ОпенВПН Цоннецт је генеричка ОпенВПН апликација за иОС, Андроид, Виндовс и мацОС која се може користити са било којом ВПН услугом која подржава ОпенВПН протокол.

Овај преглед чини део низа чланака који испитују главне генеричке ОпенВПН апликације на свакој главној платформи - остале су ОпенВПН ГУИ за Виндовс, Туннелблицк за мацОС и ОпенВПН за Андроид.

ОпенВПН Цоннецт препознатљив је по томе што је једина ОпенВПН опција доступна иПхоне и иПад корисницима. За разлику од других апликација прегледаних у овој серији, ОпенВПН Цоннецт није опен соурце. То је, међутим, званична апликација компаније ОпенВПН Инц., која развија ОпенВПН протокол отвореног кода.

Цена

Апликација ОпенВПН Цоннецт је бесплатна, иако мобилне верзије садрже везу до ВПН услуге са приватним тунелом коју користи ОпенВПН Инц.

Наравно, ОпенВПН Цоннецт је само апликација, тако да ћете се морати пријавити за ВПН услугу која обично кошта неколико долара месечно.


Функције ОпенВПН Цоннецт

  • Потпуна заштита од цурења ДНС-а (и ИПв4 и ИПв6)
  • Потпуна ИПв6 усмјеравање
  • Бешавни тунел (само за мобилне уређаје)
  • Подршка за проки
  • Директна компатибилност са ОпенВПН Аццесс сервером

Као и код свих генеричких ОпенВПН клијената, једноставне измене конфигурационе датотеке ОпенВПН (.овпн) омогућавају висок ниво прилагођавања (ако то подржава ваш провајдер). Већина таквих измена је подржана, мада постоји мали списак оних који нису доступни.

Не можемо да нађемо никакву потврду, али сматрамо фер да претпоставимо да ОпенВПН Цоннецт увек користи најновију верзију ОпенВПН протокола.

Приступ серверу

ОпенВПН Цоннецт олакшава повезивање на подешавање ВПН сервера помоћу софтвера ОпенВПН Аццесс Сервер. Ова функционалност није фокус овог прегледа, али је покривена у нашем водичу о томе како креирати свој ВПН сервер.

Бешавни тунел (само за мобилне апликације)

Према документацији, ова значајка чини „најбољи напор да се тунел одржава активним током паузе, наставка и поновног повезивања.“ То „може смањити учесталост пропуштања пакета тако што ће тунел стално бити укључен док се ручно не искључи“.

Дакле, функционише на више начина као прекидач за искључивање, али не чини се да је тако робустан као прави прекидач за уништавање.

Вреди напоменути да новија верзија Андроида (Ноугат 7+) укључује стварни прекидач који ради са било којом ВПН апликацијом (укључујући ОпенВПН Цоннецт).

Приватност и сигурност

ОпенВПН Инц. је компанија са седиштем у САД, а ОпенВПН Цоннецт је апликација затвореног кода.

Пре тога смо тврдили да је опен соурце битан мање него обично када је реч о прилагођеним ВПН апликацијама, јер ВПН провајдер може видети све што радите на мрежи, у сваком случају. Али ОпенВПН Цоннецт је генеричка апликација која би се у теорији могла користити за шпијунирање ваше интернет активности без обзира на то који је ВПН провајдер конфигурисан да користи..

Чињеница да га је развио исти тим који развија ОпенВПН протокол, тамо највернији ВПН протокол, говори у прилог. Међутим, не можете се одвојити од чињенице да све што знамо о НСА сугерира да се компромитује алат о приватности попут ОпенВПН Цоннецт-а може бити високо на његовој листи обавеза.

За кориснике који нису иОС, топло препоручујемо коришћење алтернатива са отвореним кодом.

ОпенВПН на иОС-у

Апплеове строге смернице за програмере за иОС (и ограничења лиценцирања) у основи забрањују употребу ОпенВПН-а у иОС-у. Из тог разлога ниједна прилагођена иОС ВПН апликација за коју знамо да не користи ОпенВПН протокол.

Или другачије речено, једини начин да се ОпенВПН користи на иОС уређају је помоћу ОпенВПН Цоннецт. Како је ова апликација избегла ограничења која спречавају преко ВПН апликација да користе ОпенВПН, немамо појма, али то је случај.

ДНС цури

Открили смо да нема ИПв4 ДНС пропуштања на било којој платформи. Наша интернетска веза тренутно не подржава ИПв6, па нисмо били у могућности да тестирамо ИПв6 перформансе.

ОпенВПН Цоннецт ипак подржава потпуну Пв6 усмјеравање, па бисмо били изненађени ако је на било који начин процурио ИПв6 адресе. Треба напоменути да апликација укључује опцију за рутирање ВПН веза само преко ИПв4. У врло мало вероватном случају да сте доживели цурење ИПв6 или ИПв6 ДНС, избором ове опције готово сигурно би се решио проблем.

ВебРТЦ РТЦ пропушта

У иОС-у, чињеница да Сафари, Цхроме и Фирефок, који не подржавају ВебРТЦ, поставља питање да ли ОпенВПН Цоннецт за иОС спречава пропуштања ВебРТЦ-а.

Нисмо открили никакво пропуштање ВебРТЦ-а на другим платформама, мада ниједна заштита заснована на апликацијама никада неће бити толико снажна као решење засновано на прегледачу..

Лакоћа коришћења

Мобилне апликације можете преузети директно из Апп Сторе-а или Плаи Сторе-а, а апликације Виндовс и мацОС са званичне веб локације ОпенВПН. Апликације раде са било којим валидним ОпенВПН конфигурационим датотекама или директно са ОпенВПН приступним сервером имате ИП адресу и детаље о пријави за.

Ако користите ВПН услугу, ваш провајдер ће вам доставити потребне .овпн датотеке.

иОС

Захваљујући иОС-у који је иОС, отварање стандардног ОпенВПН профила (.овпн датотека) у ОпенВПН Цоннецт може бити мало више укључено него на осталим платформама.

Увези профил

Иако није одмах очигледно, Сафари ће понудити отварање преузетих .овпн датотека у ОпенВПН Цоннецт (једном инсталираним). Што олакшава живот.

.овпн датотеке у опенвпн

Апликација пружа неколико прилично лепих статистика везе након повезивања.

статистика везе

ОпенВПН Цоннецт додаци за иОС-ове уграђене ВПН функционалности. Једном постављено, подразумевани профил може бити омогућен преко иОС-ове табле поставки икона „ВПН“ приказује се на траци са обавештењима која када је ВПН веза активна.

Трака са обавештењима која приказује ВПН је повезана

Осим бежичног тунела, већина опција подешавања је прилично техничка, попут минималне верзије ТЛС-а (до ТЛС 1.2) и да ли се користе ОпенВПН УДП или ТЦП.

Ове параметре већ треба да дефинише ваш ВПН провајдер у својим .овпн конфигурационим датотекама, и стога су искључиво за кориснике рол сервера Приступни сервер.

Андроид

Апликација за Андроид је готово идентична браћи иОС-а, осим што је захваљујући Андроид конвенционалнијем датотечном систему лакши увоз .овпн конфигурационих датотека (нпр. Из мапе за преузимање или УСБ преносом).

Десктоп

Поред разлика у погледу површинских оперативних система, клијенти за Виндовс и мацОС су идентични. Није изненађујуће да подсећају на ОпенВПН ГУИ.

ВПН на рачунарима Мац и Виндовс

Они су једноставне апликације без функција за разговор, али раде сасвим у реду.

Последње мисли

Да смо Едвард Сновден онда не бисмо користили апликацију затвореног кода коју је развила америчка компанија да бисмо заштитили нашу приватност. Како то није случај, погодности и безбедносне предности могућности коришћења ОпенВПН-а на иОС уређају надмашују ове проблеме. Као такав, ОпенВПН Цоннецт је добра апликација која добро ради свој посао. Ово није изненађујуће јер га је развио сам ОпенВПН Инц.!

Ипак, ми бисмо радије да видимо робуснији прекидач него бешавни тунел. Нема сумње да су добри технички разлози зашто их не постоји, али ипак. Дно црта за кориснике иОС-а који желе ОпенВПН функционалност је да је ОпенВПН Цоннецт и даље најбоља опција.

Међутим, не можемо помислити да нема разлога зашто би корисници на рачунару без приступа послужитељу или Андроид требало да га одаберу надмоћнијим могућностима отвореног кода.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me