Статистички подаци сугерирају да ће преко 35 милиона уређаја „паметних звучника“, попут Амазон Ецхо-а и Гоогле Хоме-а, бити у редовној употреби у САД-у до краја 2017. године.


Није изненађујуће да су ови прилично футуристички уређаји толико популарни; они могу да ураде читаву гомилу ствари, а све што требате је да их питате - стил Стар Трек-а.

Ево само малог списка ствари које Ецхо и Гоогле Хоме могу урадити само гласовном командом:

 • Пуштајте музику
 • Направите листе „за направити“ и листе за куповину
 • Наручите таксије
 • Наручите нешто од Амазона (у случају Амазон Ехо и Алека)
 • Контролишите паметне кућне уређаје, укључујући светла, системе централног грејања и браве на вратима
 • Потражите ствари на мрежи - од времена биоскопа до спортских резултата до временских извештаја
 • Решите математичке проблеме

Ови уређаји постављају (прилично ефикасан) лични асистент у кућу по ниској цени. Њихова популарност је разумљива - поред чињенице да је таква модерна технологија сама по себи прилично убедљива.

Али све то долази по цени - и та цена је приватност. Од покретања уређаја видели смо повећану забринутост око сигурности и приватности Амазон Ецхо и Гоогле Хоме.

Направите Амазон Ецхо приватним; Корак по корак

амазонски одјек

 1. Прочитајте често постављана питања за Амазон Алека. Чак и ако нисте неко ко има тенденцију да чита те ствари, са нечим што се тако дубоко интегрише са вашим кућним животом, заиста бисте требали.
 2. Размислите о повременом брисању ваше историје Алека снимања. То може негативно утицати на то колико добро ваш уређај учи о вама - али ако прво поставите приватност, то ће вероватно бити мала брига.
 3. Прегледајте подешавања гласовне куповине или у потпуности онемогућите куповину гласа. Не ради се посебно о приватности, али би вам могло уштедети новац ако имате децу која схвате да могу да користе ваш нови уређај за домаћинство како би наручили ствари!
 4. Омогућите тон „крај захтева“, тако да можете чути када је Алека престала да слуша захтев.
 5. Користите нијем звук када не користите уређај.

Учините Гоогле дом приватним; Корак по корак

 1. Упознајте се са подручјем Моја активност Гооглеових мрежних услуга. Овде се чувају све ваше интеракције са Гооглеом, што омогућава отварање очију колико веб вест зна о вама. Овде је и ваша Гоогле почетна активност и можда ћете је повремено морати уклонити.
 2. Искључите звук и редовно проверите (користећи лампице на уређају) да ли ваш уређај слуша. На пример, можете ненамерно искључити звук уређаја током запрашивања.
 3. Прегледајте подешавања тако да са Гоогле-ом делите само информације које вам је драго да делите.

Направите Амазон Ецхо „приватним“

Када би ме један од мојих клијената из ИТ саветовања питао како да учиним Амазон Ецхо приватним, мој инстинктивни (и искрен) одговор би био: „немојте га добити“. Исто би се односило и на Гоогле почетну страницу.

Да би ови уређаји ефикасно обављали свој посао, морају их слушати стално. Они морају да „чују“ када кажете „Хеј Алека“ или „ОК Гоогле“. Ако у свом дому имате један од ових Амазонових или Гоогле уређаја, све што кажете око њега надограђује се на њихове „велике податке“ облачне сервере , помажући овим огромним компанијама да по минуту науче више о вама и вашим свакодневним навикама. (У случају Гоогле Хоме, информације остају локалне на уређају док се не чује „ОК Гоогле“.)

Укључене компаније не крију чињеницу да анализирају начин на који користите ове уређаје. Ово је начин да они могу да направе детаљну слику о томе шта ћете убудуће тражити од уређаја. Ово је сјајно за функционалност - али за приватност, не толико ...

Сада се индивидуални ставови према приватности разликују. Некима се свиђа начин на који је интернет оглашавање увек толико тачно. Други сматрају да је тачност тачна и узнемирујућа. Ако паднете у други камп, вероватно немате намеру да инсталирате уређај који вас стално слуша у вашем дому!

Амазон Ецхо и Гоогле почетна: побољшавање приватности

Имајући горе наведено на уму, за остатак овог водича претпостављамо да имате Амазон Ецхо или Гоогле Хоме, или планирате да га набавите, а већ вам је пријатно угрожавање приватности које једноставно не можете избећи ако одлучите да га користите. ових уређаја.

Све док прихватате да већ верујете Амазону или Гооглеу и свим трећим странама с којима раде, шта можете учинити да Амазон Ецхо или Гоогле Хоме постану приватни колико то МОЖЕ?

За почетак, ево неколико савета који се подједнако односе на оба уређаја:

 1. Имајте на уму да, осим ако нису у режиму „искључивања звука“ или су искључени, ови уређаји вас увек слушају (и било кога другог који разговара у вашем дому). Најпаметнији приступ је не изговарати пред собом оно што не бисте радо рекли у јавном домену. Ако то не бисте рекли на јавном или на јавној веб страници, добро би размислили да то изговорите испред паметног звучника.
 2. Будите селективни о томе који мрежни рачуни користите са вама Амазон Ецхо или Гоогле Хоме. Преко 3000 апликација (вештина) доступно је само за Ецхо. Иако сваки који користите додаје опсег онога што ваш уређај може да учини, то такође додатно смањује вашу приватност. Не активирајте више апликација и мрежних налога ради њега.
 3. Искључите микрофон кад год желите да зауставите слушање Амазон Ецхоа или Гоогле Хоме. У оба случаја функција за искључивање звука активира се физичким дугметом на самом уређају. У време писања текста ниједан уређај не нуди муту која се активира гласом. Немогуће је замислити да је то све друго осим дизајна. Ако не верујете укљученим компанијама, можда ћете чак желети да ископчате уређаје - али то поставља питање зашто би неко купио уређај ако му није пријатно!
 4. Упознајте се како да очистите захтев и историју снимања на свом уређају (више о томе касније).

Затим имамо неколико савета специфичних за сваки уређај.

Закључак

Сама природа уређаја Амазон Ецхо и Гоогле Хоме је та што не треба да буду приватни. Мењате приватност ради практичности и што више дозволите Амазону и Гооглеу да знају о вама, тачније ће вам ови „кућни помоћници“ моћи да помогну..

Али баш као и претраживачи и друштвени медији, нуспроизвод дељења толико је да укључене компаније састављају детаљну слику вашег свакодневног живота и навика. Ови „велики подаци“ изузетно су вредни и за њих и за њихове оглашиваче.

За неке ће коришћење таквог уређаја увек бити превише далеко изнад линије приватности да би се размотрило. Питање не би требало бити у ствари како учинити Амазон Ецхо (или Гоогле Хоме) приватним, него како их мало боље учинити приватним. Горњи савети ће вам помоћи да учините управо то.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me