Штребер. Вхистлебловер. Јунак. Зликовац. Сви имају мишљење о Едварду Сновдену.

Према нашем мишљењу, Едвард Сновден је шампион слободе интернета и приватности података.

Ево кратке биографије Едварда Сновдена. Дозволићемо вам да одлучите своје мишљење о њему.

Ко је Едвард Сновден?

Едвард Сновден је звиждач компјутерских аналитичара. Ко је Едвард Сновден

Омогућио је Гуардиану најтајније тајне документе НСА-е што је довело до открића америчког надзора телефонским и интернет комуникацијама.


У 2013. години Едвард Сновден и његов палац вођени пуним класификованих докумената НСА укрцали су се у авион и заувек променили свет.

Његова храброст приморала је свет да се обрачуна са последицама масовног надзора и инспирисао је нову генерацију звиждача.

Едвард Сновден Едуцатион

Едвард Јосепх Сновден рођен је 1983. у Северној Каролини. Дошао је из породице активне војне и савезне владе. Био је у потпуности "за које се очекује да следи исти пут. "образовање

Стога није изненадило кад је 2004. године одустао од формалног образовања. Након тога, Сновден се уписао у резерву војске Сједињених Држава као кандидат за специјалне снаге.

"Желео сам да се борим у рату у Ираку, јер сам осећао као да имам људско биће као обавезу да помажем слободне људе од угњетавања."

То не би требало бити. Након само пет месеци тренинга, Сновден је отпуштен након што је сломио обе ноге. Изгледа да је за то време Сновден ипак постао мало разочаран војском:

"Већина људи који су нас тренирали изгледало је исцрпљено због убијања Арапа, не помажући никоме."

Шта је Едвард Сновден урадио?

Радим за федералце

По одласку из војске Сновден је кратко време служио као заштитар "строго тајно постројење" у власништву НСА. Ово је захтевало веома висок безбедносни пролаз за који је био подвргнут строгим прегледима и положеном полиграфском испитивању.

Стормбрев

Недуго је ЦИА понудила Сновдену посао. Тамо је брзо стекао репутацију "чаробњака за рачунаре", упркос томе што није имао формалну квалификацију. 2007. године постављен је у Швајцарску. Тамо су га „сматрали врхунским техничким стручњаком и стручњаком за кибернетичку сигурност“.

Узнемирен циничном природом догађаја којима сведочи у Женеви, Сновден је 2009. године поднео оставку из ЦИА-е. Према речима пријатеља, он је „већ доживео неку врсту кризе свести.“

Подуговарање за НСА

Његова историја рада са „сабласним типовима“, међутим, била је далеко од краја. Сновден је прихватио посао са Делл-ом, управљајући владиним рачунарским системима - од којих је најистакнутији регионални оперативни центар Хаваја. У то време Сновден је почео да прикупља доказе о неуставном масовном надзору од стране америчке владе.НСА Подуговарање

Тхе "Преломна тачка ", међутим, догодила се када је Сновден гледао како" директор Националне обавештајне службе, Јамес Цлаппер, директно лежи под заклетвом Конгресу. "Сновден је напустио Делл и почео да ради за Бооз Аллен Хамилтон, владину компанију за услуге..

Још радећи у бази на Хавајима НСА, Сновден је имао прилику да прикупи доказе о злоупотреби власти НСА.

Током тог периода, Сновден тврди да је са надређенима и колегама изазвао забринутост због размере програма надзора НСА-е. Иако су многи изразили забринутост и негодовање због оног што им је рекао, нико није био спреман да то даље предузме.

Вхистлебловинг

У децембру 2012. Сновден је ступио у контакт са новинарком Гуардиана Гленном Греенвалдом. Када је Греенвалд утврдио да су мере безбедности које захтева Сновден превише компликоване да би се правилно запослио (посебно ПГП), Сновден је такође контактирао Лауру Поитрас, редатељицу документарних филмова која је написала утицајан чланак о звиждачу НСА Виллиам Биннеи.

Почетком 2013. Сновден је испоручио Греенвалду и Поитрас-у своју продавницу докумената. 20. маја одлетео је у Хонг Конг, припремајући се за објављивање првих докумената, 5. јуна.

Призма

Сновден се надао да ће се скривање међу избеглицама у Хонг Конгу пружити одређена заштита од изручења назад у САД, због оптужби за издају. Међутим, убрзо због тога што је јасно да је та позиција била неиздржива.

Где је Едвард Сновден?

Како је Сновден завршио у Русији под заштитом Владимира Путина, остаје некако нејасно. Сматра се да је Русија пристала да помогне Сновдену да побегне из Хонг Конга и стигне до азила у Еквадору, преко Москве и Кубе.Где је Едвард Сновден

Изгледа да се под америчким притиском Куба предомислила и одбила Сновдену дозволу да слети у Хавану. Након бизарног инцидента у којем је авион са боливијским председником Ево Моралесом, који је био у посети Русији, приземљен приликом покушаја проласка кроз Европу, постало је јасно да се Сновден заглавио у Русији.

Срећом по Сновдена, Путин му је понудио уточиште. Од тада је тамо.

Процурила документа

Нико није тачно сигуран колико је компромитујућих докумената Сновден добио од НСА. Међутим, Сновден каже да је прегледао свакога од њих како би се увјерио да не садрже информације које би компромитирале америчку сигурност.Леакед Доцументс

Тренутне процене тврде да је добијено око 1,7 милиона докумената. Истакнут у својој одбрани од оптужби за издају након што је примио азил у Русији, Сновден инсистира на томе да је све документе предао новинарима пре него што је побегао са Хаваја. То значи да није имао податке да преда Путину.

Шта су документи открили

Откривања Едварда Сновдена свету су показала чисту лествицу шпијунских амбиција Сједињених Држава. Показало се да НСА шпијунира скоро све што сви раде на мрежи. Упркос бројним уставним заштитама супротно, то укључује и америчке држављане.

НСА је искористила законе о ванредним ситуацијама донесене после 11. септембра и бројне правне рупе како би шпијунирала све оно што сваки грађанин САД ради на мрежи.

Њезин програм ПРИСМ кооптирао је америчке техничке дивове у шпијунирање својих купаца. Ово укључује наклоности Мицрософт-а, Аппле-а, Гоогле-а, Иахоо-а и Фацебоок-а.

Шта су документи открили

Свакодневно је претраживао телефонске записе који су припадали грађанима САД-а, подметао међународним стандардима шифрирања које су сви корисници интернета потребни да би се наши подаци чували, пратио око 80% светског интернет промета, заразило хиљаде рачунара малвером, па чак и прибегавају вађењу метаподатака из мобилних апликација попут Ангри Бирдс.

Алат за претрагу и анализу КСКеисцоре пружио је начин за брзо сортирање овог океана информација и проналажење „готово свега што се ради на Интернету."

Едвард Сновден је херој

Сновден је био спреман да положи све што је имао како би упозорио остале Американце на такву злоупотребу власти. Ово га чини херојем. Да би демократија себе могла назвати таквом, мора постојати транспарентност. Грађани морају знати и разумјети шта се ради у њихово име.Јунак

Уосталом, ако влада сакрије своје поступке од народа, онда им она не може бити одговорна. Нажалост, влада која није одговорна није демократска.

Ако влада делује против најбољег интереса својих грађана, да ли би морална оданост појединца била влади или њиховом народу? Сновден је показао да је и морална и храбра особа.

Откривања су у најмању руку пружила мало транспарентности и изазвала расправу о границама које се могу и требају поставити приватности под нејасним именом националне сигурности.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me