Уз врло ретке изузетке, коришћење ВПН имаће негативан утицај на вашу брзину интернета. На крају, ваши подаци морају путовати даље како би се преусмеравали преко ВПН сервера, који такође мора да обради потребе за шифровањем и дешифровањем потенцијално стотина других ВПН корисника.

Овај губитак перформанси често се мери у смислу како ВПН утиче на брзину преузимања и преноса, али постоји и други фактор у игри: пинг.

Шта је Пинг?

Правилно гледано, Пинг је софтверски алат који се користи за мерење стопе пинг-а. У уобичајеној употреби, термин пинг често се директно односи на саме стопе пинг-а, тако да за избегавање забуне увек користимо услужни програм Пинг и односи се на стопе пинга у малим словима у овом чланку..

Услужни програм Пинг доступан је на скоро свим платформама и мери време повратка које је потребно да пакет пакета података дође до сервера са вашег рачунара и затим поново одбије до рачунара..

Поред необрађених стопа пинг-а (минимална, максимална и просечна времена повратка), извештава о детаљима као што су грешке, губитак пакета и стандардно одступање од средње вредности.


Од ових бројки, просечна брзина пинга (прелазно време) у милисекундама (мс) је вероватно најкориснија већини људи.

Стопа пинга се понекад назива и кашњење, а појмови су синонимни. И само да будемо јасни, што је нижа стопа пинга (латенција), брже је време реакције сервера. Тако су ниске стопе пинга добре.

Зашто се пинг појављује приликом коришћења ВПН-а?

Ниске стопе пинг-а могу смањити време учитавања веб страница, али у већини ситуација је мало вероватно да ћете приметити разлику од коришћења ВПН-а, осим ако се ВПН сервер налази на другој страни планете према вама..

Међутим, значајан изузетак од овога је када користите ВПН за онлајн играње. Да би реаговали муњевитом прецизношћу у играма у којима је особа са најбржим рефлексима краљ, играчи захтевају високе стопе пинга.

За ове људе одлагање од само неколико милисекунди између притиска на тастер миша и акције која се изводи на екрану може бити питање победе или смрти.

Имајте на уму да брзине пинга утичу на време одзива, па стога имају мали ефекат на стриминг са ВПН-ом, где је ширина опсега (као што се одражава брзином преузимања) много важнији фактор.

Како тестирати пинг

 1. Коришћење Пинг-а

  Најједноставнији начин тестирања пинг стопа је коришћење Пинг услужног програма који добијате са вашим оперативним системом. Тест можете покренути на било којој ИП адреси или адреси сервера - ввв.гоогле.цом је популарна опција, иако ћемо користити ввв.проприваци.цом!

  У Виндовс-у кликните десним тастером миша Старт -> Командна линија и откуцајте „пинг [сервер]“.

  Услужни програм пинг пинг

  У мацОС-у и Линуку отворите Терминал и откуцајте „пинг [сервер]“. Тест ће се наставити све док не притиснете Цтрл + Ц да га зауставите, када ће Пинг приказати статистику из теста.

  пинг утилити мац

  Могуће је и покретање Пинг-а у мрежи услужног програма мацОС-а. Идите на Систем - > Библиотека -> ЦореСервицес ->Апликације -> Картица Пинг.

  Пинг тест на мац-у

  Корисници мобилних уређаја могу тестирати пинг помоћу апликација као што су Пинг за Андроид и Пинг за иОС.

 2. Коришћење веб алата

  Веб странице попут пинг-тест.нет нуде алате за тестирање пинг-а, а спеедтест.нет у своје резултате тестирања брзине укључују стопе пинг-а.

  Пошто ове резултате посредује веб локација, они не могу бити тако тачни као тест који се изводи директно са вашег уређаја. А већина ће тестове дозволити само унапред одабраним тестним серверима.

  Пинг тест на пинг веб алатки

  Употреба графичких интерфејса помоћу веб алата може, међутим, олакшати интерпретацију резултата који враћају. Снимак екрана са странице пинг-тест.нет, на пример, јасно показује ефекат раздаљине на стопе пинга (тестови изведени из Велике Британије).

 3. Тестирање пинга у ВПН клијентима

  Неке прилагођене ВПН апликације покрећу пинг тестове на серверима ВПН провајдера. Ово је веома корисна функција приликом одлучивања на који ће се ВПН сервер тог добављача повезати.

  Пинг тест у АирВПН клијенту

  Међутим, оно што не чини јесте упоређивање перформанси када се користи ВПН са перформансама када уопште не користи ВПН. Такођер је вриједно запамтити да су ови пинг резултати само на ВПН серверу и не укључују никакве кашњења додата додатним путовањем на циљни сервер и назад.

Како тестирати ВПН пинг

Да бисте тестирали ВПН пинг време, једноставно извршите Пинг тест када сте повезани на ВПН сервер. Ово можете упоредити са временима пинг-а када не користите ВПН тако што ћете покренути Пинг тест са искљученим ВПН-ом. А можете упоређивати и време пинга када сте повезани на различите ВПН сервере тако што ћете се повезати заузврат и покренути пинг тест.

Пинг тест у командној линији 2

Пинг резултата без ВПН-а (из Велике Британије). Просечна латенција = 18мс.

пинг тест у командној линији 3

Пинг резултати када сте повезани на ВПН сервер у Холандији. Просечна латенција = 29мс.

пинг тест у командној линији 4

Пинг резултати када сте повезани на ВПН сервер у Сједињеним Државама. Просечна латенција = 110мс. Као што видимо, удаљеност чини велику разлику!

Ако сте играч, требало би да проверите време пинга када сте повезани са вашим омиљеним серверима игара.

Како смањити пинг

 1. Смањите удаљеност коју пакети морају прећи

  Да бисте постигли најбоље резултате пинг-а приликом коришћења ВПН-а, опште правило је да се повежете на ВПН сервер што је ближе месту где је циљни сервер (нпр. Ваш сервер за игре) физички лоциран..

  Међутим, учитавање сервера и мрежни проблеми могу то закомпликовати, због чега ћете можда желети да покренете пинг тестове на више различитих сервера.

  Ако је могуће, такође увек бирајте циљни сервер који је што ближе вашој физичкој локацији.

 2. Користите бржи ВПН протокол

  У правилу, што је јача ВПН енкрипција, више је процесора потребно за шифрирање и дешифровање. Стога је могуће смањити време пинга жртвовањем сигурности (што је ионако ретко главни проблем када се играју).

  То можете учинити променом ВПН протокола који се користи, на пример, на ППТП. Од најбржег до најспоријег, главни ВПН протоколи су:

  1. ППТП
  2. Л2ТП / ИПсец
  3. ИКЕв2
  4. ОпенВПН (УДП је бржи од ТЦП, а АЕС-218 је бржи од АЕС-256).
Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me