ВПН је мрежна претплатничка услуга која је дизајнирана да корисницима омогући већу дигиталну приватност. То се чини на два начина - прикривањем локације корисника (ИП адресе) и безбедним шифровањем свих њихових података.


Карта надлежности ВПН-а

Многи људи не схватају да тамо где ВПН провајдер има седиште може имати огроман утицај на ниво приватности који пружалац услуге заиста може да понуди. Најбоље јурисдикције за ВПН провајдере су локације на којима влада не спроводи обавезно чување података. Поред тога, много је сигурније да се ВПН налази у земљи која има снажне законе о заштити података.

Иако постоји велики број локација за које се сматра да су „најбоље за заснивање ВПН-а“ (а о њима ћемо расправљати касније), заправо је боље започети гледањем места на којима је најгоре за ВПН. То је зато што разумевање онога што је лоше у тим местима баца много светлости на то зашто су одређена места боља.

 • Нације са 5 ОЧИ. Фиве Еиес (ФВЕИ) је споразум о надзору између САД-а, Велике Британије, Канаде, Аустралије и Новог Зеланда. Свих пет земаља потписале су мултилатерални УКУСА споразум, уговор о заједничкој сарадњи у обавештајној обавештајној служби. То је најопсежнији савез шпијунаже на свету. Такође забрињавајуће, већина ФВЕИ држава има бар одређени ниво обавезног чувања података, потјернице - па чак и наредбе за гаговање - који омогућавају обавјештајним агенцијама да ставе техничке фирме (попут ВПН-ова) под притисак да предају записнике о својим корисницима..

 • Нације са 9 ОЧИ. Ово је проширење ФВЕИ-а које додаје Француску, Данску, Холандију и Норвешку у споразум о сигналима обавештајних података. Иако се додатне четири нације са 9 очију не сматрају проблематичним као ФВЕИ, оне се могу сматрати снажно усклађенима са инвазивним праксама других народа.

 • 14-ОЧИ нације. Ово је треће и последње продужење уговора о надзору ФВЕИ. Додаје Белгију, Немачку, Италију, Шпанију и Шведску на списак земаља на које треба посматрати сумњу када је у питању приватност података.

 • Европска унија. Земље које су чланице Европске уније понекад се сматрају мање повољним за приватност. Ово је нарочито тачно ако земља примењује директиву ЕУ о ДРД из 2006. године (која сада постоји, али је у већини земаља ЕУ локална законска регулатива) против добављача ВПН-а. Државе чланице ЕУ које имају блиске везе са 14 нација ока, највероватније сарађују са ФВЕИ-ом и готово све обављају неки ниво прикривеног надзора. Упркос томе, постоје неке земље ЕУ за које се зна да надмашују остале када је реч о приватности (више о томе касније).

 • Земље са обавезним законима о чувању података. Закони о обавезном чувању података присиљавају даватеље интернетских услуга (а понекад и друге технолошке фирме) да чувају детаљне евиденције целокупног промета који пролазе кроз њихове сервере. Многе државе ЕУ имају обавезне законе о чувању података који се директно односе на ВПН-ове као и ИСП-ове.

 • Потјернице и наређења. Земље без обавезног закона о чувању података који се односе директно на ВПН (попут САД-а) често спроводе „наређења на грег“. Налог за гаговање спречава предузеће да открије јавности да је почело да води евиденције у име владе. Чак и ВПН са нула-записима може бити угрожен у нацији са налогима и наредбама за наметање, а претплатници никада неће знати.

Која су најбоља права за ВПН?

Од свих познатих јурисдикција на којима су засновани ВПН-ови, постоји неколико који се истичу као „најбољи“. Ове локације се сматрају бољим за ВПН-ове из било којег од неколико разлога:

 • Бољи закони о приватности

 • Мање веза са западним владама и ФВЕИ / 14-ЕИЕС

 • Мање економски способни да новац посвете надзору великих размера

Ево листе наших омиљених јурисдикција, са разлозима због којих се они углавном преферирају:

 • Хонг Конг. И поред близине Кине и историјских веза са Великом Британијом, Хонг Конг сада профитира од економске и политичке независности. Такође има јаке законе о приватности због којих је одлична локација за основање ВПН-а.

 • Румунија. Иако је чланица ЕУ, Румунија није земља са 14 ока. Не примењује обавезно чување података или ДРД ЕУ (за ИСП или ВПН). То га чини једном од ретких европских локација за које се сматра да су сигурне за ВПН фирме.

 • Бугарска. Ово је још једна земља која не спроводи законе о обавезном чувању података или ДРД ЕУ против технолошких фирми (укључујући ВПН). Бугарска такође остаје изван уговора 14-ЕИЕС.

 • Сингапур. Иако има много цензуре, Сингапур је капиталистичка Мека која се генерално сматра технолошким рајем. Има јаке законе о приватности података који штите и податке предузећа и појединаца. То је добро место за оснивање ВПН фирме, јер влада тежи да међународне технолошке фирме оставе саме.

 • Панама. Ова држава нема обавезне законе о чувању података, због чега се верује да су добри за приватност. Међутим, његове снажне политичке везе са САД-ом могле би омогућити да на њега изврши притисак америчке владе. Боље од ФВЕИ-а или земље са 14 ОЧИ.

 • Британска Девичанска острва. БВИ уређује своје унутрашње послове и нема законе о обавезном чувању података. Међутим, пошто је под надлежношћу и суверенитетом владе у Великој Британији, чини се разумним претпоставити да би Велика Британија могла извршити притисак на владу и компаније БВИ. Дакле (и ово је нешто нагађање, будући да је правна ситуација врло мутна) сматра се да је седиште у БВИ-ју сигурније него да је засновано у нацији са 14 ОЧИ.

 • Холандија. Ова се држава традиционално сматра јаком због приватности података. Многе фирме оријентисане на приватност имају се у овој земљи, укључујући почетну страницу, претраживач усмерен на приватност који је подржао Едвард Сновден. Нажалост, Холандија покушава да донесе нове законе о масовном надзору. За сада остаје у удубљености након референдума који је одбацио нове инвазивне политике. Члан 14-ОЧИ.

 • Шведска. Иако Шведска има законе о обавезном чувању података, ДРД се никада не примењује против ВПН-ова. Због тога је Шведска једна од ретких земаља за коју се сматра да је сигурна за ВПН. Међутим, он врши надзор и члан је 14-ЕИЕС-а.

Закључак

Приликом одабира ВПН провајдера важно је узети у обзир где је тај ВПН заснован. Ако је ВПН базиран у земљи ФВЕИ, 9-ЕИЕС или 14-ЕИЕС, тада је од суштинске важности да има ВПН политику нулте евиденције. Међутим, чак ни то можда није довољно да бисте заштитили своје податке - посебно ако та земља такође спроводи налоге и налоге за издавање налога. Све у свему, требало би да се држите подаље од ВПН-а у 5, 9 и 14-ЕИЕ земљама ако цените приватност, јер је могуће да су их угрожене од стране обавештајних агенција.

На крају дана, све се своди на ваш модел претњи. Ако вам је потребан ВПН који штити ваше податке од вашег даватеља интернетских услуга и локалног мрежног администратора или да вас штити на јавном ВиФи - можда вам то не би представљало велику забринутост где је ВПН базиран.

У овом смо водичу истакли нека места за која се сматра да су идеална за ВПН. Међутим, вреди запамтити да ће појединачни ВПН сервери широм света бити под јурисдикцијом њихове физичке локације.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me