Да ли мислите да сте успешно избрисали своје личне податке форматирањем тврдог диска, ССД-а или УСБ стицк-а?Како форматирати ССД

Нажалост, ово је честа заблуда.

Реалност је таква да, осим ако не следите кораке у овом водичу Како форматирати ССД, било ко са правим вештинама може вратити избрисане податке са старих дискова.

Многи људи претпостављају да је довољно форматирање ССД погона. Међутим, избрисани подаци се још увијек могу повратити. Ово може представљати ризик ако ваш стари рачунар буде у власништву неког другог. Стручњак или цибер-криминалац може лако да опорави огромне количине података.

Како безбедно форматирати ССД

Као што ћете касније видети, повратити податке са СДД-а изузетно је једноставно.


У ствари, тако је лако да је осигурати да се сви подаци не бришу на одговарајући начин са старих дискова прилично глупо.

Срећом, постоје начини да правилно форматирате ССД дискове тако да се подаци у потпуности очисте. Од сада топло препоручујемо да предузмете ове кораке.

ХДД Софтваре Ерасер

Најјефтинији и најлакши начин да потпуно обришете уређај јесте помоћу професионалне софтверске гумице. Дариков софтвер Боот Анд Нуке (ДБАН) је бесплатан и представља бесплатан начин форматирања ССД-а. Да бисте га користили, само повежите жељени чврсти диск на ПЦ и покрените софтвер.ССД безбедни формат

Међутим, имајте на уму да софтвер траје веома дуго. Поред тога, не ради на неисправним дисковима.

Да бисте користили софтвер, направите обришите ЦД или ДВД. Сада уметните диск који желите да обришете у рачунар и покрените софтвер. Пазите да случајно не обришете уређај који садржи податке који су вам потребни јер их након тога нећете моћи вратити.

Препоручујем употребу резервног рачунара - или барем искључивање свих чврстих дискова који су вам потребни - да бисте били на сигурној страни. У реду је то учинити јер ћете се дизати са диска Боот Анд Нуке који сте направили, а не са унутрашњег погона.

Молимо пажљиво прочитајте документацију за покретање и покретање. Ако погрешите и избришете погрешан диск, подаци ће заувек нестати.

Алатке за форматирање ССД-а

Солид Стате Дриве (ССД) може се сигурно форматирати коришћењем услужних програма произвођача. Најбољи начин да пронађете ове алате је претражити веб локацију вашег произвођача ССД-а. Ево линкова до неких од најпопуларнијих произвођача:

 • СанДиск ССД Тоолбок
 • Самсунг Магициан Софтваре
 • Интел Солид-Стате Тоолбок
 • Цорсаир ССД Тоолбок

Те комуналије ће вас провести кроз поступак и прилично су јасне.

Разарање ХД / ССД-а

За све који имају проблема са проналажењем услужног програма за брисање ССД уређаја, „дробљење“ га чекићем и шест-инчним ексером је савршено. Ова метода делује и са редовним чврстим дисковима.

Једноставно чекање чавлима кроз погон на више места. Најбоље је ако то урадите напољу у блоку дрвета. Четири равномерно постављена нокта кроз погон треба да буду довољна да га униште. Нажалост, ово ће такође уништити сваку вредност препродаје.

Враћање тврдог диска или ССД-а

Софтвер се може користити за обнављање „трајно избрисаних“ датотека (СХИФТ + ДЕЛЕТЕ у Виндовс-у) и потпуно форматираних драјвова.Враћање тврдог диска

Поред тога, ако је вирус оштетио или утјецао вирус на хард дискове, софтвер за опоравак датотека може бити благослов. Међутим, цибер-криминалци такође користе ову врсту софтвера да опораве старе податке са хард дискова. То им може пружити прозор у ваш живот и омогућити им да праве разне врсте проблема.

Крађа кредитних картица, крађа рачуна, крађа података, крађа интелектуалног власништва: листа могућих кривичних дјела која се могу постићи обновом старих чврстих дискова је забрињавајућа. Из тог разлога, од виталног је значаја да одвојите време да правилно уклоните старе податке са драјвова пре него што их бацате, продате или поклоните.

Ево пуне листе неких проблема који могу настати ако диск није правилно форматиран:

 • Крађа идентитета
 • Превара везана за запошљавање
 • Телефонска или комунална превара
 • Банке превара
 • Влада користи преваре
 • Утаја пореза
 • Превара о зајму
 • Превара са кредитним картицама
 • Хакирање

Процес опоравка

На тржишту постоји много различитих врста професионалног софтвера за опоравак. Једном када - или од хакера - набавите неки од ових програма, опоравак датотека је једноставан.

Да бисте обновили датотеке, чврсти диск ставите у радни рачунар као секундарни диск. Једном када га инсталирате и рачунар га прикаже у Екплореру, спремни сте за опоравак података из њега. Покрените чаробњака за опоравак података и одаберите локацију (чврсти диск) са трајно избрисаним датотекама које је потребно опоравити. Сада кликните Скенирај.

Софтвер за опоравак обично има могућност да Брзо скенирање или Дубоко скенирање пронаћи све изгубљене датотеке.

Једном када софтвер почне да проналази старе датотеке, можете их прегледати и одабрати. Ако нешто занима, кликните Опоравити се да их сачувате у мапу на рачунару или на спољни уређај за чување података. Једном када вратите податке на чврсти диск, они су потпуно доступни.

Закључак

У овом смо чланку описали све што требате знати о сигурном обликовању чврстих дискова. Процес је једноставан, тако да заиста немате разлога да се не заштитите слиједећи ове поступке. То се исплати!

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me