Виндовс 10 је ноћна мора приватности. Четири године након објављивања Мицрософт се нада да су сви надоградили на последњу верзију оперативног система Виндовс. Међутим, многи корисници и даље користе старије верзије оперативног система.

За предузећа је то разумљиво. Надоградња трошкова, проблеми са компатибилним уназад и могућа потреба за преквалификацијом особља су сви разлози за одлагање тог потеза.

Виндовс 10 је дизајниран делимично да реши ове проблеме, нудећи инкрементална ажурирања, а не широке промене са сваком новом верзијом.

Сваки нови рачунар од 2015. испоручује се са Виндовсом 10, али можда још увек постоје неки корисници који упорно користе старији хардвер који једноставно никада није прихватио да преузме Мицрософт на својој понуди бесплатне надоградње (коју је продужио до 31. децембра 2017).

За многе је, ипак, најлогичнији разлог да се не надогради на најновију верзију Виндовс-а тај што старије верзије оперативног система Виндовс нису толико инвазивне на приватност као Виндовс 10.


Колико је приватна ваша верзија Виндовс-а?

У доњој табели је наведено које податке ваша верзија Виндовс-а потенцијално дели.

Виндовс 10

Виндовс 8.1

Виндовс 8

виндовс 7

Кориснички контакти

да

Не

Не

Не

Подаци календара

да

Не

Не

Не

Остали подаци о персонализацији

да

Не

Не

Не

ИД оглашавања

да

да

Не

Не

Локација

Да и послата поузданим партнерима.

Да, само Мицрософт.

Да, само Мицрософт.

Не

Телеметрија

Да (осим В10 Ентерприсе)

Да*

Да*

Да*

* Телеметрија - Ово је поступак снимања података и слања у други извор. То је учињено за "решавање проблема".

* При пуштању ових верзија Виндовса није прикупљена телеметрија, али то је додато аутоматским исправкама.

Виндовс 10

Виндовс 10 почетни екран

Откако је објављен у јулу 2015. године, Виндовс 10 изазвао је контроверзу због многих пропуста у приватности.

Ово се посебно односи на његове услуге Бинг и Цортана, које прикупљају много личних података о вама како би пружили високо персонализовано искуство.

Мицрософтово аутоматско прикупљање телеметријских података (ради решавања проблема) такође је изазвало забринутост.

Многи корисници могу бити задовољни компромисом између приватности и погодности кориштења ових услуга, али сама количина информација које Мицрософт може прикупити о вама кроз Виндовс 10 је забрињавајућа..

Већина значајки које угрожавају приватност могу бити онемогућене, а Мицрософт сада много боље објашњава шта раде и омогућава корисницима да их искључе током инсталације него када је Виндовс 10 први пут пуштен.

Корисници оперативног система Виндовс и даље се воде ка прихватању подразумеваних подешавања која су веома инвазивна.

Они укључују прикупљање корисничких контаката, календарских података и придружених улазних података ради персонализације говора, куцања и уписивања уноса. Подаци за унос и убризгавање такође се прикупљају да би се побољшала препознатљивост.

Већина овог прикупљања података може се искључити, али није могуће одустати од прикупљања телеметрије уколико се не користи Ентерприсе Едитион Виндовс 10.

Виндовс 8.1

Виндовс 8.1 не садржи Цортану и зато има много мању интеграцију са Бинг претраживачем и не треба да прикупља податке за персонализацију..

Увела је ИД рекламе. Ово су јединствени идентификатори који компанијама омогућавају да циљају кориснике помоћу персонализованог оглашавања.

Током свог активног животног циклуса, Виндовс 8.1 није прикупио никакве телеметријске податке, међутим, недуго након покретања система Виндовс 10, Мицрософт је додао колекцију телеметрије у Виндовс 8.1, Виндовс 8 и Виндовс 7 преко свог канала за аутоматско ажурирање..

Виндовс 8

Ова верзија Виндовс-а је увела праћење локације. Велика разлика у односу на много инвазивније праћење локације које врши Виндовс 10 јесте та што се подаци о локацији које су прикупили Виндовс 8 и Виндовс 8.1 шаљу само Мицрософт-у.

Као и код Виндовс 8.1, колекција телеметрије је ретроактивно додана у Виндовс 8 у 2015. години.

виндовс 7

Виндовс 7 многи сматрају последњом верзијом Виндовса без уграђених функција посебно дизајнираних да наруше приватност корисника.

Као и код обе верзије Виндоуза 8, и ово је разликовање донекле упропасћено ретроактивним додавањем колекције телеметрије.

Највећи проблем за Виндовс 7 кориснике је што десетогодишњи оперативни систем приводи крају свој животни век. 14. јануара 2020. Мицрософт престаје са службеном подршком за то од стране Мицрософта.

Наравно, ваша копија Виндовса тада неће изненада престати да ради, али више неће добијати виталне безбедносне исправке.

Предности приватности наставка коришћења система Виндовс 7, уместо надоградње на новију верзију оперативног система Виндовс након овог датума, увелико надмашују безбедносни ризик који представља оперативни систем који није закрпљен ради испуњавања последњих безбедносних претњи.

32-битна 64-битна Виндовс машина

Већина модерних рачунара опремљена је 64-битним процесорима. Они су много бржи од старијих 32-битних процесора, који су такође ограничени на коришћење само 4 ГБ РАМ-а.

Да би искористили предност 64-битног процесора, програми морају бити посебно написани да подрже његов сет упутстава. Ово укључује Виндовс.

Једина разлика између 32-битне верзије Виндовс-а и 64-битне верзије Виндовс-а је та што 64-битне верзије могу у потпуности искористити 64-битне процесоре.

32-битне верзије оперативног система Виндовс раде добро на машинама са 64-битним процесорима, али за 64-битне верзије оперативног система Виндовс неопходно је покретање 64-битних процесора.

Оно што је пресудно, нема никаквих импликација на приватност које се односе на то да ли је Виндовс машина 32-битна или 64-битна.

Ако не користите веома стари рачунар, требало би и да одаберете 64-битне верзије програма (попут ВПН апликација), јер оне пружају боље перформансе. Међутим, ако је доступна само 32-битна верзија (што је често случај да би се пружила повратна компатибилност), оне су у реду за употребу.

Алтернатива Виндовс-у

Ако озбиљно говорите о својој приватности, користите Линук.

Линук је бесплатни и отворени изворни оперативни систем који може учинити готово све што Виндовс може. За разлику од Виндовса, Линук је изграђен са приватношћу на уму. Неке верзије Линука више су усмерене на приватност од других, али свака верзија Линука је приватнија од приватности чак и Виндовс 7.

Многи „водећи“ Виндовс програми доступни су и за Линук, а тамо где их нема, обично постоји добра опен соурце Линук алтернатива.

Изузетак од овог правила су игре. Платформе попут Стеам-а нуде подршку за Линук игре, али има их много мање него на Виндовс-у. Популарно решење овог проблема је постављање система са двоструким покретањем, где се Виндовс користи искључиво за играње игара.

Линук је много кориснији него што је био, али његова кривуља учења остаје много стрмија него за Виндовс. Стога није реална опција за све. Али за оне који су вољни уложити мало труда у то, Линук пружа много приватније искуство у рачунару него Виндовс или било који други оперативни систем тамо.

Линук ОС

Линук долази у готово збуњујућем низу верзија, названих "дистрос". Тамо су више дистрофирани приватности, али Линук Минт је посебно дизајниран како би прелазак са Виндовс-а на Линук био што безболнији..

А додатни начин да осигурате своју приватност је кориштење ВПН-а за Линук.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me