заштићене од знатижељних очију. То чини Тор корисним за људе који живе у опасним политичким режимима, за новинаре или за друге рањиве групе којима је потребна приватност.

Иако има легитимну употребу, анонимност коју нуди софтвер попут Тор-а значи да Даркнет ствара савршено окружење за злочин. Из овог разлога, Даркнет није место за слабовидна срца.

У ствари, снажно позивамо све људе да буду опрезни уколико се икада одлуче приступити тамном вебу. Можете наићи на садржај који је увредљив, узнемирујући, злочиначки и просто гадан.

Пут свиле и њени наследници

Можда је најпознатији део Мрачног сплета био Пут свиле. Силк Роад је био оригинално тржиште Деепвеб-а - еквивалент еБаи-а за криминалце. На путу свиле људи су куповали и продавали илегалне производе као што су дрога, оружје, малвер и илегалне услуге (попут ангажовања хитмера).битцоин

Сајт је креирао "Дреад Пирате Робертс" под псеудонимом Росс Улбрицхт. Улбрицхт се обогатио од Пута свиле. У свом врхунцу, зарађивао му је око 20 000 долара дневно у Битцоин провизијама. Верује се да је сакупио богатство од око четири милиона долара када га је 2015. године ухватио ФБИ.

алфабаи

Текући проблем

Упркос крајњем неуспеху Силк Роад-а и затварању Улбрицхта, Дарк Веб и даље је жариште криминалних тржишта. Недавно су затворена још два позната тржишта - Алпхабаи и Ханса.

Покушаји власти да убију ове илегалне тржнице, међутим, углавном су узалудни. Више веб локација брзо се појављује како би се попунио вакуум створен губитком других, а потрошачи и продавци једноставно прелазе и постављају радњу која продаје своје илегалне робе на другом месту.

Тренутно су Дреам Маркет, Силк Роад 3, Црипто Маркет и Рамп на врху ланца прехране. Међутим, као што видите, постоје буквално десетине ових врста илегалних Даркнет продавница. Нелегална инфраструктура омогућена је употребом децентрализованих крипто валута (и блоцкцхаин технологије).

Битцоин, најпознатију од ових валута, потрошачи најчешће користе да би платили куповину у Деепвеб-у. Ово им омогућава да купују без употребе стварног имена, банке, кредитне картице или ПаиПал-а.

Будућност Даркнета

Даркнет је мистериозно и забрињавајуће место. За полицију је то бич. Међутим, чини се да су крипто валуте ту да остану. Надаље, начин постојања Дееп Веба заправо значи да га заправо и не може искључити.

За незаконите програмере на тржишту, Улбрицхтов пример (ухваћен је јер није следио своје важне безбедносне протоколе) је стални подсетник да би се обезбедило што више пажње. То значи да су проклизавања мање вјероватна, што отежава хватање криминалаца који користе Дееп Веб.будућност даркнета

Рекавши то, Еуропол, ФБИ - и разне друге обавештајне агенције - доказали су да је, упркос анонимности коју Тор и Даркнет пружају, уз довољно напоран рад могуће затворити илегална тржишта и послати своје водитеље у затвор.

Власти обично хватају криминалце стрпљењем и чекајући да ти вође направе грешке. Међутим, у једном тренутку криминалци морају уновчити своје битцоине за ФИАТ валуте. Управо у овом тренутку власти могу добити важно вођство.

Што се Тор-а тиче, за сада је технологија сигурна. Међутим, могуће је да ће једног дана владине обавештајне агенције попут НСА и ГЦХК пронаћи начин за пробијање система.

Да се ​​то икада догодило, доста људи би несумњиво упадало у озбиљне проблеме. Међутим, део Интернета који није котирао на Интернету (Дееп Веб) и даље би био ту, и вероватно ће бити само питање времена када ће се појавити нека новија верзија Тора.

Директор ФБИ-ја Андрев Мццабе склон је сагласности да ће илегална трговина и даље радити, упркос повременим гашењима тржишта Даркнет:

„Наши критичари ће рећи да смо затворили једно место и појавила се друга локација. А можда су у праву. Али то је природа криминалног дела. То никада не нестаје, стално се морате држати тога, и морате користити сваки алат у кутији са алатима. "

Мишљења су писца сопствена.

Кредитна слика наслова: Ј0хнТВ / Схуттерстоцк.цом

Кредити за слике: Адриан Тодаи / Схуттерстоцк.цом, Схуттер_М / Схуттерстоцк.цом

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me