Данас људи имају читав низ уређаја повезаних на њихов рутер путем Етхернета или ВиФи. ПЦ рачунари, лаптоп рачунари, паметни телефони, таблети, паметни уређаји, играће конзоле - да их набројимо само неколико. Када се њихови уређаји повежу на Интернет, веб странице и мрежне услуге морају комуницирати с њима користећи њихову јавну ИП адресу.


Јавна ИП адреса је дигитална адреса коју вам даје ваш Интернет провајдер. Међутим, та јавна ИП адреса је додељена вашем рутеру - не сваком појединачном уређају у вашем дому. То значи да је потребна још једна адреса да ваш усмјеривач исправно просљеђује податке на сваки појединачни уређај у вашој мрежи.

Приватна ИП адреса

Приватне / локалне ИП адресе

Када се ваши уређаји повежу на усмјеривач ваше мреже, сваки им додјељује приватну ИП адресу помоћу протокола Динамиц Хост Цонфигуратион Протоцол (ДХЦП). Ова локална ИП адреса је видљива само у локалној мрежи или подмрежи (вашој кући). Те локалне ИП адресе користе се за идентификацију сваког појединог уређаја.

Међутим, када уређаји желе да комуницирају са спољним светом путем интернета - потребно је користити трећу адресу за умрежавање. Овде долази адреса за контролу приступа медијума (МАЦ).

Шта је МАЦ адреса?

Сваки уређај у вашој мрежи има јединствену МАЦ адресу. МАЦ адреса препознаје сваки појединачни уређај прикључен на локалну мрежу. Мислите на МАЦ као лични матични број који припада сваком појединачном уређају.

МАЦ адреса се додељује вашем уређају када се производи и тврдо се уводи у фирмвер.

МАЦ адреса је обично шест сетова двоцифрених / знакова који су раздвојени колонама. (00: 0а: 95: 9д: 68: 16). Такођер је вриједно напоменути да свака картица мрежног интерфејса има МАЦ адресу. Дакле, рачунари са више ЛАН портова или ВиФи модули такође имају више МАЦ адреса.

МАЦ адреса

Како функционише МАЦ адреса?

Ако кликнете на ИоуТубе везу, ваш захтев мора путовати или „прескочити“ кроз многе сервере и рутере како би стигао до крајњег одредишта. Ваша јавна и приватна ИП адреса остају исте током целог путовања, али МАЦ адреса се непрестано мења док се ваши подаци крећу по свету. Када пошаљете захтев веб локацији, МАЦ адреса се ажурира сваки пут када подаци стигну новом рутеру на путу до свог крајњег одредишта.

Кад усмјеривач прати излазне захтјеве, на њих прикључује приватну ИП адресу тако да када се пакети врате с интернета он зна на који уређај их треба прослиједити.

Чињеница два питања

Корисно МАЦ

Пошто се МАЦ адресе никада не мењају, оне су поуздан алат за прецизно одређивање пошиљалаца и прималаца података на мрежи. Они су такође изузетно користан дијагностички алат за администраторе мреже да идентификују проблеме на својој локалној мрежи.

Поред тога, због чињенице да сваки уређај има јединствену МАЦ адресу, МАЦ бројеви се могу користити да блокирају нежељене уређаје да комуницирају на мрежи. Ово је корисно за изузеће, на пример, података који долазе из хакерске машине.

Овај поступак се назива МАЦ филтрирање и изузетно је користан ако хакер покушава да отме мрежну ИП адресу. Ако је инсталирано МАЦ филтрирање, једино рачунари којима је МАЦ адреса одобрена могу комуницирати путем мреже. Као резултат, захтеви уљеза се филтрирају - а сајбер-криминалац није у стању да учини било шта злонамјерно на мрежи.

Кодови произвођача

МАЦ адресе укључују податке произвођача на почетку адресе. Они се називају организацијски јединствени идентификатори или ОУИ. Познати произвођачи мрежних картица укључују Делл, ЦИСЦО и Белкин. Ево ОУИ кодова за те произвођаче:

  • Делл: 00-14-22
  • Цисцо: 00-40-96
  • Белкин: 00-30-БД

Стога је вриједно запамтити да МАЦ број пружа неке информације о систему на којем је настао.

ИП адреса ВС МАЦ адреса - закључак

ИП адресе и МАЦ адресе неопходне су за рачунаре (и друге повезане уређаје) за комуникацију путем интернета. Иако су двије схеме адресирања међусобно неовисне, оне дјелују заједно пружајући основне услуге унутар различитих слојева умрежавања који се догађају.

ИП адресе се периодично мењају. МАЦ адресе су различите јер увијек остају исте без обзира на то с којом мрежом се повезујете.

Стога је МАЦ адреса стални јединствени идентификатор који се може користити у сврхе праћења физичке локације (под врло специфичним околностима). Међутим, за разлику од ИП адресе, МАЦ адреса се не шири из једне подмреже у другу и, према томе, веб локације не могу да прате.

Кредити за слике: Профит_Имаге / Схуттерстоцк.цом, Песхкова / Схуттерстоцк.цом, СевентиФоур / Схуттерстоцк.цом

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me