Кинески систем социјалног кредитирања који ће свим својих 1,3 милијарде грађана доделити „оцену социјалних кредита“.


Представљен је 2014. године и требало би да буде на целој земљи до 2020. године. Прати и оцењује појединце, предузећа и владине службенике. Када буде комплетан, сваки грађанин имаће датотеку здружених података за претраживање која прати њихов социјални кредитни резултат. Систем је још увек у развоју, јер влада покушава да централизује локалне базе података.

Према Ксинхуанету, интернетској новинској агенцији која делује као званична агенција за штампу кинеске владе, овај систем се „фокусира на кредите у четири области, укључујући административне послове, комерцијалне активности, друштвено понашање и правосудни систем.“

Васхингтон Пост то примећује,

„Амбиција је да се на једном месту прикупе све информације доступне на интернету о кинеским компанијама и грађанима - и сваки од њих додели оцену на основу њиховог политичког, комерцијалног, друштвеног и правног„ кредита. “

Како функционише кинески систем социјалног кредитирања

Како ће то радити?Грађани ће добити бодове за позитивне акције, а бодови се одузимају за негативне. Једноставни пример би био ако легнете, одбит ће вам се бод. Камера би то видела аутоматски и одузимала бодове. Како ће то радити?

Међутим, ако их неко други покупи за вама, имаће тачку. Што је акција екстремнија, то ће бити већа промена вашег социјалног кредитног рејтинга. Црно огледало "Носедивен" епизода је сјајан одраз овога на делу.

Као што је споменуто, систем социјалних кредита биће у потпуности функционалан до 2020. Детаљи о томе како ће то радити у пракси остају танки на терену.

Међутим, покренут је низ иницијалних програма суђења. Они нам дају неке назнаке у којем правцу влада држава.

Последице Кинеског кредитног система

Они који гаје високу оцјену добит ће награде. На пример

 • Могућност унајмљивања аутомобила или изнајмљивање хотелских соба без потребе да уплате депозит
 • Бити у могућности да путује у иностранство без ограничења,
 • Приступ експресним безбедносним инспекцијама на аеродромима
 • Још мечева на веб локацијама за упознавање
 • Добијање повољнијих каматних стопа

Они са ниским резултатом социјалног кредита добиће казну на различите начине. На пример:

 • Будући да су ускраћене за возне карте за "меке спаваче"
 • Одбијене боље собе у хотелима,
 • Спречено да пошаљу своју децу у најбоље школе,
 • Спречава их да путују у иностранство

Мотивације

МотивацијеСистем социјалног кредитирања је у великој мјери директан одговор на колапс повјерења јавности у владине службенике и друге на позицијама власти. Са популацијом од око 1,3 милијарде људи, недавни економски процват у Кини био је врло хаотичан и углавном неуређен.Мотивације

То је довело до тога да земљу потресају скандали у које су умешани корумпирани званичници, отрована храна (укључујући чувени скандал о отрованом млеку), медицинске преваре, лекари који примају мито, велика експлоатација на тржишту рада и још много тога.

То су сигурно врло стварни проблеми. Међутим, систем социјалних кредита изгледа да учини много више од тога да се такво илегално понашање заокупи. То је врло амбициозан покушај друштвеног инжењеринга и односи се на „картице добрих грађана“ које је Јапан издао за време окупације Кине у јеку другог светског рата..

Комунистичка партија има за циљ да створи културу „искрености“ и „хармоничног социјалистичког друштва“ где је „чување поверења славно“.

Суђење округа Суининг

Суђење округа СуинингКомунистичка партија је 2012. покренула пробни пројекат у округу Суининг у провинцији Јиангсу, на југу Кине. Поред подјеле казнених бодова за релативно мања кривична дјела, попут прекршаја у вожњи и примања мита, грађани су изгубили бодове за:Суђење округа Суининг

 • Узрокује "поремећај" који неугодно чини владине или партијске званичнике (50 бодова)
 • Ако се не брине о старијим рођацима (50 бодова)
 • Бити члан „култа“ (50 бодова)
 • Лажно оптуживање других на интернету (100 бодова)

Супротно томе, част добре грађанства или узоран радник, додала је 100 бодова оцени појединца. Корисник може зарадити максимално 1000 бодова.

На основу броја бодова који су имали, грађани су добили оцену од А до Д. Грађанима Д класе онемогућен је приступ владиној подршци или конкурисање за посао.

Суђење Жупанији Суининг делимично је обустављено због јавног негодовања. Међутим, иако грађани више нису рангирани од А до Д, влада Суининг наставља да додјељује оцјене социјалним кредитима грађанима.

Сесам Цредит

Сесам ЦредитУспешније суђење за социјални кредит је компанија Сесаме Цредит. Ово је финансијско крило Алибабе, највећег мрежног тржишта на свету, које се може похвалити са око 400 милиона корисника. Сесаме Цредит такође послује у партнерству са најпопуларнијим кинеским сервисом за упознавање, Баихе, који има 90 милиона корисника. Све ово значи да има огромну уграђену корисничку базу.Сесам Цредит

Сесаме Цредит користи податке преузете са друштвених медија, навике куповине и разне друге скупове података. Подаци су дали свакој особи социјални кредитни рејтинг који упоређује кинеске грађане једни с другима.

Користи алгоритме одобрене од државе да би постигао јединствену бројчану вредност. Ову вредност компаније тада могу користити за процену „друштвене вредности“ појединца, што може утицати на одлуке о одобравању кредита и прихватање депозита, итд..

Схема је тренутно у потпуности добровољна, али је добила одзив потрошача.

Мрачна и орвелловска будућност?

Орвеллиан ФутуреИзгледа да је кинеска влада одлучна да настави са плановима за националну базу података о социјалним кредитима. Због тога са великим интересовањем посматра успех компаније Сесаме Цредит. Ипак, постоје огромни технички и логистички проблеми који треба превазићи да би се овај сан о комунистичкој утопији претворио у ноћну ноћну мортолошку дистопију.Орвеллиан Футуре

Део проблема лежи у једном од главних питања која треба решавати Социал Цредит. Кина нема систем кредитних поена (ФИЦО). Како објашњава блогер за технологију и финансије Вен Куан,

„Многи људи не поседују куће, аутомобиле или кредитне картице у Кини, тако да такве информације нису доступне за мерење. Централна банка има финансијске податке од 800 милиона људи, али само 320 милиона има традиционалну кредитну историју."

Стога се тврди да је хитно потребан некакав кредитни систем. Нажалост, овај недостатак организованог кредитног рачуноводства чини постављање таквог система веома изазовним.

Додатно компликовано питање је да је Комунистичка партија, за све своје ауторитарне проневјере, врло танка кожа када је у питању критика. Јавна реакција, попут оне усмјерене против суђења округа Суининг, могла би преокренути тренутну политику. Може се само надати!

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me