Овај чланак говори о томе како да инсталирате ВПН на Цхромебоок. За потпуну дискусију о томе зашто желите да користите ВПН на Цхромебоок-у и који Цхромебоок ВПН би требало да одаберете, погледајте 5 најбољих Цхромебоок ВПН услуга.

Као што је речено у том чланку, постоје три начина за покретање ВПН-а на Цхромебооку

  1. Користите Л2ТП / ИПсец клијент уграђен у Цхроме ОС.
  2. Користите додатак Цхроме прегледача.
  3. Користите Андроид апликацију (на Цхромебоок-овима који подржавају ову функцију).

Само Л2ТП / ИПсец веза ће заштитити цео Цхромебоок ако користите Андроид апликације. Додатак за Цхроме прегледач заштитиће вашу редовну Цхромебоок активност, али не и Андроид апликације, док Андроид ВПН штити само друге Андроид апликације.

Ова упутства претпостављају да сте се већ пријавили за ВПН услугу.

Напомена о ОпенВПН-у за Цхромебоок

Теоретски, ОС Цхроме подржава ОпенВПН протокол, али никада није успео да правилно увози редовне ОпенВПН сертификате. Ако користите свој властити ВПН сервер, тада је могуће конфигурисати њега и Цхромебоок да се повезују путем ОпенВПН-а, али то је изван опсега овог водича.


Коришћење Л2ТП / ИПсец (и ППТП)

Уграђени Л2ТП / ИПсец ВПН клијент је "стандардни" начин покретања ВПН-а на Цхромебооковима. Стога је корисно да већина ВПН-ова подржава овај протокол!

Имајте на уму да су поставке Л2ТП / ИПсец исте на свим платформама, па чак и ако ВПН не подржава изричито Цхромебоок-ове, можете користити поставке Л2ТП / ИПсец предвиђене за било коју другу платформу за покретање ВПН-а на Цхромебооку.

ПППТ више не подржава Цхроме ОС. А пошто ППТП није сигуран ВПН протокол, врло је мало разлога да користите ППТП ВПН на Цхромебоок-у! Ако имате наслијеђени Цхромебоок и заиста морате користити ППТП, упуте за то су готово идентичне онима у наставку.

1. Пријавите се на Цхромебоок.

2. Кликните на икону мреже на дну екрана (поред слике).

3. Изаберите Подешавања.

Цхромебоок Л2Тп 0

4. Изаберите Мрежа -> Додајте везу -> Додајте приватну мрежу.

Подешавање Цхромебоок-а 2

5. Попуните детаље које пружа ваша ВПН услуга (као што је напоменуто, оне не морају бити специфичне за Цхроме ОС, тако да можете једноставно користити генеричке податке који су предвиђени за друге платформе).

Кликните на Цоннецт. Та-да!Цхромебоок Л2Тп 2

Да бисте видели статус ВПН-а и повезали / прекинули везу, идите на Подешавања -> Мрежа -> ВПН.

Подешавање Цхромебоок-а 1

Коришћење Андроид ВПН апликације

Андроид ВПН апликације ће штите само друге Андроид апликације на Цхромебоок-у - а не у прегледачу Цхроме.

За њихово коришћење потребно је имати Цхромебоок који подржава Гоогле Плаи продавницу и Андроид апликације. То обично значи да имате Цхроме ОС верзије 53 или новијег. Ако ваш Цхромебоок може да покрене Гоогле Плаи продавницу, али он већ није инсталиран, следите следећа упутства да бисте га инсталирали.

Затим отворите Плаи Сторе и преузмите и инсталирајте прилагођену ВПН апликацију као и било коју другу апликацију. Готово сигурно ће се од вас тражити да се пријавите помоћу акредитација утврђених приликом пријаве на ВПН услугу, мада многе Андроид ВПН апликације нуде кратку бесплатну пробну верзију.

Алтернативно, можете ручно подесити ОпенВПН користећи ОпенВПН за Андроид или ОпенВПН Цоннецт. Потпуна упутства за подешавање ОпенВПН-а за Андроид можете пронаћи у чланку Како инсталирати ВПН на Андроид, који такође има упутства за конфигурисање апликације да делује као прекидач за уклањање.

Постоје различита решења за постављање Андроид апликација на Цхромебоок-ове који не (или не подржавају у потпуности) ову функцију, али то је изван оквира овог чланка.

Коришћење Цхроме проширења прегледача

Са Цхроме ОС-ом је прегледач оперативни систем, тако да додаци за Цхроме ВПН-ове прегледача могу деловати као прави ВПН клијенти.

То је, осим чињенице да новије верзије Цхроме ОС-а подржавају Андроид апликације. Оне се покрећу на сопственом засебном Андроид подсистему и неће имати користи од додатка Цхроме ВПН прегледача.

Већина таквих додатака у прегледачу сигурно шифрира везу помоћу ХТТПС-а. Увек је вредно проверити да ли је то случај са вашим ВПН провајдером, јер неки немају шифровање уопште. И даље могу бити корисни за лажно представљање локације, али не пружају никакву сигурност или приватност.

1. Отворите Цхроме веб продавницу. Уверите се да је изабрано дугме Ектенсионс и потражите додатак ВПН који желите. Алтернативно, добављач ВПН-а вероватно ће вам пружити директну везу на његову страницу за преузимање проширења за Цхроме.

Цхроме проширење 1

2. Кликните Адд то Цхроме или кликните на мутноћу да бисте приказали детаљан опис проширења. Затим кликните на Адд то Цхроме -> Додајте проширење.

Цхроме проширење

3. Икона за проширење ће се појавити на Цхроме задатку. Само кликните на њу да отворите додатак ВПН.

Цхроме Ектенсион 3 1 Е1512652754512

Имајте на уму да ће Цхроме проширење заштитити само оно што сте добили унутар вашег Цхроме прегледача. Неће заштитити Андроид апликације.

Коришћење Цхромебоока са ВПН рутером

Уместо да инсталирате ВПН на Цхромебоок, можете да га инсталирате на рутер (у зависности од тога који рутер имате). Многи модерни рутери имају уграђен ВПН клијент, који обично можете да конфигуришете преко администраторске странице рутера.

Можете и да флешујете рутере са трећим софтверима попут ДД-ВРТ и Томато, који укључују ВПН клијент. Заиста, неки провајдери нуде преусмерене рутере који су унапред конфигурисани за њихов сервис.

За потпуну расправу о предностима и недостацима овог проблема, погледајте Пет најбољих ВПН рутера. Овде такође имамо водич за подешавање ОпенВПН-а на ДД-ВРТ рутерима.

Закључак

Готово све ВПН услуге подржавају Л2ТП / ИПсец, што употребу ВПН-а на Цхромебооку чини веома једноставним. Употреба додатка за прегледач Цхроме је сигурно још једноставнија ако такође не требате да заштитите Андроид апликације које се покрећу на вашем Цхромебооку.

Кредитна слика: Аутор Константин Савусиа / Схуттерстоцк.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me