Пи-холе је софтвер за филтрирање ДНС-а који блокира ДНС захтеве мрежним оглашивачима и компанијама које прате. Обично се користи за обезбеђивање блокатора огласа и заштите од праћења за све уређаје повезане на кућну мрежу.


Пи-холе ће се срећно покретати на готово сваком Линук систему, али као што му име каже, веома је лаган за ресурсе и добро делује на уређајима ниског нивоа, попут Распберри Пи (било који модел). Заиста, чак ће радити и на ултралакој Распберри Пи Зеро В!

Како ради Пи-отвор?

Систем имена домена (ДНС) у основи је само телефонски именик за целокупни Интернет који мапира веб адресе УРЛ у ИП адресе које рачунари користе за идентификацију веб локација. Пи-холе налази се између ваше мреже и ДНС сервера, филтрирајући ДНС упите за ИП адресе за које се зна да припадају оглашивачима и аналитичким компанијама.

Рупа у Пи-у, дакле, смањује број приказаних огласа, помаже у спречавању праћења навика прегледавања ради рекламирања и може побољшати време учитавања страница, јер блокира све оне апликације које су гладне података да се учитају на веб страницама које посећујете.

Ако сте икада користили адблоцкер попут уБлоцк Оригин или Адблоцк Плус, онда знате договор. Предност Пи-холе-а је беспрекорна заштита на свим уређајима повезаним на вашу мрежу без потребе за инсталирањем било каквог додатног софтвера.

Цене

Софтвер Пи-холе је 100% бесплатан и отвореног кода. Не кошта ни пени.

Међутим, од вас се охрабрује да донирате за пројекат како би покрили трошкове и наградили рад волонтера који развијају и одржавају Пи-холе. Донације можете извршити путем ПаиПала или избора крипто валута. Такође се предлаже низ алтернативних начина за подршку пројекту.

Ако купујете нови хардвер за пројекат, тада основни уређај Распберри Пи кошта 35 УСД, коме ћете такође требати (најмање) да додате СД картицу за инсталирање ОС-а и ВиФи везу или етхернет кабл да бисте обезбедили интернетска веза.

Ако немате резервни дисплеј, тастатуру и миш, можете да убаците ССЛ у свој Распберри Пи са готово било ког другог уређаја који је повезан са Интернетом (што је нешто што ускоро планирамо да покријемо у водичу).

Распберри Пи Зеро В долази по ниско ниској цени од 10 долара, али нема на складишту у време писања овог чланка. Ако планирате да покренете комбиновани Пи-холе и ПиВПН, у сваком случају, можда ћете желети машину за пчеларе. Нисмо га ставили кроз његове тестове, али се наводи да 4ГБ верзија новог Распберри Пи 4 Модел Б пружа импресиван прасак за долар.

Међутим, само за Пи-отвор, стари Распберри Пи из Ген 1, за кога можда лежи да скупља прашину, посао ће обавити сасвим у реду. А ако сте тип особе која има стари хардвер за рачунаре, требате бити у могућности да спојите безглави Линук кутију са минималним финансијским трошковима.

Карактеристике

 • Отвореног кода
 • бесплатно
 • Блокира огласе
 • Блокира трагаче
 • Бијеле листе, црне листе и замјенске знакове
 • Надзорна плоча веб интерфејса (опционо)
 • Ради за све повезане уређаје
 • Високо прилагодљив

Приватност и сигурност

Надлежност

Пи-холе је бесплатни софтвер отвореног кода који покрећете на сопственој машини, тако да надлежност заправо није проблем.

Важно је, додуше, схватити (а супротно неким збуњујућим описима које смо прочитали на Интернету), да Пи-холе не делује као потпуни ДНС сервер. Његова једина намера је филтрирање одабраних ДНС упита, а не решавање самих ДНС упита, којима и даље рукује ДНС услуга треће стране..

Стога је важно одабрати ДНС услугу која вреднује вашу приватност. Имајте на уму да је могуће покренути сопствени ДНС сервер, што је изван обима овог упутства, али можда ћемо вам показати како да поставите у будућности.

Техничка сигурност

Пи-холе подразумевано не нуди никакву техничку сигурност. Приступ рупи за Пи-у не би требао бити главни проблем јер га могу користити само уређаји повезани на вашу локалну мрежу (који би и сам требао бити сигуран).

Већи проблем је што ДНС упити послани из Пи-рупе на ДНС резолуцију нису шифровани и може их видети ваш Интернет провајдер (ИСП). Могуће је, међутим, поставити Пи-холе за коришћење ДНС-овер-ХТТПС да би се решио овај проблем. То је изван оквира овог упутства, али више информација је доступно овде.

За додатну сигурност, плус могућност приступа могућностима ДНС филтрирања ваше Пи-рупе било где на Интернету, можете да је ВПН унесете у њу. Али, опет, такво превазилази опсег овог прегледа и водича.

Подршка

Опсежна документација, укључујући добар ФАК, доступна је на страници дискурса Пи-холе. Страница Дискусија такође садржи живахни форум заједнице у коме можете затражити помоћ. Алтернативно, постоји подреддит за Пи-холе и званични Твиттер феед.

Како поставити Пи-рупу на Распберри Пи

Пи-холе можете инсталирати помоћу Доцкер-а, али одлучили смо се за аутоматско инсталирање у једном кораку.

 1. Укључите Распберри Пи и отворите Терминал (или ССЛ у њега) и унесите: цурл -сСЛ хттпс://инсталл.пи-холе.нет | басхТхисвиллрунтхеПи-холе аутоматизовани инсталатер. Од овог тренутка инсталирање Пи-рупе заиста је ствар само праћења чаробњака. С обзиром на количину информација која вам се баца, нећемо приказивати сваки екран приказан током процеса (којих има много), већ ћемо се концентрисати на све важне одлуке које требате донијети.

 2. Да бисте приступили вашем Пи-холе серверу са Интернета, потребна му је статичка ИП адреса. У овом кораку одлучите који мрежни интерфејс ћете користити за повезивање са вашим Пи.

  Изнад горе видимо опције за наше Пи Етхернет, ВиФи и ОпенВПН интерфејсе. О стварном кориштеном статичком ИП-у одлучује се касније у поступку подешавања (види корак 7).

 3. Пи-холе филтрира ДНС захтеве, али их не решава сам. За ово ће вам требати употреба ДНС услуге треће стране. Погледајте нашу листу ДНС услуга усмерених на приватност за препоручене резолуције.

 4. Пи-холе филтрира садржај користећи спискове блокова - спискове ИП адреса које ће блокирати. Након додавања можете додавати и брисати листе пописа (поред листа са списковима и црних листа појединачних домена), али да бисте започели, Пи-холе предлаже неке популарне и уважене листе за блокирање јавних домена током инсталације.

  Сретни смо што их користимо!

 5. Сматрамо да је следећи екран помало "неразуман", јер не можемо помислити да нема разлога зашто бисте желели да блокирате ИПв4, а не ИПв6 (или обрнуто). Дакле, ако сте у недоумици, држите се подразумеваног подешавања блокирања обе врсте ИП-ова.

  Чак и ако ваша веза и / или уређај не подржава ИПв6 (врло вероватно), нема штете у блокирању злонамерних ИПв6 домена, у сваком случају!

 6. У кораку 2, изабрали сте који мрежни интерфејс ће користити Пи-холе. Сада је време да се одлучите за статички ИП. Можете одабрати сопствену, али најједноставније је само да користите своју постојећу ИП адресу.

  Претпостављамо да желите да инсталирате веб интерфејс и веб сервер. Ако то учините, наставите прескакати кроз меније све док не погодите...

 7. Режим приватности. Да ли желите да евидентирате упите? И изаберите режим приватности за ФТЛ (Фастер Тхан Лигхт - демон отвореног кода који се користио за послуживање статистика на веб конзоли)?

 8. Ако планирате да искористите Пи-рупу само за себе, можда би могли све да евидентирате. На тај начин вам могу помоћи да решите проблеме и пружите занимљив увид у своје интернетско понашање и домене који би вас пратили.

  Ако ће други користити рупу за Пи (на пример породицу, особље / раднике или купце), тада морате добро размислити о етици познавања њихових навика прегледавања и колико података треба да задржите. Или, заиста, то чак и желите да знате!

  Погледајте у наставку потпуну листу онога што сваки ниво приватности крије од администратора Пи-холе (тј. Ви). Чак и ако користите Пи-холе да бисте заштитили децу од неприкладног материјала на Интернету, топло препоручујемо опрез око праћења онога што они добију на мрежи.

  И то је то! Ваша Пи-рупа је сада постављена и покренут ће се аутоматски кад год је ваш Распберри Пи (или други конфигурисан уређај укључен). Запишите адресу и лозинку за Админ веб страницу.

Сада можете да искључите све екране, тастатуре и слично и уређај сместите негде ван места на коме ће тихо обавити свој посао тако што вас неће сачувати од огласа док сурфате интернетом!

Користећи Пи-отвор

 1. Најједноставнији начин употребе Пи-рупе је да поставите усмјеривач тако да сви уређаји који се на њега повежу искористе његове могућности филтрирања у ДНС-у. Већина модерних рутера омогућава вам да одредите ДНС сервер који користе у својим ДХЦП / ДНС поставкама.

  Само будите сигурни да сте поставили само један ДНС унос (онај вашег Пи-рупе, као што је претходно конфигурисано) и промените ЛАН подешавања, а не ВАН подешавања.

  Ако ваш рутер не подржава промену ДНС сервера, Пи-холе има уграђени ДХЦП сервер који можете уместо њега користити. Ово се може омогућити на веб конзоли одласком на Подешавања -> Картица ДХЦП -> Подешавања ДХЦП-а -> „Омогућен је ДХЦП сервер.“

  Као што каже упозорење, за ово је неопходно да онемогућите ДХЦП сервер рутера на његовој Админ страници. Ако имате фантастични рутер, као што је један који покреће фирмвер ОпенВРТ, ДД-ВРТ или Томато, неке напредне функције су доступне уз мало додатног подешавања

 2. Сваки уређај можете да конфигуришете засебно тако да Пи-отвор користи као ДНС сервер. Погледајте Потпуни водич за промену поставки ДНС-а за потпуни преглед овог дела. Само користите ДНС подешавања која сте навели током подешавања изнад.

Управљајте својом Пи-рупом помоћу веб интерфејса

Могуће је управљати Пи-рупом преко командне линије. Али када је реч о дивном ГУИ интерфејсу, зашто бисте то урадили?

Основну статистику може видети свако ко је повезан на вашу ЛАН мрежу, али потпуна слава статистике, плус администраторска контрола, доступни су само када унесете исправну лозинку.

Доступан је смијешан број статистика, укључујући колико је ДНС упита постављено, колико их је блокирано, која врста упита је била, како су на њих одговарали, горње домене које су дозвољене, топ домене које су биле блокиране и још много тога.

Веб конзола пружа прелепо ГУИ сучеље за приступ разним записима (зависно од нивоа приватности који сте поставили приликом постављања Пи-рупе), доменима са листама и црним листама, надгледањем ЛАН мреже, подешавањем поставки Пи-рупе и још много тога.

Последње мисли

Бесплатан софтвер са отвореним кодом који ради на хардверу од 35 УСД (или мање) и пружаће високо ефикасну, транспарентну и потпуно прилагодљиву заштиту од адблоцкер-а, трацкер-а и (ограничене) софтвера за све уређаје повезане на вашу мрежу? Да хвала!

Све док вас идеја лепљења једне командне линије на Терминал не уклони, постављање Пи-рупе је врло једноставно - само следите упутства и крените са подразумеваним вредностима! Након што је постављена, веб конзола чини управљање радошћу.

Нема буквално ничега што нам се не свиђа у овом невероватном софтверу.

Слика Стеве Раубенстине из Пикабаја

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me