Ако желите да поставите свој ВПН помоћу Убунту-а, Кали-ја или Минт-а, онда сте на правом месту. У овом је чланку једноставан упутства за инсталацију ВПН-а помоћу Линук ВПН ГУИ-ови, Мрежни менаџер и друге методе.


Захваљујући својој популарности, овај се чланак фокусира на инсталирање ВПН-а на Убунту, међутим, иста упутства односе се на Линук Минт, Дебиан и Кали (која се заснива на Дебиану) и требало би да дају корисне смернице за кориснике других Линук окружења.

Сазнајте више о сигурности на мрежи

Ако желите знати више о томе како можете заштитити своје податке, погледајте водиче у наставку:

 • Најсигурније дистрибуције Линука - У овом водичу наводимо две најсигурније Линук дистрибуције.
 • Шифрирање ВПН-а - Све што требате знати о ВПН шифрирању из ППТП-а у ОпенВПН.

Инсталирајте прилагођени Линук софтвер ВПН-а

У већини оперативних система најлакши начин за подешавање ВПН-а је коришћење прилагођеног софтвера провајдера ВПН-а. То такође важи за Линук, али врло мало ВПН провајдера нуди прилагођени Линук ГУИ клијент.

У ствари, једини ВПН провајдери које ја знам да нуде ВПН ГУИ за Линук са потпуним распоном функција које се обично налазе у Виндовс и мацОС софтверу су АирВПН и Муллвад .

Подесите ВПН на Линук корисничком софтверу

АирВПН-ов „Еддие“ клијент подржава читав низ Линук конфигурација и отворен је извор.

Муллвадов ВПН клијент подржава Убунту (Дебиан), Федора, Линук Елементарну Фреиа и Арцх Линук. Такође је отвореног кода.

Инсталирајте ВПН на Линук

ЕкпрессВПН такође нуди прилагођени Линук клијент, али то је само командна линија и није баш у потпуности представљен. Доступна је за Убунту, Федора и Распбиан, али није отвореног кода.

ОпенВПН за Линук путем НетворкМанагер-а

Изван наменских клијената, вероватно најлакши начин инсталирања и коришћења ОпенВПН-а на већини Линук система је путем демона НетворкМанагер.

Вриједно је напоменути да АирВПН препоручује да не употребљавате НетворкМанагер „због вишеструких критичних проблема“. Међутим, нисам успио утврдити никакве више детаља у вези с тим, а већина ВПН-а изгледа да га радо користе..

Инсталирање ОпенВПН-а у Убунту ГНОМЕ-у

 1. Региструјте налог код свог изабраног добављача ВПН-а.
 2. Преузмите .овпн конфигурационе датотеке вашег провајдера за сервере на које желите да се повежете. Они се често могу преузимати у пакету као .зип датотека, у том случају ћете је морати депакирати пре употребе..

  У прошлости, НетворкМанагер није волео инлине сертификате и кључеве. Због тога многи ВПН-ови препоручују да их преузмете одвојено. Али то више није неопходно.

 3. Преузмите и инсталирајте Убунту ОпенВПН пакете за НетворкМанагер тако што ћете отворити прозор Терминал и укуцати:

  судо апт-гет инсталл нетворк-манагер-опенвпн-гноме

 4. Проверите да ли је ОпенВПН исправно инсталиран кликом на икону НетворкМанагер на траци са обавештењима.

  Инсталирање ВПН-а на Убунту

  Затим идите на искључено ВПН -> Подешавања ВПН-а -> ВПН -> и кликните на дугме +.

  подесите ВПН на Убунту

  У пољу Додај ВПН требало би да видите опцију ОпенВПН. Ако не видите ОпенВПН, поново покрените рачунар.

  Инсталирајте ВПН Убунту

 5. Под претпоставком да видите опцију ОпенВПН, не кликните на њу. Кликните на „Увези из датотеке…“ уместо тога. Дођите до мјеста гдје сте преузели .овпн датотеке и двапут кликните на њу.

  Постављање ВПН-а за Убунту

 6. Појавиће се поље Додај ВПН попуњено подешавањима ВПН сервера. Једноставно унесите своје корисничко име и лозинку и притисните “Додај”.
 7. ВПН је сада постављен. То, бре! Да бисте га покренули, идите на НетворкМанагер -> ВПН искључен -> и изаберите сервер на који се желите повезати.

  Како инсталирати Убунту ВПН

ОпенВПН директно преко Линук терминала

Према АирВПН-у, коришћење ОпенВПН-а путем Линук Терминала такође је сигурније од коришћења НетворкМанагер-а, иако нисам успео да то самостално потврдим или откријем детаље.

Нажалост, не могу да направим општи водич за подешавање за ово, јер се специфичности превише разликују по ВПН-у и према укусу Линука који користите. Међутим, већина добрих провајдера има водиче.

Имајте на уму да ако директно користите ОпенВПН, ДНС захтеви неће бити гурнути на ДНС сервере ВПН провајдера. Пропуштања ИП адресе могу се решити модификовањем реславцонф-а како би се ДНС потиснуо на ДНС сервере вашег ВПН-а.

Алтернативно, можете ручно конфигурирати фиревалл иптаблес да бисте осигурали да сав промет (укључујући ДНС захтјеве) мора ићи преко ВПН сервера. Тако ћете барем осигурати да сви ДНС захтеви проксирају вашу ВПН. Такође ће деловати као прекидач.

Документација на веб локацији ваше ВПН може вам дати даље смернице о тим питањима.

Ручно конфигуришите ВПН за Линук користећи ППТП преко НетворкМанагер-а

ППТП није сигуран ВПН протокол, па вам генерално препоручујемо да га избегавате. НетворкМанагер долази са ППТП подршком „ван кутије“, што може учинити ППТП корисним „брзим и прљавим“ решењем када безбедност није висок приоритет.

 1. Идите на Нетворк Манагер -> Подешавања ВПН-а. Кликните икону + поред поља ВПН -> Протокол тунелирања од тачке до тачке (ППТП)

  подешавање Убунту ВПН-а

 2. Попуните ППТП поставку коју вам је дао ВПН. Имајте на уму да ове поставке нису специфичне за Линук, тако да можете користити општа подешавања или подешавања дата за другу платформу.

  Додајте ВПН у Убунту Линук

Ручно конфигуришите ВПН за Линук користећи Л2ТП / ИПсец

Као што је искоришћено у нашем цјеловитом водичу за шифрирање ВПН-а, Л2ТП је протокол за тунелирање који не пружа никакву шифрирање или повјерљивост саобраћају који кроз њега пролази, па се обично проводи с пакетом провјере идентитета ИПсец (Л2ТП / ИПсец).

Како инсталирати Л2ТП / ИПсец за НетворкМанагер

НетворкМанагер-л2тп је ВПН додатак за НетворкМанагер 1.2+ који укључује подршку за Л2ТП / ИПсец.

Да бисте га инсталирали, упалите Терминал и унесите следеће команде:

судо адд-апт-репозиториј ппа: нм-л2тп / нетворк-манагер-л2тп

судо апт-гет упдате

судо апт-гет инсталл нетворк-манагер-л2тп

Од вас ће се можда затражити да инсталирате додатне бинарне датотеке (нпр. За ГНОМЕ), у том случају наставите. Поново покрените рачунар и Л2ТП би требало да буде омогућен у НетворкМанагер-у.

Инсталирање ВПН Л2ТП ППТП

Постављање је врло слично употреби ППТП-а (види горе), само што ћете морати да унесете неке додатне детаље о аутентификацији ИПСец-а. Опет, ваш ВПН треба да буде у могућности да их обезбеди, а генеричке поставке су у реду.

Постављање ВПН Л2ТП и ИПсец

Ажурирање маја 2018: Тренутно постоји грешка у кл2тпд која може угрозити његову употребу са ИПСец протоколом. Питање је већ решено у Федори, па бих очекивао да ће ускоро бити закрпљен у Убунтуу и Дебиану. Молимо погледајте овдје за детаље и најновије исправке.

Ручно конфигуришите ВПН за Линук помоћу ИКЕв2

ИКЕв2 је сигуран и брз ВПН протокол који брзо добија на популарности са ВПН услугама. Подржана је у Линуку путем стронгСван-а. пакети стронгСван доступни су за већину верзија Линука или га можете сами саставити.

Како инсталирати ИКЕв2 за НетворкМанагер. Ово можете да направите из извора или ако корисници Дебиан / Убунту-а могу да отворе Терминал и уђу:

судо апт-гет инсталл нетворк-манагер-стронгсван

У току употреба додатка функционише као горе описани додатак Л2ПТ НетворкМанагер.

Једноставно унесите подешавања ИКЕв2 која вам пружа ВПН (ако подржава ИКЕв2).

ИКЕв2 ВПН за Линук

Како тестирати ВПН за Линук

Ако користите НетворкМанагер, мала икона за закључавање мреже на траци са обавештењима омогућава вам да одмах знате да сте повезани.

Како тестирати ВПН на Линуку

За даљу потврду да је ВПН повезан и исправно ради, можете покренути ИП проверу ...

Проверите да ли ваш ВПН има пропуштања ИП-а

Једном када се повежете на ВПН (коришћењем било које методе), добра је идеја да проверите ИП пропуштања.

Провера Линук ВПН-а за ИП пропуштања

Горњи пример показује лош случај пропуштања ИПв6. ИПв4 ДНС резултат исправно показује да сам повезан са ВПН сервером у САД-у, али веб локација може да види моју стварну британску ИПв6 адресу путем обичног ДНС пропуштања и ВебРТЦ. Неуспјех!

За више информација о томе да останете сигурни са ВПН-ом у Великој Британији или САД-у погледајте водиче у наставку:

 • ВПН УК
 • ВПН сједињене државе

Имајте на уму да су приватне употребе - [РФЦкккк] ИП адресе само локалне ИП адресе. Не могу се користити за идентификацију појединца или уређаја и тако не представљају пропуштање ИП-а.

Подешавање ВПН-а за Линук: закључак

Као и код већине Линука, ствари никада нису тако једноставне као што су то на већини маинстреам платформи. У складу с тим, чак и неискусни Дебиан / Убунту корисници не би требали имати проблема са подешавањем ВПН-а користећи НетворкМанагер.

Кредитна слика: Профит_Имаге / Схуттерстоцк.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me