НоСцрипт је проширење за заштиту приватности и интернета које је доступно за Фирефок, Сеамонкеи и друге прегледаче засноване на Мозилла - као и за Цхроме. То је проширење које многи заговорници приватности сматрају обавезним. У овом водичу ћемо вам показати како то функционише и како користити НоСцрипт.


НоСцрипт функционише тако што блокира непотребне и нежељене скрипте на страницама које посећујете. Ово вас може спречити да постанете жртва експлоатација које користе ЈаваСцрипт и остале потенцијално штетне скрипте. Врсте ствари које можете блокирати помоћу НоСцрипт-а укључују огласе, злонамерне скрипте и досадне скочне прозоре.

Сматрамо да је НоСцрипт одличан додатак који је вредно искористити. Међутим, има репутацију као мало тежи за употребу од многих других проширења приватности. Имајући то у виду, направили смо овај водич који ће вам помоћи да започнете са ноСцриптом.

НоСцрипт лого

Како функционира НоСцрипт

Када сурфате Интернетом, веб локације учитавају скрипте за пружање визуелних снимака и функција повезаних са њиховим страницама. У зависности од природе тих скрипти, неке од њих могу се инсталирати на ваш клијент-прегледач.

Неке се скрипте учитавају директно са страница које посећујете, друге долазе са веб локација трећих страна које су повезане са страницама које посећујете. Остале скрипте могу бити потпуно непожељне - попут злонамерних скрипти које су хакери уградили у компромитоване веб локације.

НоСципт је потпуно бесплатан и потпуно отворен

НоСцрипт је бесплатна и отворена верзија проширења која спречава да ЈаваСцрипт, Јава, Фласх и друге додатке извршавају било шта осим веродостојних веб локација. Одлуку о томе којим веб локацијама верујете доносите сами, што значи да имате потпуну контролу над којим се скрипта учитава.

НоСцрипт такође пружа заштиту од скривеног скрипта (КССС) из вашег прегледача. Ово су уобичајене рањивости проузроковане неправилном имплементацијом веб локација и грешкама програмера, што резултира тиме да хакери могу да убацују злонамерни код са једне веб локације на другу. Хакери користе ове рањивости да би вам украли вјеродајнице и лажно се изнијели на жртвама.

Поред тога, НоСцрипт пружа заштиту против кликања која се зове ЦлеарЦлицк. Ово осигурава да никада не кликнете на било које прикривене или премештене ставке на екрану - које су наменски осмишљене да вас заведу хакери.

Како се користи НоСцрипт

Прво што треба да урадите је да преузмете НоСцрипт екстензију у свој Фирефок или Цхроме прегледач. Након што је преузме и инсталира, спремни сте да почнете да је користите. Иако се дозволе за НоСцрипт могу чинити мало потпуним, ваља имати на уму да НоСцрипт треба да може да чита ваше податке и податке на веб локацијама које посећујете да би обављао свој посао..

Са инсталираним НоСцрипт-ом спремни сте да почнете да га користите. Прва ствар коју треба да урадите је да се пребаците на веб страницу коју обично користите. Посјетили смо ЦНН ради прављења овог водича и, као што се очекивало, страница се није исправно учитала због скрипти које су биле блокиране.

Додатак НоСцрипт прегледача

НоСцрипт подразумевано блокира све скрипте. То значи да веб странице можда изгледају као да су покварене. Ако веб локација не учита све што вам је потребно - и не функционише онако како бисте очекивали - биће неопходно да се деблокирају одређене скрипте потребне за уживање на страници и њеном садржају.

У овом водичу ћемо вас провести деблокирањем потребних садржаја како би ЦНН радио. Међутим, ови кораци су исти за све веб локације које посећујете. Започните кликом на икону НоСцрипт на траци са алаткама за проширења да бисте видели које скрипте блокирају проширење.

НоСцрипт који приказује поуздане и непоуздане странице

Да би ЦНН радио, мораћемо да изменимо поставку за цнн.цом из непоузданог у поузданог. То се постиже кликом на плави С лево од УРЛ-а који вас занима.

додајте веб локацију као веродостојна веб локација

Након што поставите веб локацију коју посећујете Трустед, можете да кликнете на зелено дугме за освежавање да бисте поново учитали веб локацију. Веб локација се сада треба учитати без проблема - јер су потребне скрипте доступне.

Додавање цнн.цом као поуздане услуге

Као што можете видети на горњој слици, оставили смо пострелеасе.цом и схаретхроугх.цом блокиране од стране НоСцрипт-а, јер то нису основне услуге (то су треће пратиоци). Са освеженом страницом могли смо без проблема да почнемо да користимо веб локацију ЦНН. Исто ће важи и за било коју другу веб локацију коју посећујете.

Након што се страница правилно учита са нежељеним скриптама праћења, које су и даље блокиране у екстензији, почеће се приказивати додатне скрипте. За нас се они учитавају само када онемогућимо блокирање на ЦНН-у (због чега их сада НоСцрипт блокира одвојено). Ове скрипте можете оставити блокиране јер нису потребне за уживање у ЦНН-у, а исто важи и за све непотребне скрипте које се могу појавити на веб локацијама које користите.

додавање веб странице као поузданог извора

На горњој слици можете видети да је једина скрипта коју тренутно дозвољавамо да се учитава ЦНН.цом, која се приказује зеленом бравом поред УРЛ-а. Ова зелена брава показује да је ова скрипта откључана.

Сада када се веб локација ЦНН исправно учитава, ми посећујемо један од чланака да видимо је ли можда потребна нека друга скрипта. Чланак који смо посјетили требао је садржавати видео, али није учитаван. Брзи поглед на НоСцрипт открио је да је проширење блокирало још једну ЦНН скрипту, овог пута са сервера на УРЛ: ЦНН.ио.

приказивање блокираних сајтова

ЦНН.ио је једина ЦНН адреса која се појављује на нашој листи, чинећи очитим да је ово скрипта која захтева нашу пажњу. Да бисмо решили проблем, наставили смо са овом адресом Поуздан, омогућавајући да се видео учита на страници.

када је ццн постављен на поуздан други цнн извор

Обе ЦНН скрипте су сада постављене на Поуздан, наш посао постављања ове веб странице је завршен. Сваки пут када од сада посећујемо ову страницу, проширење ће се понашати како жели и блокира само непотребне скрипте које нису потребне да би веб локација функционисала.

Нажалост, потпуна контрола долази на штету практичности, што значи да ћете тај поступак морати поновити за сваки појединачни вебсајт који дође до проблема са учитавањем када посетите. Сјајна страна је да се то треба учинити само једном по веб локацији, а предности су огромне - омогућава вам да посећујете веб локације без учитавања нежељених пратилаца и потенцијално штетних скрипти које омогућавају да вас цибер криминаланци хакују.

Додуше, количина скрипти која се учитава на страници може вас повремено учинити збуњујућим, па вас натера да морате да користите пробну и грешку приликом тражења скрипте коју желите да блокирате. Срећом, НоСцрипт има и друге функције које могу заштитити вашу приватност као и ви.

Остала важна подешавања

Иако је постављање скрипти на Трустед или Непоуздано примарна метода употребе НоСцрипт екстензије, вреди разумети још неке његове карактеристике да бисте се боље заштитили.

Ако нисте сигурни шта треба да деблокирате, можете се одлучити да им привремено поверите Темп.Поуздан означите и освежите страницу да бисте их тестирали. То осигурава да ако нешто поставите поузданом и заборавите на то, то неће трајно утицати на вашу приватност и сигурност.

пуно скрипти које спречавају кориснике да репродукују видео

На веб локацији вести у Великој Британији Екпресс.цо.ук, открили смо да се видео снимци неће учитавати само са експресним УРЛ-ом Екпресс.цо.ук постављеним на Поуздан. Кратки поглед на списак учинио је веома тешким да се види која је од скрипти потребна да би видео био доступан.

Као и увек код коришћења НоСцрипт-а, морали смо да тестирамо сваку скрипту једну по једну да бисмо открили коју скрипту требамо. На горњој слици можете видети да смо поставили скрипту која долази са УРЛ адресеригхтцове.цом на Темп.Трустед.

Привремено поуздано подешавање је изузетно корисно јер омогућава коришћење покушаја и грешака без доношења трајних одлука. Када поново покренете прегледач, НоСцрипт ће аутоматски вратити било које Темп.Трустов скрипте на подразумевано блокиране.

Када смо освежили страницу са омогућеном сцриптцоветс светливе - видео се учитао. Из тог разлога, наставили смо и променили је из Темп.Трустов у Трустед. Ово осигурава да се овој скрипти верује следећи пут када посетимо локацију.

гстатиц сцрипт сцрипт фонт

Неке скрипте су у новој листи са НоСцриптом и аутоматски ће бити постављене на Поуздан из различитих разлога. гстатиц.цом је пример у нашем случају, а то је скрипта за унос фонта која је познати захтев за рад веб локација. Можете вјеровати овим скриптама и не морате ништа радити с њима, остатак може остати Уобичајено или Непоуздан.

Глобална подешавања

Поред подешавања поверења лево од сваке појединачне скрипте, НоСцрипт у горњем десном углу нуди и глобална подешавања. Они се могу користити за постављање свих скрипти на веб локацији Поуздан, Непоуздан, или да Темп.Трустед.

поуздане, непоуздане или темп.трустед опције

Кориштење глобалне поставке је брз и једноставан начин да веб страница функционише ако је НоСцрипт поквари када вам треба приступ. Међутим, вреди приметити да се све скрипте поставе на трајну страницу Поуздан значи да вам НоСцрипт не даје никакве користи када посјетите ту страницу.

Из тог разлога, генерално препоручујемо да одвојите време само за поуздање појединих скрипти. Ако се одлучите за коришћење глобалних подешавања, боље је да се верујете страници привремено, тако да се она врати на подразумевани блок следећи пут када посетите веб локацију. На тај начин, ако имате времена у будућности, можете правилно поставити веб локацију само верујући скриптама које су кључне за покретање странице.

Друга занимљива поставка су Онемогући ограничења за ову картицу. Ово вам омогућава да онемогућите НоСцрипт како бисте могли да приступите свим функцијама на веб страници, али само унутар картице коју користите. Слично као и функција Темп.Труст, ово осигурава да ће се следећи пут када посетите веб страницу НоСцрипт вратити на задано блокирање свих скрипти.

Уобичајена подешавања

За напредне кориснике постоји опција да користе НоСцрипт за деблокирање одређених појединачних елемената на доменима које посећују. То омогућава корисницима да деблокирају појединачне скрипте, а не цео домен. Прилагођено деблокирање омогућава корисницима да деблокирају елементе подељене у осам различитих категорија: скрипту, објекат, медиј, оквир, фонт, вебгл, дохваћање и друго. Те опције можете видети на слици испод.

уобичајена подешавања

У нашем примјеру, све могуће опције су тренутно постављене да омогуће, јер ЦНН.цом је домен којем смо претходно поставили поуздано.

Генерално, већина корисника неће желети да користи ову напредну функцију. Међутим, свако ко дубље разуме шта се учитава на веб страницама које посећују може помоћу ове функције да још више прилагоди НоСцрипт..

За све који желе да користе прилагођену функцију да науче како блокирати појединачне елементе веб страница - прилагођавање се може користити привремено. То значи да ће се НоСцрипт вратити на подразумеване вредности када поново покренете прегледач. Ово ће вам омогућити да тестирате прилагођене поставке без бриге да ће они бити трајни.

Опције НоСцрипт

Коначно, могуће је подесити одређене функције НоСцрипт кликом на икону опција.

икона опција

Кликом на ово дугме отворићете веб страницу која вам омогућава да додатно прилагодите проширење. Ове опције су подељене у четири категорије; Опште, дозволе по месту, изглед и напредно. Већина тих поставки су саморазумљива, међутим, постоје неке опције које је вредно погледати ближе.

Опције

Кликом на Опћенито можете вам омогућити привремено постављање веб локација на ТРУСТЕД. Ово је једноставан начин да све домене највишег нивоа функционишу као нормално, делујући као брз и једноставан начин за подешавање НоСцрипт-а тако да ће вас и даље заштитити од злонамерних скрипти на случајним веб локацијама на које можете наићи - без пробијања већине веб локације које желите да користите.

Клик на дозволе по локацији омогућава вам да проверите које су веб локације већ постављене на Трустед, укључујући и домене које је претходно задао НоСцрипт, као што је ИоуТубе.

Закључак

НоСцрипт је одлична скрипта за проширења која вам могу пружити пуно више приватности и сигурности на мрежи. Свако ко се брине да постане жртва преваре реклама, скочних прозора, злонамерних веб локација и опасног малвера, укључујући преузимања са драјвера, топло се препоручује да користе НоСцрипт на Фирефоку или Цхромеу.

Иако подешавање НоСцрипт-а изискује одређени напор приликом прве посете веб странице, нема сумње да НоСцрипт може да обезбеди висок ниво приватности и сигурности. Из тог разлога, препоручујемо да одвојите време за читање овог водича како бисте са поуздањем могли да користите НоСцрипт за деблокирање скрипти веб локација када и када вам требају, а да истовремено блокирате све остало што вам није потребно.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me