Оперативни системи Линук бољи су за приватност и сигурност од њихових Мац и Виндовс колега. Они су такође отвореног кода, што значи да је много мање вероватно да ће се скривати иза свог програмера, НСА или било кога другог.


Из тог разлога су Линук дистрос оперативни систем избора за професионалце из области безбедности и заговорнике приватности, као и за већину рачунарских сервера широм света..

Постоји много Линук дистрибуција за избор. А ово може учинити збуњујуће за свакога ко се жели удаљити од Виндовс-а у корист нечег сигурнијег. Чак и постојећи Линук корисници могу бити мало несигурни у који би Линук дистро требало да користе ако цене приватност и сигурност.

У овом чланку ћемо вас провести кроз два најбоља Линук дистрибуција за заштиту података и заштиту од хакера. Сви Линук дистрос-ови имају специфичне особине и предности, што значи да сви раде нешто другачије ствари. Међутим, постоје два Линук окружења која се истичу када је у питању приватност...

Остали начини да останете приватни када користите Линук

Ако сте корисник Линука који озбиљно говори о вашој приватности на Интернету, онда вам препоручујемо да користите ВПН за Линук. ВПН је део софтвера који мења вашу ИП адресу и шифрује сав ваш интернет саобраћај. То значи да је влади, вашем интернет провајдеру, оглашивачима и хакерима теже да прате шта радите на Интернету.

Кубес ОС

Кубес је прихваћен као један од најбољих Линук дистрибуција за приватност и сигурност. То је ОС са седиштем у Федори који је првенствено за употребу на десктоп рачунарима и лаптопима. Па зашто је то добро за приватност?

Прво, делује изоловањем и виртуализацијом различитих виртуелних машина, промовишући на тај начин „безбедност изолацијом“. Ово осигурава да свака ризична апликација коју покренете буде ограничена на засебну виртуелну машину (ВМ). Као резултат, Кубес штити ваше податке изолирајући их у потпуно песковна окружења.

Оно што је лепо у вези са Кубес-ом је да радна површина користи прозоре обојене бојама како би лако идентификовали виртуелне машине са различитим нивоима сигурности. То олакшава праћење вашег тока рада у различитим ВМ-овима.

У Кубесу се мрежни низ и ВиФи управљачки програми покрећу у наменској, непривилегованој мрежи ВМ (НетВМ). То смањује нападну површину чинећи га много мање угроженим за хакере. Поред тога, Кубес ОС се подразумевано гашава тако да није отворен ниједан долазни порт. Временске ознаке ТЦП и ИЦМП су подразумевано онемогућене.

У Кубес-у је могуће заштитити од цурења корисничких података постављањем празног НетВМ поља за одговарајући ВМ. Све су то врхунске функције које помажу у пружању сигурности и приватности током умрежавања.

Да би заштитили кориснике од могућности трајног злонамјерног софтвера преко ВМ поновног покретања, Кубес СервицеВМ-ови се могу поставити као статички диспосаблеВМ. Једнократни ВМ-ови могу се користити за брзо отварање непоузданих апликација, веза, прилога или било чега другог за што се сматра да је могућа претња.

Ради додатне сигурности, умањује се хардверска претња која осигурава да микрофони никада не буду прикључени на ВМ-ове. А, како би побољшали безбедносне кориснике, могу се одлучити да користе Иубикеи у сврху ауторизације - што ће заштитити од прекрајања лозинке и побољшати безбедност УСБ тастатуре. Штавише, могуће је изоловати УСБ низ у наменском УСБ ВМ-у, који штити административни домен (дом0) од непоузданих УСБ уређаја.

Коначно, Кубес подразумевано имплементира шифровање на пуном диску (користи ЛУКС дм-црипт), а корисници могу ручно да конфигуришу своје параметре шифровања, ако желе. То осигурава да су подаци увек обезбеђени између сесија.

Као што је случај с многим Линук Дистрос-овима, Кубес је тешко користити и дефинитивно није за „просјечног“ потрошача. Међутим, Кубес инсталирате директно (уместо да сваки пут покрећете систем са ЦД-а); што га чини бољим за свакодневну употребу од репова.

Да бисте безбедно инсталирали ОС на ваш уређај, увек бисте морали да верификујете дигитални потпис на преузетом ИСО. Будући да је могуће да је ИСО сервер могао бити угрожен, такођер је вриједно напоменути да ћете одмах након инсталирања најновије верзије Кубес-а (4.0.1) морати ручно надоградити све своје Дебиан и Вхоник ТемплатеВМ да бисте закрпили Рањивост механизма за ажурирање АПТ-а која је откривена од његовог објављивања.

Након провјере аутентичности можете се одлучити за инсталацијски медиј као што је ДВД или УСБ стицк. Свако ко жели инсталирати Кубес на УСБ стицк и дизати се с њега (мада ће то бити пуно спорије од унутрашњег чврстог диска, може бити добро за тестирање). Међутим, не можете инсталирати Кубес у виртуелну машину; неће радити.

Све у свему, Кубес је изузетно стабилан ОС који није склон падовима и који је изграђен из темеља имајући на уму приватност и сигурност. Такође омогућава изузетно ефикасно коришћење ресурса система, што је одлично за перформансе.

РЕПОВИ

Таилс је Линук дистро (заснован на Дебиану) који је општеприхваћен као најбољи за кориснике који желе остати супер-анонимни на мрежи. Када користимо интернет, стално нас прате; колачићи се постављају на наше машине како би нас пратили док посећујемо веб локације и прати се наша ИП адреса.

Репови су дизајнирани да у потпуности реше ове проблеме и друге. Из тог разлога је Таилс Линук дистрокт избора за звиждаче попут Едварда Сновдена или новинаре попут Гленн Греенвалд.

За разлику од Кубеса које можете инсталирати директно на вашу машину - и можете их користити свакодневно - Таилс је дизајниран да увек покреће ЛивеЦД. Ово осигурава да не оставља трагове на рачунару. Смисао Таилс-а је, заправо, да никада ништа трајно не сачувате на тврдом диску. Када завршите сесију, поново покренете рачунар, обришете РАМ меморију уређаја; и изгледа као да те уопште никад није било!

Из тог разлога, Таилс у ствари није опција за свакодневни управљачки програм (и треба га користити само људи којима је потребна сигурна функционалност једне сесије). Свако ко жели дневног возача треба се држати Кубес-а или Вхоника.

Дакле, зашто је Таилс тако добар за приватност? Репови усмјеравају све кроз Тор како не бисте могли никада бити праћени путем интернета. То вам даје потпуну анонимност. Анонимност коју пружа Торова мрежа лука (додата је чињеница да ОС никада не оставља трагове иза сваке сесије) чини Таилс изузетно привлачним корисницима који желе да осигурају да њихови подаци никада нису подложни упадима или крађи података. Имајте на уму да, док Кубес шифрира ваш диск ради сигурности - Таилс решава проблем буквално гарантујући да ништа никада неће бити иза. То се назива системом амнезије.

Репови се могу покренути са ЛивеЦД, УСБ или СД картице. Међутим, много је сигурније увек покретати систем са ЛивеЦД-а. То је зато што је ЦД трајно снимљен и не може се мењати (то није случај са осталим медијима за покретање; који су подложни злонамјерном софтверу).

Нека се каже да Таилс није за слабовидне. Компликован је, тешко се инсталира и ради само на одређеним рачунарима. Међутим, ако имате Линук прилагођену машину (без моћне видео картице или неког другог хардвера који би могао побркати ствари), требали бисте бити у могућности да то покренете.

Такође је вриједно напоменути да иако је могуће да се покрене стабилно подешавање, постоје многи начини на који корисници могу случајно да упропасте сопствена безбедносна подешавања. Као резултат тога, овај ОС је заиста за напредне кориснике који поседују знање (и стрпљење) да га правилно функционисе.

За оне кориснике Таилс ЛивеЦД се чак може користити за покретање сесије у интернетском кафеу или библиотеци. Чак и ако рачунар има Виндовс на себи, корисници програма Реилс могу да се покрену с ЦД-а, а ПЦ ће игнорисати Виндовс и Сиделоад Таилс на машину; пружајући нову сесију учитану у РАМ-у која у потпуности нестаје након поновног покретања рачунара. А, најновије верзије Таилс-а могу вас чак сакрити унутар локалне мреже, обављајући подметање МАЦ адресе како би вам било теже пратити.

Једном када се покрене иначица програма Репови, корисници добијају приступ специјалним верзијама апликација за прегледавање веба, е-пошту, чет, итд. Те апликације су посебно ојачане за приватност на које би могло бити потребно навикавање. Са позитивне стране, корисна је колекција програма отвореног кода који је идеално за кориснике Таилс-а. А Таилс користи најсавременију криптографију за шифровање датотека, е-порука и тренутних порука како би их учинили сигурним док су у току..

Све у свему, Таилс је напредни Линук дистрибутер који је идеалан за све који желе да избегну праћење и стекну приватност на мрежи, истовремено задржавајући потпуно неутралну и чисту машину. Није за људе који свакодневно желе да користе интернет - да прегледају уобичајене веб странице и услуге.

Поред тога, Таилс није ефикасан у заштити од цибер напада подвизима и коренских експлоатација. За ову врсту функционалности Кубес и Вхоник су боља опција.

Најбољи Линук дистро за приватност (почетници)

Горе наведени дистросови Линука сматрају се најбољима за приватност (оба имају врло специфичне могућности које их чине бољим за различите случајеве употребе и моделе претњи). Међутим, постоје и други попут Вхоник-а (дистрокт приватности који се повезује на Тор и чизме у ВМ-у) који би такође могли бити занимљиви одређеним корисницима.

Оно што је важно запамтити је да у ствари не постоји „најбољи“ Линук дистро за приватност - јер сви раде нешто другачије ствари које су можда боље за појединачне сценарије употребе.

Такође је вредно напоменути да се Линук дистросови који се спомињу у овом чланку не сматрају погодним за почетнике који први пут прелазе на Линук. За оне кориснике је боље да се одлуче за Линук дистро као што су Минт или Убунту.

Те верзије Линука сматрају се бољим од Виндовс-а и Мац-а због приватности и сигурности - јер су опен соурце. Међутим, они су и много прикладнији за свакодневну свакодневну употребу.

Лепа ствар код тих Линук дистроса је што су без топлине, бољи за перформансе система и бесплатни! Дакле, ако желите да пређете на окружење свесније приватности, размислите о Убунту или Минт пре него што се прерадите на напреднијим верзијама ОС-а.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me