Виндовс није сигуран или приватни оперативни систем. Дјеломично је то зато што је Виндовс најпопуларнији оперативни систем за десктоп рачунаре на свијету, па је то био главни циљ хакера и дјелитеља злонамјерног софтвера. Такође, немојмо заборавити да је Мицрософт такође била прва компанија (донекле) која је сарађивала са НСА-иним ПРИСМ програмом за масовни надзор.


У овом водичу смо навели 3 најбоље алтернативе оперативног система Виндовс и детаљније објаснили питања приватности око Виндовс оперативног система.

Виндовс оперативни систем

Мицрософт такође сакупља масу телеметрије са вашег система, без обзира да ли вам се свиђа или не.

Најбоље алтернативе за Виндовс

Испод смо навели најбоље алтернативе оперативном систему Виндовс. Детаљно смо описали предности употребе сваке Виндовс алтернативе на шта треба обратити пажњу ако планирате да користите ове оперативне системе.

1. Линук

Линук је бесплатни и отворени изворни оперативни систем који може учинити све што Виндовс може. Али за разлику од Виндовс-а, Линук је сам по себи сигуран и изграђен је на уму о приватности. Многи „водећи“ Виндовс програми доступни су и за Линук, а тамо где их нема, обично постоји добра алтернатива за Линук отвореног кода.

Ако желите да задржите постојећи хардвер за рачунар и само промените свој ОС, онда је Линук у великој мери једина опција. Линук драјвери (било званични или незванични) доступни су за најпопуларнији хардвер за рачунаре, мада је могуће да ћете морати да замените компоненту или две ради компатибилности.

Вриједно је напоменути да је Линук много мање интензиван од ресурса од Виндовса, што значи да добро функционише на старијим и слабо дефинисаним машинама.

Линук долази у збуњујућим разним укусима, познатим као "дистрос", од којих сваки има своје снаге и слабости. Многи су дизајнирани за врло специфичан случај употребе, док се други углавном усредоточују на приватност.

Верзије Линука о којима расправљамо у овом чланку не дају приоритет приватности изван оквира, јер тражимо више ОС који реплицира широку општу функционалност оперативног система Виндовс.

Може бити тешко научити како користити Линук

Колико год волимо Линук, не можемо се одвојити од чињенице да он има много стрмију кривуљу учења од Виндовс-а.

Дистрос као што су Убунту и Минт направили су велики напредак у побољшању прилагођавања Линуку, али чак и ако је то потребно, нећете проћи дуго прије него што будете морали да унесете тајне текстуалне команде у наредбену линију Терминал.

На мрежи је доступна велика помоћ од ентузијастичне Линук обожаватеље, али оклевамо да је препоручимо онима који више воле тамо. Са друге стране, ако је приватност ваша главна мотивација за одустајање од Виндовс-а, онда је Линук једини алтернативни оперативни систем за који је мање или више загарантовано да вас не шпијунира..

Играње на Линук ОС-у

С обзиром на релативно малу корисничку базу, постоји изненађујући број игара које су пренесене на Линук (углавном на Убунту). Заиста, Стеам чак има и наменски Линук портал. Поред тога, Линук игре каталог је многоструко мањи од Виндовс каталога.

Многи Линук играчи, чак и напорни фанатици отвореног кода, стога се одлучују за двоструко покретање система Виндовс за играње игара. Импликације приватности употребе Виндовс-а ублажавају се чињеницом да многи такви играчи користе Виндовс само за играње игара и пребацивање назад на Линук за све остале задатке.

Ливе ЦД, Ливе ДВД и Ливе УСБ Дистрос

Једна од најбољих функција Линука је боотабле Ливе ЦД, Ливе ДВД и Ливе УСБ дистрос. Оне вам омогућавају да покрећете већину верзија Линука директно из извора за покретање медија без потребе да их трајно инсталирате.

Неки дистрибутери усмерени на приватност, као што су ТАИЛС, замишљени су да се икада покрећу само као Ливе ЦД-и који не остављају трајан траг на рачунару. За оперативне оперативне системе Виндовс замените подешавање дистрибутера за редовно коришћење.

Ливе ЦД-ови (итд.) Ипак вам омогућавају да испробате различите верзије Линук-а пре него што одлучите коју ћете више вољети. Такође су одличан начин да се провере проблеми са компатибилношћу возача и слично пре него што се обавежу на одређену дистро.

Који су Линук дистрос најбоље алтернативе за Виндовс

Постоји много верзија Линука, свака са сопственим лојалним базама обожавалаца. Следећа листа садржи неке од најпопуларнијих опција замене радне површине „невбие фриендли“, а све су бесплатне.

Имајте на уму да смо као филозофију одлучили да препоручимо маинстреам издања Линука за мање (додуше врло Виндовс-оријентисане) дистрибутере као што су Зорин ОС и Пингуи ОС.

Такође смо одлучили да не препоручимо популарне маинстреам дистрибуције попут Арцх и Федора (укључујући њихове ФОСС оффсхоот ЦентОС), јер не сматрамо да ово чини погодне Виндовс замене за почетнике или повременије кориснике. ИММВ.

Убунту

Убунту

Убунту је далеко најпопуларнија верзија Линука. Заснован на Дебиану, учинио је више него било који други дистрограм како би Линук постао потпуно функционални и кориснички ОС који сви могу да користе.

Његова подразумевана јако прилагођена ГНОМЕ 3 радна површина (кориснички интерфејс) осећа се веома модерном и интуитивном у употреби, мада ће се несумњиво осећати помало чудно недавним избеглицама из оперативног система Виндовс. С друге стране, корисници Мац рачунара осећаће се као код куће.

Због своје популарности, Убунту се често сматра „заданом“ верзијом Линука. То значи да је пуно Линук софтвера посебно развијено за Убунту, а самим тим Убунту ужива највиши ниво подршке и компатибилности свих Линук дистрибуција. Заиста, тешко је преувеличати важност ове тачке.

Да би се омогућила једноставна инсталација и снажна компатибилност са што већим избором хардвера за ПЦ, Убунту подразумевано инсталира власничке управљачке програме и разне друге битове и боб затвореног извора. Такође садржи и неслободни софтвер у главном складишту софтверског пакета.

Заједно са неким упитним одлукама које је донео програмер Цаноницал у прошлости (а које не утичу на најновије верзије Убунту-а), отворени изворни и приватни поступци могу бити мало неприлични о ОС-у.

Чињеница је, међутим, да се Убунту (заједно са његовим изданком, Минт-ом, види доле) увелико сматра најлакшом за употребу и најпопуларнијом верзијом Линука око ње.

Нана

Минт Линук дистро

Минт је заснован на Убунту-у, али његова подразумевана радна површина Циннамон нуди много више доживљаја налик Виндовс-у. Убунту софтвер савршено ради у Минт-у, а подлога је довољно близу Убунту-у да се већина Убунту-ових водича може користити у Минт-у прилично слично.

Иако је главни потез Минт-а у Убунту-у то што ће се Виндовс корисници одмах осећати више као код куће, његов софтвер менаџер је бржи и лакши за употребу од Убунту-а, а долази са неопходним Линуковим апликацијама као што су ВЛЦ и ГИМП. -кутија.

Минт је такође лакши од Убунту-а, па се добро сналази на системима са нижим димензијама.

Дебиан

Дебиан Линук дистро

Минт је заснован на Убунтуу, а Убунту на Дебиану. Многи Линук-ови пуристи више воле Дебиан од било којег популарног софтвера јер је то прави софтвер развијен у заједници, а основни инсталациони пакет не укључује затворене изворне пакете.

Иако се може похвалити, то значи да се корисници могу сусрести са више проблема са компатибилношћу хардвера који постоје када инсталирају Убунту или Минт. Међутим, доступан је инсталациони пакет који укључује власнички софтвер дизајниран да побољша ову ситуацију.

Ипак, примљена мудрост је да су Убунту и Минт бољи за почетнике, док је Дебиан више прилагођен искусним Линук корисницима. И ово је процена са којом нећемо да се расправљамо.

Дебиан има много спорији циклус издања од Убунту-а, због чега је стабилнији, али мање оштри. Веома корисно с обзиром на велику корисничку базу Убунту-а је чињеница да већина (иако не сви) софтверски пакети Убунту-а добро функционишу у Дебиану.

Изван оквира, Дебиан подржава широк спектар десктоп окружења, укључујући ГНОМЕ (приказано горе), КДЕ, Циннамон, МАТЕ и још много тога. Употреба радне површине Циннамон пружиће врло Виндовс / Минт доживљај.

ОпенСУСЕ

ОпенСУСЕ ОС

За разлику од осталих почетничких Линук дистрибуција наведених у овом чланку, ОпенСУСЕ се не заснива на Дебиану. Заправо, то је самостално издање које се не заснива ни на било ком другом главном Линук огранку. Иако је ФОСС софтвер развијен у заједници, спонзорише га СУСЕ Линук ГмбХ и друге компаније.

Оно што ОпенСУСЕ заиста издваја као Виндовс замјена је његов ИаСТ контролни центар. За разлику од скоро сваке друге верзије Линука, овај омогућава интуитивно графичко корисничко сучеље за повезивање са скоро свим аспектима оперативног система, укључујући партицију тврдог диска, подешавање система, мрежне исправке, конфигурацију мреже и фиревалл, корисничку администрацију, управљање пакетима, и још.

Када је у питању управљање пакетима, ОпенСУСЕ користи РПМ, а не ДЕБ пакете фаворизоване од стране система Дебиан. РПМ пакети су, међутим, широко дистрибуирани, тако да ово мало вероватно представља проблем (и ионако није тешко инсталирати ДЕБ пакете у ОпенСУСЕ).

Важна одлука коју треба да донесете са ОпенСУСЕ-ом је да ли ћете инсталирати Леап или Тумблевеед верзије. Леап има редован 8-месечни распоред ажурирања и генерално се сматра стабилнијом верзијом ОпенСУСЕ.

Тумблевеед има ваљани циклус пуштања, што значи да се пакети ажурирају свакодневно. Корисници, дакле, имају користи од крвавог ОС-а, али можда по цијену стабилности (мада многи ентузијасти оспоравају било какве проблеме са Тумблевеед-ом о стабилности).

КДЕ Пласма (приказана на слици изнад) и ГНОМЕ су главна радна окружења која се подржавају током инсталације, мада као и код сваке верзије Линука касније можете да се промените на било коју радну површину која вам се свиђа.

2. мацОС

мац ос

Најочитија алтернатива оперативном систему Виндовс је мацОС. За већину људи највећи недостатак ове опције је тај што готово сигурно захтева куповину потпуно новог рачунара како би се покренуо, и једног врхунског цена при томе..

Иако су несумњиво лепе машине, Мацови не представљају добру вредност за новац у погледу налета за врхунске функције или врхунске карактеристике у поређењу са Виндовс ПЦ-има (а камоли са сопственим рачунаром!).

Откако су Мацси почели да користе Интелове процесоре 2006. године, било је могуће самостално саставити „хацкинтосх“ на јефтином уређају са рачунаром, али то није посао за технички плашне. Иако се ситуација побољшала последњих година захваљујући ентузијастичној бази обожавалаца, проблеми са компатибилношћу хардвера значе да ови обично раде најбоље када су израђени од темеља користећи компоненте које су подржане са званичним Мац драјверима.

Права замена за Виндовс

Међутим, у смислу да је директна замена за Виндовс, мацОС је тешко победити. Ствари раде другачије, па постоји крива учења при првом пребацивању, али мацОС је леп, зрео, стабилан, вероватно чак и лакши за употребу од Виндовс-а и долази у пакету са свим софтвером за продуктивност многих људи икад требати.

Такође га у потпуности подржава скоро сваки издавач софтвера на планети. Заиста, многе креативне индустрије прихватају Мац софтвер који није доступан ни за Виндовс, или који је развијен првенствено за мацОС са Виндовс портовима као нешто што је потребно касније.!

Изузетак од овога су ипак игре. Као и код Линука, Стеам званично подржава мацОС, али каталог Мац игара је знатно мањи од Виндовс-овог. Као и код Линука, Мац играчи често се одлучују за двоструко покретање система Виндовс како би уживали у већем избору наслова.

За разлику од Линук корисника, међутим, често их омета чињеница да Аппле приликом пројектовања својих (не надоградивих) Мац рачунара не даје приоритет играчком хардверу (попут графичких картица)..

Ако новац није објекат и не користите рачунар за играње, мацОС је фантастична замена ОС-а за Виндовс. Само што није опен-соурце. Ово можда не брине највише, али овде код ПроПриваци-а то представља велику бригу.

Питања о приватности за Мац ОС

Аппле зарађује свој новац од продаје врхунског хардвера, тако да има мање подстицаја за шпијунирање својих корисника ради зараде него компаније попут Гооглеа чији се целокупни пословни модел ослања на нарушавање приватности њихових корисника. Заправо, Аппле се недавно посветио великој посвећености приватности корисника.

Али она је сарађивала с НСА-иним програмом за масовно шпијунирање НИС-а (мада много касније него било које друге укључене компаније). А будући да је мацОС софтвер са затвореним извором, немогуће је са сигурношћу знати шта му смета.

3. ЦхромеОС

Цхроме ОС

Ново дете у десктоп блоку ОС је ЦхромеОС. Као што је то случај (обично) са мацОС-ом, морат ћете купити нови рачунар да бисте га користили. За разлику од Мац хардвера, ипак, на тржишту постоји мноштво Цхромебоок-а с ниским цијенама, ниског ценовног ранга (као и све већи број оних од средњег до високог ценовног разреда).

ЦхромеОС је у почетку дизајниран као ултра лагана алтернатива Виндовс-у. Пошто многи од нас раде готово све што је повезано са рачунаром ових дана, Гоогле-ова идеја је била једноставна - зашто не претворити Цхроме прегледач у читав ОС?

На изненађење многих посматрача, ова наизглед бизарна идеја је заправо успела! Будући да је ЦхромеОС био нешто више од једноставног прегледача, могао је да се инсталира на јефтине лаптопове ниског ценовног ранга без великог утицаја на њихове перформансе (за разлику од надуваних Виндовс-а).

У почетку је био велики проблем што је ЦхромеОС као само прегледач био бескористан без активне интернет везе. Међутим, то је временом постало мање проблематично, јер су ХТМЛ5 веб апликације попут Гоогле Доцс-а постале све функционалније и ван мреже.

Ово је учинило ЦхромеОС добрим избором за незахтевне кориснике, што им је омогућило да сурфају мрежом, стримују Нетфлик, провере е-пошту и открију необично слово у Гоогле документима на лаптопима с ниским ценама. И треба рећи да Гоогле Доцс сада нуди снажну подршку за уређивање и извоз Мицрософт Оффице докумената.

То, међутим, није био "прави" ОС као што је Виндовс, Линук или мацОС. Али…

Права замена за Виндовс?

Недавне промене су метаморфозирале потенцијал за ЦхромеОС. Од 2018. године скоро сви новији Цхромебоокови могу покренути Андроид апликације унутар ЦхромеОС радне површине. А од 2020. године, сви нови Цхромебоокови испоручују се с подршком за Линук апликације које се покрећу унутар ЦхромеОС радне површине омогућене подразумевано (нешто што је на многим Цхромебоок-овима могуће већ неко време помоћу неслужбених хакова).

Непотребно је рећи да сваки од ових потеза (а камоли оба заједно) увелике проширује оно што можете да учините са ЦхромеОС-ом. Способност за покретање Андроид апликација, на пример, отвара огроман каталог игара (додуше оних дизајнираних за покретање на мобилним телефонима), па чак и могућност покретања Мицрософт Оффице-а.

Такође омогућава корисницима да играју огроман каталог Андроид игара. Свакако, нису ААА конзолари, али играју добро чак и на нижим Цхромебоок-овима.

Линук подршка даје производни софтвер професионалног нивоа попут ГИМП-а и ЛибреОффице у руке корисника Цхромебоока. Линук апликације се технички покрећу унутар Дебиан 9 виртуалне машине (ВМ), али интеграција са управитељем датотека датотека Цхроме ОС датотека је импресивна.

На пример, можете инсталирати ДЕБ пакете директно из датотека, а сачуваним Линук датотекама можете директно приступити из датотека.

Приватност

ЦхромеОС је власнички производ затвореног кода од компаније Гоогле, компаније чији се целокупни пословни модел ослања на игнорисање приватности корисника ради циљања високо персонализованих огласа на њих. Гоогле је такође сарађивао с НИС-овим ПРИСМ програмом.

Као и код уобичајеног Цхроме прегледача, чињеница да је ЦхромеОС затворен извор чини готово али немогућим са сигурношћу знати да ли вас шпијунира за Гоогле на начине на који то заиста не би требало. Али озбиљно људи, Гоогле вам није пријатељ.

Последње мисли

Ако се озбиљно бавите приватношћу, требало би да одмах напусти Виндовс и уместо њега користи Линук. То је свеобухватна и плесова замена за Виндовс, и без обзира коју верзију да изаберете, Линук је изграђен - да поштује вашу приватност.

А пошто је опен-соурце, могуће је проверити да то на неки начин једноставно није могуће са власничким ОС-ом затвореног кода.

Међутим, не можете се одвојити од чињенице да Линук никада (барем у догледној будућности) неће бити тако једноставан за употребу као Виндовс. Научити да користимо Линук захтева ниво посвећености и, по нашем искуству, способност да се упорно суочимо са фрустрацијама..

Али, то је сјајан ОС који многи воле и ако вам је заиста стало до приватности, немате друге опције осим да засучете рукаве и заглавите се..

мацОС је заиста рафиниран оперативни систем који може ићи главе напријед са Виндовсом на готово сваки начин (и по многима је бољи). Заправо, мацОС софтвер је разлог због којег велики број људи троши смешне количине новца на премиум хардверу који је у многочему инфериорни у односу на често много јефтиније Виндовс палете.

Да ли је мацОС сигурнији од Виндовс-а, узрок је многих жестоких расправа, али сигурно је да су га хакери и трговци злонамерним софтвером циљали много мање него на Виндовс. Колико је то добра за приватност, много зависи од тога колико верујете Апплеу.

Након што смо сада имали прилику да користите Цхроме ОС на модерном лаптопу са потпуном Андроид и Линук подршком, морамо рећи да смо поприлично импресионирани. Сигурни смо да ће се корисници енергије с временом сусретати са различитим фрустрацијама, али ми мислимо да се Цхроме ОС развио у моћан и елегантан ОС који пружа оригиналну алтернативу Виндовс-у, али то је направио Гоогле.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me